Neschopnost koz zabřeznout, uměla laktace

Česká hnědá krátkosrstá koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.4.2022 14:45
LuKup.

XXX.XXX.62.88

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu.
Mám 2 kozy, sestry (nar. jaro 2018). Poprvé připuštěny srpen 2019. Vše následující proběhlo v pořádku - porod únor 2020 (jedna měla jedno kůzle, druhá měla dvojčata). Kůzlata na jaře odebrána. Kozy opět připuštěny srpen 2020, tentokrát bez výsledku. To samé v září 2021, byly u jiných kozlů. Té koze, co měla dvojčata, se v červenci 2021 spustila laktace. Konzultováno a řešeno s MVDr. Stále se mi ji nedaří zasušit, mléko je nepoužitelné.
A teď Vás prosím o názor, co by mohlo být špatně. Nemohli jsme něco zanedbat po tom prvním porodu? Myslím si, že to bude nějak souviset. Teď budu opět psát MVDr., ale chtěla bych alespoň ještě nějaký názor od chovatelů. Moc děkuji, LK

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.4.2022 18:18

prskají se pravidelně?

25.4.2022 21:21
LuKup.

XXX.XXX.62.88

To je právě to, že jsem nezaznamenala, že by se prskaly. Vozíme je ke kozlům min.na měsíc, prý si je "rozprskají", nám bylo řečeno.

25.4.2022 22:07

no pokud se neprskají, tak se nedivte, že nejsou březí. bez říje nemohou zabřeznout.

kor když je necháváte někde u kozla a vůbec nevíte, jestli k "nečemu" došlo.

Pufr

26.4.2022 19:10
Pufr

XXX.XXX.48.251

Nevím, ale tahle odpověď asi moc nepomohla. Nebylo by lepší napsat možné důvody, proč se koza neprská?

26.4.2022 19:14

Pufr napsal(a):
Nevím, ale tahle odpověď asi moc nepomohla. Nebylo by lepší napsat možné důvody, proč se koza neprská?

Hormonální dysbalance? Upřímně a nekorektně - pokud nemůže otěhotnět žena (nebo zabřeznout klisna či fena), řeší se s gynekologem (nebo veterinářem přes reprodukci, který stojí peníze).

26.4.2022 19:37

Pufr napsal(a):

těch důvodů je celá řada a doma je nepoznáte.

26.4.2022 20:06

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hormonální dysbalance? Upřímně a nekorektně - pokud nemůže otěhotnět žena (nebo zabřeznout klisna či fena), řeší se s gynekologem (nebo veterinářem přes reprodukci, který stojí peníze).

A ještě mě napadla raná embryonální resorpce nebo chronický zánět pohlavních cest.

26.4.2022 20:09

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A ještě mě napadla raná embryonální resorpce nebo chronický zánět pohlavních cest.

bude to imho něco na straně majitelky, protože aby dvě kozy najednou po prvním porodu obě trpěly neplodností kvůli zánětu/cystám/falešné březosti je méně pravděpodobné než že za tím stojí podvýživa celková či minerální nebo nějaké chyby v managementu

ale přes internet se to asi nevymyslí

to jedině poradit toho veterináře - nebo řezníka.

Pufr

26.4.2022 21:12
Pufr

XXX.XXX.182.17

Naopak zatučnění v tom být nemůže?

26.4.2022 23:50
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Pufr napsal(a):

Zatučnení?..podle čeho tak soudíte?..
Myslím, že to děláte úplně špatně..jak vám psaly výše paní MVDr.je nesmysl vozit kozy mimo přirozenou dobu říje ke kozlovi..jdete proti přírodě.. Říje, je podle měsíce ŘÍJEN..tedy v říjnu u spárkaté zvěře i koz, začíná přirozená říje..je nesmysl se jí snažit vyprovokovat dříve..proč??.. když se nám kozy začnou přirozeně prskat, ví o tom celá vesnice.. chováme kozy 30 let a můžu říct, že vždy všechny zabřezavaly napoprvé skoro na 100%..😀, připouštíme "z ruky"...kůzlata chceme koncem března,podle toho tedy jedeme ke kozlovi, třeba až když se koza prská podruhé..
Ale jak už bylo psáno výše, můžou být podvyživené nebo nemocné..

Pufr

27.4.2022 00:00
Pufr

XXX.XXX.0.131

Podle čeho soudíte, že já tak soudím? Já se jen ptám, jestli to nemůže být jedna z těch zmíněných příčin, protože já takovou zkušenost měl.
Jinak, já jsem se svými výsledky v chovu spokojen 🙂

27.4.2022 00:11
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Píšete,jestli to není zatučnením..myslím,že ne, to by ty naše kozy nebyly připuštěne nikdy..ale jestli se vám to stalo?.. pokud nebyla příčina jinde..

27.4.2022 00:18
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Pufr...beru zpět..reagovala jsem na zadavatele, s vámi jsem to popletla..omlouvám se..

27.4.2022 18:57

Pufr napsal(a):

Může. Ale posoudit nemůžeme. Prostě něco je očividně špatně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík