Kozel k připuštění?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.11.2021 12:53
misinka

XXX.XXX.168.181

Dobrý den, všem kozařkám a kozařům.
Na jaře jsem si přivezla dvě kozy,jednu dojící a jednu kůzle.K mému překvapení jsem zjistila,že mi jedna dojná kozenka na výrobu produktů z mléka nestačí.Věnovala jsem se totiž shánění informací o potřebných prostorách,možnostech ohledně sehnání krmiva apod.Ani mě nenapadlo,že je jedna produktivní koza málo (kůzlátko kozička je v plánu připustit až příští podzim).Takže to vypadá,že brzy přibude (nebo přibyde?) ještě mamina té starší dojné kozy.Ta je už nyní zasušená a doufám že i připuštěná.
Její matka je připuštěná už dlouho,pravděpodobně budeme rodit leden-únor (kozel je ve stádě).
Chtěla bych se Vás zeptat na to,jestli si kozy na sebe ještě vzpomenou.
Někde jsem četla,že je ideální chovat kozy v rodinách.Bylo by fajn,kdybychom se vyhnuli šarvátkám,ale spíš čekám,že si budou muset vyřešit pozice.Naše dojka je u nás šéfka,mladší je dorostenka.Třetí koza,co si pro ni pojedu,je máma té naší starší,ale šéfuje u současné majitelky.Tak se trochu bojím.Všechny jsou rohaté.
A poslední,na co bych se ještě chtěla zeptat,jestli má někdo kozla pro připouštění i cizích koz v okolí Toužimi,Bezvěrova,Bezdružic,Teplé a přidružených okolních vesniček.
Děkuji.
Míša

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.11.2021 13:27

misinka napsal(a):
Dobrý den, všem kozařkám a kozařům.
Na jaře jsem si přivezla dvě kozy,jednu dojící a jednu kůzle.K mému překvapení jsem zjistila,že mi jedna dojná kozenka na výrobu produktů z mléka nestačí.Věnovala jsem se totiž shánění informací o potřebných prostorách,možnostech ohledně sehnání krmiva apod.Ani mě nenapadlo,že je jedna produktivní koza málo (kůzlátko kozička je v plánu připustit až příští podzim).Takže to vypadá,že brzy přibude (nebo přibyde?) ještě mamina té starší dojné kozy.Ta je už nyní zasušená a doufám že i připuštěná.
Její matka je připuštěná už dlouho,pravděpodobně budeme rodit leden-únor (kozel je ve stádě).
Chtěla bych se Vás zeptat na to,jestli si kozy na sebe ještě vzpomenou.
Někde jsem četla,že je ideální chovat kozy v rodinách.Bylo by fajn,kdybychom se vyhnuli šarvátkám,ale spíš čekám,že si budou muset vyřešit pozice.Naše dojka je u nás šéfka,mladší je dorostenka.Třetí koza,co si pro ni pojedu,je máma té naší starší,ale šéfuje u současné majitelky.Tak se trochu bojím.Všechny jsou rohaté.
A poslední,na co bych se ještě chtěla zeptat,jestli má někdo kozla pro připouštění i cizích koz v okolí Toužimi,Bezvěrova,Bezdružic,Teplé a přidružených okolních vesniček.
Děkuji.
Míša

Ve stáji měla kamarádka 2 kozy. Rohatá dcera terorizovala bezrohou matku. Nikdy nebyly od sebe. Každá pak měla svůj kotec, do výběhu chodily spolu.

29.11.2021 14:08
misinka

XXX.XXX.168.181

Aha,děkuji,ona si to ta příroda opravdu zařídí sama.Jsem tedy od jara začátečník,chovala jsem tedy všechno,co si lze představit,ale kozičky jsou nějak vyšší level,no...Díky Míša

29.11.2021 14:30

misinka napsal(a):
Aha,děkuji,ona si to ta příroda opravdu zařídí sama.Jsem tedy od jara začátečník,chovala jsem tedy všechno,co si lze představit,ale kozičky jsou nějak vyšší level,no...Díky Míša

Myslím, že si s nimi užijete spoustu zábavy.

29.11.2021 16:10
misinka

XXX.XXX.168.181

Děje se.Jsou báječný...

29.11.2021 16:34
misinka

XXX.XXX.168.181

Naše kozička je možná březí,v sobotu to byly tři týdny,co jsme byli na návštěvě za kozlíkem.No a její máma by měla rodit už v lednu.Ta by měla přicestovat o víkendu.Dost se bojím,že selžu při porodu,nepoznám,kdy už je třeba zasáhnout a kdy to ještě nechat na ní,a taky tak,abych koze neublížila.Domluvím si veterináře,třeba aspoň na telefon,není totiž dvakrát nadšený,že by měl vůbec řešit ,, nějaký kozy".Pak ještě mám v záloze bývalou majitelku koz,která je super a ochotná a hlavně zkušenější než já,ale ne vždycky se mi daří jí sehnat-taky má svůj život.Obě kozy u ní už rodily,údajně bez problémů.
Pořád sháním informace a s narůstajícím počtem přečtených příběhů a příspěvků od uživatelů mám stále větší dojem,že se dost často děje nějaká hrůza.
Míša

29.11.2021 17:10
roklanka

XXX.XXX.44.45

Je úplně jedno,jestli je to matka,setkají se dvě dominantnější kozy a utkají se. Pokud budou mít dost prostoru,jedna po čase ustoupí. Co se týká porodů a vašich obav,hoďte je za hlavu. Stačí vám telefon na zkušeného chovatele. Chce to hlaně klid a nečíst si o katastrofách.

29.11.2021 19:26
misinka

XXX.XXX.168.181

Děkuji moc,jsem hysterka,že?Ono to ze mě spadne s nějakými zkušenostmi,asi.Ale vždy je potřeba být ve střehu,ale nepřenášet to na zvířata.Všichni zkušenější se tady vždycky těší na porody,no a já se tady nemůžu dočkat,až bude po nich.

29.11.2021 23:25
roklanka

XXX.XXX.44.45

misinka napsal(a):
Děkuji moc,jsem hysterka,že?Ono to ze mě spadne s nějakými zkušenostmi,asi.Ale vždy je potřeba být ve střehu,ale nepřenášet to na zvířata.Všichni zkušenější se tady vždycky těší na porody,no a já se tady nemůžu dočkat,až bude po nich.

Nemyslím si,že jste hysterka a vaše obavy chápu víc než si myslíte,nebyla jsem jiná. A i po těch 20 letech si oddychnu,když je po porodech. Nejdůležitější je zachovat klid, nepřenášet nervozitu.

30.11.2021 07:32
misinka

XXX.XXX.168.181

Děkuji za podporu a pochopení.Přiznám se,že kozu nablízko jsem poprvé viděla ve chvíli,kdy jsme ji nakládali do auta.Pak jsme ji vyložili doma a já zjistila,že třeba proti měkkým králíkům je koza trochu tvrdá.Musela jsem se od toho dne pokusit začít dojit,kozička byla strašně trpělivá a když se mi napoprvé povedlo nadojit hrnek mlíka,byla jsem úplně zpocená.Po pár dnech to bylo lepší a lepší a já jim úplně propadla.Mám potřebu o nich pořád doma mluvit a nikdo mě nechce vyslechnout a sdílet nadšení.

30.11.2021 11:16
roklanka

XXX.XXX.44.45

misinka napsal(a):
Děkuji za podporu a pochopení.Přiznám se,že kozu nablízko jsem poprvé viděla ve chvíli,kdy jsme ji nakládali do auta.Pak jsme ji vyložili doma a já zjistila,že třeba proti měkkým králíkům je koza trochu tvrdá.Musela jsem se od toho dne pokusit začít dojit,kozička byla strašně trpělivá a když se mi napoprvé povedlo nadojit hrnek mlíka,byla jsem úplně zpocená.Po pár dnech to bylo lepší a lepší a já jim úplně propadla.Mám potřebu o nich pořád doma mluvit a nikdo mě nechce vyslechnout a sdílet nadšení.

Tak to jsme dvě . Taky jsem viděla a sáhla si na živou kozu až když jsem si je vezla domů. Od dětství jsem chtěla žít na vesnici,jako dítě jsem z chaty utíkala do vesnice,dojila krávy a motala se kolem zvířat,takže na prahu padesátky jsem odešla z velkoměsta na vesnici a začala žít svůj sen. Kozy jsou diagnoza a člověk jim propadne.

30.11.2021 12:09
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Tři..😀
Jenom s tím rozdílem, že jsem kozám a
kravickam propadla už v dětství a možnost svého chovu koz, před 30ti lety..
Pošlete také fotky😀

30.11.2021 12:56
misinka

XXX.XXX.168.181

To je krása...ježíš jak se k sobě tulej...Já musím nacvičit,jak se vlastně natahujou fotky do počítače a pošlu sem taky nějakou tu holotu.Výběhy a travnatý zahrady závidím,já tahám kozy na špagátu po okolních remízkách,teda spíš ony mě,ani bych se dobrovolně neklestila nějakým chroštím.Ale ne,choděj mi na vodítku fakt pěkně,i když to musely zvládnout den ze dne.I ta malá pipina se vypracovala a obě jsou zdatné výletnice.I když u boudičky na přebývání mají asi 40m plac,to samé uvnitř.No a ty procházky.Dneska už tedy třetí den sněží,máme 15cm sněhu a asi je zavřu do bývalé konírny,abych je měla trochu blíž na obsluhu a starání.Je to jen přes dvůr.Teď co jsou,tak se k nim hůř chodí,je to terénní přístup.

30.11.2021 13:12
roklanka

XXX.XXX.44.45

Taky jsem chodívala s kozama na dlouhé procházky,ale nikdy jsem je nevázala. Stačilo do kapes něco pamlsků,vysvětlila jsem jim,že já jsem vedoucí koza.Pravda,někdy holky stávkovaly a já musela oběhnout stádo s proutkem,zvlášť když našly chutné křoví. Pak mě to začalo zmáhat a pořídila jsem si první bocku. Kamarádka jezdila své psy trénovat na mém stádu,takže kozám dnes už stačí jakýkoliv pes,aby pochopiy,že mě musí poslechnout. Někdy stačí jen zavolat jméno psa a kozy běží za mnou,aby se odněkud nevynořila čuba a nevysvětlila jim cestu domů.

30.11.2021 13:20
misinka

XXX.XXX.168.181

No a u mě to bylo tak,že jako dítě jsem byla ulítlá na zvířata komplet,jen trochu víc na koně.Babička měla kočky,psa,několik odraných slepic-já jsem je jako děcko nepovažovala za nějak divný,ani mě nenapadlo,že slepice může vypadat ale úúúúplně jinak-občas nějakýho králíka a každý jaro houf pekinských kachňátek,který,když nastal jejich čas,se proměnila v pečínky.V obci bydlel jeden hospodář,kterej krom drobného zvířectva měl kravky,nějakou ovečku a páru chlaďasů.Nejradši bych se motala jen u nich,ale moje mamka vždycky ohodnotila můj návrat domů že smrdím a proto mě teda ve zvířatomilství nepodporovala.Na učňáku už jsem zůstala jen s tátou a to už jsem začala vystrkovat růžky,objevil se můj první vlastní pes-jak jinak než dalmatin-jako kočárový a doprovodný pes ke koním...Následoval první hucul-no a to bylo na delší dobu všechno,co mi dovolily podmínky našeho bydlení.Teď jsem cca 10let na malé vesnici a po všech živáčcích,kteří tu se mnou za ty roky pobyli,mi asi na sítu zbyly patrně ty moje rohatý holky.Prý-kdo hledá přítele,najde poklad??

30.11.2021 13:36
misinka

XXX.XXX.168.181

No,my bydlíme blbě,všechny louky tu jsou sešněrované ohradníkama na krávy,má to tady všechno v okolí jeden majitel.Takže musíme často po silnici,než se někam dovalíme-to už toho zase já mám plný kecky.Takže jsem ráda,když se holky někde zapíchnou u křoví.Pejska co máme,to je taková hyperaktivní torpéďačka,milá,ale nějak jí nestíhám.Je jí 10let,asi učit jí nějaký přibližování jakýchkoliv zvířat asi nedáme.Ale jako mladá nejradši vzala dráhu a šup do ohrady s krávama,tam si je sama od sebe seskupila do houfu a lítajíc okolo nich,ječela na ně a naznačovala jako že je kousne a ony stály,zadkama k sobě a nevystrčily ani ucho.Naše čubí je po mamince staford a tatínek neznámý vojín...

30.11.2021 13:54
misinka

XXX.XXX.168.181

Zeptám se-bocka=belgický ovčák?A dobrý?

30.11.2021 14:09
Varaxi

XXX.XXX.129.250

misinka napsal(a):
Zeptám se-bocka=belgický ovčák?A dobrý?

BOC = border kolie. (Anglicky border collie)

1.12.2021 09:07
misinka

XXX.XXX.168.181

aha,tak koukám,že ze zkratek psích plemen už jsem dávno vypadla,navíc když jsem byla aktivní chovatelka a vystavovatelka a uživatelka cvičáku tak ještě borderky u nás snad ani nikdo nechoval.

Přidejte reakci

Přidat smajlík