Rozdojeni kozy

Česká bílá krátkosrstá koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2022 22:42
Marysanda

XXX.XXX.38.226

Prosim o radu... koza nam porodila ve stredu mrtve kuzle. Veminko pred ani po porodu nebylo nalite. Dalsi den po nestastnem porodu jsem prubezne neco malo odstrikala a tak delam stale, cca 5 x denne, vzdy jen trochu. Vemeno je mekke, neni moc nalite..o prikrm zatim moc nestoji, .Je nejaka sance ji rozdojit?

18.4.2022 18:08
petr008

XXX.XXX.139.160

Málo mléka u kozy - důvody dle priority:

1. špatná genetika - koza nemá v rodičích dobrou dojnice (dědí se i přes otce)
- s tím nic nenaděláte, nebude nikdy dobře dojit
2. prvnička připuštěná hned v prvním roce života, to je jako by rodila 8 letá dívka...
- vemeno a mléko k dojení udělá nejdříve druhým rokem (koza)
3. nedostatečná/špatná krmná dávka/špatný výživový stav/tělesně nevyvinutá koza
- z hovna bič nikdy neupletete
4. začervení vnitřními parazity

Odstraňte nedostatky, které (pokud) odstranit jdou a koza Vám bude dojit.

Všemi těmito body jsem si musel projít, než jsem se dopracoval ke kvalitnímu chovu. Nyní nemám ve svém chovu kozu, která by ve druhém roce života nedávala minimálně 3 l/den. Ale k tomu jsem se dopracoval, až jsem pochopil, že ani v jednom z těch 4 bodů nejde dělat žádné kompromisy.

18.4.2022 22:19
Marysanda

XXX.XXX.38.226

Dekuji moc za odpoved... s chovem zacinam... koza je cca 6 ti leta. Kupovala jsem ji v 11/21 i s kuzletem-kozickou a jiz nakrytou. O genetice nevim tedy nic. Kozenky zily pres tyden ve stodole, o vikendu se pry pasly v prikope🤷🏻‍♀️. Odcervila jsem ihned a po pul roce znovu. Na prikrm zvykle nebyly, Nyni maji svuj chlivek, slusny vybeh kdykoli k dispozici a ted na jare budou mit druhy vybeh cca 1000 m2. Na prikrmy je zvykam, mala uz zere super, ale ta mama moc ne. Zatim se budu snazit 2x denne dojit a treba se zadari. Chtela jsem se nekde docist, proc se kuzle narodilo mrtve ( bylo to takove nedochudče ) ale nikde jsem nic nevycetla. Na podzim bych chtela obe pripustit, tak doufam, ze bude vse v poradku. Diky tedy za jakoukoli radu a nazor.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.4.2022 09:17
Uživatel s deaktivovaným účtem

Marysanda napsal(a):
Dekuji moc za odpoved... s chovem zacinam... koza je cca 6 ti leta. Kupovala jsem ji v 11/21 i s kuzletem-kozickou a jiz nakrytou. O genetice nevim tedy nic. Kozenky zily pres tyden ve stodole, o vikendu se pry pasly v prikope🤷🏻‍♀️. Odcervila jsem ihned a po pul roce znovu. Na prikrm zvykle nebyly, Nyni maji svuj chlivek, slusny vybeh kdykoli k dispozici a ted na jare budou mit druhy vybeh cca 1000 m2. Na prikrmy je zvykam, mala uz zere super, ale ta mama moc ne. Zatim se budu snazit 2x denne dojit a treba se zadari. Chtela jsem se nekde docist, proc se kuzle narodilo mrtve ( bylo to takove nedochudče ) ale nikde jsem nic nevycetla. Na podzim bych chtela obe pripustit, tak doufam, ze bude vse v poradku. Diky tedy za jakoukoli radu a nazor.

Příčin, proč se kůzle narodilo mrtvé, je víc. Infekce, předčasné odloučení placenty, zaškrcení pupečního provazce, vývojová vada...Ne vždy to může chovatel ovlivnit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík