Zdravím, už jsem podruhé sledoval u 3 týdeního jehněte, že jako by strnulo, začlo se chvět a spadlo, jako kdyby mělo epileptický záchvat. Po třech minutách se zvedlo a bylo relativně v pohodě, ale bušilo mu rychle srdce. Nevíte čím to může být? Před týdnem jsem mu dával gumičku na ocas, ale tím to být snad nemůže. Jinak se chová normálně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

dadus
napsal(a):
Zdravím, už jsem podruhé sledoval u 3 týdeního jehněte, že jako by strnulo, začlo se chvět a spadlo, jako kdyby mělo epileptický záchvat. Po třech minutách se zvedlo a bylo relativně v pohodě, ale bušilo mu rychle srdce. Nevíte čím to může být? Před týdnem jsem mu dával gumičku na ocas, ale tím to být snad nemůže. Jinak se chová normálně.
Podle popisu by to mohl být epileptický záchvat. Nebo nedostatek selenu. Video? Bušení srdce po záchvatu je normální.

dadus
napsal(a):
Tak u mě byla veterinářka, dala mu selenovou injekci a po ní opět záchvat, ale snad dvakrát horší a delší. Nevěděla si s tím rady, prý to vypadá spíš na něco neurologického, tak že asi bude velikonoční jehně :-(.
Takže možná opravdu ta epilepsie. Řešení velikonoční jehně bude asi nejlepší. Bohužel. Ne, že by to nešlo léčit, ale...

Nebo otrava krve ze spadne dosedle gumicky. Je blbe psat verejne ze jste mu dali gumicku na ocas, kdyz je to uz zakonem zakazany. Mel jsem to nekolik let dozadu, jehnata byly krizenci, tenke ocasky a gumicka netesnila jak by mela, krev dal proudila. Veterinarka me rekla, ze se mu ta "otravena" krev dostala zpatky do obehu. Ten rok se me takhle skoro otravilo jedno a dalsi dve mely na male. Od te doby si hlidam, jak tlusty ocasek je.
Tak dneska to asi ukončím, dával jsem mu šanci, ale po tý selenový injekci je úplně mimo - apatické.
Je pravda že od tý doby jsem neviděl záchvat, ale pořád odlehčuje nohu do který dostalo tu injekci a nechce pít, dával jsem mu stříkačkou, tak něco vypil, ale když ho dám pod ovci tak žádná snaha, dokonce už přestalo i řvát a buď leží nebo tam stojí přihrbené. Před tou injekcí bylo v pohodě jen mělo ty záchvaty. Je možný, že by mělo takou rekci na ten selen? Na gumičku veterinářka koukala a říkala, že to tím není. Lepší dát gumičku, než tam mít kaštany a v tom mít červy, to už se mi taky stalo. Další blbej výmysl někoho od stolu :-(. Jen doufám, že ovce nedostane zánět do vemene o tu bych nechtěl přijít, je to prvnička po výborný ovci co mejvala trojčata :-(

dadus
napsal(a):
Tak dneska to asi ukončím, dával jsem mu šanci, ale po tý selenový injekci je úplně mimo - apatické.
Je pravda že od tý doby jsem neviděl záchvat, ale pořád odlehčuje nohu do který dostalo tu injekci a nechce pít, dával jsem mu stříkačkou, tak něco vypil, ale když ho dám pod ovci tak žádná snaha, dokonce už přestalo i řvát a buď leží nebo tam stojí přihrbené. Před tou injekcí bylo v pohodě jen mělo ty záchvaty. Je možný, že by mělo takou rekci na ten selen? Na gumičku veterinářka koukala a říkala, že to tím není. Lepší dát gumičku, než tam mít kaštany a v tom mít červy, to už se mi taky stalo. Další blbej výmysl někoho od stolu :-(. Jen doufám, že ovce nedostane zánět do vemene o tu bych nechtěl přijít, je to prvnička po výborný ovci co mejvala trojčata :-(
Gumicku sundejte a zkuste do vecera nebo do rana, jeslti nastane zmena. Nebo to ukoncete.

dadus
napsal(a):
Ne, jednorázovou aplikací selenu to není. To spíš viz mastnacek, otrava krve. Možná by pomohla ATB. Pokud už není pozdě. Jako že asi ano.

U toho nejhur postizeny jehnete to trvalo snad tyden, dobry dobry, a pak zacalo zhasinat. Podle me vse zalezi na tom, jak ta gumicka sedi nesedi.

Otok nebyl, gumicka sedela taky pekne na prvni i druhy pohled.
mě to spíš připadá na tohle:
Toxicita selenem u zvířat byla detekována výskytem neurologických a svalových příznaků u skotu během 30. let 20. století. Tento problém byl nazýván různě – alkalickou chorobou, nebo slepými a potácejícími se zvířaty – dnes se předpokládá, že tyto příznaky jen představují různá stádia stejného stavu.
Mezi klinické příznaky u zvířat patří ztráta nebo zhoršení zraku, náhodná a loudavá chůze, nepříjímání krmení a i ochrnutí. Při těchto alkalických onemocněních dochází ke ztrátě srsti, deformovaným kopytům, kloubní erozi, anémii a kardiovaskulárním, jaterním a renálním příznakům.
Jestli mu tam toho nedala moc, bouchla do něj plnou stříkačku.

dadus
napsal(a):
mě to spíš připadá na tohle:
Toxicita selenem u zvířat byla detekována výskytem neurologických a svalových příznaků u skotu během 30. let 20. století. Tento problém byl nazýván různě – alkalickou chorobou, nebo slepými a potácejícími se zvířaty – dnes se předpokládá, že tyto příznaky jen představují různá stádia stejného stavu.
Mezi klinické příznaky u zvířat patří ztráta nebo zhoršení zraku, náhodná a loudavá chůze, nepříjímání krmení a i ochrnutí. Při těchto alkalických onemocněních dochází ke ztrátě srsti, deformovaným kopytům, kloubní erozi, anémii a kardiovaskulárním, jaterním a renálním příznakům.
Jestli mu tam toho nedala moc, bouchla do něj plnou stříkačku.
Ty příznaky mi na akutní otravu úplně nesedí. Ale můžu se mýlit.

dadus
napsal(a):
A jak to dlouho to trvá, dá se stím něco dělat za jak dloho by měl z těla ten selen vymizet?. Včera normálně vlezlo do nádrže na pití, jak kdyby blbě vidělo. Je něco na detoxikaci, nebo ho raději zabít?
Konkrétní přípravek není, můžou se max proplachovat ledviny kapačkami. Přesný poločas rozpadu neznám. Vypadá to opravdu na neurologický problém. Netroufám si odhadnout, za jak dlouho a jestli vůbec se to spraví. Spíš ne.
Ahojky, tak jsem to chtěl v pátek skončit a najednou jsem u něj viděl zlepšení a dnes je úplně v pohodě. Ta injekce mu dala zabrat. Přidám fotky po injekci a záhvatu hned po aplikaci ,kdy nemohlo na nohu, kam dostala injekci a týden mělo ohnuté kopito dozadu a apatické a dneska. Týden jsem musel oddojovat ovci a krmit ho a teď už zas pije normálně od ovce. Jen doufám, že se mu nevrátěj ty záchvaty, ale jinak super jak se z toho dostalo.

dadus
napsal(a):
Ahojky, tak jsem to chtěl v pátek skončit a najednou jsem u něj viděl zlepšení a dnes je úplně v pohodě. Ta injekce mu dala zabrat. Přidám fotky po injekci a záhvatu hned po aplikaci ,kdy nemohlo na nohu, kam dostala injekci a týden mělo ohnuté kopito dozadu a apatické a dneska. Týden jsem musel oddojovat ovci a krmit ho a teď už zas pije normálně od ovce. Jen doufám, že se mu nevrátěj ty záchvaty, ale jinak super jak se z toho dostalo.
Tak snad je z nejhoršího venku.