Dobrý den,mám 2 bílé kozy a z mléka chci dělat i máslo.Odstředivku nemám,zatím jsem pouze sbíral smetanu z hrnce,ale výtěžek byl malý.Zvažuji proto koupi odstředivky,na internetu jsem našel za zhruba 6-7 tisíc Kč, nevím ale zdá se mi to vyplatí. Kolik smetany se dá získat z 1l kozího mléka když použiji odstředivku?Děkuji
Nikdy jsem to neměřila a už je to dávno,co jsem odstředovala mléko a ze zvědavosti zkoušela máslo. Záleží na plemeni a krmení. V kozím mléce je tuk rozložen jinak než u kravského mléka a na hladinu vystoupí jen malá část. Kozí máslo jsem ochutnala,je dobré,ale přijde mi škoda mléka na máslo (zkoušela jsem z odstředěného mléka sýr a letěl slepicím ,nikomu nechutnal,stejně tak tvaroh).
Uživatel s deaktivovaným účtem

roklanka
napsal(a):
Nikdy jsem to neměřila a už je to dávno,co jsem odstředovala mléko a ze zvědavosti zkoušela máslo. Záleží na plemeni a krmení. V kozím mléce je tuk rozložen jinak než u kravského mléka a na hladinu vystoupí jen malá část. Kozí máslo jsem ochutnala,je dobré,ale přijde mi škoda mléka na máslo (zkoušela jsem z odstředěného mléka sýr a letěl slepicím ,nikomu nechutnal,stejně tak tvaroh).
Tuk rozložen jinak... Máte bližší informace? Nezpochybňuji, zajímá mě. Kozí mléko se také uvádí jako hypoalergenní, i když je kaseinové stejně jako kravské. Očividně je tam něco jinak.
už je to dávno,co bych odpověd na vaši otázku vysmrkla okamžitě ,teď mi napověde strýček googll :
Průkazné rozdíly mezi kozím a kravským mlékem jsou ve složení a struktuře tuku – v kozím mléce jsou tukové kuličky menší a lépe rozptýlené (je to způsobeno nepřítomností aglutininu), což způsobuje lepší stravitelnost a je senzoricky vnímáno jako přednost.
Uživatel s deaktivovaným účtem

roklanka
napsal(a):
už je to dávno,co bych odpověd na vaši otázku vysmrkla okamžitě ,teď mi napověde strýček googll :
Průkazné rozdíly mezi kozím a kravským mlékem jsou ve složení a struktuře tuku – v kozím mléce jsou tukové kuličky menší a lépe rozptýlené (je to způsobeno nepřítomností aglutininu), což způsobuje lepší stravitelnost a je senzoricky vnímáno jako přednost.
Děkuji. Nikdy mě nenapadlo to blíže studovat. Nepřítomnost aglutininu (asi nevíte proti čemu?) - zajímavé. Máte odkaz?
Pufr

XXX.XXX.195.122
Tak asi právě proti shlukování toho tuku, bych předpokládal.
Aglutinin způsobuje shlukování tukových kuliček ,proto v kozím mléce nevystoupí veškerý tuk nahoru,asi proto je mléko lépe stravitelné.
V dávné minulosti jsem se o to zajímala ,jezdila ke mě pro mléko jedna paní,která měla syna s nefunkční slinivkou a tvrdila mi,že krevní testy u jejího synka se po pravidelné konzumaci kozího mléka dostávají téměř na správné hodnoty. Lékařka jí poradila ,ať mu mléko zamrazí,že mražené kozí mléko na kvalitě netratí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

roklanka
napsal(a):
Aglutinin způsobuje shlukování tukových kuliček ,proto v kozím mléce nevystoupí veškerý tuk nahoru,asi proto je mléko lépe stravitelné.
V dávné minulosti jsem se o to zajímala ,jezdila ke mě pro mléko jedna paní,která měla syna s nefunkční slinivkou a tvrdila mi,že krevní testy u jejího synka se po pravidelné konzumaci kozího mléka dostávají téměř na správné hodnoty. Lékařka jí poradila ,ať mu mléko zamrazí,že mražené kozí mléko na kvalitě netratí.
Děkuji. Pravda, kozí mléko neudělá smetanu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pufr
napsal(a):
Tak asi právě proti shlukování toho tuku, bych předpokládal.
Naopak. Viz roklanka. Aglutinin způsobuje taky shlukování erytrocytů, proto krevní skupiny.
Ale o tom v kozím mlíku jsem nevěděla. Pořád se učím.