Petra549

XXX.XXX.104.187
Dobrý deň,
chcem sa Vás poprosiť o informácie. Vyskytla sa mi v stáde kôz hnačka, nie naraz ale postupne u rôznych kôz a nie u všetkých kôz.
Odčervila som ich elivecom, dostali dietu, len seno + metacid. Hnačka na dva dni prestala a začala pokračovať u tých kôz, ktoré ju ešte nemali. Vet nám dal sulfacox.
Dočítala som sa, že sa nesmie podávať gravídnym zvieratám.
Moja otázka znie, čo sa môže stať, ak som podala veľmi nízku dávku, 5ml na 50kg kozu, ktorá je 5 dní gravídna?
Viem mala som čítať skôr ako jej dať liek, ale už sa stalo.
Vopred ďakujem za odpovede.
Uživatel s deaktivovaným účtem

HLAVNĚ V TOM PŘÍBALÁKU MÁTE
Nepodávat přežvýkavcům s rozvinutými předžaludky.
A co myslíte, že je dospělá koza, doprčic?
Petra549

XXX.XXX.104.187
Príbalový leták nemám, dostala som ho nadávkovaný od veta pre kozy. Info o lieku som si prečítala na nete a tam je uvedený cielový druh dobytok, ovce, králiky...
http://www.pharmagal.sk/produkty/antikokcidika/sulfacox-t/

http://www.pharmagal.sk/cz/produkty/antikocidika/sulfacox-t-peroralni-roztok/
Kontraindikace:
Nepoužívat v případě přecitlivělosti na léčivé látky nebo na některou z pomocných látek.
Nepoužívat v případě těžkého poškození jater, snížené funkce ledvin a gravidity.
Nepodávat přežvýkavcům s rozvinutými předžaludky.
Nevím, proč to ve slovenské verzi nemáte, ale zcela logicky. Bachor je fermentační nádoba plná hodných bakterií. Sulfacox je antibiotikum.
Co se asi stane dál?
Petra549

XXX.XXX.104.187
Takže nasadiť niečo na podporu funkcie bachoru, môže byť napr. Metacid a citroenzymix? Alebo čo by ste odporučila? Dostala malú dávku 5ml na 50kg (v odporúčanom dávkovaní je 0,5ml na 1kg). A keďže je od 1.1.2022 pripustená, môže potratiť? Viem, že som si mala najprv preveriť, čo do kozy dám, nie potom, ale dal mi to vet a automaticky som im to išla dať. Táto bola prvá a keďže bola čerstvo pripustená v priebehu dávania lieku ma až napadlo pozrieť na nete čo to je, preto dostala len tých 5ml a len ona.

Použijte bylinný Emanox.Na dospělou kozu asi 5ml denně po dobu 7 dní,možno dávat až 14 dní.Vyzkoušeno,dávala jsem i malým kůzlatům bez matky,preventivně.
Nedá se předávkovat.
Petra549

XXX.XXX.89.110
Ďakujem za tip, vyskúšam. Snáď to v piatok niekde zoženiem.

Petra549
napsal(a):
Ďakujem za tip, vyskúšam. Snáď to v piatok niekde zoženiem.
U nás se malá lahvička nechám koupit v každých krmivech kde prodávají granule pro králíky,slepice apod.Větší balení si ale objednávám.
Petra549

XXX.XXX.89.110
Kvapky ste dávali do vody, alebo trochu zriedené s vodou priamo do úst? Lebo kozičiek je viac a keď im ich dám podľa návodu do vody, neustriehnem koľko ktorá vypije. A pijú len teplú vodu, keď vychladne ju nechcú. V okolí 20km máme 2 predajne pre hosp.zvieratá a 2 chov.potreby, kde by to mohli mať, tak dúfam, že zoženiem, malé balenie pohotovostne stačí, kým príde veľké. Už som ich pozerala na nete, tam určite zoženiem.

Petra549
napsal(a):
Kvapky ste dávali do vody, alebo trochu zriedené s vodou priamo do úst? Lebo kozičiek je viac a keď im ich dám podľa návodu do vody, neustriehnem koľko ktorá vypije. A pijú len teplú vodu, keď vychladne ju nechcú. V okolí 20km máme 2 predajne pre hosp.zvieratá a 2 chov.potreby, kde by to mohli mať, tak dúfam, že zoženiem, malé balenie pohotovostne stačí, kým príde veľké. Už som ich pozerala na nete, tam určite zoženiem.
Dávala jsem stříkačkou trochu naředěné do huby,ale ono to kozám chutná.
Nevím,jestli na těch malých lahvičkách jsou uvedena i telata.
Kdysi jsem se na dávkování pro kozy a hlavně malá kůzlata dotazovala výrobce a bylo mně napsáno odvodit od telete.Dospělá koza přibližně jako tele,větší i víc a kůzle přměřeně snížit.
Jelikož je to bylinné nemá vedlejší účinky a nedá se předávkovat.
Petra549

XXX.XXX.89.110
Chcem Vás informovať, že kozička je v poriadku. Žere, pije vodu, prežúva, bobkuje, nie je zmena v správaní. Dávka lieku bola našťastie malá a neublížila jej.
Jiva, ďakujem za radu, už som objednala.