Z paterčat přežilo jedno

Anglonubijská koza (AN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Madlena

23.4.2022 14:19
Madlena

XXX.XXX.143.173

Naší koze se po měsících s obrovským břichem narodila paterčata. Včera byla venku dvě (kozička a kozel) a třetí z ní viselo, ale už bylo bohužel mrtvé, tak jsme ho vytáhli. Koza žrala, vypadala spokojeně, ani v nejdivočejším snů bych si nedovedla představit, že v ní ještě něco je. O ta dvě kůzlátka se hezky starala, obě byla suchá a bylo jim teplo, ale byla hrozně maličká a kozička ani nezvládla sát, tak jsem jí dala oddojené mlezivo stříkačkou, to už bylo pozdě v noci. Když jsem přišla ráno, byla kozička mrtvá a dvě další kůzlátka co se narodila přes noc taky. Ta dvě nebyla ani osušená. Moc mě to mrzí, přijde mi, že jsem toho pro ně neudělala dost a hlavně chci zachránit kozlíka. Ten žije, a poté co dostal ráno mlezivo ze stříkačky zesílil a pil i sám. Problém je, že koza je hodně slabá a prakticky pořád leží, aby se napil musím ji vždycky zvednout, což je pro mě docela těžké, má asi 80 kg. Kozu i oddojuji, má hodně nalité vemeno a struky, takže se kozlíkovi špatně pije. Prosím poraďte co mám ještě dělat, opravdu chci aby přežil a také mi přijde, že jsem něco musela udělat špatně že jich tolik zemřelo...

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.4.2022 14:40

koza má nějaký výtok, očistky, jako barvy, pachu a kolik?

má ten kozlík zuby?

Madlena

23.4.2022 14:55
Madlena

XXX.XXX.143.173

Z kozy odtéká placenta, stejná jako u ostatních jen na ní stále visí, což mě trochu zaráží, mám něco dělat? Pach nějaký je, ale také mi přijde stejný. Zuby jsem kontrolovala, napadlo mě jestli nejsou předčasně (veti kozu ale kontroloval minulý týden a řekl že to bude každou chvíli), ale má je, jen jsou docela malé. Taky má dost měkké a bílé paznehty.

23.4.2022 15:10

pokud z kozy přes 12 hodin visí lůžko, není to normální. také není normální aby ležela, zvláště když o první kůzlata se včera normálně starala.

ono ani paterčata nejsou úplně běžné. mohly být nedopečené právě proto. kolik váží ten kozlík?

Madlena

23.4.2022 16:02
Madlena

XXX.XXX.179.228

Kozlík váží cca 1,5 - 2 kg, je opravdu mnohem menší než kůzlata od jiných koz. Taky má hrozně vratké nožičky, udělá dva kroky a spadne a rychle se unaví, od kozy si cucne tak čtyřikrát a lehá si. Sám k ní ani nedojde, musím ho k ní dát a struk mu podat. Radši jsem zavolala vetiho, dnes večer přijede a zkontroluje. Koza už někdy vstává, ale sama od sebe moc ne, lákám ji na granule.

24.4.2022 08:27

Madlena napsal(a):
Kozlík váží cca 1,5 - 2 kg, je opravdu mnohem menší než kůzlata od jiných koz. Taky má hrozně vratké nožičky, udělá dva kroky a spadne a rychle se unaví, od kozy si cucne tak čtyřikrát a lehá si. Sám k ní ani nedojde, musím ho k ní dát a struk mu podat. Radši jsem zavolala vetiho, dnes večer přijede a zkontroluje. Koza už někdy vstává, ale sama od sebe moc ne, lákám ji na granule.

Mají toho oba hodně za sebou - paterčata opravdu nejsou obvyklá. takže koza vyčerpaná a kozlík menší. Není to vaše chyba. Vet přijel? Dal koze něco?

Madlena

24.4.2022 12:43
Madlena

XXX.XXX.143.173

Vet přijel včera v půl desáté večer, kozu prohlédl, řekl že má zánět a dal jí čípek a oxytocin na stažení dělohy a dovyčištění, placentu vytáhl. Koza už vstává sama, dokonce i chodí, to samé platí o kozlíkovi. Ten se už i sám snaží pít od mámy, musím ho trochu navést, ale docela mu to jde, zvládne ale pít jen chvíli, tak ho pak vždy dokrmím stříkačkou.

24.4.2022 12:46

Madlena napsal(a):
Vet přijel včera v půl desáté večer, kozu prohlédl, řekl že má zánět a dal jí čípek a oxytocin na stažení dělohy a dovyčištění, placentu vytáhl. Koza už vstává sama, dokonce i chodí, to samé platí o kozlíkovi. Ten se už i sám snaží pít od mámy, musím ho trochu navést, ale docela mu to jde, zvládne ale pít jen chvíli, tak ho pak vždy dokrmím stříkačkou.

Dobrá zpráva! Mimochodem, máte veta z krajiny snů.

24.4.2022 13:02

Madlena napsal(a):

Tak to moc přeji ať už je vše jen čím dál tím lepší.Za veta buďte ráda.My máme také to štěstí,že přijede kdykoliv.Vloni co jsme měli s kozou problémy přjel k ní i ve dvě ráno. Držím pěsti.

Madlena

24.4.2022 14:09
Madlena

XXX.XXX.143.173

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrá zpráva! Mimochodem, máte veta z krajiny snů.

Vím, také mu pořád děkuji, je to už po několikáté co takhle přijel, jednou tady byl i později a dokonce i o Vánocích a Velikonocích. Ty kozy si všechno plánují na svátky nebo na neděli...
Kozlíček už pije docela sám a veti je ještě přijede dnes zkontrolovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík