Kozy v ohradě

Anglonubijská koza (AN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.2.2023 21:13
Doron

XXX.XXX.162.50

Obracím se o radu na chovatele koz.
V poslední době koketuji s myšlenkou, že bych si pořídila dvě kozy.
Kdysi, zamlada, jsem měla české bílé, dětem mléko chutnalo, dělala jsem jim tvaroh, koktejly, kozy byly fajn společnice.
Teď mám vnoučata, ráda bych jim dopřála to samé, co dětem.
Bohužel bych měla možnost chovat kozy jen v ohradě, bez možnosti celodenní pastvy.
Měly by k dispozici tak čtyři sta metrů čtverečních.
Co si o tom myslíte?
Mohly by tak být spokojené?

25.2.2023 00:22
roklanka

XXX.XXX.44.45

Mohly , za předpokladu ,že s nima na pastvu na hodinu někam půjdete ,nebo jim dvakrát denně nasekáte a máte nějaký chlívek,kde se schovají před nepohodou.

25.2.2023 01:03
Doron

XXX.XXX.162.50

Chlívek by měly, to je jasný .
Takže stačí hodina pastvy plus seno?
To by bylo fajn.
Jen se trochu bojím, abysme tady nebudily pozdvižení, až půjdeme po chodníku na pastvu:)
A co myslíte Roklanko, mám pořídit ty anglonubijské?
Moc se mi líbí..

25.2.2023 11:41
roklanka

XXX.XXX.44.45

Nubije jsou klidnější,ale i choulostivější. Každá koza potřebuje zelené+ seno+ jádro. Nubile je náročnější na krmení. Nubie je něco jako yersej u krav. Koza se dá vychovat ,že chodí jak pejsek na vodítku a pozdvižení budit budete :-). Na druhou stranu by se to mohlo vnoučatům libit. Pravda uklízet lentilky po koze na chodníku bude jistě náročnější než u psa.

25.2.2023 18:10
Doron

XXX.XXX.162.50

roklanka napsal(a):
Nubije jsou klidnější,ale i choulostivější. Každá koza potřebuje zelené+ seno+ jádro. Nubile je náročnější na krmení. Nubie je něco jako yersej u krav. Koza se dá vychovat ,že chodí jak pejsek na vodítku a pozdvižení budit budete :-). Na druhou stranu by se to mohlo vnoučatům libit. Pravda uklízet lentilky po koze na chodníku bude jistě náročnější než u psa.

Děkuju moc za odpověď 🌷
Já právě měla takové krotké a hodné kozy, chodily se mnou na vodítku i na volno, ale doba se změnila, teď je to tady takové víc městské:(.
Ještě to musím rozmyslet, ta každodenní pastva je velký závazek ..;(

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2023 11:22

Pokud budete chtit Nubi tak velký pozor při koupi. Ne vše s ušima dolů, je opravdu Nubie. A z mléka takové rádoby Nubie taky můžete být spíš sklamaná. A pokzd koupite už kozu co dojí, požádejte o ochutnávku mléka. Pokud zajistíte krmivo v té ohradě tak to s tou denní pastvou taky nemusíte tak závazně. I když kozám se to libit určitě bude. Ať se daří.

26.2.2023 12:00
roklanka

XXX.XXX.44.45

Jan má pravdu,při výběru kozích voříšků je třeba dát si pozor. Chce to vidět alespoň matku a její vemeno a doufat,že otec je uznaný plemeník dojných plemen.Jsou kříženky s vynikajícím nádojem ale i čisté nubije s velmi podprůměrným nádojem. A pokud kozám dvakrát denně nasečete a občas přidáte nějaké větve k okusu,pastva není nutná. Jen mi přijde pohodlnější :-)

27.2.2023 00:18
Doron

XXX.XXX.162.50

Moc děkuju za rady🌷🌷
Kozí voříšek je to, čemu se říká podílová?
Musím si toho ještě dost načíst , abych vůbec věděla, na co se mám zeptat..
Ani nevím, jestli mají nějaké průkazy původu..
V každém případě je dobrá zpráva, že v ohradě bych je netrápila.
Kdyby se schylovalo ke koupi, ještě bych vás poprosila o radu, jestli jsem vybrala dobře:)

27.2.2023 09:51
roklanka

XXX.XXX.44.45

Voříšek řečeno lidově ,vznešeněji podílovka.Průkaz o původu se nyní nazývá zootechnické osvědčení o původu. Oficiálně se smí připouštět pouze uznanými plemeníky se státním registrem. Výhodou takového připouštění je,že kozel musí mít prověřený původ po 6 generací a je po kvalitních matkách,kde se hlídá nádoj a složky v mléce.
Nubije byly velkým hitem a tak se do republiky dovezlo kde co,nehledíc na kvalitu chovného zvířete,hlavně,že to mělo uši dolů. Našli se i tací,co zkřížili burskou s hnědou a vydávali to za nubije :-D. Co by lidi pro peníze neudělali.
Kozí svět se rozdělil na nubijáře a ostatní kozy. Samozřejmě existují i rozumní nubijáři,ale nepřevažují.

27.2.2023 10:11

roklanka napsal(a):
Voříšek řečeno lidově ,vznešeněji podílovka.Průkaz o původu se nyní nazývá zootechnické osvědčení o původu. Oficiálně se smí připouštět pouze uznanými plemeníky se státním registrem. Výhodou takového připouštění je,že kozel musí mít prověřený původ po 6 generací a je po kvalitních matkách,kde se hlídá nádoj a složky v mléce.
Nubije byly velkým hitem a tak se do republiky dovezlo kde co,nehledíc na kvalitu chovného zvířete,hlavně,že to mělo uši dolů. Našli se i tací,co zkřížili burskou s hnědou a vydávali to za nubije :-D. Co by lidi pro peníze neudělali.
Kozí svět se rozdělil na nubijáře a ostatní kozy. Samozřejmě existují i rozumní nubijáři,ale nepřevažují.

Svatá pravda

27.2.2023 10:29

Na procházku po vsi pořídíte kozám hnůjbagy (najděte heslo "hnůjbag" na netu) a máte po starostech s lentilkama :-) Jen teda na to ty kozeny zvyknout :-)

27.2.2023 10:30
Doron

XXX.XXX.162.50

Já bych nechtěla být snobský nubijář😅
Nalákal mě ten vyšší obsah tuku a bílkovin a také to, že mléko má prý takovou civilnější chuť.
Moje děti ( chudinky malé:)), jiné mléko moc neznaly, dělala jsem jim z něj i palačinky a ovocný tvaroh, ale bojím se, že vnoučata by tu výrazně kozí příchuť nezkousla.
Ale kdybyste mysleli, že jiné plemeno je vhodnější, ráda si nechám poradit.
Taky mi hodně jde o to, aby měly dobrou klidnou povahu, nevím, jestli se v tom jednotlivá plemena nějak liší.

27.2.2023 10:36
Doron

XXX.XXX.162.50

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na procházku po vsi pořídíte kozám hnůjbagy (najděte heslo "hnůjbag" na netu) a máte po starostech s lentilkama :-) Jen teda na to ty kozeny zvyknout :-)

Jé to je super nápad, a koukám, že tam mají pro kozy i jiný bagy:)

27.2.2023 10:58

Máme celá desetiletí české hnědé kozy.Mléko a výrobky z něj měli jak děti,tak teď vnoučata.Když se nedojí,tak vnoučata chodí kdy už bude mlíčko.Mají ho raději než kupované kravské.Ani u jednoho nebyl problém,že by ho nechtěli.Nevím,jestli nubijky mají lepší mléko,ale mléko od našich koz cítit není a ikdyž dám někomu kozí sýr či tvaroh,kdo ho nezná,tak se diví,že není cítit.

27.2.2023 12:18

Taky mám hnědou princeznu Květušku von Randál s PoP. Mléko vynikajicí bez pachuti, nádoj slušný a drží ho dlouho.Veminko luxusní bez pastruků, výborně se doji jak ručně tak strojem. Pak Lizu kříženku s podilem burské 25%,české bilé 50% a hnědé 25%.Mléko vynikajicí bez pachuti, dobrý nádoj i dlouho drží vysokou dojivost. Vemeno hrůza. Struky malé, ručně skoro nedojitelná. Stroj podojí ale musí se dodojit. Navic má 3 pastruky. Od takové kozy jdou kůzlata jen na výkrm.
Hodně ovlivníte chuť čistotou prostředí a čistotou dojení. Rovněž krmením. Ale někdy je to i genetikou a to pak neudělate nic. No nebudu tu hanit Nubie ale na to aby dojila hodně a dobré mléko musí se taky vhodně a dobře nakrmit. A hlavně musíte fakt kápnout na dobrý a solidní chov. Ja mám nejradši hnědé kozy. Nemůžu si pomoct

27.2.2023 12:23

Doron napsal(a):
Jé to je super nápad, a koukám, že tam mají pro kozy i jiný bagy:)

Jé, to ani nevím, že dělají i pro
Já věděla, že dělají pro koně (když začínali, chtěla jsem je podpořit, přišlo mi to jako perfektní nápad, tak máme dva hnůjbagy doma

27.2.2023 12:59
roklanka

XXX.XXX.44.45

V rámci spravedlnosti ,mlélo nubijí v KU (kontrola užitkovosti) má vyšší hodnoty bílkovin i tuků ,tuky ovlivní krmení ,bílkovinu zase tolik ne. Aby nubije dobře dojila ,má li genetické předpoklady ,musí se taky dobře nakrmit ,proto se srovnává s yersejkou.
Chovám hnědule a měla jsem i bílé.Čerstvě nadojené mléko je lahodné a bez kozího prku, ten vystupuje cca po týdnu v lednici. Pokud je identifikovatelné mléko hned po nadojení ,může za to genetika a ne ustájení, jak se mnohdy říká.
Bílé kozy jsou větší individualistky,hnědule jsou stádnější. Nubije je klidnější a z pohledu chovatelů českých národních plemen "retardovanější" . Kůzlata našich plemen jsou pytlem blech a nubijci jsou pomalí ospalci. To mám jen z doslechu,osobní zkušenost nemám,leč z důvěryhodného zdroje.

28.2.2023 00:55
Doron

XXX.XXX.162.50

Tak retardovanou kozu bych nechtěla 😅, ale zase až moc chytrou kozu člověk taky nechce :)).
Držela jsem kozy celkem v čistotě a vždycky tam ten prk( naučila jsem se od vás nové slovo:))), byl.
Takže, jak radíte, ochutnám mléko, kdybych kupovala mladou kozičku, tak od její matky.
Děkuju moc za radu, vůbec mě to samotnou nenapadlo.
Také přemýšlím, jak kozičky spárovat, aby jim bylo spolu dobře.
Jestli vzít třeba matku s dcerou, nebo sestry odstávčata, a v jakém věku, aby se na nás navázaly, protože to v našich podmínkách bude potřeba.
A taky jestli rohaté nebo bezrohé, líbí se mi rohaté..
Moc vám děkuju za vaše rady a zkušenosti, člověk něco načte, ale praxe je praxe:)!
🌷🌷🌷

28.2.2023 08:06

Doron napsal(a):
Tak retardovanou kozu bych nechtěla 😅, ale zase až moc chytrou kozu člověk taky nechce :)).
Držela jsem kozy celkem v čistotě a vždycky tam ten prk( naučila jsem se od vás nové slovo:))), byl.
Takže, jak radíte, ochutnám mléko, kdybych kupovala mladou kozičku, tak od její matky.
Jestli vzít třeba matku s dcerou, nebo sestry odstávčata, a v jakém věku, aby se na nás navázaly, protože to v našich podmínkách bude potřeba.
Moc vám děkuju za vaše rady a zkušenosti, člověk něco načte, ale praxe je praxe:)!
🌷🌷🌷

Ono s tou chutí mléka - mám jenom malou zkušenost. První koza (měla kamarádka u koní) a první laktace výborná. Lidi, kteří se teda nechali přesvědčit, ať mléko ochutnají, byli příjemně překvapení. Že by to vůbec nepoznali.

Druhá laktace už nebyla tak výborná. Byl tam cítit nějaký ten "ocas". A její dcera nebyla dobrá už od začátku. Přitom podmínky stále stejné (krmení, ustájení, dojení).

28.2.2023 12:34
Doron

XXX.XXX.162.50

Ono s tou chutí mléka - mám jenom malou zkušenost. První koza (měla kamarádka u koní) a první laktace výborná. Lidi, kteří se teda nechali přesvědčit, ať mléko ochutnají, byli příjemně překvapení. Že by to vůbec nepoznali.

Druhá laktace už nebyla tak výborná. Byl tam cítit nějaký ten "ocas". A její dcera nebyla dobrá už od začátku. Přitom podmínky stále stejné (krmení, ustájení, dojení).

A jak si to ta kamarádka vysvětlovala?
To je zvláštní, teda..
Mě ten prk( Hihi, už mluvím jako odborník:)), nevadí , dokonce to mám ráda, když se něco dělá naslano( tvaroh nebo sýr), ale třeba u zmrzliny pro děcka by to bylo blbý.
To by pak bylo lepší si vzít starší vyzkoušenou kozu, ale dobré dojnice se asi nikdo zbavovat nebude a taky bych si ji nemohla vychovat podle sebe.

28.2.2023 13:20

Doron napsal(a):
A jak si to ta kamarádka vysvětlovala?
To je zvláštní, teda..
Mě ten prk( Hihi, už mluvím jako odborník:)), nevadí , dokonce to mám ráda, když se něco dělá naslano( tvaroh nebo sýr), ale třeba u zmrzliny pro děcka by to bylo blbý.
To by pak bylo lepší si vzít starší vyzkoušenou kozu, ale dobré dojnice se asi nikdo zbavovat nebude a taky bych si ji nemohla vychovat podle sebe.

Nijak. Prostě to tak bylo. Ani já to neumím vysvětlit.

Mně ten prk taky nevadí, kozí sýry mám moc ráda. Ale v tom čerstvém mléku mi to vadilo.

28.2.2023 14:40

Důvody mohou být různé. Nejčastěji zánět vemene , který nemusrl být diagnostikován. Nebo proběhl v době zasušení. Nebo jak píše paní Kometa, prostě to tak bylo.
Jinak aniž bych chtěl zrazovat. Pokud kupuji dojnici mleko ochutnám. To ano. Ale taky vim , že babička měla krávu Bětu. Která teda měla mléko, že lepší jsem už nikdy nepil. A všechny jeji dcery už ne. Ano bylo to dobré mléko ale na Bětu neměla ani jedna.

28.2.2023 20:22
roklanka

XXX.XXX.44.45

Doron napsal(a):
🌷🌷🌷

Bezrohé jednoznačně ,zvlášť když budou s dětmi. Chápu ,že se vám líbí rohatky,mě taky, Když jsem začínala s kozama ,měla jsem rohaté, jedna mi nerada udělala šrám od oka až po ret. Koukala jsem,jestli má ještě vodu, ona zvedla hlavu a bylo vymalováno. Nehledě na to ,že rohy jsou zbraň a kozy se dokáží i propíchnout, těch tržených vemen jsem měla taky dost.
Kdybych byla na vašem místě, vzala bych si dvě kozičky od stejného chovatele. Dobrou bezproblémovou dojnici prodá málo kdo. Dobrý chovatel nedá kozičku dřív,než jsou jí tři měsíce,do té doby by měla být pod matkou.
Už je to dávno, ve svých začátcích jsem dělala test s mlékem. Koupila jsem krabicák, od sedláka kravské mléko, ovčí a kozí. Tenkrát jsem měla i dojné ovce. Tolik legrace jsem dlouho nezažila,téměř nikdo se netrefil,jen krabicák byl spolehlivě identifikován

1.3.2023 12:25
Doron

XXX.XXX.5.11

Taky bych, chtěla mít takovou kozu Bětu:)!

Udělám to, jak říkáte Roklanko, pořídím dvě kozičky, odstávčata od stejného chovatele a vychovám si je.
Někde jsem četla, že když mají být pěkné, mají se nechat pod kozou čtyři, pět měsíců?

S těmi rohy máte taky pravdu, děti jsou malé, hlavičky a očka nízko...

1.3.2023 13:32

Doron napsal(a):

Udělám to, jak říkáte Roklanko, pořídím dvě kozičky, odstávčata od stejného chovatele a vychovám si je.
Někde jsem četla, že když mají být pěkné, mají se nechat pod kozou čtyři, pět měsíců?

Akorát u těch bílých bezrohých můžete narazit na intersex.

1.3.2023 14:16
Doron

XXX.XXX.5.11

No, děkuju za upozornění:)
Máme tady nedaleko u kozy kamerunské , ta potvora je dost protivná a šikanuje ostatní, nevím, jestli to souvisí .
Dá se to nějak vyšetřit?
Hladina testosteronu?

1.3.2023 17:39
roklanka

XXX.XXX.44.45

S intersexem mi musel pomoci Googl ,já tomu říkám skrytý hermafrodit a ti se vyskytují v celé živočišné říši,včetně člověka. U koz je výskyt vyšší, (ať už skrytých,nebo na první pohled identifikovaných) neboť svého času se vyřazovali z chovu rohatí jedinci. Pokud se sejdou dva geny bezrohosti stát se to může. Mám tu zrovna jednoho,původně to byla krásná kozička užila si s kozlem bez následků a teď už začíná mát kozlí výraz . Za 21 let chovu je to druhý případ. A chovám hnědule,vyskytuje se u všech koz.

1.3.2023 18:26

Ja měl předloni taky hermafrodita u té mojí kříženky. Ona je rohatá a otec byl bezrohý.

1.3.2023 18:27

roklanka napsal(a):
S intersexem mi musel pomoci Googl ,já tomu říkám skrytý hermafrodit a ti se vyskytují v celé živočišné říši,včetně člověka. U koz je výskyt vyšší, (ať už skrytých,nebo na první pohled identifikovaných) neboť svého času se vyřazovali z chovu rohatí jedinci. Pokud se sejdou dva geny bezrohosti stát se to může. Mám tu zrovna jednoho,původně to byla krásná kozička užila si s kozlem bez následků a teď už začíná mát kozlí výraz . Za 21 let chovu je to druhý případ. A chovám hnědule,vyskytuje se u všech koz.

Ten intersex jsem musel googlit taky

1.3.2023 19:10

roklanka napsal(a):

Ono se tomu po novu říká intersexualismus. Já se taky ještě učila hermafroditismus.

Před pár léty měla u nás moc pěknou maturitní práci na toto téma jedna studentka. Dělala si ji u mě, proto jsem chytrá Že je to nejčastěji právě u těch bílých bezrohých koz, měla hezky zpracovanou tu genetiku. A jejího intersexa jsme pitvali a fotili u nás.

1.3.2023 19:14

Doron napsal(a):
No, děkuju za upozornění:)
Máme tady nedaleko u kozy kamerunské , ta potvora je dost protivná a šikanuje ostatní, nevím, jestli to souvisí .
Dá se to nějak vyšetřit?
Hladina testosteronu?

Nejčastěji se to pozná s nástupem puberty, kdy se objeví zvětšený poštěváček. A koza se neříjí. Už tady taky byla nějaká vlákna na toto téma.

Šikana s tím nemusí vůbec souviset.

1.3.2023 19:47
roklanka

XXX.XXX.44.45

Doron napsal(a):

Zapomněla jsem ještě upozornit na pastruky. Když si budete kupovat kozičky,prohlédněte si struky. V čistokrevném chovu dojných koz je to vyřazovací vada,ale i tam se občas objeví. Nejvíc jsem jich viděla u bílých,ale hnědým se také nevyhýbají. Znala jsem plemenářku,která je nekontrolovala.

1.3.2023 19:51
Doron

XXX.XXX.5.11

Děkuju, to jsem taky vůbec nevěděla!
A poznám to už u malých?
Jdu si to vygooglovat, ať vím, jak to vypadá.
.

1.3.2023 19:53
Doron

XXX.XXX.5.11

Už to vidím, to bych poznat měla:)

3.3.2023 18:18
Veterinář

XXX.XXX.249.81

Existjí chovy,kde na 400 m2 výběhu mají 90 koz a kozlů.A bez pastvin.Takže 2 kozy úplně v pohodě.

4.3.2023 07:55

Veterinář napsal(a):
Existjí chovy,kde na 400 m2 výběhu mají 90 koz a kozlů.A bez pastvin.Takže 2 kozy úplně v pohodě.

Opravdu? To je poloviční prostor než standardní jízdárna pro koně. A ani na té si tenhle počet nedokážu představit.

To už asi neodpovídá welfare zvířat.

4.3.2023 10:45
Doron

XXX.XXX.162.50

Veterinář napsal(a):

Opravdu?
To si neumím představit.
Tak to jsem ráda, že by to měly holky u nás docela dobrý.
Jen mám obavu, jestli bych jim dokázala úplně každý den zajistit zelenou píci, to bude největší problém.

4.3.2023 12:18
roklanka

XXX.XXX.44.45

Doron napsal(a):
Opravdu?
To si neumím představit.
Tak to jsem ráda, že by to měly holky u nás docela dobrý.
Jen mám obavu, jestli bych jim dokázala úplně každý den zajistit zelenou píci, to bude největší problém.

Hlavně ne ze sekačky,ne,že by jim vadila kraťoučká tráva,ale bohužel se tam objevuje i hlína a ta dokáže udělat v kozích žaludcích paseku (vlastní zkušenost).

4.3.2023 14:01

roklanka napsal(a):
Hlavně ne ze sekačky,ne,že by jim vadila kraťoučká tráva,ale bohužel se tam objevuje i hlína a ta dokáže udělat v kozích žaludcích paseku (vlastní zkušenost).

Sekačková tráva taky dokáže hezky ucpat jícen. Aspoň teda u koní.

A krátká tráva opravdu nevadí? Já měla zato, že kvůli stimulaci předžaludků musí být píce hrubší.

5.3.2023 20:44
Doron

XXX.XXX.17.221

roklanka napsal(a):

Děkuju 🌷
To jsem se právě také chtěla zeptat, jestli může být tráva že sekačky.
Takže určitě ne.
Kosou moc neumím, tak budu sekat srpem:)
Myslíte, že mám dávat pozor na nějaké jedovaté rostliny ?

5.3.2023 21:20

Jelikož kozy nemůžeme mít celodenně na pastvě,sekáme jim 2x denně trávu.Kosou nebo křovińákem.Kozy si to přeberou a vyberou,ale zase je z toho víc odpadu.Pastvu mají jen pokud jsme doma a můžeme ne ně dohlídnout.

5.3.2023 21:50
roklanka

XXX.XXX.44.45

Doron napsal(a):
Děkuju 🌷
To jsem se právě také chtěla zeptat, jestli může být tráva že sekačky.
Takže určitě ne.
Kosou moc neumím, tak budu sekat srpem:)
Myslíte, že mám dávat pozor na nějaké jedovaté rostliny ?

To vám upadne ruka ,kozy toho dost sežerou a ještě víc vytahají. Dávala bych si pozor na pryskyřník prudký (mastnej knedlík),ten koza na volné pastvě jen ochutná,ale pokud bude mít k dispozici nasekané,nemá na výber. Můžete jim dávat i větve s listím, okus je taky zabaví. Byt vámi,piluju sekání kosou,je-li dobře naklepaná je to hned a cvik dělá mistra.

5.3.2023 21:53
Doron

XXX.XXX.17.221

Díky, takže jim mám věřit, že si to přeberou ?

5.3.2023 22:02
Doron

XXX.XXX.17.221

roklanka napsal(a):
To vám upadne ruka ,kozy toho dost sežerou a ještě víc vytahají. Dávala bych si pozor na pryskyřník prudký (mastnej knedlík),ten koza na volné pastvě jen ochutná,ale pokud bude mít k dispozici nasekané,nemá na výber. Můžete jim dávat i větve s listím, okus je taky zabaví. Byt vámi,piluju sekání kosou,je-li dobře naklepaná je to hned a cvik dělá mistra.

Před mastným knedlíkem mne vždycky varovala babička, ať ho netrhám pro králíky. Máme ho tady hodně. Taky vlaštovičník, břečťan..
Takže Vy zase říkáte, že si to nepřeberou.
Ajaj, bude to složitější, než jsem myslela:(

6.3.2023 06:57

Sekáme normálně sad,louku je tam i pryskyřník,kozy ho nesežerou nechají ho.Zrovna tak jako králíci.Ani kůzlata ho nežerou..Nikdy jsme trávu nijak nepřebírali.Nikdy se nic ničemu nestalo.U nás na vsi se kozy běžně krmily nasekanou trávou a nikdo jim ji nepřebíral.

6.3.2023 07:57

Sekejte klidně sekačkou, ale sekačkou na vysokou trávu, bez mulčovacího efektu (sekačkou, která se neprodává se sběrným košem).

Sekačky na vysokou trávu mívají vepředu zvednutý kryt žacího talíře, aby kryt trávu nepokládal.

Třeba https://www.itest.cz/zahradni-technika/s-vysokou-travou-si-poradi-bubnove-sekacky/
Máme Dakr z testu, deset let sekal bez problémů, teď už asi netěsní motor, tak se "zadýchává" a nemá sílu, ale dřív jsme s ním i rovnali terén (to je právě ta špatná hlína v trávě - my to pak ještě dvakrát přehrabovali a překládali, takže jsme ji vyklepali). A měla jsem Vari Líza, to je prastará záležitost, a ta jela jako dráha do poslední chvíle, jenže byla bez pojezdu, takže jen na rovinku, jinak děsná rasovina. Na bazoši se dají takovéhle starší sekačky sehnat za hubičku.

Křoviňák je taky možnost, ale denně bych s ním sekat nechtěla, nene. To tisíckrát radši tlačit Lízu

6.3.2023 10:33
roklanka

XXX.XXX.44.45

Mluvím-li o sekačce,tak jsem myslela se sběrným košem,zapomněla jsem to napsat . Samozřejmě že znám i jiné,co trávu useknou a nesešrotujou. Křoviňák není špatnej nápad. Znám osobně chovatelku,které se kozy otrávily pryskyřníkem . Měla pastvinu,kde převažoval. Když jsem chodila s kozama na louky ,sledovala jsem co žerou. Taky si kously do pryskyřníku,ale jen ochutnaly a šly dál. Milovaly vratič,ale jakmile šel do květu,už se ho ani nedotkly. Měla jsem kozla,který miloval modré květy a viděla jsem ho jak žral květy ocůnu (v tu chvíli jsem se s ním pomalu loučila :-D ),ale nic se nestalo. Myslím si,že kozy ještě neztratily původní instinkty a jedovatiny nežerou,ale musí mít volnost . Viděla jsem kozu,které nebylo dobře,jak preferovala pelyněk,nejsou hloupé. Samozřejmě nesmí potkat rododendrony,azalky atd. Znám chovatelku která dávala kozám ořez z thůjí,kozy byly samý problém,neprospívaly. Trvalo mi dlouho,než jsem jí přesvědčila,že je to špatně,že je pozvolna otravuje a z toho jsou ty problémy.

6.3.2023 13:31

roklanka napsal(a):

Tak tak. I já se naučila kosit. Trávu pod ohradníky. A bavilo mě to.

6.3.2023 14:10

Roklanko,to jste mně připomněla kozu kamarádky.Koza byla na dvoře se psy.Jednou jsme tam přijeli a koza nikde, tak se ptám,kde je a ona vypravovala.Přestav si,že jsme kozu museli zabít,někdo ji hodil hlávku zelí a ona se nafoukla. A to přežila takových věcí.Sežrala půlku solviny,bublalka ze všech stran,vybublala a nic jí nebylo,okousala tůji i s kůrou kam dostala nic,sežrala krabičku cigaret ,tedy bez celofánu a vpohodě a pak sežere zelí a konec.Jo kozy...

Přidejte reakci

Přidat smajlík