Ležící ovce po útoku psa

Vřesová ovce (VR)
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2023 19:17
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Zdravím ve spolek.
jedna ovce mně po útoku psa zústala ležet na břiše. Trochu žere. Jsou to už 4dny. Aby se zachránila skočila z 1m na beton. Ted nevím jestli má plámané nohy nebo je jen zesláblá a v šoku. Jak dlouho přežije ležící na břiše a přijímající potravu? Věděl by jste někdo radu?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.3.2023 19:36

čtyři dny už je dost. čím déle bude ležet, tím se snižuje šance, že vůbec bude moci někdy vstát.

zkusila bych jí postavit a pokud to nepůjde aspoň na chvilku, pak bych volala řezníka.

20.3.2023 08:31
kometa

XXX.XXX.224.101

RomanK2 napsal(a):
Zdravím ve spolek.
jedna ovce mně po útoku psa zústala ležet na břiše. Trochu žere. Jsou to už 4dny. Aby se zachránila skočila z 1m na beton. Ted nevím jestli má plámané nohy nebo je jen zesláblá a v šoku. Jak dlouho přežije ležící na břiše a přijímající potravu? Věděl by jste někdo radu?

Veterinář by nepřijel?

Viz bodlinka, dlouho ležící přežvýkavec je velmi brzy mrtvý přežvýkavec.

20.3.2023 17:43
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Tak jaké je rozuzlení? Mluvil jsem s veterinářem a řekl, že se může uzdravit. No pak jsem si ovci důkladně prohlédl a zdály se mně nohy nějaké bezvládné. Tak jsem zavolal řezníka. U řezníka jsem byl a viděl jsem překousané šlachy na všech nohách - neslučitelné s pohybem! Dle řezníka jsem ji měl porazit hned. Měla i mnoha četná další zranění, které nebyly vidět. Ach jo, moje nejkrásnější a nejzdatnější matka, měla vždy dvojčata, naprosto bezproblémově.

21.3.2023 08:51
Buggyra

XXX.XXX.198.226

Bohužel, do zvířete nevidíte, proto ne vždy to první rozhodnutí, které člověk udělá, je správné... Jestli byla ta ovce pokousaná, tak ji měl zřejmě vidět veterinář hned. Byl se podívat na ostatní ovce? Aby se vám ještě něco nevyvrbilo...

21.3.2023 09:01
Doron

XXX.XXX.23.147

Chuděrka malá :(
Hrozný, čtyři dny je opravdu dlouho.

21.3.2023 09:18
kometa

XXX.XXX.224.101

RomanK2 napsal(a):
Tak jaké je rozuzlení? Mluvil jsem s veterinářem a řekl, že se může uzdravit. No pak jsem si ovci důkladně prohlédl a zdály se mně nohy nějaké bezvládné. Tak jsem zavolal řezníka. U řezníka jsem byl a viděl jsem překousané šlachy na všech nohách - neslučitelné s pohybem! Dle řezníka jsem ji měl porazit hned. Měla i mnoha četná další zranění, které nebyly vidět. Ach jo, moje nejkrásnější a nejzdatnější matka, měla vždy dvojčata, naprosto bezproblémově.

Mluvil s veterinářem? Ten tu ovci naživo viděl? Nebo jste ho nechtěl volat přímo na místo? Protože peníze?

Upřímně, kdybyste toto řešil hned, nemusela by se ovce 4 dny trápit.

Mám to holt nastavené jinak.

21.3.2023 09:46
RomanK2

XXX.XXX.48.29

No, s veterináři pro hospodářská zvířata je to v mé lokalitě problém. A pak jsem udělal zkušenost s napadením s ovcema v lednu. Tehdy se ovce po týdnu vzpamatovaly. Tak jsem všemu chtěl dát čas. Navíc byly těsně před narozením jehňat. Komplikovaná situace.

21.3.2023 13:01
kometa

XXX.XXX.224.101

RomanK2 napsal(a):
No, s veterináři pro hospodářská zvířata je to v mé lokalitě problém. A pak jsem udělal zkušenost s napadením s ovcema v lednu. Tehdy se ovce po týdnu vzpamatovaly. Tak jsem všemu chtěl dát čas. Navíc byly těsně před narozením jehňat. Komplikovaná situace.

Chápu. Veterináři pro přežvýkavce moc nejsou. U nás (ČB) bych věděla.

21.3.2023 14:58
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Když se něco stane akutního, zavolám veterináři,kdykoliv, naložíme kozu do auta na zadní sedačky a jedeme..hned...

21.3.2023 15:36
Doron

XXX.XXX.23.147

RomanK2 napsal(a):

Co se to tam s tím napadáním psy u vás pořád děje proboha?

Jedna věc je nezavolat veterináře, ale co mě zaráží víc je, že jste ovci ani neprohmatal a neprohlédnul.

Je to týrání zvířat, neměl byste je mít, jak by řekla moje babička že statku " nejste k tomu".

Je zajímavé, jak málo soucitu dokážou hospodářská zvířata vzbudit.
Představte si, že by tady někdo napsal: Pes po útoku psa už čtyři dny leží na břiše, trochu žere. Myslite, že se to spraví?
A pak: Rozuzlení, pes měl překousané šlachy na všech nohou a byl potrhaný, má dlouhé chlupy s tak to nebylo vidět.

Přitom bolest cítí stejnou.

21.3.2023 17:08
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Vidíte a já si myslel, že se starám o své zvířata vzorně! Ještě váš postoj zaujali další 3. Paralela se psem je nesmyslná. Pes by kňučel a taky nemá ty všechny nemoci co si tady čtu, když ovce leží, může mít ketozu a hromadu dalších nemocí... nebudu tady nic psát, myslel jsem, že poradíte nebo pomůžete a místo toho se tady scházejí nesmyslné kritiky. Taky zkušenost :-)

21.3.2023 17:10

RomanK2 napsal(a):
Vidíte a já si myslel, že se starám o své zvířata vzorně! Ještě váš postoj zaujali další 3. Paralela se psem je nesmyslná. Pes by kňučel a taky nemá ty všechny nemoci co si tady čtu, když ovce leží, může mít ketozu a hromadu dalších nemocí... nebudu tady nic psát, myslel jsem, že poradíte nebo pomůžete a místo toho se tady scházejí nesmyslné kritiky. Taky zkušenost :-)

paní má pravdu a že se vám to nelíbí... té ovci se to asi taky nelíbilo.

prostě je vaše povinnost jako chovatele tomu zvířeti buď zajistit veterinární péči, nebo prostě aspoň základní ošetřovatelský servis, což je prohlídnutí, jestli není od toho psa potrhaná, jestli se dokáže postavit, případně volat toho řezníka dříve.

čekat, až to samo přejde, prostě není vůči tomu zvířeti fér.

21.3.2023 17:22
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Závidím vám všem, že máte ve věcech jasno. Nebyli by jste z toho v šoku co se stalo a jednali by jste přesně jak se má.

21.3.2023 18:32

RomanK2 napsal(a):
Závidím vám všem, že máte ve věcech jasno. Nebyli by jste z toho v šoku co se stalo a jednali by jste přesně jak se má.

tak příště budete asi chytřejší.

během studia veteriny mi říkali, že každý se učí tak, že si tvoří svůj malý hřbitůvek, ale že je povinností každého, aby byl co nejmenší.

takže ve hřbitůvku máte první hrob a přemýšlejte nad tím.

21.3.2023 18:42
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Ano, přemýšlel jsem nad tím. Poučení, ale tady určitě je. Nic tady nepsat, protože mylně jsem se domníval, že dostanu nějaké rady či pomoci. Ještě tady z člověka udělají tyratele zvířat! Nikdy víc! :-)

21.3.2023 19:15
Doron

XXX.XXX.23.147

RomanK2 napsal(a):
Ano, přemýšlel jsem nad tím. Poučení, ale tady určitě je. Nic tady nepsat, protože mylně jsem se domníval, že dostanu nějaké rady či pomoci. Ještě tady z člověka udělají tyratele zvířat! Nikdy víc! :-)

Myslím, že lidi Vám tady poradili dobře, snad Vám to trochu pomohlo k rozhodnutí ovci ukončit trápení.
Pravda, já jsem Vám neporadila nic, mně jste normálně naštval.
Poradila bych Vám tedy, abyste zamezil dalšímu útoku psů, když byly v posledních měsících už dva, a jak píše Buggyra, prohlédl ostatní ovce, jestli nejsou také potrhané, případně je ošetřil.
Co vůbec ten majitel psa? Jak se k tomu postavil?
A nějakého vet technika prostě po ruce mít musíte, nebo alespoň nějakého zkušeného chovatele v okolí.

21.3.2023 19:19

RomanK2 napsal(a):

však jste dostal radu.

ŽE SE VÁM NELÍBÍ, ŽE VÁM BYLO VYTKNUTO, ŽE JSTE SE NA TO VLASTNĚ VYSRAL A ŽE JSE SE I O TU RADU - PŘES INTENET - ZAJÍMAL AŽ PO ČTYŘECH DNECH, TO JE VÁŠ PROBLÉM.

je smutné, že lidem víc vadí, když je někdo upozorní na chybu, než chyba samotná. v tomto případě je to chyba vykoupená utrpením obratlovce. přemýšlejte nad tím.

Neregistrovaný uživatel

21.3.2023 20:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.118

Ja teda nejsem veterinar ale nevsimnout si překousanej šlach jde?? To by snad měly ty rány být vidět i pouhým okem a ne z 5cm ne???

21.3.2023 21:13
kometa

XXX.XXX.147.163

RomanK2 napsal(a):

Já bych prostě sehnala veterináře. Nebo jela s ovcí k němu. Tohle prostě neokecáte.

21.3.2023 21:14
kometa

XXX.XXX.147.163

RomanK2 napsal(a):

Ale vy jste "tyratel"!

Ovce, kráva, kůň... bohužel trpí mlčky. Nemůžete srovnávat se psem, kterému omylem šlápnete na packu.

21.3.2023 21:52
ančovička1

XXX.XXX.243.243

RomanK2 napsal(a):

V šoku můžete být hodinu,ne 4 dny..

23.3.2023 06:43
kometa

XXX.XXX.224.101

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja teda nejsem veterinar ale nevsimnout si překousanej šlach jde?? To by snad měly ty rány být vidět i pouhým okem a ne z 5cm ne???

Jde. Když to zvíře neprohlížím a čekám, že to nějak dopadne. Jako zadavatel.

Ludke

23.3.2023 07:02
Ludke

XXX.XXX.43.89

Ovce skočila ze 4 metrů na beton, a pak jí pes překousal šlachy na všech nohách, nebo na beton skočila už se šlachama překousanýma. Vy jste byl u toho když na ten beton skočila, nebo jste si to domyslel.

Chápu, že pes hryže po všem co je na ráně ... uši, nohy, genitálie, obličej ... ale o to víc se divím, že tu ovci nenadzvedl,

vždyť "překousané šlachy" to musí být dost krve ne?

Ludke

23.3.2023 07:04
Ludke

XXX.XXX.14.54

*samozřejmě myslím z jednoho metru, to je překlep (4 nohy:))

23.3.2023 07:26
Buggyra

XXX.XXX.198.226

Ony ty spodní části končetin u kopytníků nejsou osvalené a domnívám se, že pokud ten pes nehryzne přímo do nějaké velké cévy (které jsou dost možná schované pod těma šlachama), tak není důvod, aby to kdovíjak krvácelo...

23.3.2023 10:33
roklanka

XXX.XXX.44.45

RomanK2 napsal(a):

Nejen každý vet., ale i chovatel má svůj malý hřbitůvek na kterém se více,nebo méně podílel. Ale jen málo kdo si chybu přizná a zcela vyjimečně jde s kůží na trh. Dovedu si představit ,že vám někdo "moudrý" řek l,že je ovce v šoku a že se vzpamatuje. Mnoho podobných "chytrých" rad jsem slyšela a slýchám dodnes. Jsem přesvědčená ,že se vám podobná situace už nikdy nestane (tím myslím tak dlouho ležící ovci, bez alespoň laického vyšetření. Stačilo by zkusit jí postavit,ale po bitvě je každý generál a že jich tu je.). Radu jste tu dostal a i poslechl,vše ostatní už je zbytečné,škoda,že jste dotaz nedal dřív. Nikdy neříkej nikdy.