Ahoj, už dlouho tady nebyla žádná lama a tak u příležitosti prvních narozenin našeho lamáka Chicca sem dám pár fotek. Doufám, že to ovčáky a kozaře moc nerozladí a další lamera se přidají.
jirkas
napsal(a):
Ahoj, už dlouho tady nebyla žádná lama a tak u příležitosti prvních narozenin našeho lamáka Chicca sem dám pár fotek. Doufám, že to ovčáky a kozaře moc nerozladí a další lamera se přidají.
Tady jsou všechny.
jirkas
napsal(a):
Tak kozařku Wan to narozladilo. Velmi děkuji krásné děcka. Blahopřeji a držím pěstičky v chovu. Wan
jirkas
napsal(a):
Tak dobře - lamy vpřed. Náš Emílek na procházce. Pavlína
jirkas
napsal(a):
A Kristýnka nechce zůstat pozadu.
jirkas
napsal(a):
Čerstvý sestřih na nadcházející horké léto ....
jirkas
napsal(a):
Drobet rozdíl ....
lamaalpaca
napsal(a):
Čerstvý sestřih na nadcházející horké léto ....
Bože, to je strašný. Vypadají jak žížaly. Nás teď také čeká střihání, tak pak přihodím fotky. Pavlína
knavova
napsal(a):
Bože, to je strašný. Vypadají jak žížaly. Nás teď také čeká střihání, tak pak přihodím fotky. Pavlína
Náhodou jim to dokonce i sluší, jsou to úplně jiný zvířata, ze začátku házeli trošku uražený pohledy, ale dnes spolu vyloženě řádili a tu změnu si řádně vychutnávali ...
lamaalpaca
napsal(a):
Drobet rozdíl ....
Milí lidičkové, nedá mi to opět nenapsat, tak krásně jsem se již dlouho nezasmála. To je naprosto úžasné. Stříhala jsem pejsky, ale lama v letním sestřihu předčí zatím každý střih co znám. Děláte i jiné????, To je opravdu paráda. Blahopřeji. A ty čepičky to je síla.!!!!!! Jen víc radosti a míň starostí. Děkuji děkuji děkuji Wan
brenda
napsal(a):
Milí lidičkové, nedá mi to opět nenapsat, tak krásně jsem se již dlouho nezasmála. To je naprosto úžasné. Stříhala jsem pejsky, ale lama v letním sestřihu předčí zatím každý střih co znám. Děláte i jiné????, To je opravdu paráda. Blahopřeji. A ty čepičky to je síla.!!!!!! Jen víc radosti a míň starostí. Děkuji děkuji děkuji Wan
Jo, jsou i horší střihy, tohle je oblíbené tuším v Holandsku, ale to už vypadá fakt dost děsivě ....
lamaalpaca
napsal(a):
Jo, jsou i horší střihy, tohle je oblíbené tuším v Holandsku, ale to už vypadá fakt dost děsivě ....
A ještě jedno foto ...
lamaalpaca
napsal(a):
Náhodou jim to dokonce i sluší, jsou to úplně jiný zvířata, ze začátku házeli trošku uražený pohledy, ale dnes spolu vyloženě řádili a tu změnu si řádně vychutnávali ...
Maminko, ty to vidíš !!!! Jet autem okolo tohodle, tak bezpečně nabourám To je příšernýýýýý . ET hadr . Děkuji za trochu srandy do chmurnýho , velmi smutnýho dne .... Helena
lamaalpaca
napsal(a):
A ještě jedno foto ...
No,tak ostříhané alpaky jsou dost zajímavé. Lamy krotké se taky stříhají a to hlavně na výstavy a posuzování exteriéru.
jirkas
napsal(a):
No,tak ostříhané alpaky jsou dost zajímavé. Lamy krotké se taky stříhají a to hlavně na výstavy a posuzování exteriéru.
Vážení chovatlelé lam.
já chovám ovečky a také je jezdím stříhat, když někdo potřebuje. A vlnu spřádám. Ale toužím po srsti lamy - alpaky. Ti, kteří jste stříhali, nezbylo vám někomu nějaké množstvíčko pro jednu chtivou přadlenu?
Evaux
evaux
napsal(a):
Vážení chovatlelé lam.
já chovám ovečky a také je jezdím stříhat, když někdo potřebuje. A vlnu spřádám. Ale toužím po srsti lamy - alpaky. Ti, kteří jste stříhali, nezbylo vám někomu nějaké množstvíčko pro jednu chtivou přadlenu?
Evaux
Dobrý den, posílal jsem Vám e-mail, určitě se dohodneme
Obrázek : dosušování ostříhané alpačí vlny ....
evaux
napsal(a):
Vážení chovatlelé lam.
Evaux
Jak tak koukám na vaše ostříhaný lamy, zajímalo by mě co děláte s tou jejich vlnou? Já mám doma ovečky a tu vlnu nikdo nechce. Tak by mě zajímalo jak je to s tou lamí jeslti je žádaná nebo ne?
ambra
napsal(a):
Jak tak koukám na vaše ostříhaný lamy, zajímalo by mě co děláte s tou jejich vlnou? Já mám doma ovečky a tu vlnu nikdo nechce. Tak by mě zajímalo jak je to s tou lamí jeslti je žádaná nebo ne?
Ani jsme se nějak moc nezajímali, jestli je žádaná nebo ne. Chceme si ji samy zpracovávat, zatím jsme ve stádiu začátku, informace čerpáme převážně z Německa, kde se chovu alpak daří a o vlnu je zájem jak v surovém stavu, tak zpracovaném.
Z alpak je to tak krásný materiál, že zbavit se ho by jsme snad ani nemohli udělat .
ambra
napsal(a):
Vlna z alpak je velmi,velmi žádaná i v Česku.Dokonce i o vyčesávanou (né stříhanou) vlnu z lam krotkých je zájem. Já jsem už byl dvakrát osloven s přáním o ukládání toho,co vyčešu při "udržbě" vlny svých krotkých s tím, že si pro to časem přijedou a odkoupí,popř smění za nějaký výrobek z vlny.
Jinak se většina chovatelek lam snaží svoji vlnu zpracovat na vlastnoruční výrobky.
jirkas
napsal(a):
Vlna z alpak je velmi,velmi žádaná i v Česku.Dokonce i o vyčesávanou (né stříhanou) vlnu z lam krotkých je zájem. Já jsem už byl dvakrát osloven s přáním o ukládání toho,co vyčešu při "udržbě" vlny svých krotkých s tím, že si pro to časem přijedou a odkoupí,popř smění za nějaký výrobek z vlny.
Jinak se většina chovatelek lam snaží svoji vlnu zpracovat na vlastnoruční výrobky.
Tyjo to je nefér já chcu někde udat vlnu z oveček a nikdo to nechce. A výrobky nechcu toho tu máme doma plno a na nějaký vlastní zpracování není čas. Proč tu ovčí nikdo nechce, nepříjde že by byla o tolik míň kvalitní než je ta z lam.
ambraa
napsal(a):
Tyjo to je nefér já chcu někde udat vlnu z oveček a nikdo to nechce. A výrobky nechcu toho tu máme doma plno a na nějaký vlastní zpracování není čas. Proč tu ovčí nikdo nechce, nepříjde že by byla o tolik míň kvalitní než je ta z lam.
Také jsem tu měl ovečky, ale vlna z alpak je něco úplně jinýho, kvalitnější je v každým případě a navíc je bez lanolinu, tudíž bez zápachu, není mastná, odpadá práce s velkým čištěním, no a jak je heboučká .....
lamaalpaca
napsal(a):
Také jsem tu měl ovečky, ale vlna z alpak je něco úplně jinýho, kvalitnější je v každým případě a navíc je bez lanolinu, tudíž bez zápachu, není mastná, odpadá práce s velkým čištěním, no a jak je heboučká .....
Nojo ale lamy chcou určitě víc peče než ovečky navíc potřebuju učinný sekačky na trvávu v zahradě.
ambraa
napsal(a):
Nojo ale lamy chcou určitě víc peče než ovečky navíc potřebuju učinný sekačky na trvávu v zahradě.
Neřekl bych, že potřebují výrazně více péče, určitá specifika u nich ale jsou,navíc si ale určitě zaslouží větší kontakt se svým chovatelem, jsou to zvířátka nadmíru společenská a velmi zvědavá. Co se sekačky týče, design je to luxusní, šetrný na pastvinu obzvlášť na prudkých svazích - místo kopýtek mozoly, a potřebu konají na hromadu a ne po celé pastvině, lehce se to pak uklizí a ohrada zůstává stále čisťoučká.
Navíc jsou to tvorečkové velmi tišší,což se hodí obzvlášť pokud máte nepříjemné sousedy.
lamaalpaca
napsal(a):
Neřekl bych, že potřebují výrazně více péče, určitá specifika u nich ale jsou,navíc si ale určitě zaslouží větší kontakt se svým chovatelem, jsou to zvířátka nadmíru společenská a velmi zvědavá. Co se sekačky týče, design je to luxusní, šetrný na pastvinu obzvlášť na prudkých svazích - místo kopýtek mozoly, a potřebu konají na hromadu a ne po celé pastvině, lehce se to pak uklizí a ohrada zůstává stále čisťoučká.
Navíc jsou to tvorečkové velmi tišší,což se hodí obzvlášť pokud máte nepříjemné sousedy.
Halloooo! To sem nechodí více lameros a nebo jsou jen líní se také zapojit se svou troškou do mlýna?? Dávejte sem svoje lamičky a zkušenosti, prosím. Jirka
Uživatel s deaktivovaným účtem

jirkas
napsal(a):
Halloooo! To sem nechodí více lameros a nebo jsou jen líní se také zapojit se svou troškou do mlýna?? Dávejte sem svoje lamičky a zkušenosti, prosím. Jirka
Když vy pořád probíráte krotký a alpaky, ale takový guanaca ty jsou stejně nejlepší
Tohle je Jonáš....
napsal(a):
Když vy pořád probíráte krotký a alpaky, ale takový guanaca ty jsou stejně nejlepší
Tohle je Jonáš....
Ahoj Katko,tady každý probírá to co mu běhá po zahradě. Tak se nestyď a napiš v čem jsou guanaca nejlepší, ať se taky trochu poučíme
Může to být na jakékoliv téma, třeba skok vysoký.

jirkas
napsal(a):
Ahoj Katko,tady každý probírá to co mu běhá po zahradě. Tak se nestyď a napiš v čem jsou guanaca nejlepší, ať se taky trochu poučíme
Může to být na jakékoliv téma, třeba skok vysoký.
Skok do výšky, to na ně žádná jiná lama nemá, zmísta skočí 170Mcm (naše Jůlinka) a s rozběhem lehce přes 2m! Zrychlení z nuly na sto
zase bezkonkurenční....A jsou krotší než lamy krotký....
lamaalpaca
napsal(a):
Nojo ta komunikace poslední dobou trochu vázne, musím si na ně vydělat, když tu jejich vlnu nikdo nechce. Mě vypásaj jenom zahradu, teďka maj z vejplaty slíbenou novou ohradu. A teda musím říct, že sousedi by měli asi celkovej šok vidět v zahradě kromě ovcí, slepic, koček a psů pobíhat ještě lamu asi bych jim mohla rovnou volat záchranku
ambra
napsal(a):
Nojo ta komunikace poslední dobou trochu vázne, musím si na ně vydělat, když tu jejich vlnu nikdo nechce. Mě vypásaj jenom zahradu, teďka maj z vejplaty slíbenou novou ohradu. A teda musím říct, že sousedi by měli asi celkovej šok vidět v zahradě kromě ovcí, slepic, koček a psů pobíhat ještě lamu asi bych jim mohla rovnou volat záchranku
Tento stroječek doporučuji všem lamerům, už se těším na svetříky z našich kluků alpačáků
lamaalpaca
napsal(a):
Tento stroječek doporučuji všem lamerům, už se těším na svetříky z našich kluků alpačáků
Tak tohle je ta nejlepší odpověď na otázku "Kam s ní?" Hezky ostříhat a doma zpracovat po dlouhých zimních večerech . Takových kolovrátků v české kotlině pořád přibývá a to je jen dobře.
lamaalpaca
napsal(a):
Dobrý den, Radku,
Včera jsem byla u paní Linhartové pro cívky do svého kolovrátku, abych vám mohla ukázat, jak že se to dělá a ejhle, ona mi povídá, že jste si byl den před tím u ní přímo pro kolovrátek. Je chvályhodné, že jste ho ukázal i ostatním. Už se těším tuto neděli, až se uvidíme.
Evaux
evaux
napsal(a):
Dobrý den, Radku,
Včera jsem byla u paní Linhartové pro cívky do svého kolovrátku, abych vám mohla ukázat, jak že se to dělá a ejhle, ona mi povídá, že jste si byl den před tím u ní přímo pro kolovrátek. Je chvályhodné, že jste ho ukázal i ostatním. Už se těším tuto neděli, až se uvidíme.
Evaux
Ahojky, to byla taková rychlá akce, aby jsme byli hlavně důkladně připraveni !, ale je úúúžasnej,opravdu nádherná práce včetně důkladného návodu, hold Nový Zéland není Čína, takže už se také moc těšíme
lamaalpaca
napsal(a):
Ahojky, to byla taková rychlá akce, aby jsme byli hlavně důkladně připraveni !, ale je úúúžasnej,opravdu nádherná práce včetně důkladného návodu, hold Nový Zéland není Čína, takže už se také moc těšíme
Velmi děkuji všem za krásné foto a povídání o lamách, já o nich nic moc nevím, takže jsem velmi ráda, že se něco dovím. Díky wan
brenda
napsal(a):
Velmi děkuji všem za krásné foto a povídání o lamách, já o nich nic moc nevím, takže jsem velmi ráda, že se něco dovím. Díky wan
Wan, více povídání a fotografií o lamách krotkých na www.lamafarma.cz a o alpakách na www.alpaca.cz.
brenda
napsal(a):
Děkuji , ráda se podívám, jakmile bude volněji. Krásný den Wan
Jedna vskutku zamilovaná fotečka, škoda, že to jsou dva kluci
lamaalpaca
napsal(a):
Jedna vskutku zamilovaná fotečka, škoda, že to jsou dva kluci
Je libo pusu .....
brenda
napsal(a):
Radku, tak to je opravdu opět něco krásného, takové fotečky potěší srdíčko i dušičku, no a že to jsou dva kluci, nebuďme puritáni. Je to možné i u koní, tak co??!!Krásný den Wan
Jsou to takový pubertální hrátky, chvíli se honěj, koušou, bojujou, pak se zase chvíli k sobě tulej, drbou se hlavama o sebe, je radost je pozorovat, sem tam se i nějaká ta fotka povede
jirkas
napsal(a):
Hele Radku, děláš ještě vůbec něco jiného,než focení alpačáků
No, občas si trochu schrupnem
Ba ne, to by ses divil, co všechno tu musíme stíhat, tohle je jen takový relax, někdo si dá cigárko, já radši sem tam udělám nějakou fotečku ....
lamaalpaca
napsal(a):
No, občas si trochu schrupnem
Ba ne, to by ses divil, co všechno tu musíme stíhat, tohle je jen takový relax, někdo si dá cigárko, já radši sem tam udělám nějakou fotečku ....
Vy si klidně schrupnete a my si zase laškujem s dětmi
jirkas
napsal(a):
Vy si klidně schrupnete a my si zase laškujem s dětmi
Naše kůzlata mají perfektní lamí trampolínu
jirkas
napsal(a):
Naše kůzlata mají perfektní lamí trampolínu
Ostražitý kukuč našeho Farise ...
Když tak koukám, kolik je tu chovatelů lam, nezbývá někomu na prodej trochu střiže? Nebo po dalším stříhání? Na tvořivé činnosti. Buď lamí, ta je nejlepší, nebo delší z oveček. Potřebuji tak nad deset cm a více. Tvořím z toho vlásky k textilním panenkám :). Našel by se tu někdo? Děkuji
Katka.

k.klirova
napsal(a):
Když tak koukám, kolik je tu chovatelů lam, nezbývá někomu na prodej trochu střiže? Nebo po dalším stříhání? Na tvořivé činnosti. Buď lamí, ta je nejlepší, nebo delší z oveček. Potřebuji tak nad deset cm a více. Tvořím z toho vlásky k textilním panenkám :). Našel by se tu někdo? Děkuji
Katka.
Někdy na jaře budu nějaké lamy stříhat. Termin střiže jestě nemám.
hele tero.. ja loni mela 30 slepic... na jare jeste 9 a do konce leta mi zbyla jedina letita a vynesena zkusena araukana... ktera bydli pred barakem v zivem plote a pije mi krev protoze snasi slepicaky o velikosti vejce nejradeji na chodnicek pred domem... ostatni zily v lesnim kurniku... cca 100m od domu...

tera1
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz. Občas nás tu trápí liška, chodí na slepice a donesla se ke mně informace, že si mám pořídit lamu, že kde jsou lamy, tam lišky ani nepáchnou. Máte někdo takovou zkušenost?
Tam kam pojedu ty lamy stříhat si právě k lamám pořídili 15 slepic, které byly v ohradě s lamama a do měsíce od pořízení o všechny slepice kvůli lišce přišli.
hele nekde jsem videla retizkovy zaves... tak to zkusim dat na kurnik, ze se toho pry kuny boji a nelezou do nej zatimco slepice se pry nauci pres retizek vylezt ven... a jinak budem muset vymyslet nejake zabezpeceni... problem je ze na parcele kde mame kurnik nemame privedenou elektrinu...
Ve vašem případě by asi byla cesta kolem kurníku postavit voliéru a slepice z ní pouštět třeba od deseti do čtyř. Kolem dokola plot i nahoře. Kurník upravit tak, aby v noci se do něj škodná nedostala. Vím, není to populární ani jednoduché, ale je to řešení.
Škodná chodí hlavně v noci.
Dále slepičáři radí, po výběhu by se měli během dne pohybovat psi, majitel by měl občůrávat kurník, lidské vlasy.
Hanka269

XXX.XXX.98.106
Ahoj, stavíme novou ohradu a budeme do azylu přijímat lamu. Všechno už mám nastudováno, jen nemůžu zjistit, jak asi vysoký má mít plot :) Jedná se o pětiletého kluka, který si asi prožil svoje a rodina, u které teď je si ho nemůže nadále nechat... Díky za radu :) Hanka