Holu

XXX.XXX.68.111
Dobrý den,
toto se mi objevilo u kůzlat. Je možné, že by to mohl být svrab?
Zdali ne, co by to mohlo být?
V připadě potvrzení, jak se léčí?
Je přenosný na ostatní zvířata (ovce, slepice)?
Je přenosný na člověka?
Začínají se dělat lisiny na více místech. Kůzlata se více drbou a zároveň drží při drbání. Před tím spíše utíkali.
Vet má čas až zítra, tak rozhazuji zatím "infosítě".
Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Holu
napsal(a):
Dobrý den,
Je přenosný na člověka?
Začínají se dělat lisiny na více místech. Kůzlata se více drbou a zároveň drží při drbání. Před tím spíše utíkali.
Děkuji za rady.
Mně to spíš připomíná všenky.
Holu
napsal(a):
Dobrý den,
Je přenosný na člověka?
Děkuji za rady.
tiež s tým bojujem, presne to takto vypadá aj u mna. v piatok príde veterinár, tak vás napíšem čo to je. nezačali kozy kaslať?
tie biele bodky sú lupiny?

dreamlife
napsal(a):
tiež s tým bojujem, presne to takto vypadá aj u mna. v piatok príde veterinár, tak vás napíšem čo to je. nezačali kozy kaslať?
tie biele bodky sú lupiny?
Všenky?
sandra1488
napsal(a):
Jak to dopadlo? Zřejmě jsem přivezla kůzle s tím samým 😟
Nakoniec si liečim kozy sám, dávam neostomosan každé 3dni, 2x som ich preočkoval Ivemec Super, dávku som dal pre kozy, nie ako je odporúčanie na obale. zatiaľ pokoj.
ešte mi chrípali kozy, tak som dal urobiť ster z nozdry a našli sa 3 baktérie. Zajtra idem pre výsledky a antibiotiká, vraj to je riadny bordel... ak chcete mať problémy, dajte smelo pripustiť zvieratá hocikomu. Zábava pre celú rodinu.
My jedeme ve středu na veterinu na odčervení Ivomec. To by prý mělo zabrat. Dám vědět, co že to vlastně je. S připouštěním máme ještě mraky času, ale už jsem dostala varování. Takže až příští podzim a jedeme ke známé, která svého kozla jinak nikomu na krytí nepůjčuje, má ho pro vlastní chov.
sandra1488
napsal(a):
My jedeme ve středu na veterinu na odčervení Ivomec. To by prý mělo zabrat. Dám vědět, co že to vlastně je. S připouštěním máme ještě mraky času, ale už jsem dostala varování. Takže až příští podzim a jedeme ke známé, která svého kozla jinak nikomu na krytí nepůjčuje, má ho pro vlastní chov.
a čo je so zvieratami?

dreamlife
napsal(a):
Iba očkovanie nepomôže. Dneska budú ok, ale zajtra majú svrab späť. Pri kozách treba dať 2x dávku oproti ovciam.
Ivomecem se neočkuje.
napsal(a):
Ivomecem se neočkuje.
je som dal toto a podávalo sa to injekčne pod kožu

dreamlife
napsal(a):
je som dal toto a podávalo sa to injekčne pod kožu
Však jo, ale pořád to NENÍ očkování, pouze injekční aplikace antiparazitárního přípravku.

Očkování je proces, kdy se moduluje imunitní systém k tvorbě protilátek, aniž by se setkal se skutečnou infekcí (očkuje se vlastním infekčním materiálem - např. inaktivovaným virem, látkami typickými pro virus přítomný v těle, apod.)
Očkování nemusí probíhat nutně jen injekčně, existují očkovací látky inhalační nebo perorální.
Odčervení existuje též v různých formách podání, ale nemá za úkol (primárně) aktivovat imunitní systém, nýbrž "zničit krtka" napřímo, tj. je to zpravidla jedovaté přímo pro parazity a méně jedovaté či neškodné pro zvíře, které tím ošetřujeme. Odčervení pokud vím neobsahuje infekční materiál, jen chemii.
Odčervení se aplikuje PŘI napadení hostitele, očkování se musí aplikovat PŘED napadením hostitele. Odčervení aplikované předem by nemělo žádný účinek.

dreamlife
napsal(a):
no a teraz začínam aplikovať Shotapen a mám ho aplikovať intramuskulárne subkutánne, to už je očkovanie? liečenie je pre mňa španielska dedina...
Ne, Shotapen je antibiotikum, to také není očkování. A to vám doktor dal do ruky? A proč? Byl diagnostikován bakteriální zánět?

Mimochodem, aplikace intramuskulárně a subkutánně jsou dvě rozdílné věci, to byste si s veteriářem měli ujasnit.