Týna21

XXX.XXX.18.49
Hezký den všem
Potřebovala bych poradit s vemínkem naší prvničky. Kozena má termín porodu dnes nebo až za tři týdny, ale podle vemene, které se začalo nalevat už před měsícem radši kontroluji už teď. Problém je, že zhruba před dvěmi týdny se jí jedna pulka vemene nalila až moc a ztuhla (horké ho neměla) tak jsem jí ho aspoň masírovala, jenže mléko se nejspíš vstřebalo, protože teď ta půlka vypadá prázdná a pro změnu se dost nalila ta druhá polovina... no doufám že už koza brzy porodí, aby to kůzlata vycucala...boule ve vemeni nemá, spíš je celé ztuhlé.. nemáte s tím někdo zkušenosti? Měla bych vydojovat?
Děkuji za každou odpověď
Týna21
Uživatel s deaktivovaným účtem

Týna21
napsal(a):
Hezký den všem
Potřebovala bych poradit s vemínkem naší prvničky. Kozena má termín porodu dnes nebo až za tři týdny, ale podle vemene, které se začalo nalevat už před měsícem radši kontroluji už teď. Problém je, že zhruba před dvěmi týdny se jí jedna pulka vemene nalila až moc a ztuhla (horké ho neměla) tak jsem jí ho aspoň masírovala, jenže mléko se nejspíš vstřebalo, protože teď ta půlka vypadá prázdná a pro změnu se dost nalila ta druhá polovina... no doufám že už koza brzy porodí, aby to kůzlata vycucala...boule ve vemeni nemá, spíš je celé ztuhlé.. nemáte s tím někdo zkušenosti? Měla bych vydojovat?
Děkuji za každou odpověď
Týna21
Rozhodně nemasírovat a nevydojovat! Že se vemeno nalije a ztuhne, je normální. (asi jste ještě žádné neviděla, některé krávy nebo kozy nemůžou skoro ani chodit). V prvních dnech se v MŽ tvoří mlezivo, které je pro mláďata životně důležité! Něco si o tom nastudujte. A trochu nerozumím termínu porodu - vy nevíte, kdy byla připuštěná?
Týna21

XXX.XXX.214.2
Děkuji za odpověď, byli jsme u kozla dvakrát, ona koza vrtěla ocasem téměř celý podzim, takže to bylo těžké poznat(jen podle hlenu), a nebyla jsem si jistá, tak jsme jeli ještě jednou. Březí je určitě, kůzlata jsou cítit.
To tvrdnutí jsem čekala až těsně před porodem, ne dva týdny před...mám kozy první rok, tak ještě moc nevím co a jak, jenom co jsem se dočetla..
děkuji za rady, nic už jí s tím dělat nebudu.. mela jsem jen strach