JitaZMoravy

XXX.XXX.106.133
Dobrý den, ahoj,
poradi prosím někdo, jak a jestli vůbec nějak, pomoci ouessantske ovecce, která přišla před týdnem o jehně (staří 5 mesicu)?
Jehně pilo denně, ale spis sporadicky, bylo na volné pastve a stará ovcecka už mu nechtěla moc stát. O jehně jsme bohužel ze dne na den přišli a ovecce se nalilo vemeno. Není horké, spis teple, krom toho, ze je velké, zatím žádné problémy nepozorujeme. Nicméně vemeno má už skoro do půli nohou. Četla jsem, ze lze ovecku oddojit, aby se jí ulevilo. Neumím si to představit, ceciky má fakt malé, neumí stát, není vyloženě mazliva, ochocena, já neumím dojit. Dojenim se ale také podporuje tvorba mléka, což je nežádoucí. Prý je dobre dat vrbové větve, aby se předešlo zánětu. Mám to nějak aktivně řešit, nebo ještě vyčkat. O jehně přišla před týdnem.
Díky za rady zkušeným.
Buď už má zánět nebo ho co nevidět dostane a máte po ovci, pokud ji nezačnete oddojovat, tak je to pro ovci konečná.
Dojení podporuje tvorbu mléka, jedině tehdy, když dojíte pravidelně alespoň 2x denně. Teď musíte co nejdřív vemeno vydojit. Malé cecíky nehrají roli. Mléko musí z vemene. Když to zvládnu já, zvládne to každý. Vydojte úplně a pak ji do týdne zasušíte. Budete dojit postupně 1x dnes, 1x zítra, pozítří nic, pak zase jednou za 2 dny, pak jednou ta 3 dny a do týdne nebo dvou je ovce zasušená a nemusíte ji pak už dojit. Vemeno nesmí být napěchované mlékem. Po vydojení promasírujte vemeno, zda v něm už nemá hrče. Pokud ano, ovce už má zánět.
Ach vy ženy..., jste tak křehké, že se vás zželí i mně - starému kozlovi .
Uživatel s deaktivovaným účtem

petr008
napsal(a):
Teď jsem si to znovu pořádně přečetl, že to vaše jehně už mělo 5 měsíců. Tak to s tím zánětem už nebude tak horké. Ale já bych ji každopádně nevydojenou nenechal. Riziko zánětu tu je a pokud se zánět rozjede, zlikviduje ovci vemeno a měla byste po ovci.
Jehně 5 měsíců - to už je snad odstavené. K vaší radě bych přidala dietu = seno a voda (ne pastva!) + babská rada na vemínko tvaroh.
JitaZMoravy

XXX.XXX.189.183
Díky moc. Ovecku jsme oddojili, ještě to parkrat zopakujeme. Vemeno vypadá ok, ona též. Je zavřena v malé ohrade se senem a vodou. Snad půjde zasušení dobre.