Ovsenka

XXX.XXX.143.173
Dobrý den,
pořád tady na ifauně čtu, jak kozy dojí klidně 4 l denně i víc. Mám anglonúbijky i bílé krátkosrsté a dojí tak 1,5 l, nejvíc 2 l, ale klidně jenom litr denně.
Tak si říkám jestli je chyba ve mně... Krmím senem, jádrem, dávám i zeleninu a samozřejmě mají i pastvu.
Sežerou toho fůru, podvyživeně rozhodně nevypadají, ale přijde mi, že je mléka docela málo.
Ovsenka

XXX.XXX.143.173
Pro zpřesnění, chápu, že některá koza dojí málo, ale když mi všechny (4) dojily kolem litru a půl i v létě, přemýšlím, kde dělám chybu. Mám jim dávat nějaké vitamíny? Teď mají kůzlátka a zdá se, že pro ně mají mléka dost, tak aspoň tak. 🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono je to těžké takhle hádat na dálku. Nepíšete jaké jádro a kolik ho dáváte. Nepíšete zda máte seno z první nebo další seče. Nevíme jaké to seno má kvalitu a jakou druhovou strukturu. Dáváte minerální liz ? Mají dostatek vody ? Pijí dostatečně ? Nepíšete zda to byly prvničky nebo kozy na x-té laktaci. Velkou podstatou je kvalitní krmení ale také genetika. Pokud dojila málo matka kozy a matka kozla, tak ani to potomstvo nebude mít rekordní nádoj. To je prostě fakt. Zase na druhou stranu radši kozu co dojí 1,5-2 litry denně, bez kvanta drahého doplňkového krmení v dobrém zdravotním stavu a dlouhověké. Než koza co dojí 6 litrů denně ,sežere kvanta drahého jádra a je třeba věčně nemocná s trávením či plodností nebo problémy s končetinami. Radši kozu s nádojem 2 litry co ty 2 litry dojí co nejdéle. Než kozu co nasadí 5-6 litrů na 2 měsíce a pak spadne na litr a koncem léta už nedojí vůbec. Pokud průměrná koza v ČR dojí řekněme +- 750 kg za laktaci a vycházíme z 305 dnů laktace tak vychází průměr na den 2,46 kg. A zase je to průměr. Na počátku laktace dojí více a konci méně. Takže Vaše kozy jistě mají potenciál ke zlepšení ale taky jste na tom mohla být hůř.
Také nevíme nic o tom jak kozy dojíte. Zda necháváte kůzlata co nejdéle pít u matky a začínáte dojit až někdy 3 měsíce po porodu tak si také jistým způsobem snížíte nádoj. Kontrolujte od 7 dne po porodu zda kůzlata stačí vše vypít. A zkuste kozy večer podojit. Vydojit do sucha. I když bude zpočátku jen pár kapek nebo půl šálku.
Jinak já krmím podle paní " Roklanky" odkaz https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3614181/krmna-davka-pro-ceskou-hnedou-kozu?from-list=1#a3646349
Pár poznatků o kozím krmení :
https://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/vyziva-koz/krmeni-koz.html
Ať se daří!
Ovsenka

XXX.XXX.143.173
Dobrý den, děkuji moc za rady. Kozy krmím vojtěškou, ovsem a granulemi pro kozy a ovce. Paradoxně ta, co nadojí nejmíň, sežere nejvíc. 😆Vodu mají celý den k dispozici, jednou, někdy i dvakrát denně teplou. Jedna dostává vodu do jádra, protože jinak pije málo. Dvě byly prvničky, jedna podruhé a jedna asi počtvrté. Nemocné nebývají, jen občas běžné problémy. O kůzlata se starají dobře, s porody problém nebyl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pak to bude nejspíš už v genetice. Krmení nevypadá špatně. Uvidíte co předvedou ty loňské prvničky na druhé laktaci. Pokud tedy budete očekávat vyšší nádoj tak bych si nenechával kozičky po těch "horších" dojnicích.
Zkušenější a moudřejší mě určitě doplní nebo opraví. Ať se daří!
Koza která dává na první laktaci 1,5 lt vypadá nadějně a mohla by se na nádoj na třetí laktaci dostat přes 3lt. Většina koz má postupnou laktaci,to znamená ,že se zvyšuje pozvolna a nejvyšší je 3 - 4. Genetický základ a výživa je nejdůležitější. Z kozy do dá na 4 laktaci dva litry žádná super dojnice nebude.
Ovsenka

XXX.XXX.143.173
Děkuji moc, počkám jak se loňským prvničkám povede letos.