Svrab u kôz - ako sa ho zbaviť.

Anglonubijská koza (AN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.8.2022 14:18
dreamlife

XXX.XXX.12.234

Začiatkom roka ma sused prehovoril, aby som mu pripustil kozu. Časom sa začaly kozy škriabať. Dal som ich zaočkovať proti svrabu. Ale chliev som nedenzifikoval. A samozrejme je to späť. Chcem ich dať zaočkovať znovu a všetko z chlieva dať preč, aby sa dalo ľahšie definfikovať. Ako dezinfekciu mám použiť neostomosan a aplikáciu opakovať každé 2 týždne. Dezinfekciu mám robiť nie na celú výšku chlieva ale len do výšky kôz... Mám vystriekať aj strop? Poradte prosím, viem že to bude nadlho...Ďakujem

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.8.2022 14:39

dreamlife napsal(a):
Začiatkom roka ma sused prehovoril, aby som mu pripustil kozu. Časom sa začaly kozy škriabať. Dal som ich zaočkovať proti svrabu. Ale chliev som nedenzifikoval. A samozrejme je to späť. Chcem ich dať zaočkovať znovu a všetko z chlieva dať preč, aby sa dalo ľahšie definfikovať. Ako dezinfekciu mám použiť neostomosan a aplikáciu opakovať každé 2 týždne. Dezinfekciu mám robiť nie na celú výšku chlieva ale len do výšky kôz... Mám vystriekať aj strop? Poradte prosím, viem že to bude nadlho...Ďakujem

Proti svrabu se neočkuje. Co to bylo za injekci, Ivomec? Ta by měla zabrat. Zákožky ve vnějším prostředí moc nevydrží, Neostomosan by měl stačit jednou.

24.8.2022 15:03
dreamlife

XXX.XXX.12.234

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proti svrabu se neočkuje. Co to bylo za injekci, Ivomec? Ta by měla zabrat. Zákožky ve vnějším prostředí moc nevydrží, Neostomosan by měl stačit jednou.

Zbytočne stresujem? Lebo ma strašili, že je problém sa ho zbaviť. Teraz ma napadlo, ak sú sliepky v kontakte s kozami, majú to aj oni, nie? Aj indickí bežci?
Normálne sa bojím čokoľvek kúpiť, vždy si užijem (krevetky mali hlísty, sliepky vápenku a čmelíky och.)

24.8.2022 16:14

a jaký že máte ten svrab?

24.8.2022 16:24

dreamlife napsal(a):
Zbytočne stresujem? Lebo ma strašili, že je problém sa ho zbaviť. Teraz ma napadlo, ak sú sliepky v kontakte s kozami, majú to aj oni, nie? Aj indickí bežci?
Normálne sa bojím čokoľvek kúpiť, vždy si užijem (krevetky mali hlísty, sliepky vápenku a čmelíky och.)

Název injekce?

24.8.2022 17:29
dreamlife

XXX.XXX.12.234

názov neviem, opýtam sa veterinára. treba urobiť nejaký ster?

24.8.2022 17:30
dreamlife

XXX.XXX.12.234

Název injekce?

Keď tu bude veterinár, opýtam sa.

24.8.2022 21:01

dreamlife napsal(a):
názov neviem, opýtam sa veterinára. treba urobiť nejaký ster?

ideálně

27.8.2022 09:47
dreamlife

XXX.XXX.12.234

ideálně

vyzerám jak pitomec, že sa stále pýtam. Som vo fázi výmeny veterinára, ten môj nie je zlý, ale na všetko mi dáva širokospektrálne lieky. bez akéhokoľvek rozboru. no a nový veterinár je preč do polovice septembra.

13.3.2023 23:18
dreamlife

XXX.XXX.12.234

ideálně

Dobrý deň,
podľa môjho názoru sa svrab vrátil, všetok chovný priestor som dezinfikoval min.3x, a po 2 týždňov som doviezol nové zvieratá, no opäť sa hryzú (zatiaľ sa neškrabú o koterec, resp.chliev). Teraz to chcem urobiť tak, že ich dám zaočkovať proti svrabu a urobím dočasný chliev (napr. na rok). Ako ich mám premiestniť do nového priestoru? Zaočkovať, nastriekať ich neostomosanom a za aký čas ich premiestniť? Hneď? Deň, dva? Poradte.
ďakujem za odpoveď.

14.3.2023 07:51

dreamlife napsal(a):
Dobrý deň,
podľa môjho názoru sa svrab vrátil, všetok chovný priestor som dezinfikoval min.3x, a po 2 týždňov som doviezol nové zvieratá, no opäť sa hryzú (zatiaľ sa neškrabú o koterec, resp.chliev). Teraz to chcem urobiť tak, že ich dám zaočkovať proti svrabu a urobím dočasný chliev (napr. na rok). Ako ich mám premiestniť do nového priestoru? Zaočkovať, nastriekať ich neostomosanom a za aký čas ich premiestniť? Hneď? Deň, dva? Poradte.
ďakujem za odpoveď.

Viz výše.

Víte, že máte opravdu svrab?

Neodpovídáte na naše otázky. A asi nečtete ani naše odpovědi, když pořád chcete "očkovat" proti svrabu.

14.3.2023 08:41
dreamlife

XXX.XXX.12.234

Viz výše.

Víte, že máte opravdu svrab?

Neodpovídáte na naše otázky. A asi nečtete ani naše odpovědi, když pořád chcete "očkovat" proti svrabu.

Kozy, ktoré som mal predtým, mali zhrubnutú kožu v miestach slabín, vypadávala im srsť, na niektorých miestach boli strupy, enromne sa škrabali o plot. Ster ale nič nenašiel...Kozy som ošetril Neostomosanom - viac krát. Po zaočkovaní Ivermaectínom (tuším po 8dňoch som očkovanie opakoval) som kozy daroval. Tie zatiaľ nič nemajú.
Pred kúpou nových som celé chovné zariadenie dezinfikoval Neostomosanom asi 3x. Dezinfikoval aj chlorovým vápnom. Kúpil som aj tieto obojky, viem, že nie sú pre potravinové zvieratá (odporúčané veterinárom, ale ja si myslím, že je to blbosť ale aj tak som im ich dal).
https://veterinarne-pripravky.heureka.sk/foresto-obojok-pre-psy-nad-8-kg-70-cm/#prehlad/

Pri dovoze novým AN som ich dal odčerviť Ivermectínom. No zasa sa začínajú hrýzť po tele, strupy som zatiaľ nenašiel, ani zhrubnutú kožu. Koza vyzerá, že je kotná v cca 3mesiaci. Chcem dať koprologiu pred porodom (už je to 3 mesiace po očkovaní Ivermectinom).

Môžu mať aj iného parazita alebo chorobu na ktoré sa mám pýtať veterinára?
A nebojte, čítam vaše odpovede :-).

14.3.2023 16:36
roklanka

XXX.XXX.44.45

Co všenky ? Ty dokáží potrápit.

14.3.2023 18:04
dreamlife

XXX.XXX.12.234

roklanka napsal(a):
Co všenky ? Ty dokáží potrápit.

Kozy majú obojky proti vonkajším parazitom, mali by byť aj proti všenkám? Cez víkend berem halogen a urobím prehliadku :-)

14.3.2023 19:02

dreamlife napsal(a):
Kozy majú obojky proti vonkajším parazitom, mali by byť aj proti všenkám? Cez víkend berem halogen a urobím prehliadku :-)

Na obojky moc nevěřím. Spíš na ten Neostomosan. Lepší než nastříkat je důkladně vetřít do srsti. My u koní používali houbičky na nádobí a gumové rukavice.

14.3.2023 21:50
roklanka

XXX.XXX.44.45

Jestli obojky na všenky fungují netuším,ale moc bych tomu nevěřila. Znám chovatele,kteří se všenkama bojovali a Butox pomohl. Ale je to podobný boj jako se čmelíky,chce to vzít neostomosanem i chlívky.

15.3.2023 16:11
dreamlife

XXX.XXX.12.234

roklanka napsal(a):
Jestli obojky na všenky fungují netuším,ale moc bych tomu nevěřila. Znám chovatele,kteří se všenkama bojovali a Butox pomohl. Ale je to podobný boj jako se čmelíky,chce to vzít neostomosanem i chlívky.

ako dlho nepoužívať chliev? stačí do zimy? Myslím po neostomosane.

15.3.2023 21:39
roklanka

XXX.XXX.44.45

Nemyslím si,že je třeba dlouhého času,podle mne stačí vystřikat řádně ráno a večer mohou kozy domů. Ale kozy by ,měly být po návratu všenek prosté. Tzn. dát butox,vyhnat je ven,vyčistit chlívky a večer mohou domů

15.3.2023 22:32
dreamlife

XXX.XXX.12.234

roklanka napsal(a):
Nemyslím si,že je třeba dlouhého času,podle mne stačí vystřikat řádně ráno a večer mohou kozy domů. Ale kozy by ,měly být po návratu všenek prosté. Tzn. dát butox,vyhnat je ven,vyčistit chlívky a večer mohou domů

Koza má do pôrodu max 2 mesiace, mám chliev pre pštrosy, ktorý cez leto aj tak nevyužívajú. Tak by som ich dal tam.do porodu sa mi ponúkom kamarat, má nevyužitý chliev.tak som chce urobiť, dať kozy zaočkovať, a ošetriť neostomosanom, za 2 dni ich presunúť ku kamarátovi, dať za 8 dní (podľa veterinára zaočkovať) a za 2 mesiace do chlieva pre pštrosy... deti nedočkavo čakajú na kozie mlieko, kedže sme naučení na domácu stravu a mlieko zo supermarketov im nechutí... v obchode skoro nenakupujeme, deti nenávidia napr. jahodové výrobky a lá E120 karmín, aspartám a podobné chuťovky...

16.3.2023 07:04

dreamlife napsal(a):
Koza má do pôrodu max 2 mesiace, mám chliev pre pštrosy, ktorý cez leto aj tak nevyužívajú. Tak by som ich dal tam.do porodu sa mi ponúkom kamarat, má nevyužitý chliev.tak som chce urobiť, dať kozy zaočkovať, a ošetriť neostomosanom, za 2 dni ich presunúť ku kamarátovi, dať za 8 dní (podľa veterinára zaočkovať) a za 2 mesiace do chlieva pre pštrosy... deti nedočkavo čakajú na kozie mlieko, kedže sme naučení na domácu stravu a mlieko zo supermarketov im nechutí... v obchode skoro nenakupujeme, deti nenávidia napr. jahodové výrobky a lá E120 karmín, aspartám a podobné chuťovky...

Trochu se ve vašem příspěvku nevyznám. Jak dlouho před porodem půjdou kozy "ku kamarátovi?"

16.3.2023 09:13
roklanka

XXX.XXX.44.45

dreamlife napsal(a):

Kozy jsou autistky a každá změna jim vadí. Nevím,co myslíte tím,že kozy zaočkujete,pokud myslíte Ivomec,měly by být kozy zasušené,nikoliv dojné. Ochranná lhůta na mléko je min.měsíc. Butox je spot-on (Nejsem si jistá,ale buď OL nemá,nebo max. 12 hod.). Patřím rovněž mezi lidi,co si potraviny jako je maso,mléko a mléčné výrobky,olej a teď už i mouku mají z domácí produkce.

17.3.2023 20:38
dreamlife

XXX.XXX.12.234

Trochu se ve vašem příspěvku nevyznám. Jak dlouho před porodem půjdou kozy "ku kamarátovi?"

Kozy majú maximálne 2 mesiace do porodu a sú to prvorodičky.

18.3.2023 06:32

dreamlife napsal(a):
Kozy majú maximálne 2 mesiace do porodu a sú to prvorodičky.

Viz roklanka.

22.3.2023 14:39
dreamlife

XXX.XXX.12.234

dnes som prehliadol capa, má po chrbte lupiny ale fakt že veľa (na fotke malé "vločky", koža je samá lupina, nejaké švoly som nenašiel ani nič čo sa hýbe, v piatok veterinár chce zobrať ster a urobiť vyšetrenie v labáku. výsledky by mali byť až na konci marca.posielam foto.
Tak som zvedavý čo to bude...

25.4.2023 11:13
dreamlife

XXX.XXX.12.234

roklanka napsal(a):
Kozy jsou autistky a každá změna jim vadí. Nevím,co myslíte tím,že kozy zaočkujete,pokud myslíte Ivomec,měly by být kozy zasušené,nikoliv dojné. Ochranná lhůta na mléko je min.měsíc. Butox je spot-on (Nejsem si jistá,ale buď OL nemá,nebo max. 12 hod.). Patřím rovněž mezi lidi,co si potraviny jako je maso,mléko a mléčné výrobky,olej a teď už i mouku mají z domácí produkce.

Kozy natieram každé 4 dni neostomosanom, keď ich zoberiem na prechádzku, tak sa pozerám kde sa škrabú a sem tam nájdem nejaké "lupiny". Ono môže byť, že ich dráždi aj ten roztok? uvažujem ich okúpať suchým šampónom alebo napríklad keď bude pekne tak detským šampónom namokro.
Koľko to môže ešte trvať? Neublíži im ten neostomosan? Ešte mám variantu, že by som im urobil dočasný chliev a zvieratá by som presťahoval tam na napríklad rok.

25.4.2023 12:14

dreamlife napsal(a):
Kozy natieram každé 4 dni neostomosanom, keď ich zoberiem na prechádzku, tak sa pozerám kde sa škrabú a sem tam nájdem nejaké "lupiny". Ono môže byť, že ich dráždi aj ten roztok? uvažujem ich okúpať suchým šampónom alebo napríklad keď bude pekne tak detským šampónom namokro.
Koľko to môže ešte trvať? Neublíži im ten neostomosan? Ešte mám variantu, že by som im urobil dočasný chliev a zvieratá by som presťahoval tam na napríklad rok.

Šampón je na nic.

Neostomosan neublíží, ale musí se důkladně vetřít.

Přestěhováním nic nevyřešíte. Paraziti půjdou se zvířaty,

Už víte, co tam máte?

26.4.2023 21:32
dreamlife

XXX.XXX.12.234

Dobrý deň,
chcem sa opýtať, je zákožka svrabová, teda svrab dobytka (u mňa teda kozy), prenosný aj na psa?
ďakujem.

16.5.2023 21:44
dreamlife

XXX.XXX.12.234

Šampón je na nic.

Neostomosan neublíží, ale musí se důkladně vetřít.

Přestěhováním nic nevyřešíte. Paraziti půjdou se zvířaty,

Už víte, co tam máte?

prišli výsledky steru z nozdry, nájdené baktérie:
1. Kosakonia cowani ( Enterobacter cowani) podmienečný patogén
2. Moraxella bovoculi
3. Pantoea agglomerans - podmienečný patogén

Mám kombináciu 2 ATB, ale kedže sa koza okotila, tak počkám a preliečim aj mladé.

škrábanie ani lupiny nevidím, ale aj tak viem, že svrab sa ešte vráti (2x sa robil zoškrab s negatívnym výsledkom), tak budem pokračovať v liečbe neskôr. Ale základ je že už aspoň trocha viem, čo robiť a na koho sa obrátiť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík