Dobrý den, mám prosbu o radu . Chovám kamerunské kozy v areálu, kde přes noc nikdo není. Teď se mi blíží porod kozy ale vzhledem k nočním teplotám zvažuji kozu převézt / do porodu má cca 10 dní +-/ domů, kde by jsem ji měl v zatepleném chlévě a můžu ji kontrolovat.. V areálu jsou ve výběhu v přístřešku , který se nezavírá . Loni mi porodila v půlce února v noci a 2 kůzlata přišla. Mám dotaz - neublíží jí ten převoz do neznámého prostředí ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

bobr61
napsal(a):
Dobrý den, mám prosbu o radu . Chovám kamerunské kozy v areálu, kde přes noc nikdo není. Teď se mi blíží porod kozy ale vzhledem k nočním teplotám zvažuji kozu převézt / do porodu má cca 10 dní +-/ domů, kde by jsem ji měl v zatepleném chlévě a můžu ji kontrolovat.. V areálu jsou ve výběhu v přístřešku , který se nezavírá . Loni mi porodila v půlce února v noci a 2 kůzlata přišla. Mám dotaz - neublíží jí ten převoz do neznámého prostředí ?
Může být problém s protilátkami v mlezivu.
Obecně by samice měly rodit v prostředí, ve kterém jsou minimálně měsíc.
S vysokobřezíma se necestuje, nové prostředí,cesta ,rovná se stres a ten zabíjí. V ůplných začátcích jsem si přivezla březí kozu 7 dní před porodem,narodila se mrtvá kůzlata. Nechte jí v prostředí na které je zvyklá. Kozy mi rodily v -20 a kůzlata přežila. Žádné extrémní mrazy nebudou.
Dobrý večer, sděluji , že jsem poslechl rady a dobře udělal . Je vidět že dámy znají - takže Vám oběma moc děkuji za radu. Máme krásné trojčata . Ale je fakt , že koza spolupracovala, rodila v 10. dopoledne a poprvé v životě na sebe nechala sáhnout. Jen by jsem potřeboval poradit / ještě jednou/. Po porodu jsem jí umyl vlažnou vodou vemeno, přiložil a nechal všechna 3 kůzlata napít z obou struků . To bylo ve čtvrtek . Ale od soboty pozoruji , že všechna kůzlata pijí jen z jednoho struku . Koza má pravou půlku jak kopačák .Už zase na sebe nenechá sáhnout , takže dnes jsme ji celá rodina naháněli . Když jsme ji chytli, dostala kbelík s granulemi a jádrem a zkoušel jsem ji oddojit. Bez problému držela, vemeno mi nepřipadalo tvrdé , jen takové napjaté , horké nebylo , koza se při dojení chovala pokojně .Oddojil jsem po 10 minutách cca 150 ml a pak si sama lehla a odmítala vstát , takže konec. Zkoušel jsem mléko / po dohřátí / dát mladým ale neměla zájem. Kozu je vidět , že je krmí z jednoho struku , ale diriguje je , tak aby se napila všechna na střídačku. Jak mám postupovat ? A uživí je všechna z jednoho struku ? Kdy poznám , kdy začít dokrmovat? Kolik vypije kamerunka koza na jeden zátah ? Odkojil jsem beránka kamerunky, ten najednou vymlaskl 150 ml ale u koz nevím? Děkuji za případný názor nebo radu
Z jednoho struku je neuživí,to tak dva-tři dny po porodu a jak porostou,nebude to stačit. Chtělo by to kozu denně odchytit a ten plnej struk vydojit.Pak by se měla kůzlata sama chytit i na druhej struk. Kamerunky nechovám,takže množství pouze odhadem, v prvním týdnu bych odhadovala od 50-100ml a bude se to pozvolna zvyšovat. Hladové kůzle je buď akční a neustále se snaží napít,nebo naopak spavé a prospí se za duhový most. Nejlépe je kontrolovat u kůzlat napití pohmatem. Vzít kůzle za břicho a mezi rukou a páteří je cítit plný žaludek. Nesmíte prohmátnout páteř.
Tři kůzlata asi kamerunská koza neuživí..koupila bych sušené mléko Mikros a malé kůzle krmila z láhve,protože to neuhlidate..dvě silnější ho prostě napít nepustí a za čas mléka ubyde a kůzle uhyne hladem...před pár lety jsem vychovala na lahvi od narození tři kůzlata..od ostatních k nerozeznání..
Teď jsem kontroloval kůzlata , mají pevné nalité bříško a spokojeně leží v přístřešku . Koza si je sama přistrkuje ke struku , tak aby se poctivě vystřídala, žádné neupřednostňuje a ani žádné neodhání, opravdu si je diriguje. Kůzlata už se motají i kolem pravého struku, ale jestli pijí - těžko říct. Pravá půlka vemene se viditelně zmenšila , ale zdá se mi , že začíná tmavnout. Sušené mléko mám v pohotovosti. Děkuji za rady