Mléko po celý rok - ovce, koza

Východofríská ovce (VF)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.10.2022 15:08
JajaVcelari

XXX.XXX.161.66

Zdravím chovatele a předem děkuji za shovívavost pro mě neznalce a za toleranci neodborných termitů... 😂

Máme dům na vesnici se zahradou přes 2000m² + vedle případně možnost dalšího pozemku 1500m² od města.
Máme drůbež, králíky a včely a ráda bych časem pořídila něco "malého mléčného" nejvíc mě lákají ovečky vychodofriské (říkala jsem si tak dvě) případně k nim beránka. Začala jsem tedy studovat o ovcích a zjistila jsem, že mají docela krátkou dobu laktace. Mají říji jen na podzim nebo je nějaký způsob jak mít mléko celý rok? Že bych je třeba připoušela jednu na jaře a jednu na podzim? Nepotřebuji hektolitry, spokojím se i s 1l denně. Případně pořídit k nim třeba ještě kozu? Raději bych tedy ovčí mléko než kozí. Jak to máte vyřešené vy co jste v mléčném gangu a nechcete být dlouho bez mléka? Jde to vůbec? Děkuji za odpovědi. ❤

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.10.2022 16:50

JajaVcelari napsal(a):
Zdravím chovatele a předem děkuji za shovívavost pro mě neznalce a za toleranci neodborných termitů... 😂

Máme dům na vesnici se zahradou přes 2000m² + vedle případně možnost dalšího pozemku 1500m² od města.
Máme drůbež, králíky a včely a ráda bych časem pořídila něco "malého mléčného" nejvíc mě lákají ovečky vychodofriské (říkala jsem si tak dvě) případně k nim beránka. Začala jsem tedy studovat o ovcích a zjistila jsem, že mají docela krátkou dobu laktace. Mají říji jen na podzim nebo je nějaký způsob jak mít mléko celý rok? Že bych je třeba připoušela jednu na jaře a jednu na podzim? Nepotřebuji hektolitry, spokojím se i s 1l denně. Případně pořídit k nim třeba ještě kozu? Raději bych tedy ovčí mléko než kozí. Jak to máte vyřešené vy co jste v mléčném gangu a nechcete být dlouho bez mléka? Jde to vůbec? Děkuji za odpovědi. ❤

Odpoví povolanější. Ale 2000m, případně dalších 1500 m2 je málo. A ovce mají říji na podzim. S tím nic moc neuděláte. Kozy jsou na tom stejně.

21.10.2022 17:54
JajaVcelari

XXX.XXX.238.39

Fakt to je málo? Já si říkala, že tak na ty dvě ovečky by to šlo, že by to alespoň spásaly, já na okrasnou zahradu nejsem a nemusela bych sekat. Seno, slámu bych koupila.

21.10.2022 18:57

JajaVcelari napsal(a):
Fakt to je málo? Já si říkala, že tak na ty dvě ovečky by to šlo, že by to alespoň spásaly, já na okrasnou zahradu nejsem a nemusela bych sekat. Seno, slámu bych koupila.

je to fakt málo.

21.10.2022 20:26
roklanka

XXX.XXX.44.45

Netuším ,kde jste našla ,že frísky jsou malé, nejsou. Literatura uvádí krátkou laktaci , ale není tomu tak i když kozy jsou na tom lépe. Frísky jsem měla ve svých začátcích. Chápu vaší touhu po ovčím mléku, zcela upřimně ,lepší jsem nepila.
U ovcí by měl být beran, ovčí říje je úplně jiná co se týká projevů ,než kozí ta je hlasitá a nepřehlédnutelná. Ten se u dvou oveček bude po čase nudit a začne prudit. Můj Gustík mě nabral tak ,že jsem letěla jak rogalo přes to,že jsem vážila to co on . Koupit si dobrou dojnici a je jedno jestli je to ovce ,nebo koza je otázkou štěstí. U ovcí to bude asi ještě těžší ,ovčích farem tu není tolik a ty nej zůstávají doma.
Znám chovatele koz ,kteří připouštějí ob rok a dojí celoročně ,jen před porody zasuší na dva měsíce. Musíte ovšem počítat, že nádoj přes zimu nebude velký a zvedne se až na trávě.
Pozemek je malý a musíte počítat s tím,že budete ještě potřebovat jak seno na zimu a jádro. Staré řísloví praví ,že koza dojí hubou a latí to i pro dojné ovce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík