Petra549

XXX.XXX.20.12
Dobrý deň,
potrebujem poradiť. Koza má teraz druhýkrát mladé. Majú 10 dní. Denne ju od prvého dňa po pôrode dvakrát vydojím, to čo mi krpci nechajú. Po vydojení jej ostáva stále veľké a trochu tvrdé vemeno. Nepripadá mi to, že by jej tam ostávalo mlieko a na zápal to tiež nevyzerá, skôr, ako by to boli svaly. Prvýkrát, keď mala mladé, jej tiež ostávalo väčšie vemeno, ale teraz je o polovicu väčšie. Môže mať také veľké mliečne žľazy? Ďakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

na těch fotkách nevidím nic neovyklého
je možné, že vám mléko prostě nespouští a to vemeno je nevydojené
Petra549

XXX.XXX.20.12
Vydojím z nej tak 2dcl a vemená pri tom masírujem cca 15min až kým nič netečie. Skúšala som ju podojiť aj s dojičkou a nič nešlo. Iba ručne a masírovať. Kozľatá kŕmi poriadne, sú prisaté skoro stále, keď nespia. Posielam ešte fotky z iných uhlov.
Petra549

XXX.XXX.20.12
A viete mi poradiť ako ju vydojiť úplne? Aby to mlieko pustila? Ďakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

proč by vám měla pouštět mléko, když má kozlata?
Petra549

XXX.XXX.20.12
O mlieko mi teraz nejde, bála som sa, či nemá zatvrdnuté mlieko, alebo aby neskôr nemala zápal. Mám ďaľšie 4 kozy, ktoré mi mlieko už dávajú a tri s kozľatami, ale žiadnej neostáva takto veľké vemeno po vydojení. Skúšala som tam priložiť aj jej mladé, ale aj štaršie mladé 2,5mes. od inej kozy, cucali obaja, ale vemeno ostalo stále veľké.Tie s kozlatami vydojujem preto, aby nemali zápal a zároveň zvýšila dojivosť. Minulý rok sme mali prvýkrát mladé a prešla som s jednou kozou zápalom a mlieko som do troch mesiacov nechavala len mladým a nevydojovala a tak to aj dopadlo, kozy mi dávali málo mlieka, 1,5l-2l za deň. Potom som narazila na túto stránku a dočítala sa, že musím vydojovať. A vydojujem aj keď len 2dcl. A sláva, jedna z tých co majú mladé dáva ráno 2,5l. Večer len pár dcl, lebo cez deň ešte kŕmi mladé, majú 2,5mes.
Ešte raz ďakujem za rady. Že ste ochotné mne aj ostatným poradiť.
Já bych ji zbytečně moc nemasirovala, aby jste ji spíš neublížila, to ani není nutné....moje kozy po porodu a po vydojeni mají také tvrdší vemena, preventivně je mažu masti Aphlegmina a vše je v pořádku..
Nikdy mi kozy mléko nezadržely, když máte kozu s menším nadojem, není co vydojit, kozlata to stačí vypít..
Petra549

XXX.XXX.18.86
Ďakujem za radu. Ja som jej ich včera začala mastit masťou Mastivet. Ráno ich má už mäkšie, v noci je s krpcami zavretá v chlieve, ale večer sú veľké a tvrdé. Zo siedmych kôz, druhý rok kozľatá, ani jedna nemala takto veľké vemená po vydojení, tak som sa bála. Idem rovno objednať Vašu masť, vyskúšame.
Pokud jsou kůzlata (jak píšete) pořád "přisáta" ke strukům, tak bych tipoval spíše na to, že pro ně má koza málo mléka. Tím, že ji kůzlata neustále tahají a drcají, způsobují zatuhnutí mléčné žlázy. Mám kozu, od které kůzle saje jen z jednoho struku a právě tato polovina vemene, ze které pije, bývá občas zatuhlá. Druhá polovina, ze které nepije, je při dojení vždycky měkká.
Když má koza dostatek mléka, tak se kůzlata napijí a dají koze na nějakou dobu pokoj. Pokud mají 10 dní, tak už mají pořádnou spotřebu a není třeba oddojovat. Pokud ještě vydojujete co zbude, myslím, že koza dostává pořádně zabrat. Jinak vemeno má průměrnou velikost.
Pokud je paní s nickem ančovička1 stále na příjmu, mohla by sem hodit fotku její kozy Lucky. To byste teprve viděla, jak vypadá pořádné vemeno .
Petra549

XXX.XXX.16.37
Ďakujem za radu a info. Koza mala vemeno tvrdé a bála som sa, aby nedostala zápal. Síce máme viac kozičiek, ale len druhý rok mladé a chováme ich tretím rokom. Ani jednej zatiaľ neostávalo takto veľké vemeno po vydojení. Tak som nevedela, ako to riešiť. Vet bol a dovolenke a podľa fotiek mi povedal, že to môže byť zväčšenie/opuch vemena po pôrode alebo zápal. Tak som sa skúsila spýtať Vás chovateľov, lebo máte skúsenosti. Za tie tri roky už niečo viem, ale nie všetko. Krpci majú už 3 týždňe a vysajú ju celú. Vemeno jej stále ostáva veľké, ale už nie je tvrdé. Ďakujem zase viem o niečo viac.