Vierula

XXX.XXX.113.202
Dobrý deň. Sme začiatočníci. Okrem 3-ročnej kozičky, máme dve kozičky dvojičky Anglonubijské podielové a vyšším podielom AN. Teraz májú 9 mesiacov. Obidve sú mohutné, ale Rózka je od malička mohutnejšia viac, taká statnejšia. Oproti tej druhej má väčší apetít. Priberala stále viac a viac. Kozičky jedia jačmeň alebo ovos, zelené granule, seno, majú liz so selénom. Okrem kozičiek máme capka 10 mesačného, ktorý býval v lete priviazaný, ale stalo sa, že sa odviazal a behal hlavne za Rózkou. Už v auguste bol dosť aktívny. Dnes sme si všimli, že jej z genitálií dnes niečo vytekalo. Genitálie mala pred časom tmavé a teraz ich má prekrvené akoby do ružova, akoby boli trocha pripuchnuté a jemnúčko sa otvárali. Jesť jej chutí ako obvykle. Len je taká kľudnejšia. Nevieme, či je kozička tehotná alebo má nejaký zdravotný problém. Posielam fotografiu síce inej kozičky, ale tá naša presne tak vyzerá vzhľadom, presne také má bruško, keď leží. Je celkom taká ako tá bledohnedá na obrázku. Ak by bola nakrytá, teraz nevieme, kedy máme čakať... či teraz vo februári alebo neskôr? Nechceme niečo zanedbať. Za každú radu Vám ďakujem. Viera
Vierula

XXX.XXX.113.202
Dodatok k môjmu príspevku: Rózka občas naťahuje zadnú časť tela ako mačka. Keď leží vonku na sene, tak si oprie hlavu o stenu a len občas vydá pár zvukov. Ďakujem za všetky rady. Viera
Jestli je březí,to vám tu nikdo neřekne. Jako koza na obrázku vypadá i nažraná koza. Niečo vytěkalo ,z toho taky nikdo nic nevyvěští. Ale mohla by to být i hlenová zátka,která se uvolňuje i měsíc před porodem. Nepíšete nic o vemeni,jen jak se koza chová a to je málo. Před porodem se nalije vemeno,ale ani to se nemusí stát, Koze viditelně spadne břicho a objeví se hladové jámy. Pokud chcete mít jistotu o březosti,nechte jí odebrat krev.
Vierula

XXX.XXX.113.202
Kozička má zatiaľ vemeno normálne. Ale niekde som čítala, že vemeno sa nalieva cca 12 hodín pred pôrodom. . . tak teraz neviem. . .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vierula
napsal(a):
Kozička má zatiaľ vemeno normálne. Ale niekde som čítala, že vemeno sa nalieva cca 12 hodín pred pôrodom. . . tak teraz neviem. . .
teraz nevieme
březost kozy nelze určit pohledem. musíte si zavolat veta se sonem nebo aspoň takového, který vám vezme krev na určení březosti.
Neexistuje nikde obecný návod jak vypadá koza před porodem. Vemeno se může nalít měsíc před porodem,někdy se může nalít až po porodu. Opuch rodidel taky není určující. Když jsem začínala a volala kamarádce,že jí má opuchlou a kdy porodí,tak mi suše oznámila,že až opuch zmizí a stalo se tak. Letos po 21 letech chovu opuchla rodidla jedné ze starších koz a ráno tam měla kůzlata. Některá koza před porodem nežere,jiná žere i mezi stahy. Prostě co koza to originál.
Vierula

XXX.XXX.113.202
Zatiaľ ďakujem za rady. Aby som ešte upresnila, ten výtok z vagíny bol hlienovitý cca cca 3 - 4 cm. Z neďalekej kozej farmy nám majitelia povedali, že u prvorodičky ten priebeh pôrodu býva dlhší. Sľúbili, že o pár dní sa na kozičku prídu pozrieť...

Vierula
napsal(a):
Zatiaľ ďakujem za rady. Aby som ešte upresnila, ten výtok z vagíny bol hlienovitý cca cca 3 - 4 cm. Z neďalekej kozej farmy nám majitelia povedali, že u prvorodičky ten priebeh pôrodu býva dlhší. Sľúbili, že o pár dní sa na kozičku prídu pozrieť...
a co vykoukají?
poznat se to prostě jen tak nedá.
Vierula
napsal(a):
Promiňte,ale větší blbost jsem už dlouho nečetla,předevčírem mi prvnička porodila trojčata tak rychle,že jsem nestačila doběhnout pro ručníky a to mám cca 50 kroků. Co porod ,to originál,stejně jako u lidí. Naopak u 8 leté kozy jsem mělla dost komplikovaný porod,přes to,že rodila po 7 a předchozí porody byly bez komplikací.

Vierula
napsal(a):
Viz výše. Pohledem se to poznat NEDÁ. Píšou vám zkušená chovatelka a veterinářka.
Veta se sonem nebo vyšetření krve. Není to jako u ženy. I když i tam to některé úspěšně skrývaly až do porodu.

ančovička1
napsal(a):
Jestli je ta koza malá a už je pravděpodobně před porodem, dá se březost poznat pohmatem..
Myslíte, že to pozná i začátečník? Vy jste zkušena chovatelka - víte, co a kde máte nahmatat.

ančovička1
napsal(a):
Jestli je ta koza malá a už je pravděpodobně před porodem, dá se březost poznat pohmatem..
jo, jestli je malá, jestli je před porodem, jestli nemá jedno kůzle mezi bachorem a střevy... a jestli zadavatelka ví, jaký to má být pocit.
Vierula

XXX.XXX.113.202
Dobrý deň. Takže dnes som si všimla, že genitálie už kozička nemá ružové a prekrvené, ale ich má znova stiahnuté a tmavé ako mávala zvyčajne... tak teraz neviem. . .

Vierula
napsal(a):
Dobrý deň. Takže dnes som si všimla, že genitálie už kozička nemá ružové a prekrvené, ale ich má znova stiahnuté a tmavé ako mávala zvyčajne... tak teraz neviem. . .
My také ne.
Viz výše. Sledovat.

Vierula
napsal(a):
6.2. vám tu bylo řečeno, ať to řešíte s veterinářem a
9.2. čtvrtek večer (před víkendem) píšete, že zase něco jen laicky pozorujete a nevíte.
Já bych teda přesně chtěla vědět, jestli mám doma březí zvíře (zejm. prvničku) a v jakém stadiu - protože komplikovaný porod může zabít hned několik zvířat najednou.
Vierula

XXX.XXX.113.202
Dnes k nám prídu chovatelia z farmy z našej dediny. Majú 40 kô a 10-ročnú prax s chovaním a rodením kozičiek. Tak verím že to dobre dopadne.

Aspoň něco.
Hned si od nich vezměte číslo na všechny jejich veterináře!
Vierula

XXX.XXX.113.202
Takže, chovatatelia z neďalekej farmy sa boli pozrieť na našu kozičku a vyjadrili sa, že do konca februára kozička porodí. A mali pravdu. Dňa 24.2.2023 od rána už kozička mékala dosť často. Kontrolovali sme ju celý deň. Večer o 21.00 hod. sa ešte nič nedialo. Ale o 23.00 som ju znova počula. Šli sme sa pozrieť a Rózka zrovna oblizovala kozliatko, ktoré práve porodila, ešte bolo mokré. A za ňou ... stálo ešte jedno, ktoré bolo už skoro suché. Dali sme im hneď napiť z jej vemena. Kozička na to, že bola prvorodička, všetko zvládla sama a pekne sa o kozliatka stará. Takže máme 2 malé, pekné, života schopné kozičky. Sme radi, že všetko prebehlo v poriadku a že sú všetky tri OK.

Vierula
napsal(a):
Takže, chovatatelia z neďalekej farmy sa boli pozrieť na našu kozičku a vyjadrili sa, že do konca februára kozička porodí. A mali pravdu. Dňa 24.2.2023 od rána už kozička mékala dosť často. Kontrolovali sme ju celý deň. Večer o 21.00 hod. sa ešte nič nedialo. Ale o 23.00 som ju znova počula. Šli sme sa pozrieť a Rózka zrovna oblizovala kozliatko, ktoré práve porodila, ešte bolo mokré. A za ňou ... stálo ešte jedno, ktoré bolo už skoro suché. Dali sme im hneď napiť z jej vemena. Kozička na to, že bola prvorodička, všetko zvládla sama a pekne sa o kozliatka stará. Takže máme 2 malé, pekné, života schopné kozičky. Sme radi, že všetko prebehlo v poriadku a že sú všetky tri OK.
Super Gratuluji moc