Česká bílá koza

Česká bílá krátkosrstá koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.9.2022 21:43
petrbartos27@seznam.cz

XXX.XXX.50.156

Dobrý večer chovatelé koz:-)
Mám již poměrně velké množství drůbeže a králíků a od včerejška i jednu kozu.Dovezl jsem si ji od paní z Brna,dovezl domů ale koza strašně páchne a je šíleně hubená,jakoby vylezla z koncentráku. Je to moje první koza,v podstatě o chovu koz nic nevím. Takže co s ní,proč tak šíleně páchne a je tak vychrtlá?Je začervená nebo má nějakou nemoc?A taky se třese.První den skoro nic nežrala dnes už se rozjela.V jakých podmínkách ji paní chovala to nevím.Je bez mléka,zasušená ale paní mi tvrdila že po kůzlatech dávala 5l mléka denně(což se mi při její stavbě těla také nezdá).Co mi poradíte,je pohublá že ji paní málo krmila?Nebo je nemocná?K vetovi s ní?Dík Petr,Olomouc

27.9.2022 22:36
roklanka

XXX.XXX.44.45

Kozu bych odčervila,byla bych velmi opatrná s krmením (pokud nevíte co u bývalé majitelky dostávala) Seno ,voda a minerální liz je základ,pokud byla zvyklá se pást,tak i pastva. S jádrem velmi opatrně,začínejte pozvolna,po hrstech.
Poslechněte si trávení (levá strana),můžete jí změřit teplotu 39-40 st je normál.
Pach může být od kozla,nebo z nevhodných podmínek,na pastvě oprší. Třes může znamenat ,že je koze zima ,takže pokud není ve vlhkém chlívku,šatně jí funguje trávení. Přežvýkavci se vyhřívají zevnitř (trávením)
To,že je hubená nutně neznamená,že by byla špatná dojnice.Jaká bude poznáte až o porodu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2022 09:55

petrbartos27@seznam.cz napsal(a):
Dobrý večer chovatelé koz:-)
Mám již poměrně velké množství drůbeže a králíků a od včerejška i jednu kozu.Dovezl jsem si ji od paní z Brna,dovezl domů ale koza strašně páchne a je šíleně hubená,jakoby vylezla z koncentráku. Je to moje první koza,v podstatě o chovu koz nic nevím. Takže co s ní,proč tak šíleně páchne a je tak vychrtlá?Je začervená nebo má nějakou nemoc?A taky se třese.První den skoro nic nežrala dnes už se rozjela.V jakých podmínkách ji paní chovala to nevím.Je bez mléka,zasušená ale paní mi tvrdila že po kůzlatech dávala 5l mléka denně(což se mi při její stavbě těla také nezdá).Co mi poradíte,je pohublá že ji paní málo krmila?Nebo je nemocná?K vetovi s ní?Dík Petr,Olomouc

Viz roklanka. je zkušená chovatelka. Já bych ještě dodala, že mít 1 kozu odporuje zákonu na ochranu zvířat proti týrání. Ale nejdřív pořešte tu, co máte. Časem i očkování proti tetanu.

28.9.2022 17:47

Vše podstané už řekly dámy předemnou. Já asi budu za rýpala ale není to myšleno nějak zle. Musím se však zeptat: Když i Vám jako laikovi přijde , že je ta koza extrémně hubená a páchne tak proč jste jí proboha kupoval ? Navíc píšete , že nevíte v jakých byla podmínkách. To Vás ta paní ani nepustila do chléva nebo na pastvu aby jste viděl co kupujete ? To je pro příště takové ponaučení. Košér chovatel se nebude bránit Vám chov ukázat.
Dále k tomu pachu. O jaký se jedná pach ? Je to taková ta typická kozina/kozlovina nebo spíše pach zkaženého masa nebo hnilobný pach ? Zkontrolujte paznehty zda smrad nepřichází odtamtud. Taky zkontrolujte vulvu zda nemá třeba výtok který taky může být příčinou pachu. Pokud páchne acetonem z tlamy může jít o ketozu.
Pokud máte možnost konzultace s dobrý veterinářem určitě nebude na škodu pokud jí prohlídne on. Nebo nějaký zkušený chovatel z okolí ?
Držím Vám i koze palce ať se daří!

6.10.2022 19:05
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Viz roklanka. je zkušená chovatelka. Já bych ještě dodala, že mít 1 kozu odporuje zákonu na ochranu zvířat proti týrání. Ale nejdřív pořešte tu, co máte. Časem i očkování proti tetanu.

Pokud koza byla ve stádiu s dalšími kozami, může ten třes způsobovat stres.. určitě její fyzický stav řešte s veterinářem, sami nemůžete vědět,co koze chybí - odčervení, injekčně dá vitamíny, vápník...kozu můžete vykartáčovat, naše kozy to milují..a urychleně bych k ní sehnala kamarádku..jeji psychický stav se zlepší..rohatou k rohaté, bezrohou k bezrohé...

6.10.2022 20:01
petrbartos27@seznam.cz

XXX.XXX.105.57

Ještě bych měl pár dotazů...koza už je vyřešena,byl jsem u veta,ten ji odčervil a zastříhal kopýtka. Podle těch nechutně přerostlých kopýtek a toho smradu bych soudil,že koza byla těžce zanedbané zvíře.Tak doufám,že se spraví,mám ji v čistém a větraném chlívku a už vůbec nesmrdí.Další věc,koupil jsem už i druhou kozu,ale ani jedna nemá ušní známku.Teprve provádím registraci hospodářství. Jak ty zvířata přihlásit a získat ušní známky?Je to povinné?Nechci si dělat potíže s úřady,nějaká kontrola atd.A další věc,obě kozy mi začaly mečet vrtí ocásky a o všechno se otírají,podle mě se jedná o říji.Bohužel jsem nesehnal nikoho (prozatím) s kozlem takže asi nic ale prý se říje za 3 týdny opakuje.Jedna je zasušená,druhá ne ta dává asi 1l mléka denně.Pokud tu zasušenou nepřipustím je tu možnost že bych jí nějak rozdojil?A když je připustím kdy by měla mít mláďata?Děkuji,Petr

6.10.2022 20:03
petrbartos27@seznam.cz

XXX.XXX.105.57

Jedná zdravá koza vzadu a vepředu reklama na koncentrační tábor

6.10.2022 20:54

petrbartos27@seznam.cz napsal(a):
Ještě bych měl pár dotazů...koza už je vyřešena,byl jsem u veta,ten ji odčervil a zastříhal kopýtka. Podle těch nechutně přerostlých kopýtek a toho smradu bych soudil,že koza byla těžce zanedbané zvíře.Tak doufám,že se spraví,mám ji v čistém a větraném chlívku a už vůbec nesmrdí.Další věc,koupil jsem už i druhou kozu,ale ani jedna nemá ušní známku.Teprve provádím registraci hospodářství. Jak ty zvířata přihlásit a získat ušní známky?Je to povinné?Nechci si dělat potíže s úřady,nějaká kontrola atd.A další věc,obě kozy mi začaly mečet vrtí ocásky a o všechno se otírají,podle mě se jedná o říji.Bohužel jsem nesehnal nikoho (prozatím) s kozlem takže asi nic ale prý se říje za 3 týdny opakuje.Jedna je zasušená,druhá ne ta dává asi 1l mléka denně.Pokud tu zasušenou nepřipustím je tu možnost že bych jí nějak rozdojil?A když je připustím kdy by měla mít mláďata?Děkuji,Petr

Přihlásit na ČMSCH. Je to povinné. Potíže s úřady naopak budete mít, když tak neučiníte. Zvlášť, máte-li "všímavé" sousedy.
Nerozdojovala bych (ne, že by to nešlo, ale kvalita mléka nemusí být nic moc), ale nechala připustit obě.
Březost trvá cca 5 měsíců. Studujte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík