Jak koupit zdravou kozu

Česká hnědá krátkosrstá koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

zdiska-myska

12.2.2023 14:10
zdiska-myska

XXX.XXX.168.140

Ahoj všem,
kupujeme naši první kozu od pána, který není moc sdílný. V neděli se na ni teprve pojedeme podívat. Koza má být nakrytá, takže je březí. Bohužel, ani nevíme, kdy se mají kůzlata/ kůzle narodit. Kozy byly ustájené s kozlem a není známo, kdy došlo k nakrytí. Takže, moje otázka: Na co se mám svým nezkušeným okem dívat, abych poznala, zda je koza zdravá, v dobré kondici, bylo o ni postaráno apod.? Jestli nemá vážnou chorobu, nebo není zanedbaná? Otázka číslo dvě: Jaké ubytování bychom koze měli nachystat? Prý má ráději teplo (říkal pán). Máme zděný přístřešek, kam nefouká, ale je zepředu otevřený, jen zamřížovaný. Jak velký komfort potřebuje březí a později rodící koza, případně čerstvá kůzlata? Mám jí/jim připravit něco speciálního? |Díky za reakce

12.2.2023 16:13
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Kozy se pořizují dvě..jedna koza je ze zákona týrání zvířat..bude naříkat..
Od posouzení zdravotního stavu kozy jsou veterináři..tady vám nikdo nemůže říct, na co si dát "pozor",aby jste koupili zdravou kozu..takže zavolat veterináře..koza je březí,fajn..je únor..nemáte pro ni vhodné teplé ubytování, přestože vás na to pan majitel UPOZORNIL...buď dozdite čtvrtou stranu chlivku ,okno zasklené,ne díra do zdi,kudy táhne, a dveře..jinak kozu budete týrat zimou a mrazem..s co kůzlata??...kozy pochází z Afriky,ne ze Sibiře...jestli ji nezabezpečite vyhovující životní podmínky, kozu si nepořizujte..

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2023 16:30

zdiska-myska napsal(a):
Ahoj všem,
kupujeme naši první kozu od pána, který není moc sdílný. V neděli se na ni teprve pojedeme podívat. Koza má být nakrytá, takže je březí. Bohužel, ani nevíme, kdy se mají kůzlata/ kůzle narodit. Kozy byly ustájené s kozlem a není známo, kdy došlo k nakrytí. Takže, moje otázka: Na co se mám svým nezkušeným okem dívat, abych poznala, zda je koza zdravá, v dobré kondici, bylo o ni postaráno apod.? Jestli nemá vážnou chorobu, nebo není zanedbaná? Otázka číslo dvě: Jaké ubytování bychom koze měli nachystat? Prý má ráději teplo (říkal pán). Máme zděný přístřešek, kam nefouká, ale je zepředu otevřený, jen zamřížovaný. Jak velký komfort potřebuje březí a později rodící koza, případně čerstvá kůzlata? Mám jí/jim připravit něco speciálního? |Díky za reakce

Viz ančovička.

Jedna koza je porušení zákona. (mimochodem, koza se nekryje, ale připouští).

Potřebuje uzavřený chlív.

A vy potřebujete ke koupi (kterou si, doufám, rozmyslíte) zkušeného člověka.

zdiska-myska

12.2.2023 18:00
zdiska-myska

XXX.XXX.168.140

V inzerátu bylo "prodám nakryté kozy", nic víc. Někdo má kozy celoročně venku, s přístřeškem. Nebude jedna, bude mít mladé, tak budou spolu. Alespoň jsem si myslela, že to tak stačí. Samozřejmě, že tu čtvrtou stranu zabezpečíme, manžel už na tom pracuje, jen jsem chtěla říct, co máme teď a vědět, jak moc se do toho zateplování máme obout. Jinak samozřejmě bude mít okno i hlubokou podestýlku. Ze začátku nám trochu pomůže soused, který se stará o obecní ovce. Asi toho zatím víc nevím, než vím, ale zase tak pitomá si myslím že nejsem. Myslím také, že koza pochází spíš z Asie. Každopádně, děkuji.

12.2.2023 19:02
ančovička1

XXX.XXX.243.243

..jsem nepřemýšlela..z Asie.😀..ale opravdu mají rády teplo..celoročně venku bych je tedy nikdy nenechala..ale to je vaše věc..

zdiska-myska

12.2.2023 19:36
zdiska-myska

XXX.XXX.168.140

:-) taky je nenecháme venku. Jen jsem při tom zkoumání, kde teda budou, narazila na různé příběhy. Tak jsem se chtěla ujistit.

12.2.2023 19:45
Varaxi

XXX.XXX.137.233

Potřebujete koupit minimálně dvě zvířata. Nemůžete pořídit jedno s tím, že se pak rozmnoží - jednak co když se tak nestane, jednak stejně bude nějakou dobu sama, jednak co když se jí nenarodí ani jedna kozička nebo třeba bude rohatá, když je matka bezrohá nebo naopak... Těch důvodů, proč od začátku pořídit ta zvířata aspoň dvě, je víc.
Potřebujete vědět, kdy byly kozy připuštěné. Pokud chovatel neví, nekupovala bych, jako nezkušený chovatel rozhodně ne.
Zjistěte si, čím byly krmené, a v tom pokračujte. Zjistěte si, kdy dostaly naposledy selen a kdy byly naposledy odčervené a čím. Zjistěte co nejvíc o kozách (jak jsou staré, kolikátá březost to je, jestli byly problémy u porodu, kolik nadojily...).
No, zdravá koza má zdravá kopyta, pěkné oči bez zánětů a hnisu, nekulhá, má pěknou srst, není vyhublá ani překrmená, pracuje jí bachor, je přiměřeně čistá, nemá klíšťata (teď v zimě to není asi nejdůležitější věc, ale prohlédnout kozy a projet jim trochu srst není na škodu), živě reaguje na okolí, má pěkně tvarované vemeno a struky atd.
Pokud nevíte, vemte někoho zkušeného s sebou.
Vhodného veterináře v okolí máte?

12.2.2023 21:10
roklanka

XXX.XXX.44.45

zdiska-myska napsal(a):
Ahoj všem,

Kozy by měly být dvě ,když opomnu,že je to dané zákonem a budu-li myslet je na pohodu zvířete,berete si jí ze stáda ,bude jí smutno a stres také zabíjí ,nejen choroby. Zajímal by mě věk kozy ,pokud už rodila ,zajímalo by mě proč jí prodává. Nejvíc vám o zdrvotním stavu řeknou bobky ,jiskra v oku, chuť k žrádlu , srst,paznehty. Měli by jste zjistit,co kozám dává a dávat koze to samé. Trávení je velmi citlivé a jakákoliv změna musí být postupná.Z mého pohledu je přístřešek který popisujete je ten nejmenší problém. Kozy nemají rády průvan, vlhko , ale mráz jim opravdu nevadí a to dokonce ani nubijím. Koza žádný velký komfort nepotřebuje, březí koza se potřebuje dobře nažrat,spát v suchu a žádné velké změny, jsou to autistky. Převoz vysokobřezích je risk ,který bych opravdu nedoporučovala. Lepším řešením by bylo počkat až koza porodí a odvézt si kozu i s kůzlaty.

13.2.2023 08:06

zdiska-myska napsal(a):
V inzerátu bylo "prodám nakryté kozy", nic víc. Někdo má kozy celoročně venku, s přístřeškem. Nebude jedna, bude mít mladé, tak budou spolu. Alespoň jsem si myslela, že to tak stačí. Samozřejmě, že tu čtvrtou stranu zabezpečíme, manžel už na tom pracuje, jen jsem chtěla říct, co máme teď a vědět, jak moc se do toho zateplování máme obout. Jinak samozřejmě bude mít okno i hlubokou podestýlku. Ze začátku nám trochu pomůže soused, který se stará o obecní ovce. Asi toho zatím víc nevím, než vím, ale zase tak pitomá si myslím že nejsem. Myslím také, že koza pochází spíš z Asie. Každopádně, děkuji.

Nikdo netvrdí, že jste pitomá. Jenom nezkušená. Už to znění inzerátu a že chovatel ani neví, jak dlouho a jestli vůbec je koza březí...

To pro vás prostě není dobrá startovací pozice. Já bych byla v tomto případě při nákupu dvojnásob obezřetná.

13.2.2023 08:10

roklanka napsal(a):
Kozy by měly být dvě ,když opomnu,že je to dané zákonem a budu-li myslet je na pohodu zvířete,berete si jí ze stáda ,bude jí smutno a stres také zabíjí ,nejen choroby. Zajímal by mě věk kozy ,pokud už rodila ,zajímalo by mě proč jí prodává. Nejvíc vám o zdrvotním stavu řeknou bobky ,jiskra v oku, chuť k žrádlu , srst,paznehty. Měli by jste zjistit,co kozám dává a dávat koze to samé. Trávení je velmi citlivé a jakákoliv změna musí být postupná.Z mého pohledu je přístřešek který popisujete je ten nejmenší problém. Kozy nemají rády průvan, vlhko , ale mráz jim opravdu nevadí a to dokonce ani nubijím. Koza žádný velký komfort nepotřebuje, březí koza se potřebuje dobře nažrat,spát v suchu a žádné velké změny, jsou to autistky. Převoz vysokobřezích je risk ,který bych opravdu nedoporučovala. Lepším řešením by bylo počkat až koza porodí a odvézt si kozu i s kůzlaty.

Vidíte, to mi uniklo. Převoz vysokobřezí kozy - nestačí si vytvořit protilátky na aktuální ošklivé mikroorganismy v novém prostředí. A kůzlata můžou uhynout.

Nás učili, že březí samice má být minimálně měsíc v novém prostředí.

16.2.2023 20:58
reanamu

XXX.XXX.82.73

Myslím, že to nejdůležitější o tom, jak poznat zdravotní stav etc... napsala Roklanka. Jinak já Vám fandím. Nikdo učený z nebe nespadl, ačkoli tady na fauně člověk nikdy neví. Kozám je lépe, když je jich víc ...na druhou stranu - řada lidí začínalo chov s jednou kozou. Další přibudou velice rychle...

Přidejte reakci

Přidat smajlík