Kozy dojí málo?

Anglonubijská koza (AN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ovsenka

12.2.2022 17:18
Ovsenka

XXX.XXX.143.173

Dobrý den,
pořád tady na ifauně čtu, jak kozy dojí klidně 4 l denně i víc. Mám anglonúbijky i bílé krátkosrsté a dojí tak 1,5 l, nejvíc 2 l, ale klidně jenom litr denně.
Tak si říkám jestli je chyba ve mně... Krmím senem, jádrem, dávám i zeleninu a samozřejmě mají i pastvu.
Sežerou toho fůru, podvyživeně rozhodně nevypadají, ale přijde mi, že je mléka docela málo.

Ovsenka

12.2.2022 18:06
Ovsenka

XXX.XXX.143.173

Pro zpřesnění, chápu, že některá koza dojí málo, ale když mi všechny (4) dojily kolem litru a půl i v létě, přemýšlím, kde dělám chybu. Mám jim dávat nějaké vitamíny? Teď mají kůzlátka a zdá se, že pro ně mají mléka dost, tak aspoň tak. 🙂

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2022 19:14

Ono je to těžké takhle hádat na dálku. Nepíšete jaké jádro a kolik ho dáváte. Nepíšete zda máte seno z první nebo další seče. Nevíme jaké to seno má kvalitu a jakou druhovou strukturu. Dáváte minerální liz ? Mají dostatek vody ? Pijí dostatečně ? Nepíšete zda to byly prvničky nebo kozy na x-té laktaci. Velkou podstatou je kvalitní krmení ale také genetika. Pokud dojila málo matka kozy a matka kozla, tak ani to potomstvo nebude mít rekordní nádoj. To je prostě fakt. Zase na druhou stranu radši kozu co dojí 1,5-2 litry denně, bez kvanta drahého doplňkového krmení v dobrém zdravotním stavu a dlouhověké. Než koza co dojí 6 litrů denně ,sežere kvanta drahého jádra a je třeba věčně nemocná s trávením či plodností nebo problémy s končetinami. Radši kozu s nádojem 2 litry co ty 2 litry dojí co nejdéle. Než kozu co nasadí 5-6 litrů na 2 měsíce a pak spadne na litr a koncem léta už nedojí vůbec. Pokud průměrná koza v ČR dojí řekněme +- 750 kg za laktaci a vycházíme z 305 dnů laktace tak vychází průměr na den 2,46 kg. A zase je to průměr. Na počátku laktace dojí více a konci méně. Takže Vaše kozy jistě mají potenciál ke zlepšení ale taky jste na tom mohla být hůř.
Také nevíme nic o tom jak kozy dojíte. Zda necháváte kůzlata co nejdéle pít u matky a začínáte dojit až někdy 3 měsíce po porodu tak si také jistým způsobem snížíte nádoj. Kontrolujte od 7 dne po porodu zda kůzlata stačí vše vypít. A zkuste kozy večer podojit. Vydojit do sucha. I když bude zpočátku jen pár kapek nebo půl šálku.

Jinak já krmím podle paní " Roklanky" odkaz https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3614181/krmna-davka-pro-ceskou-hnedou-kozu?from-list=1#a3646349

Pár poznatků o kozím krmení :
https://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/vyziva-koz/krmeni-koz.html

Ať se daří!

Ovsenka

12.2.2022 22:03
Ovsenka

XXX.XXX.143.173

Dobrý den, děkuji moc za rady. Kozy krmím vojtěškou, ovsem a granulemi pro kozy a ovce. Paradoxně ta, co nadojí nejmíň, sežere nejvíc. 😆Vodu mají celý den k dispozici, jednou, někdy i dvakrát denně teplou. Jedna dostává vodu do jádra, protože jinak pije málo. Dvě byly prvničky, jedna podruhé a jedna asi počtvrté. Nemocné nebývají, jen občas běžné problémy. O kůzlata se starají dobře, s porody problém nebyl.

13.2.2022 07:45

Pak to bude nejspíš už v genetice. Krmení nevypadá špatně. Uvidíte co předvedou ty loňské prvničky na druhé laktaci. Pokud tedy budete očekávat vyšší nádoj tak bych si nenechával kozičky po těch "horších" dojnicích.
Zkušenější a moudřejší mě určitě doplní nebo opraví. Ať se daří!

13.2.2022 09:36
roklanka

XXX.XXX.44.45

Koza která dává na první laktaci 1,5 lt vypadá nadějně a mohla by se na nádoj na třetí laktaci dostat přes 3lt. Většina koz má postupnou laktaci,to znamená ,že se zvyšuje pozvolna a nejvyšší je 3 - 4. Genetický základ a výživa je nejdůležitější. Z kozy do dá na 4 laktaci dva litry žádná super dojnice nebude.

Ovsenka

13.2.2022 10:21
Ovsenka

XXX.XXX.143.173

Děkuji moc, počkám jak se loňským prvničkám povede letos.

Přidejte reakci

Přidat smajlík