Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda nemá někdo zkušenost s rozmazleným kozlíkem.
Když jsem si svého druhého kozlíka přivezla, automaticky jsme z něj udělali člena rodiny a rodinné “miminko”.
Teď mu jsou 2 roky a je strašně rozmazlený a v okrajových situacích, když nemá dostatek pozornosti i agresivní, doslova naši pozornost vyžaduje například bouchá do vchodových dveří a nedělá mu problém i vyskočit na parapet a doslova nás okukovat Dokáže si otevřít i dveře a nemá problém nás vytáhnout z postele nebo si k nám lehnout.
Nejdřív se dojde obsloužit do kuchyně a pak se posadi na gauč, kde na nás vyčkává.
Nevíte prosím někdo co s tím?
Když ho zavřeme do ohrádky vyvrátí vrátka.
Děkuji za odpověď.
Pokud nejste troll, tak nic.
Nevychovaný kozel příliš uvyklý na člověka se nedá předělat. Prostě je jednou zkažený a bude zkažený do smrti.
Někdo možná poradí mu jednu vrazit, ale za prvé nevěřím, že to uděláte, za druhé případný efekt, kdy Vám půjde kozel z cesty, je opravdu jen dočasný, a za třetí u kozla bez stáda a rovnocenných partnerů se nejspíš vůbec nedostaví.
Kastrace nepomůže, výchova po dobrém nepomůže, výchova po zlém nepomůže, prodat někam do stáda nepomůže (ostatní ho budou leda tak šikanovat a nový majitel nejspíš nabrousí nůž a udělá z něj klobásy)...
Pořádný plot, pořádná branka, zatnout zuby, vydržet a hlídat, jestli se tam kozlové mezi sebou nebijí.
Nebo ty klobásy, no.
Uživatel s deaktivovaným účtem

BuaKa
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda nemá někdo zkušenost s rozmazleným kozlíkem.
Když jsem si svého druhého kozlíka přivezla, automaticky jsme z něj udělali člena rodiny a rodinné “miminko”.
Teď mu jsou 2 roky a je strašně rozmazlený a v okrajových situacích, když nemá dostatek pozornosti i agresivní, doslova naši pozornost vyžaduje například bouchá do vchodových dveří a nedělá mu problém i vyskočit na parapet a doslova nás okukovat Dokáže si otevřít i dveře a nemá problém nás vytáhnout z postele nebo si k nám lehnout.
Nejdřív se dojde obsloužit do kuchyně a pak se posadi na gauč, kde na nás vyčkává.
Nevíte prosím někdo co s tím?
Když ho zavřeme do ohrádky vyvrátí vrátka.
Děkuji za odpověď.
Znáte - jaký si to uděláš.... Pokud nejste troll.
pastier

XXX.XXX.59.63
Pokiaľ to nieje vtip akože asi je,tak na agresívneho capa je jediný liek. A to je nôž. Klobásy budú dobré.
Mám holanského zakrslého kozla na mazla, teď už sedmým rokem - to, že ho nejde převychovat je hloupost, jen to chce hromadu času a trpělivosti, podobně jako se psem.
Mám ho cca od jeho půl roku, kdy neznal žádný kontakt s lidmi, byl zvyklý jen na jeho matku a bratra. Po dvou letech intenzivního a téměř každodenního "učení" je z něj vodítkový mazel.. umí poprosit, chodit vedle nohy, skákat přes překážky, slyší na jméno, povely.. ale pouze, pokud to od něj vyžadují já - od toho je potřeba získat si jeho respekt. V našem případě to bylo asi v jeho prvním roce (to byl již vykastrovaný - kastrace je základ jak se zbavit agrese) , ze zábavy jsem se s ním přetahovala, strkala (nenásilně, prostě jsem ho vždy chytla za roky a odstrčila, jako by si hrál s jinou kozou) a po asi 15 minutách ode mě utekl a očividně se bál, nepřišel ani na rohlík.. přitom se mu vůbec nic nestalo. Od toho dne si na mě nedovolí pokud mu nějak "agresi" nespustím - třeba strčením do něj. Předtím neovladatelný a neposlušný, který trkal při každé příležitosti si na mě již nedovolí, trká pouze, když ho k tomu nabudím sama a na povel rukou umí přestat a dál si hledět svého. Jak tu již někdo zmiňoval - jaké si to uděláte, takové to máte.
Řekla bych o tom svém, že je taky pořádně rozmazlený, první asi 3 roky taky bušil do dveří vždy, když jsem odešla.. ale to ho nějak přešlo a teď to dělá už jen výjmečně. Řešení, jak mu nedovolit chodit do domu je snadné - ohradit, znepřístupnit mu cestu. Buď pevnou prkennou ohradou, pevnou kari sítí, případně el. ohradníkem nebo jejich kombinacemi. Kozy jsou dokonalí ničitelé, takže vše musí být pevné jako by tam mělo žít stádo býků..
Též doporučuji nemazlit ho a celkově ho "ignorovat" chvíli přes tím, než od něj odejdete, třeba mu nasypat nebo hodit nějaké krmení - dělám to tak vždy, ani si nevšimne, že jsem odešla a když jo, otočí se zpět k jídlu a nerozběhne se mlátit do dveří.
Pokud máte nějaké otázky, klidně se ptejte.. myslím si, že o tomto celkem dost za těch sedm let s mým prckem vím 😄