Zdravím mám dotaz ohledně množství krmiva mám 2 ovce Suffolk teď u nich mám berana Dorper a mám je na pastvě kde mají k dispozici zbytky trávy a dostatek sena, na zimu mám pro ně krmnou řepu, cukrovku řepu, mrkev a brambory vše budou dostávat krouhané a chci se zeptat jaké množství čeho mám každý den podat a ještě dotaz jestli brambory nebudou lepší vařené a jakou dávku můžou dostat děkuji za info
Uživatel s deaktivovaným účtem

ja bych jim udelal kasi a pekne rybnicek z masla uprostred. Jste si mel poridit prase radsi misto ovci.
Dejte to radsi kralikum.

Nemate zac, usetri vam to prachy za veterinare, az se vam ovce podelaji. Ale na to si prijdete za par let ( ze jim staci dobry seno, voda a liz ).

Tak bych se zameril na ty kraliky proc nejdou. Kraliky ji kazdej, lehko prodate na maso a kdyz jim budete takhle podstrojovat tak pojedou. U ovci bacha na kazdou takovou zmenu jidelnicku. Repu a mrkvev v malym mnozstvi jim neublizi. Kdyz dostanou denne treba 0,5kg repy a jednu dve mrkvicky. Brambory bych nedaval. Ovce vam budou tlousnout, jehnata uvnitr budou moc rust, aby jste to z nich na jare nemusel tahat traktorem.

Cukrovku a brambory někomu přenechte, řepu a mrkev můžete krouhat ovcím na chuť (množství poradí zkušenější, já bych to viděla max na kilo denně pro všechny).
Brambory a cukrovku bych teda nedávala ani králíkům.
Vlastně krom toho prasete si úplně neumím představit, čemu to krmit...
Chovám kozy,mívala jsem frísky,takže malou zkušenost s ovcemi mám,nic méně malý přežvýkavec jsou oba rody. O trávě bych v tomto období nemluvila.Kamarádka která sufolky chová je nepřikrmuje ničím. Když přikrmovat chcete ,tak krmnou řepu a mrkev ,na kterou je musíte pomalu zvykat. Z cukrové řepy si raději uvařte sirup a pokud trváte na bramborách tak syrové. Množství /příkrmu) na hlavu dávám 0,5 - 1kg, Ovcím bych víc jak 0,5 kg nedávala,přetučnělé ovce před porody padají víc do ketozy.
Tak paráda děkuji za info mám 4 samice a věčně je nemůžu připustit a když už jí samec obskočí tak z toho ve finále nic není nebo teď naposled měla krásný hnízdo a vylezli z toho 2 a to je to samice po 2 vrzích už sem z toho na prášky prostě se to nevede teď mám 3 samice připuštěné měli by mít kolem 30. Listopadu tak sem zvědav jestli bude co krmit přes zimu nebo jestli budu chodit ke 4 samicím jako vloni 🤷🏻♂️😂

A cim to krmite? nejsou moc tlusty?

Milan_125
napsal(a):
Tak to je odpověď za všechny prachy děkuji 👍👍
Jenže mastnacek má pravdu. Tady platí, že méně je více. Základem je seno. To, co jim chcete krmit, je akorát cesta k zažívacím potížim, veterináři a úhynům.

Milan_125
napsal(a):
Právě že ne mám 4 samice stáří do 2 let a od prvního připuštění je to boj zkoušel sem měnit i samce a furt nic dostávají seno, ječmen, mrkev a trochu řepy ale to fakt jen na chuť
Někteří tady ječmen zatracují.
Milan_125
napsal(a):
0,5kg pro všechny nebo na jeden kus?
Jeden kus 0,5 bych dávla maximálně. Masňáček má pravdu ,že i jehňata budou moc velký,na to jsem úplně zapomněla. Víte někdy je méně lepší než více. Kdysi dávno mi vozil jeden chovatel ovcí uhynulé kusy pro psy. Stále si lámal hlavu,kde je chyba. Nenechal si vysvětlit,že ovce překrmuje,dostávaly krom sena ještě jádro. Ovce mu hynuly na ketozu. Nakonec ovce zrušil,nedal si říct.
I ty králíky budete mít přetučnělý a proto problém s reprodukcí. Vyměnila bych ječmen za trochu ovsa + zeleninu na chuť.

Milan_125
napsal(a):
0,5kg pro všechny nebo na jeden kus?
Z textu mi vyplývá, že roklanka dává 0,5-1 kg na hlavu (kozí). To jest na jeden kus. A že by víc než 0,5 kg nedávala (ovci).

roklanka
napsal(a):
Jeden kus 0,5 bych dávla maximálně. Masňáček má pravdu ,že i jehňata budou moc velký,na to jsem úplně zapomněla. Víte někdy je méně lepší než více. Kdysi dávno mi vozil jeden chovatel ovcí uhynulé kusy pro psy. Stále si lámal hlavu,kde je chyba. Nenechal si vysvětlit,že ovce překrmuje,dostávaly krom sena ještě jádro. Ovce mu hynuly na ketozu. Nakonec ovce zrušil,nedal si říct.
I ty králíky budete mít přetučnělý a proto problém s reprodukcí. Vyměnila bych ječmen za trochu ovsa + zeleninu na chuť.
Pan to ma s dorprem ale i tak to muze narust veliky.
Jecmen u kraliku i u ovci je, aby se dostaly na vahu nebo do kondice a na tvorbu mlika. Oves je spis takovej zdroj vitaminu a mineralu.
Prikrmovani u ovci bych delal jen kdybych tak mesic pred pripoustenim videl ze nestoji za nic. Ale i tak, do kondice se musi dostat z pastvy. A porad plati pomaly zvykani. Dobry seno je na udrzeni a preziti zimy. Tukam na radiator, nevybavuju si, ze by me nekdy ovce po porodu ulehla.

Milan_125
napsal(a):
No vím o tom dávám jim jen na chuť a mám doma hromadu krmení co jim můžu dát a králíka vykrmit jen za to že jim věnuji čas bez jiných nákladů na krmiva takže abych jim kupoval granule to si toho králíka půjdu radši koupit
Kraliky uz nechovam, chova je moje mamka a dava smes oves, jecmen a granule. Granule myslim jakasi firma Sehnoutek, nekdy bere s a nekdy bez antikokciodik. Granuli tam je minimum, prenej pomer vam ted z hlavy nepovim. Chovny kusy nechava naockovat, mladata na vykrm ne. Neco je v kralikarnach, neco pak putuje do chliva do velky klece na volno ( i prez 20ks naraz, mista habadej ). Co mate za plemeno? Nam se nejlip osvedcili VSS a krizenci s nim. Ted ma samce ceskyho strakace ( nejakej podilovej neni cistej ). Krizenci obecne jsou na uzitkovej chov nejlepsi. Jak u kraliku, tak u ovci. Akorat zvolit spravny plemena.

roklanka
napsal(a):
Moje známá chová čisté sufolky,nepřikrmuje ničím,sena mají co hrdlo ráčí a přes to někdy rve z ovcí maxi jehňata. Takže bych se hodně rozmmýšlela nad jakýkoliv příkrmem. Je rozdíl mezi mléčnými plemeny a masnými .
Urcite, zalezi jak dobry ma pastviny, jak dlouho nechava jehanta pod matkama, jeslti zavira na zimu nekde do ovcina nebo jsou porad venku. Pak se muze stat, ze ovce jsou dobre zasobeny a daj do jehnat.
napsal(a):
Urcite, zalezi jak dobry ma pastviny, jak dlouho nechava jehanta pod matkama, jeslti zavira na zimu nekde do ovcina nebo jsou porad venku. Pak se muze stat, ze ovce jsou dobre zasobeny a daj do jehnat.
Ovce jsou celoročně venku ,mají přístup do stodoly,kde jsou krmelce se senem. Jehňata neodstavuje,jsou pod matkami . Takže předpokládám,že pastva je kvalitní,jinak by nenaříkala ,že nemohla jehně vytáhnout ,jak bylo obří.
Pufr

XXX.XXX.182.17
Na velikost jehňat má hlavní vliv genetika a počet jehňat ve vrhu. Krmení moc ne, spíš vůbec.
Pufr
napsal(a):
Na velikost jehňat má hlavní vliv genetika a počet jehňat ve vrhu. Krmení moc ne, spíš vůbec.
Krmení ale pochopitelně vliv taky má, když jehňata nebudou mít co žrát tak samozřejmě nevyrostou i když budou mít nevím jakou genetiku, a nakonec i ten počet ve vrhu je především o krmení, tedy kolik mléka bude mít každé jehně pro sebe. ML.
Pufr

XXX.XXX.48.26
Tak tady se ale bavíme o porodní váze a krmení během březosti, ne?
Pufr

XXX.XXX.182.17
Ale minimální, zásadní je genetika a počet jehňat ve vrhu.

Pufr
napsal(a):
Ale minimální, zásadní je genetika a počet jehňat ve vrhu.
Tak muzete udelat pokus a po porodech si povime.
Pufr

XXX.XXX.182.17
Bez obav, mám vyzkoušeno dlouhodobě.

Obavy nemam, jak a cim teda krmite ovce v zime?
Pufr

XXX.XXX.182.17
Seno, kukuřičná siláž, řepné řízky, šrot (pšenice, ječmen), po porodech přidám šrotu, když seženu, tak i hrách. Takhle krmené ovce mi uživí i trojčata. Dřív jsem dával prvničky stranou, zjistil jsem, že je to zbytečné.
Měl jsem tady i ovce, které měly velká jehňata a problémové porody i kdybych je krmil jen senem, co zametu po stodole. Takové holt musí pryč.
Btw, myslíte, že bych to sem psal, kdybych to neměl ověřeno praxí?

Dneska je vsechno mozny. To mate ovce na mliko nebo proc takovy podstrojovani?
Pufr

XXX.XXX.182.17
Protože se to vyplatí. Jinak jsou to masnaci.

To musej bejt kule jak brno. Mel jsem suffolky par let a jen na pastve a sene to byly masiny.