T.klokner

XXX.XXX.49.84
Zdravým, sú na Slovensku alebo v Čechách bytúnky alebo výkupy oviec a jahniat? Som malochovatel ( tri ovečky),
ale chcel by som svoj chov rozšíriť. Problém je v tom kam s jahnatami?
Pufr

XXX.XXX.97.59
Asi bude záležet, kolik toho plánujete mít. V ČR jehňata vykupují, ale oficiálně pouze registrovaná, což vy z nějakého důvodu považujete za buzeraci. Ale nepočítejte, že vám někdo vykoupí kříženky kamerunských, o těch se s vámi nikdo bavit nebude.
Takže spíše rozprodat po známých.
T.klokner

XXX.XXX.49.84
To ma len napadlo, vyskúšať krýžiť ale je to blbosť máte pravdu. Ale ja nehovorím ze nemám zaregistrovaný chov, len sa mi to nepáčilo, ale chápem že je to potrebné. Chcel som mať tak 15 oviec+baran (Ile de France)
Predpokladám ze tak 25 jahniat ročne aj s uhynmi, je lepšie kúpiť celé stádo jahníc alebo s pop alebo to môže byť aj bez toho? (zatiaľ len uvažujem) hovorím si výhody i nevýhody. Myslíte že vykupujú aj v takomto počte? Za odpovede ďakujem
Pufr

XXX.XXX.97.59
Pokud budete produkovat jen jatečná jehňata, ovce POP mít nemusí, beran by měl. Co se počtu týče, tak ten je OK. Většinou vykoupí dobře osvalené kusy, nerosty ne. A přerostlé už taky moc nechtějí. Ale třeba to máte na Slovensku jinak.
T.klokner

XXX.XXX.49.84
Ďakujem, mám ešte otázku
Koľko lucerky a jadrového krmiva pre môj prípad? Na ustajnenie by im stačilo 19m. 8m? Samozrejme každý deň v menšie prechádzky. Čítal som že v zime je lepšie dávať ovciam viac jadrového krmiva aby mali viac jahniat, je to pravda?
Uživatel s deaktivovaným účtem

T.klokner
napsal(a):
Ďakujem, mám ešte otázku
Koľko lucerky a jadrového krmiva pre môj prípad? Na ustajnenie by im stačilo 19m. 8m? Samozrejme každý deň v menšie prechádzky. Čítal som že v zime je lepšie dávať ovciam viac jadrového krmiva aby mali viac jahniat, je to pravda?
Já teda nevím, ale v zimě jsou už ovce zabřezlé a počet mláďat neovlivníte ničím. Vlastně nikdy.
Pufr

XXX.XXX.97.59
Tak asi je myšlený flushing, ale ten je samozřejmě potřeba provádět před připouštěním. Osobně si nemyslím, že by se to vyplatilo obilovinami. Možná pro dobrý pocit přehnat na čerstvou pastvinu. Vojtěšku bych dával až po porodech.
napsal(a):
Já teda nevím, ale v zimě jsou už ovce zabřezlé a počet mláďat neovlivníte ničím. Vlastně nikdy.
Počet mláďat se dá do jisté míry ovlivnit připouštěním, a to tak že ovce nepřipustíte v jejich první říji ale necháte je připustit až v těch následujících, ve kterých se zvyšuje počet uvolňovaných vajíček k oplodnění, v literatuře se uvádí zvýšení plodnosti tímto způsobem až o 40%. ML.

lesakm
napsal(a):
Počet mláďat se dá do jisté míry ovlivnit připouštěním, a to tak že ovce nepřipustíte v jejich první říji ale necháte je připustit až v těch následujících, ve kterých se zvyšuje počet uvolňovaných vajíček k oplodnění, v literatuře se uvádí zvýšení plodnosti tímto způsobem až o 40%. ML.
To nevím. Ale nezpochybňuji.