Můžu chovat ovce a kozy dohromady?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Meloun_je_meloun

25.11.2021 21:01
Meloun_je_meloun

XXX.XXX.38.49

Dobrý den.
Mám otázku jestli lze chovat ovce a kozy dohromady.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.11.2021 06:42

Meloun_je_meloun napsal(a):
Dobrý den.
Mám otázku jestli lze chovat ovce a kozy dohromady.
Děkuji.

My je na škole takto napůl chováme - venku jsou spolu, uvnitř mají samostatné kotce. Některé rohaté kozy umí být potvory. Takže surikaty vás už opustily?

4.1.2022 19:18
Highlander

XXX.XXX.245.22

Dobrý den,
mám také takové dotaz na chovatele ovcí a koz:
Lze chovat pohromadě v jedné ohradě ovce i s beranem (ZW) a k tomu jednu zakrslou holandskou kozičku? Nemám s tím žádnou zkušenost. Nějak se mi nezdá, že by ji nechal beran bez povšimnutí .
Děkuji za odpovědi

5.1.2022 09:11

Highlander napsal(a):
Dobrý den,
mám také takové dotaz na chovatele ovcí a koz:
Lze chovat pohromadě v jedné ohradě ovce i s beranem (ZW) a k tomu jednu zakrslou holandskou kozičku? Nemám s tím žádnou zkušenost. Nějak se mi nezdá, že by ji nechal beran bez povšimnutí .
Děkuji za odpovědi

Může a nemusí - v období říje může mít "zatmění". U nás to teda bylo obráceně - jediný beran mezi ovcemi a kozami a na podzim jsme se bavili a využívali jako učební pomůcku, jak vypadá koza, když se prská. Pořád se kolem něj motala, otírala se o něj, mrskala ocasem, div jí neodlítnul, prostě se mu všemožně vnucovala. A beran nic. (jinak je v pořádku, zjara po něm byla jehňata).

5.1.2022 13:03
Highlander

XXX.XXX.245.22

Mám stádo ZW - letos je jich hodně 15+ beran (loňský koupený ). Jelikož se mi zvětšily pastvy, nechal jsem si jehničky a pořídil beránka, počítal jsem, že snížím počet na 10 až 12 +1( dle toho jak se budou starat o jehňátka - mám tam jednu s loňským hooodně špatným bahněním/10 dní ležela/ a už jsem jí nedával s vetem šanci, ale po 10 dnech se zberchala a začala se starat o jehňata , vet říkal, že už třeba na chov nebude... a pak 1 co si nevšímá jehňat - vybere jedno a ostatní ji nezajímají a odhání je - ta dostala předloni podmínku - loni podmínku s výstrahou a letos to má jistý, nebejt toho, že mě na ní skočil mladej před odchodem k novému majiteli (jj dle literatury, opravdu to zvládnul už v 5 měsících ) tak už se ohřála v udírně.

Pasu na 1,35ha a k tomu mám dvě oddělené ohrady 0,2ha a 0,4ha a letos se chystám připravit ohradu 0,8ha - suším cca 20 balíků sena + vakuju +/- 15 vaků kde se nedostane technika (vše jinde než pasu, takže trávy na sena dost)
A teď dotazy
1. - Velikost stádečka
Kolik bych tam mohl mít asi ovcí - vím, teď je to stádo 16ks a budou jehňata, ale co pak až bude léto/podzim
Je mi jasný, že se to nedá spočítat na přesno - jak bude mokrej rok, jaká roste na pastvě tráva, atd ....
2. - Přehánění
Počítám, že budu přehánět a největší ohradu 1,35ha rozdělím - kdy je nejlepší přehnat - až když vše vypasou, nebo stěhovat po týdnu a nebo by bylo lepší stádečko rozdělit?
Aby vše bylo spasené tak akorát a nezůstala mi přerostlá pastva.
3. - Aktuálně řeším jak upravit salaš
měl jsem udělané koryto na příkrm - 3m dlouhé, ale to je na 16 ks málo tak teď řeším jak to rozšířit - udělat ještě 2 další po3m?
4. - Koza mazlík
Zvažuji, že pořídím pro děti na mazlení malou (holandskou) - škemraj už 2 roky a opravdu dokážou spást to o co nestojí ?
Je pravda, že jsou "hodnější" kozičky než kozlíci? a nebude to problém, když bude jen 1, aby jí nebylo samotné smutno
A když je nechám pohromadě s
nebude problém?

5.1.2022 13:26

Highlander napsal(a):
Mám stádo ZW - letos je jich hodně 15+ beran (loňský koupený ). Jelikož se mi zvětšily pastvy, nechal jsem si jehničky a pořídil beránka, počítal jsem, že snížím počet na 10 až 12 +1( dle toho jak se budou starat o jehňátka - mám tam jednu s loňským hooodně špatným bahněním/10 dní ležela/ a už jsem jí nedával s vetem šanci, ale po 10 dnech se zberchala a začala se starat o jehňata , vet říkal, že už třeba na chov nebude... a pak 1 co si nevšímá jehňat - vybere jedno a ostatní ji nezajímají a odhání je - ta dostala předloni podmínku - loni podmínku s výstrahou a letos to má jistý, nebejt toho, že mě na ní skočil mladej před odchodem k novému majiteli (jj dle literatury, opravdu to zvládnul už v 5 měsících ) tak už se ohřála v udírně.

Pasu na 1,35ha a k tomu mám dvě oddělené ohrady 0,2ha a 0,4ha a letos se chystám připravit ohradu 0,8ha - suším cca 20 balíků sena + vakuju +/- 15 vaků kde se nedostane technika (vše jinde než pasu, takže trávy na sena dost)
A teď dotazy
1. - Velikost stádečka
Kolik bych tam mohl mít asi ovcí - vím, teď je to stádo 16ks a budou jehňata, ale co pak až bude léto/podzim
Je mi jasný, že se to nedá spočítat na přesno - jak bude mokrej rok, jaká roste na pastvě tráva, atd ....
2. - Přehánění
Počítám, že budu přehánět a největší ohradu 1,35ha rozdělím - kdy je nejlepší přehnat - až když vše vypasou, nebo stěhovat po týdnu a nebo by bylo lepší stádečko rozdělit?
měl jsem udělané koryto na příkrm - 3m dlouhé, ale to je na 16 ks málo tak teď řeším jak to rozšířit - udělat ještě 2 další po3m?
4. - Koza mazlík
Zvažuji, že pořídím pro děti na mazlení malou (holandskou) - škemraj už 2 roky a opravdu dokážou spást to o co nestojí ?
Je pravda, že jsou "hodnější" kozičky než kozlíci? a nebude to problém, když bude jen 1, aby jí nebylo samotné smutno
A když je nechám pohromadě s
nebude problém?

Koza by samotná být neměla. Na kombinaci koza a beran jsem už odpověděla.

5.1.2022 14:11
Highlander

XXX.XXX.245.22

Jj četl jsem - ale co potom
a) dvě kozy
nebo
b) kozlík s kozou
následuje problém co s kůzlátky, už teď trpím ,když řeším jehňata - jsou tací, co si myslí, že zavřou 1 ovci na "100" m. zahradu na jaro, a na podzim porazí bez jakékoliv péče během roku

5.1.2022 14:19

Highlander napsal(a):
Jj četl jsem - ale co potom
a) dvě kozy
nebo
b) kozlík s kozou
následuje problém co s kůzlátky, už teď trpím ,když řeším jehňata - jsou tací, co si myslí, že zavřou 1 ovci na "100" m. zahradu na jaro, a na podzim porazí bez jakékoliv péče během roku

Dvě kozy nebo vykastrovaný kozlík a koza.

6.1.2022 11:46

1. - Velikost stádečka

na to vam nikdo neodpovdi. Mam necely 3ha travnich porostu. Z toho na cca 2200 metrech ovuessantky, neresim prehaneni, jsou stale na stjenem miste, nemaji zadne potize, neodcervuju. Ty ovce jsou v tomhle dar z nebes.
na zbytku susim seno a pasu, 10ks ovci s odchovama a jedna kravka. Vychazi to tak akorat. Ted budu mit 1ha na suseni navic, radsi vic sena nez min, stejne tak s pastvou. S tim jde ruku v ruce i zamoreni pastvin parazitama. V prubehu roku mnozstvi travy kolisa, zeano, takze tak.

2. - Přehánění

Vzdycky prerostla trava zustane. Ted asi po tri roky prehanim minimalne, nedopasky secu jednou, maximalne 2x. Vse se odviji od toho, jak vam trava dorusta. Rozhodne nenechte vyholit az na drn. Kdyz jsem prehanel casteji, ridila jsem se barvou porostu. Spasena louka jakoby vybledne uz od pohledu, ale zustava 5 a vic cm dlouha.

koryto radsi delsi, at se vam u toho nemlatej. Hlavne vysoce brezi ovce. A zw jsou debilky ty jsou pro prikrm schopny zabijet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík