Bude to stačit dvoum kamerunkam

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ovečka127

24.2.2022 22:02
Ovečka127

XXX.XXX.110.176

Pěkný večer, chtěla bych si pořídit dvě kamerunské ovečky na zahradu jako mazlíčky. Zahrada je velká asi 800 metrů čtverečních a je rozdělena na dvě poloviny. V jedné by měly udělanou menší stáj a pásly by se tam, pokud by to vypásly pouštěla bych je do druhé poloviny. Myslíte že by tato plocha dvoum kamerunkam stačila ? Seno by měli jako příkrm nonstop.
Seno počítám stím že bych musela kupovat. Děkuji za rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2022 06:44

Ovečka127 napsal(a):
Pěkný večer, chtěla bych si pořídit dvě kamerunské ovečky na zahradu jako mazlíčky. Zahrada je velká asi 800 metrů čtverečních a je rozdělena na dvě poloviny. V jedné by měly udělanou menší stáj a pásly by se tam, pokud by to vypásly pouštěla bych je do druhé poloviny. Myslíte že by tato plocha dvoum kamerunkam stačila ? Seno by měli jako příkrm nonstop.
Seno počítám stím že bych musela kupovat. Děkuji za rady

Odpoví povolanější, ale když si představím, že je to plocha běžné jízdárny 20x40, tak mi to přijde málo.

Ovečka127

25.2.2022 07:14
Ovečka127

XXX.XXX.110.176

Eště jsem se dívala na Questanské ovečky, jsou o dost menší.

25.2.2022 07:37
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Rozdělte to na menší část, kde bude alespoň částečně zpevněná země, ustájení, seno v jeslích, voda, liz. Na větší část, kde bude pastvina, je pouštějte jen v případě příznivého počasí, aby to nevydupaly.
Budete muset občas pokosit nedopasky a možná občas dosít. A samozřejmě budete muset přikrmovat senem, protože třeba za současného blátivého počasí se ovečky na trávu nepodívají klidně 14 dní, protože logicky v menší ohradě s ustájením žádná tráva nebude.
Ale jinak jo, podle mého to za splnění pár podmínek půjde.

Ovečka127

25.2.2022 07:47
Ovečka127

XXX.XXX.110.176

Varaxi napsal(a):
Rozdělte to na menší část, kde bude alespoň částečně zpevněná země, ustájení, seno v jeslích, voda, liz. Na větší část, kde bude pastvina, je pouštějte jen v případě příznivého počasí, aby to nevydupaly.
Budete muset občas pokosit nedopasky a možná občas dosít. A samozřejmě budete muset přikrmovat senem, protože třeba za současného blátivého počasí se ovečky na trávu nepodívají klidně 14 dní, protože logicky v menší ohradě s ustájením žádná tráva nebude.
Ale jinak jo, podle mého to za splnění pár podmínek půjde.

Děkuji moc za odpověď, tak jak píšete jsem to měla v plánu.
Tráva nám roste hodně jsme nad potokem, takže i když je sucho tak tráva je hezká.
Potom při nejhorším mám asi eště 300 metrů kde jsou ale slepičky a trávu u nich musíme kosit tak bych je mohla dát pás i tam.

25.2.2022 07:53
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Počítejte s tím, že za vlhka ovce pást nemůžete, protože by zašlapaly drn do bláta a pak tam nic nerostlo. Počítejte s tím, že v blbé roky se může stát, že třeba půlku roku ty ovce budou na seně.
Být u potoka je výhoda v suché roky; ve vlhké ani ne.
Pokud budou mít ovce k vodě přístup nebo pokud se voda z potoka vyplavuje na budoucí pastvu, chce to ještě lépe ohlídat parazity. Dospělá ovce celkem vydrží, ale namá smysl to pokoušet.

Ovečka127

25.2.2022 08:15
Ovečka127

XXX.XXX.110.176

Varaxi napsal(a):
Počítejte s tím, že za vlhka ovce pást nemůžete, protože by zašlapaly drn do bláta a pak tam nic nerostlo. Počítejte s tím, že v blbé roky se může stát, že třeba půlku roku ty ovce budou na seně.
Být u potoka je výhoda v suché roky; ve vlhké ani ne.
Pokud budou mít ovce k vodě přístup nebo pokud se voda z potoka vyplavuje na budoucí pastvu, chce to ještě lépe ohlídat parazity. Dospělá ovce celkem vydrží, ale namá smysl to pokoušet.

Potok je pod náma ve svahu asi 20 metrů do pastviny nemá šanci se vylít. A ovce k němu přístup mít nebudou. Celá zahrada je nahoře nad tím potokem.

25.2.2022 08:24
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Ovečka127 napsal(a):
Potok je pod náma ve svahu asi 20 metrů do pastviny nemá šanci se vylít. A ovce k němu přístup mít nebudou. Celá zahrada je nahoře nad tím potokem.

Myslím, že 20 metrů někteří paraziti ulézt dokážou. A poměrně vlhčí pozemek je pro šíření červů ideální.
Já neříkám, že tam dospělé ovce mít nemůžete. Ale nastudujte si to. Lépe být připraven než zaskočen.

Ovečka127

25.2.2022 08:35
Ovečka127

XXX.XXX.110.176

Varaxi napsal(a):
Myslím, že 20 metrů někteří paraziti ulézt dokážou. A poměrně vlhčí pozemek je pro šíření červů ideální.
Já neříkám, že tam dospělé ovce mít nemůžete. Ale nastudujte si to. Lépe být připraven než zaskočen.

Děkuji za rady, zatím zbíram co nejvíce informací a pak uvidím.

25.2.2022 08:39
Varaxi

XXX.XXX.150.244

https://zverolekarka.com/category/clanky/nemoci-prezvykavcu-a-prasat/nemoci-ovci/

Tak prosím. Studijní materiál na deset večerů. :)

25.2.2022 08:54

je to malé
¨
ovce to zničí, bude z toho bahniště bez trávy

no a paraziti vám je během pár let sežerou zaživa. konec pohádky.

Ovečka127

25.2.2022 09:03
Ovečka127

XXX.XXX.110.176

Varaxi napsal(a):
https://zverolekarka.com/category/clanky/nemoci-prezvykavcu-a-prasat/nemoci-ovci/

Tak prosím. Studijní materiál na deset večerů. :)

Děkuji určitě to pročtu :)

25.2.2022 09:09
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
je to malé
¨
ovce to zničí, bude z toho bahniště bez trávy

no a paraziti vám je během pár let sežerou zaživa. konec pohádky.

Jde to u spousty zvířat - mít je v menší ohrádce se zpevněným povrchem na seně a pouštět na trávu, jen když jsou podmínky příhodné.
Já si nemyslím, že je to marné. Pokud se ukáže, že to nejde, tak se dá ta tráva vynechat úplně, žejo. Rozšířit výběh na celých 800 m, zpevnit to celé a nazdar.
Ale myslím, že to má šanci, pokud se do toho jde s tím, že bude třeba vychytat menežment.

25.2.2022 09:26

Varaxi napsal(a):
Jde to u spousty zvířat - mít je v menší ohrádce se zpevněným povrchem na seně a pouštět na trávu, jen když jsou podmínky příhodné.
Já si nemyslím, že je to marné. Pokud se ukáže, že to nejde, tak se dá ta tráva vynechat úplně, žejo. Rozšířit výběh na celých 800 m, zpevnit to celé a nazdar.
Ale myslím, že to má šanci, pokud se do toho jde s tím, že bude třeba vychytat menežment.

leda betonový výběh a zděný chlév. to by možná šlo. orientované tak, aby na betonový výběh pražilo slunko a aby vysychal. a sehnat kontejner, do kterýho se bude vyvážet hnůj.

a pouštět opravdu jen zřídka, když zrovna tráva bude narostlá a bude sucho.

Ovečka127

25.2.2022 09:27
Ovečka127

XXX.XXX.110.176

Varaxi napsal(a):

Děkuji určitě vše pečlivě zvážím a pročtu.
Zatím mám eště domluveno u souseda že si u něj mohu kosit trávu.
A místo kamerunské asi pořídím dvě Questanské jehničky.
Nemám v plánu žáden odchov mladých nebo tak

25.2.2022 09:33

Ovečka127 napsal(a):
Děkuji určitě vše pečlivě zvážím a pročtu.
Zatím mám eště domluveno u souseda že si u něj mohu kosit trávu.
A místo kamerunské asi pořídím dvě Questanské jehničky.
Nemám v plánu žáden odchov mladých nebo tak

ouessantské ovečky bohužel ten problém neřeší. akorát jsou menší.

ale trávu zdupou stejně. prostě nezpevněný výběh zničí, v závislosti na počasí i překvapivě rychle

no a problém parazitů je prostě velký a neřešitelný, když nemáte prostory. ten betonový výběh je jediný, co se tím sluncem a totálním vyschnutím trochu vyčistí.

25.2.2022 09:41
Varaxi

XXX.XXX.150.244

ouessantské ovečky bohužel ten problém neřeší. akorát jsou menší.

ale trávu zdupou stejně. prostě nezpevněný výběh zničí, v závislosti na počasí i překvapivě rychle

no a problém parazitů je prostě velký a neřešitelný, když nemáte prostory. ten betonový výběh je jediný, co se tím sluncem a totálním vyschnutím trochu vyčistí.

Hm, tak to jsem myslela, že jsou ovce odolnější proti těm parazitům. U koz to jde, u koní to jde (obojí jsou na hlíně a na seně, beton fakt jen pod jeslemi a stájemi), že by to u ovcí byl takový problém?
Počkat, co kecám, ovce tam mají taky. Pár, ale mají.
Tak to asi cpou horem dolem odčervováky, co to jde?
Zkusím se poptat, jak to dělají.

Zadavatelko, bodlinka má větší zkušenosti než já. Dejte spíš na její názor než na můj.

25.2.2022 09:42
Varaxi

XXX.XXX.150.244

leda betonový výběh a zděný chlév. to by možná šlo. orientované tak, aby na betonový výběh pražilo slunko a aby vysychal. a sehnat kontejner, do kterýho se bude vyvážet hnůj.

a pouštět opravdu jen zřídka, když zrovna tráva bude narostlá a bude sucho.

Jako jo, takhle si to představuju. Ne nutně beton, ale jinak...
Nicméně viz výše, Vy to budete vědět líp než já.

25.2.2022 09:58

Varaxi napsal(a):
Hm, tak to jsem myslela, že jsou ovce odolnější proti těm parazitům. U koz to jde, u koní to jde (obojí jsou na hlíně a na seně, beton fakt jen pod jeslemi a stájemi), že by to u ovcí byl takový problém?
Počkat, co kecám, ovce tam mají taky. Pár, ale mají.
Tak to asi cpou horem dolem odčervováky, co to jde?
Zkusím se poptat, jak to dělají.

Zadavatelko, bodlinka má větší zkušenosti než já. Dejte spíš na její názor než na můj.

tak u koz to dlouhodobě nejde už vůbec

horem dolem odčervováky, to funguje pár let a pak konec, multirezistentní parazité a zrušení chovu navždy.

pokud má někdo na jednom místě kozy a koně, je to trochu lepší, vzájemně si žerou larvy a vajíčka parazitů, kteří ale v tom druhém zvířeti mají smůlu. no a taky ty koně nebudou na 800m2, ne?

hlína záleží jak zpevněná a jestli tam praží. slunce je docela užitečná dezinfekce.

25.2.2022 10:12
Varaxi

XXX.XXX.150.244

tak u koz to dlouhodobě nejde už vůbec

horem dolem odčervováky, to funguje pár let a pak konec, multirezistentní parazité a zrušení chovu navždy.

pokud má někdo na jednom místě kozy a koně, je to trochu lepší, vzájemně si žerou larvy a vajíčka parazitů, kteří ale v tom druhém zvířeti mají smůlu. no a taky ty koně nebudou na 800m2, ne?

hlína záleží jak zpevněná a jestli tam praží. slunce je docela užitečná dezinfekce.

Nee, ta zvířata, o kterých mluvím, se pasou minimálně, jinak jsou na seně. Logicky by to mělo částečně bránit nakažení samo o sobě, ale co já vím.
Na pastvu jdou párkrát do měsíce na pár minut, mají to spíš jak pamlsek. Jak podmínky dovolí, a to moc často není; když prší, zadupala by to, když neprší, tráva moc neroste, tak tam jdou dva tři dny a není co pást, aby nevyhrabala kořínky.
Jinak jsou na asi 2 500 metrech (+ ta pastva je dalších asi 2 500 metrů), ale jsou tam poníci, ovce, kozy, drůbež, bylo tam tele... Jako přezvířatováno neuvěřitelně. Malá rodinná minizoo. To mi ten poměr dvou miniovcí na 800 metrů přijde daleko lepší.
Sluníčko tam svítí, to jo.
Jestli znáte vyškovský zookoutek a tamní Babiččin dvoreček, tak něco takového. Když nad tím přemýšlím, tak to je fakt stejné, akorát ve Vyškově nejsou ti poně a nepase se tam vůbec.

Většina zadavatelů si představuje, jak se budou ovečky pást na travičce; když tady zadavatelka akceptuje fakt, že pást se budou sporadicky a je třeba dokrmovat senem, tak mi to nepřišlo jako sci-fi.
Ale asi jsem podcenila ty parazity. :/

25.2.2022 10:15

tak když nepasou, tak je to výrazně lepší. pak už si stačí pohrát s jeslemi tak, aby prostě žrádlo a hovna zůstaly oddělené.

Ovečka127

25.2.2022 10:48
Ovečka127

XXX.XXX.110.176

Uvidím, jeden výběh udělám zpevněný seno bude nonstop. A na pastvu je budu pouštět dle počasí a taky jim můžu chodit kosit trávu, a nebo taky pouštět ke slepicím kde jsem to pořádně přeměřila a je to 420 metrů čtverečních. Takže vlastně nějakých 1200 metrů čtverečních rozdělených na 3 části pro dvě Questanské ovečky plus to co bych jim nosila nákošene do jeslí.

25.2.2022 11:11

Varaxi napsal(a):

Tak tak, šneci se těch 20 m můžou doplazit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík