Koza zánět vemene

Česká bílá krátkosrstá koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Zubo

17.3.2023 21:13
Zubo

XXX.XXX.213.46

Dobrý den všem, doufám, že mě nikdo neukamenuje za týrání kozy, protože dělám vše co je v mých silách a 3 dny už jsem kloudně nespal. Tak tedy stručně a den po dni, ať se do toho nezamotám.

12.3. Koza změnila chování- strnule stojí hlavu svěšenou občas stah břicha

13.3. Stejné jako první den

14.3. Po celý den stejné, večer hlen ve 22:30 z kozy koukala hlava a 1 kopýtko, porodila do 20-ti minut kozlíka s podloženou nohou, cca půl hodiny po porodu jsem z obou struků odstříkl mlezivo a přiložil kůzle, vizuální kontrola asi v 1:30- vše o.k. (na vemeno jsem bohužel nesahal).

15.3. Ve 4:30 jsem chtěl zkontrolovat vemeno a 1/2 vemene tvrdá jako kámen po zatáhnutí z něho teklo něco jako řídká krev bez hrudek. Vemeno NEbylo teplé, po zmáčknutí se koza ani NEhla. Začal hon na veterináře, z 11 doktorů, kterým jsem se dovolal nikdo nebyl ochoten k nám dorazit (odpovědi: mám školení, přivezte ji večer do ordinace, možná by mi to vyšlo zítra). Nakonec mi jeden řekl ať si k němu přijedu pro antibiotika. Když jsem přijel domů koza už neudržela zvedlou hlavu, tak jsem začal, doufám že, léčit. V 11:30 dostala do struku synulox LC 3gr (pokračování co 12 hodin), do svalu norostrep 5ml (po 24 hodinách), a pak na bolest a otok dinalgen 1ml (taky po 24 hodinách), mazání tou zelenou mastí na záněty.

16.3. Postižená půlka začala fialovět a chladnout. Koza se při zmáčknutí ani nehne. Na postižené půlce jsem našel klíště.

17.3. Vemeno tmavne, je nateklé. Od začátku zánětu z něho nejde skoro nic vymačkat, jen pár ml té krve. Vážili jsme jejího kozlíka a 3 dny po porodu váží 6kg.

Zajímá mě jestli jsem udělal chybu já, jestli správně léčím, je to normální že to nebylo vůbec teplé, (klíště, těžký porod???) prostě co s kozou, je to naše kámoška, neradi bychom o ní přišli.

Děkuji Vojta

PS.: foto vemene dnešní, oddoj z prvního dne

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2023 22:33

těžká parenchymatózní mastitida je těžká. v podstatě když je koza pořád živá, žere, přežvykuje, tak léčíte dobře.

ale prognóza pro tu postiženou polovinu vemene je zcela nepříznivá. možná to i celé vypadne a uhnije a koza prostě o to vemeno fyzicky přijde.

ale mléko z toho už nikdy nebude.

Zubo

17.3.2023 22:39
Zubo

XXX.XXX.43.123

Nežere jako zdravá, ale sena trochu veme. Teď ještě začala kulhat na přední nohu, tak doufám, že se jí nerozšiřuje zánět. Tak uvidíme, snažíme se. Děkuji za reakci

17.3.2023 22:45

Zubo napsal(a):
Nežere jako zdravá, ale sena trochu veme. Teď ještě začala kulhat na přední nohu, tak doufám, že se jí nerozšiřuje zánět. Tak uvidíme, snažíme se. Děkuji za reakci

může se z toho klidně schvátit.

Zubo

17.3.2023 22:55
Zubo

XXX.XXX.43.123

To poznám jak a jak léčit?

17.3.2023 23:07

Zubo napsal(a):
To poznám jak a jak léčit?

to poznáte jako kulhání ze špiček paznehtu.

Zubo

19.3.2023 18:55
Zubo

XXX.XXX.213.46

Tak kozena už lépe žere, ale vemeno černá, teče malé množství tmavé krve. Na zítra máme ještě antibiotika to bude 6. den. Tak nevím jestli mám ještě sehnat a pokračovat. Je to zlatíčko, když ji píchám injekci, tak si mě položí hlavu na rameno jako by věděla, že ji pomáhám. Tak snad to zvládne. Chovu zdar

19.3.2023 19:37

Zubo napsal(a):
Tak kozena už lépe žere, ale vemeno černá, teče malé množství tmavé krve. Na zítra máme ještě antibiotika to bude 6. den. Tak nevím jestli mám ještě sehnat a pokračovat. Je to zlatíčko, když ji píchám injekci, tak si mě položí hlavu na rameno jako by věděla, že ji pomáhám. Tak snad to zvládne. Chovu zdar

pokračujte tak dlouho, dokud se to neodhojí. ta černá chladná část prostě odpadne a zůstane rána, která se bude muset zahojit.

je vám doufám jasné, že to bude trvale pouze mazlík, bez jakékoliv mléčné produkce.

Zubo

19.3.2023 20:33
Zubo

XXX.XXX.213.46

S tím počítáme, bude dělat kámošku druhé koze. Než se to zahojí, tak to bude trvat měsíce, to do ní mám prát pořád antibiotika? Mám strach abych ji neodpravil játra.

19.3.2023 20:35

Zubo napsal(a):
S tím počítáme, bude dělat kámošku druhé koze. Než se to zahojí, tak to bude trvat měsíce, to do ní mám prát pořád antibiotika? Mám strach abych ji neodpravil játra.

měsíce to trvat nebude.

a játra to zvládnou spíš než nějakou sepsi.

Zubo

20.3.2023 20:55
Zubo

XXX.XXX.213.46

Přeji hezký večer, tak kozena se rozežírá, povedlo se hlavně díky větvím smrku a ostružinovým šlahounům. Ale vemeno je ošklivé, černé, je už takové orošené, kluzné, mažu marihuanovou mastí od babičky. Na fotce umyté a namazané. Ale zajímalo by mě, jak to teď bude probíhat a na co se připravit. To jako úplně uhnije, upadne? Jestli ano, bude to dost velká rána. Čím to mazat? Antibiotika jsem sehnal, ale už ne norostrep po 24 hodinách, ale vetrimoxin L.A. po 48 (5,5 ml) Moc děkuji za rady, než začala žrát, tak už jsme byli na pokraji sil.

20.3.2023 21:02

Zubo napsal(a):
Přeji hezký večer, tak kozena se rozežírá, povedlo se hlavně díky větvím smrku a ostružinovým šlahounům. Ale vemeno je ošklivé, černé, je už takové orošené, kluzné, mažu marihuanovou mastí od babičky. Na fotce umyté a namazané. Ale zajímalo by mě, jak to teď bude probíhat a na co se připravit. To jako úplně uhnije, upadne? Jestli ano, bude to dost velká rána. Čím to mazat? Antibiotika jsem sehnal, ale už ne norostrep po 24 hodinách, ale vetrimoxin L.A. po 48 (5,5 ml) Moc děkuji za rady, než začala žrát, tak už jsme byli na pokraji sil.

ta sněť - to, co vidíte, je snětivý zánět - se vlastně, pokud se proces podaří zastavit a nedojde k celkové otravě organismu, oddělí od zdravé tkáně, poměrně ostře, a vlastně se to odhojí, takže to neodpadne jakože díra jak vrata, ale z pohledu těla už tam rána je, akorát na ní nahoře je dekl té mrtvé tkáně. no a pod tím se ta rána začne hojit a tím se vlastně ta nekróza odhojí a proto upadne.

nemazat ničím.

20.3.2023 21:10

ale rána to bude, to zase jo. akorát prostě už nebude vidět do kozy a může to být různě kontrahované. pak to bude chtít udržovat v čistotě a podle rozsahu možná jestli by to po vyčistění někdo nezašil.

Zubo

20.3.2023 21:12
Zubo

XXX.XXX.213.46

Ještě jsem chtěl dodat, že ji to asi vůbec nebolí, při ošetřování a mačkání se ani nehne. A ještě jsem se chtěl zeptat jestli tu krev, co v tom je, mám vymačkávat nebo to nechat být. Omývat, či neomývat? Jste neuvěřitelná, moc děkuji. Klobouk dolů, takových lidí je málo, vážím si toho.

20.3.2023 21:14

Zubo napsal(a):
Ještě jsem chtěl dodat, že ji to asi vůbec nebolí, při ošetřování a mačkání se ani nehne. A ještě jsem se chtěl zeptat jestli tu krev, co v tom je, mám vymačkávat nebo to nechat být. Omývat, či neomývat? Jste neuvěřitelná, moc děkuji. Klobouk dolů, takových lidí je málo, vážím si toho.

tak ono to nebolí, to vemeno je prostě už mrtvé, nejsou tam žádné živé nervy. není tam živého nic, proto je to černé, chladné a začíná to mazlavět. teď si toho chvilku nevšímejte, ošetřování to bude potřebovat, až to odpadne.

20.3.2023 21:17

možná co můžete udělat, pokud máte možnost: ostříhejte si to. prostě normálně na plešku chlupy z toho vemene tam kde je růžové, možná i vnitřní stranu stehen a vůbec tak nějak rozumné okolí, protože až tam bude díra do kozy, tak ty chlupy budou překážet a pak to při holení bude padat do rány.

Zubo

20.3.2023 21:27
Zubo

XXX.XXX.213.46

Tak pak vyfotím, a poprosím o další rady, pokud budete tedy na příjmu. Třeba naše diskuse pomůže i někomu jinému, ale nepřeji to ani největšímu nepříteli. Šlo tomu nějak předejít?

20.3.2023 21:41

Zubo napsal(a):
Tak pak vyfotím, a poprosím o další rady, pokud budete tedy na příjmu. Třeba naše diskuse pomůže i někomu jinému, ale nepřeji to ani největšímu nepříteli. Šlo tomu nějak předejít?

ne.

Zubo

25.3.2023 06:45
Zubo

XXX.XXX.213.46

Dobré sobotní ráno, chtěl bych poprosit o další radu začátečníkovi, u druhé kozy se na vemínku objevilo asi 5 boláčků viz foto. Nevíte někdo co to je? Děkuji Vojta

26.3.2023 08:30

Zubo napsal(a):
Dobré sobotní ráno, chtěl bych poprosit o další radu začátečníkovi, u druhé kozy se na vemínku objevilo asi 5 boláčků viz foto. Nevíte někdo co to je? Děkuji Vojta

Přijde mi to jako neštovička. Ale nevím, kde by k tomu přišla.

Zubo

27.3.2023 05:35
Zubo

XXX.XXX.213.46

Dobré ráno, přikládám další foto, kdyby někdo věděl.? Mažu měsíčkovou mastí. Už jsem z toho na mrtvici, kozy máme první rok, u bílé zánět jako prase, zatím se nám daří zdárně zotavovat, a teď u hnědé tohle. Díky Vojta

27.3.2023 08:33
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Ty otevřené puchýře bych mazala betadinkou..ale ta příčinu vzniku boláků neodstraní...konopná mast zřejmě nezabírá..ale určitě zavolejte veterináře..hlavně neexperimentujte, nevyplatí se to ..těch pár korun za veterináře nestojí za zdraví a život kozy...

Zubo

27.3.2023 11:39
Zubo

XXX.XXX.24.69

To já bych to rád zaplatil, ale někoho sem dostat...😒 Koze jinak nic není, nemá to nikde jinde než na vemenu, normálně žere.

27.3.2023 12:38

Zubo napsal(a):
To já bych to rád zaplatil, ale někoho sem dostat...😒 Koze jinak nic není, nemá to nikde jinde než na vemenu, normálně žere.

Tak s kozou k veterináři.

27.3.2023 12:53
roklanka

XXX.XXX.44.45

Opravdu to vypadá,jako neštovice. Musela jsem najít starou knihu o chovu koz,kde o tom píší. Ošetření : opakované nanášení desinfekčního prostředku a masti pro regeneraci pokožky (doslova opsané). Je to virové onemocnní . Já bych desinfikovala betadinou a mazala vemeno Aphlegminou ( s tou mám jen ty nejlepší zkušenosti ,nejen u zánětů ,ale i u regenerace kůže)

27.3.2023 14:47

roklanka napsal(a):
Opravdu to vypadá,jako neštovice. Musela jsem najít starou knihu o chovu koz,kde o tom píší. Ošetření : opakované nanášení desinfekčního prostředku a masti pro regeneraci pokožky (doslova opsané). Je to virové onemocnní . Já bych desinfikovala betadinou a mazala vemeno Aphlegminou ( s tou mám jen ty nejlepší zkušenosti ,nejen u zánětů ,ale i u regenerace kůže)

neštovice to určitě nebudou, to je nebezpečná nákaza a jsme země prostá. nejblíž je to někde v maroku nebo tak.

27.3.2023 15:19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
neštovice to určitě nebudou, to je nebezpečná nákaza a jsme země prostá. nejblíž je to někde v maroku nebo tak.

Právě. Vím, že u nás nejsou. Ale vypadá to tak. Proto jsem psala, že nevím, kde by k tomu přišla.

Zubo

27.3.2023 17:05
Zubo

XXX.XXX.213.46

Ještě mě napadlo, jestli by to nemohl být nějaký opar. My máme fakt pech, první rok kozy a obě marod. A to si myslím, že se mají dobře, obložený chlív, pod sebou gumové matrace, každý týden komplet podestýlku, no asi to není všechno...🙁 ale dost bylo sebelitování, aspoň nabíráme zkušenosti...😉 Hlavně aby to holky ustály. Dneska jsem ukazoval fotky veterináři, že neví ale zkusí se podívat, při zhoršení mám volat, tak konečně nějakej se snahou.

27.3.2023 17:27
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Jaké " gumové matrace mají pod sebou"??....nezdá se mi to normální,aby obě mladé kozy byly marod na vemena..

Zubo

27.3.2023 17:32
Zubo

XXX.XXX.213.46

Jak se dávají pod koně, takové gumy.

27.3.2023 18:48
vlasta1

XXX.XXX.4.224

Bodlinko smekám klobouk.
Jste tu záchranář, který má pozřívat jenom ambrosii

Vychází mi to tu, že bych nechtěl být Váš pacoš , Nicméně poklona za Vaší oddanost a pokoru k "řemeslu" co umíte

Zubo

27.3.2023 19:40
Zubo

XXX.XXX.213.46

Teď jsem byl ještě u jinýho veterináře v peťácký ordinaci (s kocourem), a z fotky taky nevěděl co by to mohlo být, ale říkal ať to bílé propíchnu jehlou a otisknu na sklíčko, které mi dal, že se na to podívá pod mikroskopem.

28.3.2023 08:10

Zubo napsal(a):
Teď jsem byl ještě u jinýho veterináře v peťácký ordinaci (s kocourem), a z fotky taky nevěděl co by to mohlo být, ale říkal ať to bílé propíchnu jehlou a otisknu na sklíčko, které mi dal, že se na to podívá pod mikroskopem.

No, upřímně, nevím, co tam chce vidět. Ale nejsem vševědoucí.

A snahu oceňuji. Do koz se pouští málokterý veterinář. To se očividně za 40 let nezměnilo.

28.3.2023 12:47
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Zubo napsal(a):
Jak se dávají pod koně, takové gumy.

Tak snad ty gumové podložky by neměly mít špatný vliv..
Na chovatele,od kterého kozy máte,jste se obrátil?..určitě měl všechna zvířata zdravá??..neměl s tím nějakou zkušenost?..mohl by poradit..

Zubo

28.3.2023 19:01
Zubo

XXX.XXX.213.46

Paní od které mám kozy je fakt super baba, nikdy mě nenechá ve štychu. Ale nikdy se s tím nesetkala. Teď mažu dubovýma kapkama a zdá se, že se to začíná hojit a zasychat. Jo a jinak, jak se říká, že štěstí přeje začátečníkovi, tak přátelé, to neplatí... zrušeno...🤣 jinak jste fakt super banda, děkuji

28.3.2023 19:35
Doron

XXX.XXX.30.211

vlasta1 napsal(a):
Bodlinko smekám klobouk.
Jste tu záchranář, který má pozřívat jenom ambrosii

Vychází mi to tu, že bych nechtěl být Váš pacoš , Nicméně poklona za Vaší oddanost a pokoru k "řemeslu" co umíte

Bodlinka je James Herriot v sukni👍👍👍!

29.3.2023 19:09

Zubo napsal(a):
Paní od které mám kozy je fakt super baba, nikdy mě nenechá ve štychu. Ale nikdy se s tím nesetkala. Teď mažu dubovýma kapkama a zdá se, že se to začíná hojit a zasychat. Jo a jinak, jak se říká, že štěstí přeje začátečníkovi, tak přátelé, to neplatí... zrušeno...🤣 jinak jste fakt super banda, děkuji

Jestli to máte dubové kapky od Dědka Kořenáře.tak ty jsou skvělé.Dubovky a měsíčkový olej používám na veškeré hnisavé,nehojící se a vůbec hnusné rány jak u lidí, tak u zvířat.

Zubo

29.3.2023 19:17
Zubo

XXX.XXX.213.46

Jj, od dědka kořenáře, teď už to začíná strupatět a zasychat, tak asi začnu mazat měsíčkovým olejem, ten mám domácí. Ale co to je, to mi pořád vrtá hlavou. Kdo mě napadne, toho se ptám a nikdo neví. Dnes jsem předal ty sklíčka, tak se třeba alespoň něco dozvím.

Zubo

31.3.2023 18:29
Zubo

XXX.XXX.213.46

Ty malý neposedové za to stojí...😉 Škoda jich sežrat, ale co s nima...😇 Té bílé už ten zánět začíná zasychat, žere, tak už to snad bude dobrý. A u hnědé se pupínky taky hojí, ale dnes se ještě jeden objevil. Přeji hezký víkend.

Zubo

4.4.2023 19:07
Zubo

XXX.XXX.213.46

Přeji hezký den, vkládám pro zajímavost fotky zánětu, dnes je to tři týdny od porodu. Je to tvrdé a suché. Nevím , jestli je to ještě nutné, ale stále píchám antibiotika vetrimoxin po 48 hod.

5.4.2023 09:26

fíha, paráda, moc mě zajímalo, jak to bude vypadat posléze, děkuji. Vypadá to, že většina vemene zůstala netknutá, tak snad to bude v pohodě, kozle se evidentně uživí, tak bezva.

Zubo

5.4.2023 10:24
Zubo

XXX.XXX.213.46

Kozlík se uživí, je to macek, má ve 3 týdnech kolem 15 kg, ale bohužel je kvůli mléku od maminy taky na antibiotikách, tak budeme muset počkat se zabitím a sehnat někoho, kdo ho vykastruje, prý když se to neudělá a kozlík je starší, tak to smrdí.

5.4.2023 10:49
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Je to hrozné.. poměrně dobře to dopadlo,koza žije....přesto si myslím, že tomu zánětu šlo předejít..chtělo to kontrolovat vemeno,tvrdost a teplotu před porodem...také mívám kozy údernice a během březosti se prostě vemena kontrolují..měla jsem někdy také kozu před porodem s nalitym vemenem a podle situace jsem prostě usoudila, že je nutné oddojit..tak jsem oddojila do přijatelné plnosti veminka a mazala Aphlegminou mastí..preventivně.a vše v pořádku...
Aphlegminou mažu kozám veminka i po porodu,jakmile se mi zdá trochu teplejší nebo růžovější..
Tak ať to příště dopadne bez problémů..

Zubo

5.4.2023 12:33
Zubo

XXX.XXX.213.46

Na vemínko jsem sahal každý den, chtěl jsem, aby si holky zvykly, ale teplé nebo tvrdé mi nepřišlo. Njn, kdyby tak mohl svými chybami trpět člověk a né chudák koza, která za to nemůže... už se stalo a jdeme tomu čelem, každá chyba je krokem dopředu...😉 Přeji hezké dny.
PS: Manželka dělala náš první sýr, včera byla ochutnávka a je výborný...chleba, máslo, sýr, pažitka=orgasmus v hubě👍

Zubo

5.4.2023 18:09
Zubo

XXX.XXX.213.46

Ale jinak děkuji ančovičko, příště budu kontrolovat pečlivěji.

6.4.2023 09:38
roklanka

XXX.XXX.44.45

ančovička1 napsal(a):
Je to hrozné.. poměrně dobře to dopadlo,koza žije....přesto si myslím, že tomu zánětu šlo předejít..chtělo to kontrolovat vemeno,tvrdost a teplotu před porodem...také mívám kozy údernice a během březosti se prostě vemena kontrolují..měla jsem někdy také kozu před porodem s nalitym vemenem a podle situace jsem prostě usoudila, že je nutné oddojit..tak jsem oddojila do přijatelné plnosti veminka a mazala Aphlegminou mastí..preventivně.a vše v pořádku...
Aphlegminou mažu kozám veminka i po porodu,jakmile se mi zdá trochu teplejší nebo růžovější..
Tak ať to příště dopadne bez problémů..

Kontrolovat vemena by mělo být samozřejmostí,oddojovat je velký risk,který bych nikdy nedoporučila. Uvonění špuntu ve vemeni se tak akorát uvolní kanál k infekci. Nemyslím si,že tomu zánětu šlo předejít. Znám dvě chovatelky,kterým se to stalo a jsou to pečlivky.

Zubo

16.5.2023 21:12
Zubo

XXX.XXX.213.46

Dobrý den všem, tak je to něco málo přes dva měsíce od porodu a nekrotická část vemene dnes odpadla, není to nic krásného, ale koza prospívá a vypadá spokojeně, kozlíka má stále pod sebou, ale už to moc dlouho trvat nebude...😉je to macek. Přikládám fotky, kdyby někoho zajímalo jak to vypadá...

16.5.2023 21:21

zatáhlo se to moc pěkně, než se to odhojilo, někdy bývají ty díry do zvířete mnohem větší.

Zubo

16.5.2023 21:56
Zubo

XXX.XXX.213.46

Ještě jsem se chtěl zeptat jaký kdo máte názor na další připuštění takové kozy?

16.5.2023 23:24
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Tedy, vypadá to hrozně, nikdy jsem tohle nevidela..ale když koza přežila, tak si zaslouží hezký život🙂..nevim, ale já bych ji už nepřipouštěla...možná za rok,dva,až ta rána bude úplně vyhojená a zacelená.. uvidíte..poradí zkušení, veterinář..jinak se dá koza dojit stále o bez toho,aby měla kůzlata..

17.5.2023 07:56

Paráda, děkuji mnohokrát, že se dělíte o průběh případu, to je velice poučné! Příroda je mocná čarodějka...

17.5.2023 09:06
Varaxi

XXX.XXX.191.80

A ta druhá koza, ta s těmi flíčky, co nejsou neštovice, u ní jste přišel na to, co jí bylo?

Jinak respekt Vám i zdejším přispěvatelům, zejména bodlince.

Zubo

17.5.2023 09:55
Zubo

XXX.XXX.0.166

Děkuji za uznání mě, a přidávám se k díkum všem ostatním...👍 ale řeknu vám, že to nebylo jednoduché...ještě jsem chtěl říct, že koza měla od léta píchnutý preventivně tetanus, bez toho by to asi nedala. Druhé koze pupínky zmizely stejně rychle jako se objevily, mazal jsem dubovkama a "aphlegminovou" mastí. Ale co to bylo bohužel nevím...

Zoja

22.5.2023 14:33
Zoja

XXX.XXX.168.38

Zdravím, moje koza prošla tím samým a na další laktaci v pohodě ukrmila tři holky , na další kozičku s kozlíkem a stále pokračuje. Kůzlata přikrmovat nemusím a jsou z nich plemenná zvířata .

Přidejte reakci

Přidat smajlík