Dobrý den, nemám vůbec zkušenosti s ovcemi, manžel se tváří že ano, protože v juniorském věku choval ovce na vlnu a maso, ale je to dlouho a stejně je teď pořád v práci, tak se zeptám.
V létě to budou 2 roky, kdy dělal něco pro jakési důchodce, kteří měli obrovskou zahradu a v ní chovali ovce, kříženec plemen, co sami ztrácí vlnu, na maso. Ze samé radosti za pomoc, mu darovali dvě odrostlé jehňata, původně na maso, ovšem, manžel se zaradoval a nechal si je. Loni na jaře byl u nich beran měsíc, ale nic z toho nebylo( beran ale potomky má), tento rok u nich byl jeho syn. Ovce by prý kdyžtak měly rodit v květnu. Když je tak pozoruji, obě mají nyní břicha jako balón, ale nevím.
Oč mi jde. Tento týden jsem ze predu pozorovala na jedné na pravém boku vyboulení. Dnes, když jsem je pustila do ohrady a pozorovala, zdálo se mi, že výše zmíněná ovce má vidět zezadu vemínko. Ale je černá, nebylo to moc zřetelné. Když jsem je šla krmit odpoledne, semínko bylo už vidět zřetelně a byly vidět i struky. Břicho má veliké a jakoby do špičky ( od kobyl vím, že když se objeví,, kapička,, blíží se porod, ale u ovčí netusim).
A protože to bude zase na mě, tak se chci zeptat:
1) ovce jsou dvouleté( nebo skoro), mám se připravit na problémy?
2) když se tak rychle semínko naléhá, bude porod už brzy?
3) co bych tak ještě měla vědět?
Omlouvám se, myslela jsem, že si to manžel všechno ošéfuje, jenže se mi zdál nějaký překvapený, tak holt to budu sledovat já.
Uživatel s deaktivovaným účtem

juhaj
napsal(a):
Dobrý den, nemám vůbec zkušenosti s ovcemi, manžel se tváří že ano, protože v juniorském věku choval ovce na vlnu a maso, ale je to dlouho a stejně je teď pořád v práci, tak se zeptám.
V létě to budou 2 roky, kdy dělal něco pro jakési důchodce, kteří měli obrovskou zahradu a v ní chovali ovce, kříženec plemen, co sami ztrácí vlnu, na maso. Ze samé radosti za pomoc, mu darovali dvě odrostlé jehňata, původně na maso, ovšem, manžel se zaradoval a nechal si je. Loni na jaře byl u nich beran měsíc, ale nic z toho nebylo( beran ale potomky má), tento rok u nich byl jeho syn. Ovce by prý kdyžtak měly rodit v květnu. Když je tak pozoruji, obě mají nyní břicha jako balón, ale nevím.
Oč mi jde. Tento týden jsem ze predu pozorovala na jedné na pravém boku vyboulení. Dnes, když jsem je pustila do ohrady a pozorovala, zdálo se mi, že výše zmíněná ovce má vidět zezadu vemínko. Ale je černá, nebylo to moc zřetelné. Když jsem je šla krmit odpoledne, semínko bylo už vidět zřetelně a byly vidět i struky. Břicho má veliké a jakoby do špičky ( od kobyl vím, že když se objeví,, kapička,, blíží se porod, ale u ovčí netusim).
A protože to bude zase na mě, tak se chci zeptat:
1) ovce jsou dvouleté( nebo skoro), mám se připravit na problémy?
2) když se tak rychle semínko naléhá, bude porod už brzy?
3) co bych tak ještě měla vědět?
Omlouvám se, myslela jsem, že si to manžel všechno ošéfuje, jenže se mi zdál nějaký překvapený, tak holt to budu sledovat já.
1) Dvouletá ovce není problém.
2) Nalití vemene je individuální. (semínko naléhá - nedá mi to )
3) Co vědět? Já se ztrácím - loni na jaře byl beran - ovce se říjí a připouští na podzim. Tento rok byl u nich syn a ovce by měly rodit v květnu. Nezbývá, než sledovat, pokud nevíte datum připuštění. Břicho jak balón není úplně přesná indikace.
Na jaře loni byl beran, nezůstaly. Letos na jaře byl syn po tom prvním beranovi, takovej ještě prcek, ale asi se víc snažil 😄. No, na jaře, ona byla zima, už nevím přesně kdy, ale prý porod vychází na květen.
Šlo mi o to, že vemínko se nalévá hodně rychle, ráno už bylo blbě vidět, ale po poledni už bylo nepřehlédnutelné, šlo mi o to, když tak se tak rychle nalévá, jestli to nehlásí brzký porod.
P.S. i tablet má našeptávač 😉

juhaj
napsal(a):
Na jaře loni byl beran, nezůstaly. Letos na jaře byl syn po tom prvním beranovi, takovej ještě prcek, ale asi se víc snažil 😄. No, na jaře, ona byla zima, už nevím přesně kdy, ale prý porod vychází na květen.
Šlo mi o to, že vemínko se nalévá hodně rychle, ráno už bylo blbě vidět, ale po poledni už bylo nepřehlédnutelné, šlo mi o to, když tak se tak rychle nalévá, jestli to nehlásí brzký porod.
P.S. i tablet má našeptávač 😉
nehlásí to celkem nic, je to individuální.
ovce je březí pět měsíců. a je to zvíře se sezónní říjí.

juhaj
napsal(a):
Děkuji za odpovědi. Na ovci změny vidět jsou, tak budu čekat a pozorovat.
Ovšem, já asi budu mít poruchu vnímání času, protože beran byl u nás prý přelom listopadu a prosince- a já prej jaro! 😅
V tom případě je to těch 5 měsíců. Alias každou chvíli.

juhaj
napsal(a):
Tak ovce moc nežere, polehává a občas zabečí. Tak to asi mám zbystřit, co.
Ano.

juhaj
napsal(a):
Tak ovce moc nežere, polehává a občas zabečí. Tak to asi mám zbystřit, co.
Tak už jste porodili?

juhaj
napsal(a):
Ne 😄. Ovce druhý den už byla fit, vemeno a břicho má čím dál větší a tváří se vesele . Tak jí chodíme pozorovat.
Tak uvidíme. my takhle před léty chodily kontrolovat březí kobyly (vymoženosti jako kamery ještě nebyly), dokonce jsme na střídačku přespávaly ve stáji (protože dle učebnic kobyly rodí nejčastěji v noci)... a všechny to vyprdly v poledne, kdy jsme byly na obědě a ve stáji nastal konečně klid.
napsal(a):
Tak uvidíme. my takhle před léty chodily kontrolovat březí kobyly (vymoženosti jako kamery ještě nebyly), dokonce jsme na střídačku přespávaly ve stáji (protože dle učebnic kobyly rodí nejčastěji v noci)... a všechny to vyprdly v poledne, kdy jsme byly na obědě a ve stáji nastal konečně klid.
No jo, to mi při při očekávání prvního porodu kobyly drželi ve stáji dokonce stráž a měli slámové lůžko! A protože byl únor, zima jak cip, tak jsme si tam dali i mrňavé kamínka. A půjčili si i kameru na dokumentaci 😁!
Tak ovce i8 snad z nás dělá srandu. Pořád žere, pořád je veselá, vemínko stále větší, pili na načítá a ...nic 😄.
Omluva za špatné fotky, ale starý a laciný mobil už to nezvládá.

juhaj
napsal(a):
Tak ovce i8 snad z nás dělá srandu. Pořád žere, pořád je veselá, vemínko stále větší, pili na načítá a ...nic 😄.
Omluva za špatné fotky, ale starý a laciný mobil už to nezvládá.
Máme kozu prvničku,vemínko má také takové a kůzlata má mít až za týden.

juhaj
napsal(a):
No, četla jsem, že to není spolehlivý signál brzkého porodu, ale clověku to nedá a pozoruje jak se den po dni zvětšuje.😄
Není. Prostě musíte vyčkat.
Tak jsme se dneska konečně dočkali.😁 Ovce musela porodit mezi dvanáctou a druhou, protože po dvanácté pořád nic a těsně před druhou nakouknu a co vidím. Co to je ještě nevím, to zjistíme až za chvíli dojde manžel z práce. Ovce vypadá v pohodě, hned žrala, jehňata už semtam zabečí. Tak snad bude vše v pořádku.🐑

Tak jsem přišla z práce a ve chlívě bylo takovéto nadělení.
Mamina je prvnička,co se narodila o týden dříve a byla odchována pouze na umělé výživě,ale o kůzlátka se stará vzorně.
napsal(a):
Tak jsem přišla z práce a ve chlívě bylo takovéto nadělení.
Mamina je prvnička,co se narodila o týden dříve a byla odchována pouze na umělé výživě,ale o kůzlátka se stará vzorně.
Veliká gratulace 🙂. Krásní prcci. A taky máte tmavé, to je náhoda😄.To je radost je pozorovat. Škoda, že nemůžu udělat pořádné fotky, těch našich, to je k vzteku. První jehňata a veskerá technika selže!

juhaj
napsal(a):
Veliká gratulace 🙂. Krásní prcci. A taky máte tmavé, to je náhoda😄.To je radost je pozorovat. Škoda, že nemůžu udělat pořádné fotky, těch našich, to je k vzteku. První jehňata a veskerá technika selže!
Taky fotím mobilem,takže takový normál.
Máme už 3 kůzlata měsíční od druhé kozy.Až se trochu rozběhají vyrazí s nimi na dvůr.Tohle jsou dvě z těch starších.Vyfotit všechny se mně nepodařilo,je to jak pytel blech.Máme to i s pastevcem.

No, tak fotky konečně rozeznatelné, ale zas bylo Slunce a horko, tak všichni byli zalezlí.