Aké hnojisko, ako kompostujete hnoj?

Anglonubijská koza (AN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.8.2022 08:37
dreamlife

XXX.XXX.12.234

Mám 3kozy, hnoja je teda dosť. Doteraz som mal nadzemné hnojisko (š.2 hľ.2 výška 1,5m), hnoj ale rýchlo schne a nezreje. Uvažujem urobiť čiastočne zapustené hnojisko s bočným vývodom pre dažďovú vodu, asi 1,0m do hľbky a boky urobím z DT tvárnic, medzi ktoré uvažujem dať medzeru (kvôli kontaktu so zeminou. Spodok čistý, len zemina.
Našiel som aj toto, na úrýchlenie zrenia:
Kostku droždí si utřete s cukrem, droždí se rozpustí. Vezměte si kýbl, do něj vsypte kilo cukru, přidejte 10 litrů vlažné vody a cukr v ní rozpusťte. Poté přidejte i utřený cukr s droždím a pořádně promíchejte. Tímto vytvořeným zázrakem prolijte kompost.
Ako skladujete hnoj vy?

4.8.2022 00:46
petr008

XXX.XXX.139.160

To s tím cukrem a droždím je dobrá věc. Tak mě napadá, nechat to řádně vykvasit a pak z toho pálit hnojovicu .
My máme hnojiště 1,2 m do země, stěny i spodek vybetonované a myslím, že tak je to nejlepší. Pokud to uděláte bez betonového dna a ještě s mezerami mezi tvárnicemi na bocích, bude se Vám močůvka vsakovat a prosakovat do okolní zeminy a hnůj tak bude degradovat. Nejsem si jistý, ale obávám se, že to ani není povoleno, kvůli možnosti průsaku a kontaminaci spodních vod.

4.8.2022 08:49
dreamlife

XXX.XXX.12.234

petr008 napsal(a):
To s tím cukrem a droždím je dobrá věc. Tak mě napadá, nechat to řádně vykvasit a pak z toho pálit hnojovicu .
My máme hnojiště 1,2 m do země, stěny i spodek vybetonované a myslím, že tak je to nejlepší. Pokud to uděláte bez betonového dna a ještě s mezerami mezi tvárnicemi na bocích, bude se Vám močůvka vsakovat a prosakovat do okolní zeminy a hnůj tak bude degradovat. Nejsem si jistý, ale obávám se, že to ani není povoleno, kvůli možnosti průsaku a kontaminaci spodních vod.

Doteraz som mal nadzemné hnojisko, všetko stekalo do podložia tak či tak, nie? Močovka z chlieva vyteká voľne von, a tú tiež nezachycujem.
Zospodu hnojiska rozmýšľam dať niečo ako drenáž, aby "dýchal". A raz za čas ho chcem premiešavať, susedovým bágrom :-).
Ináč suchší hnoj zvyknem porozhadzovať po trávniku, keď kosím. Keď to vyhnije, opakujem. Kolo ovocných stromčekov taktiež. Všetko rastie ako divé..

Pufr

4.8.2022 18:02
Pufr

XXX.XXX.182.17

S tím droždím pochybuju, že by to mělo mít nějaký pozitivní vliv. Ve správném kompostu probíhá bakteriální rozklad organických látek a ne kvašení.

4.8.2022 18:08
petr008

XXX.XXX.139.160

To máte samozřejmě pravdu. Já to beru tak, že když močůvka zůstává v hnoji, tak zůstává v hnoji i ten dusík, který by jinak s močůvkou odcházel. I tak se z hnoje ztrácí vlivem bakterií, které přeměňují močovinu na amoniak, který je těkavý a uniká z hnoje.
Já to mám uzavřeno z pěti stran, hnůj je stále mokrý a podle mého názoru tak lépe uhnívá a nedochází (ve velké míře) ke ztrátám dusíku. Všichni, kdo si ke mně jezdí pro hnůj si pochvalují, že je kvalitní.
Pokud ale chcete měnit hnůj co nejrychleji na biokompost, pak je Vaše "provzdušněná" varianta lepší, protože pak k tomu můžete využívat kalifornské žížaly, které by v mém uzavřeném (mokrém) hnojišti mohly žít jen u povrchu, kde je hnůj nakypřený a provzdušněný. Aby žížaly hnůj zpracovaly, musí se jim kypřit. Dole, kde je utlačený by se nedostaly nebo udusily (utopily). Já ale nemám moc času si s tím hrát, takže mám uzavřené hnojiště.

Přidejte reakci

Přidat smajlík