Krásný den, prosím o názory, jednak dovedete prosím odhadnout kdy by se ovečka mohla bahnit? Jedná se o prvičku kříženka ZW už 14 dni se jí tvoří vemínko nyní má již propadlý ocas myslím si že i břicho jí už kleslo, vulvu má oteklou. Dále bych se Vás chtěla zaptat jaky máte názor na oddělení od zbytku stáda před porodem? Mám je přes zimní období v chlévě všechny v jednom chlívku jedná se o kozu, dvě ovečky a beránka mám možnost oddělení, ale bohužel na sebe pak neuvidí a jsou na sebe celkem fixovaní. Pro lepší posouzení přikládám foto
Petra549

XXX.XXX.8.223
Dobrý deň, podľa mňa by ste ju mali aspoň na niekoľko dní oddeliť od stáda. Pri pôrode bude potrebovať kľud a potom si bude malé pred ostatnými chrániť. Síce ovce nemám, mám kozy, ale tie keď rodia, tak zvyšok stáda pri pôrode nechcú a cca prvé dva týždne ostatné kozy k malým nepustia, tak spávajú oddelene.
Petra549
napsal(a):
Dobrý deň, podľa mňa by ste ju mali aspoň na niekoľko dní oddeliť od stáda. Pri pôrode bude potrebovať kľud a potom si bude malé pred ostatnými chrániť. Síce ovce nemám, mám kozy, ale tie keď rodia, tak zvyšok stáda pri pôrode nechcú a cca prvé dva týždne ostatné kozy k malým nepustia, tak spávajú oddelene.
Chovám také kozy a každá koza má svůj box, takže se mi nemůže stát,že by ostatní kozy kůzlata po porodu ušlapaly.. vždy porody hlídáme, i v noci😀🐐🐐🐐, kůzlata osušíme, ošetřime pupiky dezinfekcí a podržíme kůzlata při prvním, důležitém kojení..
Petra549

XXX.XXX.65.102
My mame jeden veľký chliev kde sú všetci spolu a 5 boxov, keď potrebujem oddeliť. Pred pôrodom ich tam na noc zavriem a po pôrode sú tam s malými cca 2 týždne, ale cez deň sú pustené vonku. Tie s malými sú v tomto čase pustené len keď tam som s nimi a ostatné kozy k nim nepustia, odháňajú ich. A keď príde ten deň tak buď z boxu ani nejdú von, alebo keď to príde cez deň, tak tam idú samé. Vedia kde potrebujú byť. Nemám ich doma, takže neviem tam byť s nimi 24h, ale okrem jednej, ktorej som musela pomôcť, lebo malé išli opačne, to každá zvládla sama. Z 10 pôrodov som nebola iba pri 3. A keď tam som a vidím, že dnes budú rodiť, ostanem a pomáham s očistením a prisatím, ale keď som tam nebola, baby to zvládli samé. Doteraz nám všetky kozľatá prežili.
Kiwiada
napsal(a):
Krásný den všem moc děkuji za reakce, ovečky jsem oddělila od kozy a berana, vemínko začíná být jak balón, už je i tvrdé, zatím ale ani náznak hlenu, beran byl ve stádě od léta a tak nevím kdy přesně měla jehnice říji, tak stále hlídám pozoruji a netrpělivě čekám až to přijde
Držím ovečkám i vám palce.. ať všechno proběhne dobře,jak má 😊🐐🐐🍀🍀
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ovce nerozdelujte, jen tu kozu vyhodte, ta by mohla delat potize. Berana pozorujte a pri naznaku ze by mu zacaly ovce zase vonet a on byl agresivnejsi tak taky bokem. U prvnicek bacha na velky jehne, nejspis to bude jedinace, bricho moc velky na fotkach nemaji.