Dobrý den, mám doma 6tiletou VF ovečku. Krásná, v kondici. V roce 2020 prodělala zánět vemene (léčili jsme dlouho, opakovaně se vracel, dávali jsme i ATB přímo aplikatorem do veminka). Podařilo se úspěšně zaléčit, struk zůstal scvrklý. Na podzim jsme už nezapousteli, letos tedy bez jehňat. Teď přemýšlím, zda ji nezkusit dát k beranovi. Ovečka je krásná a samozřejmě k ní mám silnou citovou vazbu a nerada bych ji dávala řezníkovi. Můj dotaz pro zkušenější chovatele, má prosím někdo z Vás zkušenost se zapuštěním ovečky po zánětu? Vrátil se zánět, nebo to proběhlo v pořádku? Má smysl o tom uvazovat (zánět, věk ovce)? Děkuji velice za jakékoliv podněty.
Uživatel s deaktivovaným účtem

a jehňata budete krmit sušákem?

no tak pokud jde o citovou vazbu, dělejte si asi co chcete
ale racionálně vzato připouštět ovci, co má jen půl vemene, nedává smysl.

HJ
napsal(a):
Víte, když jsme si přivezli první kozu, byla to koza po zánětu vemene. Jeden struk měla nefunkční. Po porodu ale začal znovu fungovat a koza měla funkční oba cecky. Zajímá mě, zda-li někdo nemá podobnou zkušenost u ovcí, že se po porodu obnovila funkčnost celého vemínka.
A ta taky měla chronický zánět?

HJ
napsal(a):
Dobrý den, mám doma 6tiletou VF ovečku. Krásná, v kondici. V roce 2020 prodělala zánět vemene (léčili jsme dlouho, opakovaně se vracel, dávali jsme i ATB přímo aplikatorem do veminka). Podařilo se úspěšně zaléčit, struk zůstal scvrklý. Na podzim jsme už nezapousteli, letos tedy bez jehňat. Teď přemýšlím, zda ji nezkusit dát k beranovi. Ovečka je krásná a samozřejmě k ní mám silnou citovou vazbu a nerada bych ji dávala řezníkovi. Můj dotaz pro zkušenější chovatele, má prosím někdo z Vás zkušenost se zapuštěním ovečky po zánětu? Vrátil se zánět, nebo to proběhlo v pořádku? Má smysl o tom uvazovat (zánět, věk ovce)? Děkuji velice za jakékoliv podněty.
Spíše zůstala scvrklá celá polovina vemene, ne jenom struk. Je to tak?
Záněty se rády vracejí,ale z vlastní zkušenosti bych jí připustila. Měla jsem kozu ,které se udělala v březosti boule ve vemeni a před porodem praskla,následoval zánět jaký jsem ještě neviděla,léčila jsem jí půl roku. Další rok nalila jen polovinu vemene,bohatě ukrmila dvojčata,další rok nalila ze třetiny ten postižený,další laktaci z poloviny a po 4 letech nalila celé vemeno. Některé kozy po zánětu už nenalily postižený struk nikdy,některé v pohodě oba. Připravila bych se dopředu,že může vzniknout problém,zásobu mléka i mlezivové náhrady (pokud nemáte mražené mlezivo).