Mám dotaz, jak dlouho před porodem necháváte kozy zasušené? Chovám podílové anglonubije a v chytré literatuře jsem vyčetl, že minimum je 8 - 6 týdnů před porodem má být koza zasušená, aby mělo vemeno čas na regeneraci a přípravu na další porod.
Pokud by doba byla kratší, v další sezóně koza nebude dobře dojit.
Setkal jsem se ale s názorem, že nubije je lepší nechávat zasušené delší dobu (3 měsíce).
Zajímá mě jaké s tím máte kdo zkušenosti.
Díky, P.
Díky za odpovědi. V chytré literatuře to vysvětlovali tak, že mléčná žláza (tkáň vemene) před každým porodem znovu narůstá (množí se buňky) a pokud k tomu nemá dostatek času (uvádí se minimálně 6 týdnů před porodem) nedokáže zregenerovat (nedáme mu příležitost vytvořit dostatek nových buněk) a na další laktaci dojí pak méně a kratší dobu. Tzn., že příští laktace je kratší. Zajímalo by mě, zda těch 6 - 8 týdnů platí i u Anglonubijských koz nebo vyžadují delší zasušení. Vždycky mám kozy zcela zasušené 2 měsíce před porodem, loni jsem je zasušil, aby byly zasušené 3 měsíce a je fakt, že teď mně dávají ještě 2 litry/den/koza a máme je připuštěné od půlky září.
Jj, určitě je to zasušení pro kozy přínosem..odpočinou si, zregeneruje se jim mléčná žláza 😀🐐, nabydou síly na porod, což je pro ně důležité.. některé kozy mají těžší porody...tak to řešíme vynecháním dojení, postupně častěji..přesto se stane,třeba po2-3dnech, že se musí podojit,vemeno je plné, mám strach ze zánětu..ale každá koza to má jinak..
Tak Vám přeji ,ať všechno proběhne tak, jak to má být 😇