Dotace na chov ovcí

Kamerunská ovce (KA)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.11.2022 10:02
VJ

XXX.XXX.149.181

Rád bych se zeptal na vaše praktické zkušenosti se získáním dotací na chov ovcí kamerunských.
Máme od letoška pět ovcí na spásání pozemku a pokud se budou úspěšně množit tak pro naplnění mrazáku.
Proto bychom rádi pořídili berana. Chov prozatím nemáme registrovaný a na registraci se chystám. Dověděl jsem se, že na chov berana je možné žádat dotaci. Má to pochopitelně nějaké podmínky, ktere jsou vyjmenované na stránkách SCHOK https://www.schok.cz/o-nas/manual-pro-zacinajici-chovatele/ Co se tam ale neuvádí jsou ceny za jednotlivé podmínky. První investice je do plemenného berana, který stojí násobně více než beránek bezpapírák. Dále je například nutné jednou ročně dělat beránkovi krevní rozbor, který sice není placený ale určitě bude nutné uhradit náklady za samotný odběr, případně odvoz do a z veterinární kliniky a nebo doprava veterináře. Podobných nákladů je tam více, proto mne zajímají vaše praktické zkušenosti. Ideálně, máte-li sepsány náklady spojené s dotací, následná výše dotace a kolik času jste s tím strávili.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.11.2022 20:31

Zbytecny.

29.11.2022 21:01

u jednoho kusu se vám to nemůže nikdy vyplatit a budete to dělat jen proto, že máte rádi všechno podle pravidel.

29.11.2022 21:57
Roma69

XXX.XXX.169.193

Tak zrovna dotace na plemenného berana je často pouze na 1 kus. Mnoho chovatelů v mém okolí vlastní pouze jednoho berana. Papírování které je potřeba každoročně udělat mi trvá cca 30 minut. (dělám to teprve pár let, určitě to lze stihnout i rychleji). Každoroční poplatek pro schok za zprostředkování dotace je letos 600kc. Za odběry krve osobně platím veterináři komplet 200kc. Žere stejně jako beran bez papírů. Momentálně si nevybavuji žádné další náklady. Celkově by to tedy mělo být 800kc a cca hodina času navíc. Výše dotace není vždy stejná nějak 17kc/den. Žádá se vždy zpětně. Za rok činí 6205kč. Za rok by jste tedy mel být alespoň 5tis. v zisku. (pokud jsem nevynechal nějaký významný náklad). Jestli ano tak mě určitě jiní opraví.

Takže asi tak.

29.11.2022 22:04

tak já bych teda za 200 krev jednomu beranovi neodebrala, to je v dnešních cenách v podstatě cesťák na 20 km tam a zpět.

29.11.2022 22:21
Roma69

XXX.XXX.169.193

Nevím co přesně kryje tato částka a co hradí stát. Je pravda že veterinář to má cca 5km. Jede kvůli jednomu beranovi (případně si to možná s něčím spojí to já nevím). Ceny jinde se můžou lišit. Já jsem platil tolik.

Pufr

29.11.2022 23:28
Pufr

XXX.XXX.48.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
u jednoho kusu se vám to nemůže nikdy vyplatit a budete to dělat jen proto, že máte rádi všechno podle pravidel.

Dotace na berana je poslední roky cca 6200/rok. Proč by se to nemělo vyplatit? Btw já, když si s beranem dojedu asi 2km do města, tak mi ho veterinářka nabere zadarmo .

30.11.2022 17:46
chovatel_17

XXX.XXX.89.231

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tak já bych teda za 200 krev jednomu beranovi neodebrala, to je v dnešních cenách v podstatě cesťák na 20 km tam a zpět.

Jen čistě ze zvědavosti:
Do kdy musí být krve hotové?
A je za to nějaká pokuta, když se udělají pozdějác nebo se na ně zapomene a neudělají se vůbec?

30.11.2022 22:13
Roma69

XXX.XXX.169.193

Nemám zkušenost s pokutami nebo chybějícím rozborem takže nevím. Osobně ji nechávám dělat v srpnu.

Pufr

30.11.2022 23:44
Pufr

XXX.XXX.48.26

Nechci psát za bodlinku, ale myslim si, ze to ani neni uplne tema pro veterinare. Neni to o tom do kdy, ale vzdycky byste mel mit potvrzeni o vyhovujicich vysledcich rozboru, ktere neni starsi jednoho roku. Jak je to s případnou pokutou nevím, spíš si myslím že byste přišel o ten příspěvek na krmný den. Jsem si jistý, že jednu kopii výsledku si veterinar nechava ale jestli je nekam postupuje, nevim.

7.12.2022 18:17
reznade

XXX.XXX.216.38

Mám jen 6 ovcí s beranem a stejně se mi plemený beran vyplatí a ještě je to stejně ze zákona povinnost. Nemusíte kupovat mladého po hodnocení, ale klidně i staršího. Já letos prodala 8 letého berana za 3000 a za 4000 koupila pětiletého na změnu krve. Dotace po odečtení nákladů je 5600 a veterinář odběr krve 200Kč. Odběr krve dělám na začátku září.

8.12.2022 09:06

reznade napsal(a):
Mám jen 6 ovcí s beranem a stejně se mi plemený beran vyplatí a ještě je to stejně ze zákona povinnost. Nemusíte kupovat mladého po hodnocení, ale klidně i staršího. Já letos prodala 8 letého berana za 3000 a za 4000 koupila pětiletého na změnu krve. Dotace po odečtení nákladů je 5600 a veterinář odběr krve 200Kč. Odběr krve dělám na začátku září.

Hlavně, že plníte povinnost ohledně týrání zvířat.

mrbdka

8.12.2022 11:01
mrbdka

XXX.XXX.33.127

blbost na jednoho to nemá smysl

8.12.2022 14:53
roklanka

XXX.XXX.44.45

mrbdka napsal(a):
blbost na jednoho to nemá smysl

Proč myslíte? Neznám pořizovací cenu aukčního beránka , neb chovám kozy. Ale vezmu to příkladem u koz. Pořizovací cena je u našich plemen 5 - 6 tisíc, takže dotace vám pokryje v příštím roce pořizovací cenu kozla a pak vám zaplatí jeho krmení. U ovcí to může být tak ,že dotace ho zaplatí za dva roky.

8.12.2022 18:01
lesakm

XXX.XXX.28.103

roklanka napsal(a):
Proč myslíte? Neznám pořizovací cenu aukčního beránka , neb chovám kozy. Ale vezmu to příkladem u koz. Pořizovací cena je u našich plemen 5 - 6 tisíc, takže dotace vám pokryje v příštím roce pořizovací cenu kozla a pak vám zaplatí jeho krmení. U ovcí to může být tak ,že dotace ho zaplatí za dva roky.

Berani se již 20let prodávají prakticky za stejné ceny , cca od 4000Kč do 8000Kč podle ohodnocení na nákupním trhu, ale každý má možnost pořídit si třebas 2-3 roky starého z druhé ruky kde je návratnost po dotaci do jednoho roku a to i v četně výdajů a krmení , dnes není problém koupit takového berana okolo 3000Kč. ML.

9.12.2022 07:34

lesakm napsal(a):
Berani se již 20let prodávají prakticky za stejné ceny , cca od 4000Kč do 8000Kč podle ohodnocení na nákupním trhu, ale každý má možnost pořídit si třebas 2-3 roky starého z druhé ruky kde je návratnost po dotaci do jednoho roku a to i v četně výdajů a krmení , dnes není problém koupit takového berana okolo 3000Kč. ML.

No nejsem si s tou cenou u starsich skokanu tak jistej, Ta castka sedi, ale o nekolik let dozadu, kdy dotace byla neco lehce prez ty 3000. Ted mam pocit, ze lidi drzej radsi berany, protoze castka je i za toho staryho prez 6000. A to na chodniku nenajdete.

Přidejte reakci

Přidat smajlík