Uživatel s deaktivovaným účtem

No cim asi? :)))

Bucharka
napsal(a):
Dobrý den,
poradíte mi prosím, jakým plemenem nakrýt vřesovku, aby měla zmasilejší jehňata ?
Děkuji.
Promiňte, ale když chcete ovce na maso, proč si rovnou nepořídíte nějaké masné plemeno?
Pouštění masňáka na malou ovci primitivního plemene nevidím jako dobrý nápad.

napsal(a):
Promiňte, ale když chcete ovce na maso, proč si rovnou nepořídíte nějaké masné plemeno?
Kometo, naopak je to velice dobrej napad, ale uplne zbytecna otazka. No i kdyz texla bych na ni urcite nedal. Volte suffolk nebo kdyz se podari sehnat tak oxfrorda. Cisty masnaky uz nikdy.
napsal(a):
Ovce tzv. plodných plemen častěji rodí vícečarta, jsou vitální, mají dost mléka, jejich jehňata nejsou tak veliká, aby komplikovala porody, atd. Beran masného plemene (jak kterého, samozřejmě jde o to, zvolit vhodné plemeno i jedince) přináší do jehňat rychlost růstu a zmasilost, která ale neohrozí ovci.
Tudíž z jedné ovce máte stejně jehňat, ale víc masa. Toho nelze dosáhnout čistokrevným chovem, protože masná ovce bude mít s masným beranem příliš velká jehňata na to, aby mohla spolehlivě odchovat vícečarta (a ani tolik jehňat nedávají), a navíc je ani neuživí na mléce, protože masné ovce žádné přebornice na dojení nebývají. Plodné plemeno bude mít sice jehňat dost a budou i dostatečně živená matkou, ale zas to jehně je na pekáči v podstatě větší králík.
Jsem zastáncem čistokrevnosti, ale pokud někdo chová pro svůj užitek, nějak nenacházím argument proti tomu.
Google praví, že beran ovce vřesové má 70-90 kg, suffolk 100-140. Pokud se bude chovatel držet u suffolkského berana při nižší hranici a nebude připouštět mladičké prvničky, mělo by být vše dobré.
Děkuji všem za názory. To byla jenom úvaha, vřesovky chováme šestým rokem. Jsou to nenáročné ovce. Máme je jen na vypasení pozemku a vlastní zdroj masa. Jinak nejsme žádní znalci ostatních plemen, proto ta zbytečná otázka na zkušené chovatele. Ať se vám všem daří. Jo už mně teď došlo, co tam bylo k smíchu, asi "nakrýt" co ? mastnacku ? Správně by mělo být čím křížit ?

Bucharka
napsal(a):
Děkuji všem za názory. To byla jenom úvaha, vřesovky chováme šestým rokem. Jsou to nenáročné ovce. Máme je jen na vypasení pozemku a vlastní zdroj masa. Jinak nejsme žádní znalci ostatních plemen, proto ta zbytečná otázka na zkušené chovatele. Ať se vám všem daří. Jo už mně teď došlo, co tam bylo k smíchu, asi "nakrýt" co ? mastnacku ? Správně by mělo být čím křížit ?
Nic, smal jsem se tomu, jelikoz chcete nakrjet masnackem, tak jsem se ozval. Nechte si to poskatat cim chcete, vresovek je malo a kdo je ma, tak je nejspis neprzni. Jestli chcete vic masa na tech kostritrasech tak berana co jsem napsal. Texlum se vyhnete. Blby je, ze dospeli berani jsou o hodne tezsi nez ovce. Nejlip sehnat letosniho a na podzim ho znist.