Pujdudoblazince

XXX.XXX.96.21
Splnila jsem si sen, ale teď je z něho spíš noční můra a strach vylézt na zahradu. Jakmile naše dvě kozy slyší vrznout bránu, nebo nás vidí na zahradě, tak řvou, řvou a řvou. Snažím se si jich nevšímat a když řvou, tak tam nejdu, ale nic nepomáhá. Ze zoufalství už mě napadá, jen je jít zmydlit bičíkem, aby nás neměly rády a bály se nás. Ani já už je nemám ráda, pořád jen řev :-( máme je cca čtvrt roku. Nemá někdo zkušenost co dělat? Nebo je máme prostě poslat do guláše? Hrozně jsem se na ně těšila, ale teď si jen říkám proč já 😢
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pujdudoblazince
napsal(a):
Splnila jsem si sen, ale teď je z něho spíš noční můra a strach vylézt na zahradu. Jakmile naše dvě kozy slyší vrznout bránu, nebo nás vidí na zahradě, tak řvou, řvou a řvou. Snažím se si jich nevšímat a když řvou, tak tam nejdu, ale nic nepomáhá. Ze zoufalství už mě napadá, jen je jít zmydlit bičíkem, aby nás neměly rády a bály se nás. Ani já už je nemám ráda, pořád jen řev :-( máme je cca čtvrt roku. Nemá někdo zkušenost co dělat? Nebo je máme prostě poslat do guláše? Hrozně jsem se na ně těšila, ale teď si jen říkám proč já 😢
Neděláte si legraci, že ne? Zmydlit bičíkem. Pokud uvažujete takto, tak pro ně bude lepší ten guláš.
Mají dost krmení? Nenaučili jste je na pamlsky? Říje?
Guláš mi přijde normálnější a lidštější než elektrický obojek,který už tu také proběhl v minulosti.
Ale teď k věci.
I mezi kozama se najdou hlasitější jedinci ,ale to co popisujete je klasické chování koz ,co byly vymazlené a zvyklé na pozornost ,takže se jí dožadují. Odnaučit kozu takovým způsobům je pro trpělivé a důsledné chovatele. Je to cesta na delší trať. Nevšímat si jich ,krmit pravidelně ve stejném čase. Snad nemusím podotýkat ,že musí mít stále k dispozici vodu a seno.
Jak dlouho to bude trvat ,než si na to zvyknou a přestanou mečet vám řekne jen věštec. Kozy mají povahy různé ,stejně jak lidi.

Člověk svéprávný, volič, často i odpovědný za další lidi (řidič, rodič).
A napadne ho jen to ztřískat nebo sežrat.
A co takhle prodat, darovat?

napsal(a):
Člověk svéprávný, volič, často i odpovědný za další lidi (řidič, rodič).
A napadne ho jen to ztřískat nebo sežrat.
A co takhle prodat, darovat?
Spoustě lidí nedojde, že živý tvor nemá tlačítko off.
Možná kozy nemají dost krmení..ale to tady nikdo posoudit nemůže..kdysi jsme měli kozu, která mečela denně, pravidelně navečer, když už chtěla jít z výběhu domů (byly tři).. šéfová zamečela a museli jsme je pustit do maštale, hlavně kvůli sousedům.. jinak teď, kdyby kozy neměly říji,tak nevím, jak mečí 😀 a rozmazlené už více, být nemohou😄
Ale jak píše Roklanka, povahy i u koz, jsou různé..
Třeba by mohlo,dát jim do výběhu husy,slepice,kachny,aby se necítily samy..
ančovička1
napsal(a):
Možná kozy nemají dost krmení..ale to tady nikdo posoudit nemůže..kdysi jsme měli kozu, která mečela denně, pravidelně navečer, když už chtěla jít z výběhu domů (byly tři).. šéfová zamečela a museli jsme je pustit do maštale, hlavně kvůli sousedům.. jinak teď, kdyby kozy neměly říji,tak nevím, jak mečí 😀 a rozmazlené už více, být nemohou😄
Ale jak píše Roklanka, povahy i u koz, jsou různé..
Třeba by mohlo,dát jim do výběhu husy,slepice,kachny,aby se necítily samy..
Kdysi dávno řekla moje dcera ,že kozy jsou autistky . Řekla bych, že to vystihla . Krmení ve stejný čas, jinak se ozvou. Prší, chtějí domů a ozvou se. Kýbl v cestě způsobí rozruch, jiné stání na dojírně je problém atd. atd

roklanka
napsal(a):
Cítím daleko víc agresivity z vaší odpovědi, než z tazatelčiny a už vůbec nechápu toho voliče.
To cítíte naprosto správně.
Kdyby mi toto někdo řekl v reálu, asi bych tu agresi vyjádřila i slovně zoči voči.
Ale pojmeme-li, že příspěvek byl dle mého nejspíš konstrukt nějakého trolla, byla moje agrese zcela bezeškodně vypuštěna do prostoru.
No a k druhé části - to vůbec nevadí, nemůžeme každý chápat vše
Moje agresivita každopádně nebyla mířena na vás, a obdivuji vás za vaši klidnou reakci tváří v tvář jakkoli nepravděpodobné situaci, v které by někdo šel bít kozy, domácí mazlíky, které se pouze dožadují pozornosti (nebo nedejbože naplnění některé ze svých životních potřeb). Dále mě těší, že jako erudovaná chovatelka jste připravena vždy poradit tápajícím tazatelům. A znovu poklona vaší trpělivosti.
Pujdudoblazince

XXX.XXX.96.15
Děkuji paní roklance za normální odpověď. Mám jim tedy vždy jen dát jádro a jinak ignorovat? Taky mě napadlo vždy když k nim jdu třeba pískat, aby si to spojily, že k nim jdu a když budu chodit jen po zahradě a neuslyší to, mohly by pochopit, že k nim nikdo nepůjde.
Pane Buggyra místo těch srdceryvných příspěvků mi raději poraďte prosím vás, zřejmě máte nervy ze železa a vždy jste ve všem nejlepší a neomylný. No prosím čekám na radu. Nikdo jim tady neubližuje, to by mě asi logicky pořád nevolaly. Asi jsem se vyjádřila špatně, ale už opravdu nevím jak dál.
Zvířat mám dost a fakt vím, že nemají tlačítko, jen se snažím problém vyřešit a holky si nechat. Jiní lidé by je hned porazili a nic by neřešili.

Však jsem poradila. Darovat, prodat. Rozhodně by mě na první dobrou nenapadlo zbít nebo zabít. Další rady, tentokrát od znalců kozích povah, se vám tu také sešly.
Vašim kozičkám přeji jen to nejlepší, hlavně aby byly spokojené.
O mých nervech z vařené nudle vypovídá myslím dostatečně moje agresivita
Pujdudoblazince
napsal(a):
Děkuji paní roklance za normální odpověď. Mám jim tedy vždy jen dát jádro a jinak ignorovat? Taky mě napadlo vždy když k nim jdu třeba pískat, aby si to spojily, že k nim jdu a když budu chodit jen po zahradě a neuslyší to, mohly by pochopit, že k nim nikdo nepůjde.
Pane Buggyra místo těch srdceryvných příspěvků mi raději poraďte prosím vás, zřejmě máte nervy ze železa a vždy jste ve všem nejlepší a neomylný. No prosím čekám na radu. Nikdo jim tady neubližuje, to by mě asi logicky pořád nevolaly. Asi jsem se vyjádřila špatně, ale už opravdu nevím jak dál.
Zvířat mám dost a fakt vím, že nemají tlačítko, jen se snažím problém vyřešit a holky si nechat. Jiní lidé by je hned porazili a nic by neřešili.
Je úplně jedno,jak budete na kozy volat, já jim říkám holky (nebo volám vedoucí kozu) a pokud jsou daleko na pastvině, hvízdnu na prsty. Samozřejmě mají jméno každá, ale dělaj že neslyšší, slyší jen když dělají něco co nemají. Jsou jako děti . Pravidelnost a důslednost stejně,jako to platí na děti. Pokud chcete kozu potrestat,kousněte jí do ucha ,pochopí . Ač působím jako kliďas, jsem pěknej vztekloun a starší kozy už to zažily,teď už stačí jen zvednout hlas a vědí,že je zle
Nevšímejte si jejich mekotu a volejte jen k žrádlu,nebo pokud s nimi chcete nějak manipulovat. Jsou chytré,pochopí.
Jestli jim dáváte nějaký extra krmeníčko tak si na něj zvyknou a potom se ho při vaší přítomnosti budou jednoduše vždy hlasitě dožadovat , nám to dělají taky v zimě když jim přilepšuju troškou obilí a tvrdým pečivem, nebo nyní kaštany, jen se objevím a už řvou, v létě když se jen pasou a nic jiného nedostávají tak je klid a pohoda, ML.