Zdravím,
dostali jsme darem dvě kozy. Jedna z nich je březí, druhá rozdojená.
Potřebovala bych prosím poradit, zda máte zkušenosti, jestli má smysl kvůli jedné až dvěma kozám shánět dojící zařízení, zda by to nějak výrazně usnadnilo práci?
Podmínky, z kterých zvířata přišla, asi nebyly úplně nej, mají přerostlé paznehty. Údajně se koza dojila jen jednou denně, je to pro to zvíře přijatelné?
Měla jsem za to, že by se mělo dojit alespoň 2x za den.
A neměli bychom ji nechat zaprahnout?
Nebo ji můžeme dojit jak dlouho se nám zlíbí, když ji nechceme připouštět?
Uživatel s deaktivovaným účtem

janinkaa
napsal(a):
Zdravím,
dostali jsme darem dvě kozy. Jedna z nich je březí, druhá rozdojená.
Potřebovala bych prosím poradit, zda máte zkušenosti, jestli má smysl kvůli jedné až dvěma kozám shánět dojící zařízení, zda by to nějak výrazně usnadnilo práci?
Podmínky, z kterých zvířata přišla, asi nebyly úplně nej, mají přerostlé paznehty. Údajně se koza dojila jen jednou denně, je to pro to zvíře přijatelné?
Měla jsem za to, že by se mělo dojit alespoň 2x za den.
A neměli bychom ji nechat zaprahnout?
Nebo ji můžeme dojit jak dlouho se nám zlíbí, když ji nechceme připouštět?
Měli jsme 2 kozy u koní a dojili jsme je ručně. Ale pravda, střídali jsme se podle toho, kdo z nás ten den zrovna přišel. Zpočátku dvakrát denně, později jednou. Teoreticky ji můžete dojit, jak dlouho se vám zlíbí, ale...mléčná žláza taky potřebuje odpočinek a starodojné mléko může ztrácet kvalitu a chuť.
ančovička1
napsal(a):
Dojime dvě kozy, ale dojičku bych nechtěla, podojeno je za chvíli a dojičku bych ještě "hodinu"musela umývat..
Přesně tak, měli jsme jednu kozu, kolik mi jedno odmění zabralo? 10 minut? Ani ne. Známá jich má víc a kravku, ale přijde mi, že práce s dojičkou ( příprava, očištění) je delší než samo dojení.

Dojila jsem 4 kozy a dojila jsem ručně.Měli jsme doma i dojičku na konev jelikož jsme mívali krávy a ty se dojili dojičkou,ale pro kozy to nemá smysl.
Teď už máme kozy jen dvě a to je podojené za chviličku.

Já pořídil dojačku pro 2 kozy a jsem spokojen. Kor co přibyla kravka. Ano vymývání je delší než dojení ale až budete v práci před-dojovat 750 krav a budete mít karpály na obou rukách v p.. ehm v zadní části těla po 2 operacích. Tak věřte , že radši budete vymývat dojačku než dojit ručně. Ale tohle je silně individuální. Pokud máte dost času, zdravé ruce a baví Vás to tak budete spíše dojit ručně. Pokud ne určitě je dojačka lepší řešení.Znám lidi s 20 kozami / ovcemi co dojí ručně a jsou happy. Taky znám človíčka co dojí stejně jako já 2-3 kozy strojem. Ale nikomu to nevnucuji.
Hlavně NEKUPUJTE ty čínské šmejdy z netu. Co nemají ani pulsátor či jsou na různé baterky atd.