Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2023 11:46

Dobrý den, chci se zeptat na postup po narození kuzlatek. Mám dvě kozy na mlíko, teď jsou poprvé připuštěné a chci se vás zeptat, jak to mám s kuzlaty udělat po porodu. A vlastně stejná otázka na krávu a tele.

Od místních chovatelů, tady na Kysucich, jsem se dozvěděla, že pokud chci, aby kozy pěkně stály a dávaly mi ochotně mlíko, mám kůzlata oddělit hned po porodu. Že prý to tak dělali vždycky. Samozřejmě, že kůzlata dostanou mlezivo i nadojené mléko, ale prý jim to mám dávat já (z láhve nebo kyblicku). Vím, že podobně se to dělá i s telátky od dojnic. Nebo alespoň paní chovatelka, co od ní máme kravičku, tak to tak dělá. Telátka hned po porodu odděluje do takových těch boudiček.

No a pak nám zase jiní chovatelé radili, ať kůzlata/telátko ponecháme alespoň týden u kozy/krávy a pak až oddělíme a pak až učíme pít z kyblicku.

No a další lidé od koz nám zase říkali, že kůzlata (ti se nevyjadrovali k telatku) máme nechat u kozy 2 měsíce, přičemž na konci je můžeme oddělovat třeba přes den a začít dojit jednou denně (večer) a přes noc nechat stále s kozama ať se přes noc napijou.

Tak se chci zeptat, co z toho byste mi doporučili a proč. Může se mi stát, že pokud nechám telátko pod krávou třeba týden, ona pak bude protestovat při dojení? Pokud budou protestovat kozy, ještě se s nimi nějak domluvím , ale s kravou bych to nerada riskovala. Děkuji za vase zkušenosti...

Iva

14.1.2023 12:03

ano, když necháte mládě s matkou, tak co se stane: ona vám pak to mlíko prostě nepustí.

14.1.2023 12:33
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat na postup po narození kuzlatek. Mám dvě kozy na mlíko, teď jsou poprvé připuštěné a chci se vás zeptat, jak to mám s kuzlaty udělat po porodu. A vlastně stejná otázka na krávu a tele.

Od místních chovatelů, tady na Kysucich, jsem se dozvěděla, že pokud chci, aby kozy pěkně stály a dávaly mi ochotně mlíko, mám kůzlata oddělit hned po porodu. Že prý to tak dělali vždycky. Samozřejmě, že kůzlata dostanou mlezivo i nadojené mléko, ale prý jim to mám dávat já (z láhve nebo kyblicku). Vím, že podobně se to dělá i s telátky od dojnic. Nebo alespoň paní chovatelka, co od ní máme kravičku, tak to tak dělá. Telátka hned po porodu odděluje do takových těch boudiček.

No a pak nám zase jiní chovatelé radili, ať kůzlata/telátko ponecháme alespoň týden u kozy/krávy a pak až oddělíme a pak až učíme pít z kyblicku.

No a další lidé od koz nám zase říkali, že kůzlata (ti se nevyjadrovali k telatku) máme nechat u kozy 2 měsíce, přičemž na konci je můžeme oddělovat třeba přes den a začít dojit jednou denně (večer) a přes noc nechat stále s kozama ať se přes noc napijou.

Tak se chci zeptat, co z toho byste mi doporučili a proč. Může se mi stát, že pokud nechám telátko pod krávou třeba týden, ona pak bude protestovat při dojení? Pokud budou protestovat kozy, ještě se s nimi nějak domluvím , ale s kravou bych to nerada riskovala. Děkuji za vase zkušenosti...

Iva

Chovám kozy asi 30 let a kůzlata vždycky necháváme pít do odstavu..kozlíky zabíjíme ve 3-4 měsících,kozičky na chov nechávám pit déle,třeba 4-5 měsíců i déle, ..jsou potom pěkné, silné..mléko oddojiuji podle potřeby, hlavně po porodu,kozy mají mléka hodně,mohly by dostat zánět následkem nevydojeneho mléka..mléko se rychle udělá znovu..pokud jsou kůzlata 3, tak po pár týdnech začnou žrát příkrm, ovesné vločky, šrot,seno, granule.existuji i pro kůzlata...mléka je i pro nás dost...nikdy bych je neodstavila po porodu.,to bych jim nemohla udelat..ani té mámě koze...to je chcete krmit 5x -6x denně z flašky?. od kozy pijí i v noci.. ..s kopáním při dojení prvničky si poradíte,každá nekope,zvyknou si...kozičky zvykám na dotek ruky na veminko už od malička..třeba při česání 😀

14.1.2023 20:24
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Ivus ,když nemáte s chovem žádné zkušenosti,tak radši neexperimentujte...nevyplatí se to..přijdou problémy...víte,kolik mléka budou mít vaše kozy?..vy je oddelite a co dál?..mléko si necháte a víte,kolik toho kůzlata vypijí??..být vámi,tak je nechám u mámy a jen kontrolují,jak pijí,kolik vypijí..co když koza bude mít mléka málo?..třeba jen tak akorát pro dvě kůzlata?...to jí budete dojít do kastrolku a z toho jim to dávat pít?..ještě to promyslete ..není to dobrý nápad...nevěřte, že je nejlepší způsob chovu "jedna paní povídala"..radši si o tom něco přečíst..

14.1.2023 21:15
Doron

XXX.XXX.4.250

S kozami jsem to dělala stejně jako ančovička.
Oddělit kůzlata od matky by mi přišlo kruté a navíc nepraktické, pracné a časově náročné.

14.1.2023 21:39

Kozy máme co si pamatuji a krávu jsme také měli řadu let.Kůzlata necháváme pít do porážky.Tele jsme také nechávali pít,ale ještě jsme dojili,jelikož vše nevypilo.Kozy i jalovici jsme od mala učili na dotek a manipulaci.Kravu jsme dodojovali strojně.
My jsme měli krávu na volno a jen na dojení se uvazovala u žlabu s krmením.

14.1.2023 22:27
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Jj,souhlasím , dámy.. přesně tak je to správně 🙂..není nad to,mít šťastná a zdravá zvířata 😇🐐🐐🐐🐐🐂

14.1.2023 22:35
roklanka

XXX.XXX.44.45

Co vím od kamarádek kozařek ,které si ke kozám ještě pořídily kravku na mléko, tak všechny odstavovaly tele po porodu a krmily zvlášť. Krávy prý mají větší tendenci zadržet mléko . Kůzlata po porodu neodstavuju. V dobách,kdy mi šlo více o mléko,odstavovala jsem na noc kůzlata v 6 týdnech. Ranní mléko bylo moje a denní bylo kůzlat.

15.1.2023 09:38

Děkuji vám všem. Kůzlata tedy nechám s kozama Tím líp pro všechny - kůzlata, kozy i mě, aspoň budu mít víc času na telátko. Telátko tedy odstavím a budu krmit.

Jalovička je zvyklá na to, že jí šahám na vemínko, přesně jak píšete, když jí češu. Kozy nečešu 😬, ale od podzimu už je na sahání na veminko taky učím. V mládí jsem to nějak zanedbala a až při připouštění mě na to majitele capa upozornili. No jedna stojí dobře a s tou druhou si většinou musím důrazně popovídat. Zezačátku vyváděla tak, že jsem si jí musela přivazovat, aby mě vůbec nechala na vemínko sáhnout. Trkala, kopala, točila se, když nemohla trknout mě, tak trkla aspoň tu druhou, ale teď už stačí přidržet jí za obojek a stojí a když se začne cukat, tak stačí zvýšit hlas Vždycky jim pak za odměnu dávám sušená jablíčka a to mě pak skoro nechtějí nechat odejít

15.1.2023 10:50
roklanka

XXX.XXX.44.45

Vůbec nejlepe se sblížíte s kozou,když jste u porodu. I největší prdliny vás nechají přijít a sáhnout na cokoliv.

15.1.2023 11:12

roklanka napsal(a):
Vůbec nejlepe se sblížíte s kozou,když jste u porodu. I největší prdliny vás nechají přijít a sáhnout na cokoliv.

To je pravda.Kdysi jsme koupili 3.letou březí kozu o kterou se už majitelka nemohla starat.Koza jančila,pomalu se k ní nedalo přijít.Při porodu jsem byla u ní,pomohla vytáhnout velkého kozlíka,pak mě koza olizovala spolešně s ním. Najednou mě vzala,mohla jsem k ní ,nechala se hladit,jak kdyby ji někdo vyměnil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík