Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.4.2023 19:36
zoreta

XXX.XXX.114.208

Dobrý den, mám menší oplocený pozemek, kde si postupně vytvářím sad. Jelikož je z poloviny v dost příkrém svahu, velmi špatně se kosí. Přemýšlím o nějakém zvířeti, které by se tam mohlo přes sezónu pást a trochu mi s tou trávou pomohlo. Mám zkušenosti pouze s kozami a ty by tam vzhledem ke stromům a keřům rozhodně být nemohly. Co třeba nějaké staré ovce na dožití, nebo dvojice lam, má někdo zkušenosti? Nebo něco jiného? Na zimu mám prostorný box, seno, sláma a přístřešek na pozemku není problém. Děkuji předem za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.4.2023 19:47

ovce nebo lamy zničí stromy a keře stejně jako kozy.

25.4.2023 19:52
Varaxi

XXX.XXX.137.233

Lamy nevím, ale ovce to okoušou také. Možná později, ale nakonec stromy ohlodají.
Z nastudovaných zdrojů vím (tj. není to má zkušenost), že někteří klokani neokusují. Ale i tak je problém - není to o druhu, spíš o jedinci, jestli bude ohlodávat.
Pokud máte menší pozemek, zkuste uvážit husy. Jsou to takové malé opeřené ovečky, do cca 2000 m rozhodně vhodnější než párek ovcí, levnější, dostupnější, pasou, neokusují, pokud je spokojené, nepřelétají, stačí i menší přístřešek... Je pravda, že můžou být hlučné, to ovšem ovce také.

25.4.2023 21:16
zoreta

XXX.XXX.114.208

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ovce nebo lamy zničí stromy a keře stejně jako kozy.

Děkuji za odpověď. Někde jsem vyčetla, že lamy snad vůbec neokusují keře, ale moc věrohodné mi to nepřipadalo. S ovcemi zkušenosti vůbec nemám.

25.4.2023 21:25
zoreta

XXX.XXX.114.208

Varaxi napsal(a):
Lamy nevím, ale ovce to okoušou také. Možná později, ale nakonec stromy ohlodají.
Z nastudovaných zdrojů vím (tj. není to má zkušenost), že někteří klokani neokusují. Ale i tak je problém - není to o druhu, spíš o jedinci, jestli bude ohlodávat.
Pokud máte menší pozemek, zkuste uvážit husy. Jsou to takové malé opeřené ovečky, do cca 2000 m rozhodně vhodnější než párek ovcí, levnější, dostupnější, pasou, neokusují, pokud je spokojené, nepřelétají, stačí i menší přístřešek... Je pravda, že můžou být hlučné, to ovšem ovce také.

Klokani mně teda vůbec nepřišli do hlavy . To by tady bylo pozdvižení, ještě bych se bála, že mi je v noci někdo ukradne. Co se týče hus, ty by tam byly parádní, ale já tam nemám potok ani umělý vodní zdroj, a přeci jen je to vodní drůbež, nebylo by to týrání nechat je bez možnosti koupání ? Kopat jim tam bazén se mi moc nechce, a tahat litry vody do toho kopce taky moc ne. Nebo jim stačí něco malého ?Ale jinak husy ideální řešení. Ještě mně napadly vietnamská prasata. Sem to moc nepatří, ale třeba má zde někdo zkušenosti?

26.4.2023 05:49
Psiska12

XXX.XXX.104.193

Nové stromky vám oštípou i husy, u hus bych se přimlouvala aspoň za nějaký mini bazének ( plastové pískoviště mušle je celkem fajn ).
Jinak záleží jak velká je plocha ? A jestli máte v plánu mladé stromky zabezpečit než povyrostou, potom už je to v pohodě :)

26.4.2023 08:10

zoreta napsal(a):
Klokani mně teda vůbec nepřišli do hlavy . To by tady bylo pozdvižení, ještě bych se bála, že mi je v noci někdo ukradne. Co se týče hus, ty by tam byly parádní, ale já tam nemám potok ani umělý vodní zdroj, a přeci jen je to vodní drůbež, nebylo by to týrání nechat je bez možnosti koupání ? Kopat jim tam bazén se mi moc nechce, a tahat litry vody do toho kopce taky moc ne. Nebo jim stačí něco malého ?Ale jinak husy ideální řešení. Ještě mně napadly vietnamská prasata. Sem to moc nepatří, ale třeba má zde někdo zkušenosti?

Máte pravdu, husy potřebují vodu.

No nevím, vietnamci vám to tam přeorají a ještě jsou to mistři útěků. To už jsou lepší ti klokani. Ale ti taky rádi okusují větvičky. Nebo mary? To už fantazíruji.

Ale třeba někdo napíše jinou zkušenost.

26.4.2023 09:22
zoreta

XXX.XXX.114.208

Psiska12 napsal(a):
Nové stromky vám oštípou i husy, u hus bych se přimlouvala aspoň za nějaký mini bazének ( plastové pískoviště mušle je celkem fajn ).
Jinak záleží jak velká je plocha ? A jestli máte v plánu mladé stromky zabezpečit než povyrostou, potom už je to v pohodě :)

Pozemek má 900 m2.Stromky bych ohnala pletivem, ale mám tam i nízké rybízy a angrešty, ty už nevyrostou.Musela bych je taky oplotit,asi trvale,čímž by se plocha zmenšila asi o čtvrtinu.Ti klokani to je opravdu zvláštní .Aby mně tam pak ještě pustili .A nepřeskočí plot? Mám tam klasický 170 cm.

26.4.2023 09:28

zoreta napsal(a):
Pozemek má 900 m2.Stromky bych ohnala pletivem, ale mám tam i nízké rybízy a angrešty, ty už nevyrostou.Musela bych je taky oplotit,asi trvale,čímž by se plocha zmenšila asi o čtvrtinu.Ti klokani to je opravdu zvláštní .Aby mně tam pak ještě pustili .A nepřeskočí plot? Mám tam klasický 170 cm.

Pokud byste zvážila rukokrkého (Benettův), pak plot stačí. Ale jsou to statní okusovači stromů a větví. Takoví velcí králíci, takže stromy by to nemusely přežít.

26.4.2023 09:33

Můžete pořídit i slepice, ty sice přímo nevypasou, ale rozhodně vydupou a vyhrabou. A ještě z toho budou vejce :-) A není třeba bazénku. Každopádně žádná větší tráva tam nebude mít šanci vyrůst, 30x30 m je taková zahrádka, pro pět slepic jako stvořená. Nejspíš nebudou mít ani potřebu odcházet přes metr sedmdesát plot. A máte-li tam dostatek přírodních krytů v podobě stromků a keříků, ani vám je nesní jestřáb. Budete-li na noc zavírat, nesní je snad ani liška :-)

Jen teda slepice, jak řečeno, hrabou. Takže možná některý oblíbený keř dojde újmy, protože si pod ním udělají odpočívárnu a popeliště :-) Dá se samozřejmě zabránit a vybraná oblíbená místa třeba vyložit kameny, aby tam slepice nekutaly.

No a pak mě napadla ještě parta morčat (protože to by bylo boží :-) Nebo králíků. Před obojím by se zase musely hlídat kmínky a nízké větvičky keříků, aby to nehlodali.

26.4.2023 10:36
lupus4

XXX.XXX.205.61

No a pak mě napadla ještě parta morčat (protože to by bylo boží :-) Nebo králíků. Před obojím by se zase musely hlídat kmínky a nízké větvičky keříků, aby to nehlodali.

ideál pro kuny nehledě na vybudování podezdívky ...

26.4.2023 11:26

Tak samozřejmě králík i morče na noc zavírat, úplně stejně jako slepice či husy.
Morče toho moc nenahrabe, tak tam bych podezdívku neviděla nutně, u králíka nevím.

26.4.2023 11:41
Varaxi

XXX.XXX.191.80

Pokud budu předpokládat, že pozemek je v nějaké rozumné vzdálenosti od domu, tak to vidím na ty husy. Zapustit to plastové pískoviště nebo dětskou vaničku a holt nanosit vodu.
Lehká husa té vody až tolik nepotřebuje, vlastně je důležitá jen pro páření.
Větší zvířata 900 metrů nemá šanci uživit.

26.4.2023 12:33
zoreta

XXX.XXX.114.208

Děkuji všem za reakci. Mně by se nejvíc líbily husy, i z nostalgie, u nás doma praprababička husy léta chovala, jen teda nevím jak to dělala s tím vodním zdrojem. Koupátko by se dalo pořídit, ale nevím jestli bych je naučila chodit na noc k domu do chléva. Ono totiž 20 metrů od mého sadu žije velká kolonie jezevců, troufli by si na husy? Do chléva by to bylo tak 20 metrů přes bratrancovu zahradu.Jemu by to nevadilo, jen abych večer co večer nemusela honit pár hus. Kvůli těm jezevcům jsem spíš uvažovala o ovcích, abych se nemusela strachovat. Králíci nebo morčata tudíž nepřichází v úvahu, i když jezevci by mi byli vděční. Slepice mám u domu, tam je stěhovat moc nechci, musela bych o pár metrů dál stavět další kurník a 15 dam by mi určitě nešlo večer co večer pěkně pohromadě domů, ještě přes cizí zahradu. Hrabavá drůbež už by bratranci vadila.

26.4.2023 12:48

To bych tam dávala tedy ty slepice. Dvakrát týdně natáhnout přes zahradu souseda koridor z pletiva nebo drůbeží či ovčí síťky, přehnat slípky na druhou stranu a zase smotat. Když tam budou slepice jen občasně a přes den, nebude to lákat "supy". Jezevec podle mě sežere všechno od morčete po husu, včetně těch slepic.

Když se s bratrancem domluvíte a uděláte slepicím koridor podél bratrancova plotu, třeba to ani nebudete muset balit a bude tam moct zůstat na stálo. Budete jim tam jen přes den otvírat u sebe doma dvířka a večer je zahánět.
https://www.youtube.com/shorts/7fTUp6gKms4

15 slepic by na takovém plácku ani nemělo smysl mít celý den, vyhnala bych je tam opravdu jen na pár dní v týdnu a nebo každý den třeba na dvě hodiny, aby si nazobaly, ale nezničily.

26.4.2023 14:20
ančovička1

XXX.XXX.243.243

..tak na to koukám, že nejjednodušší bude ta kosa..🤣🤣🤣..

26.4.2023 14:32
Varaxi

XXX.XXX.191.80

Pokud máte oprávněnou obavu z dravců a pokud nelze zajistit, aby se nedostali na Váš pozemek, tak nejjistější zvíře je žádné zvíře.

26.4.2023 16:24

Já bych hlasovala pro husy.

Angresty ani rybizy vám přes léto neokousou, v zimě možná, pokud se budou nudit. Oni to nejí, preferují trávu a pampelišky. Ale když se nudí, není pastva, tak za všechno tahají, takhle okousavaji ty stromky ale i kabely na zahradní technice atd.
Přes ten vedlejší pozemek se naučí chodit vpohodě, mnohem líp než slepice. Husy se drží v hejnu, tak se vám nerozutíkají a normálně s proutkem je párkrát provedete a pak už budou chodit samy.

26.4.2023 18:34

Já bych hlasovala pro husy.

Angresty ani rybizy vám přes léto neokousou, v zimě možná, pokud se budou nudit. Oni to nejí, preferují trávu a pampelišky. Ale když se nudí, není pastva, tak za všechno tahají, takhle okousavaji ty stromky ale i kabely na zahradní technice atd.
Přes ten vedlejší pozemek se naučí chodit vpohodě, mnohem líp než slepice. Husy se drží v hejnu, tak se vám nerozutíkají a normálně s proutkem je párkrát provedete a pak už budou chodit samy.

Jednou jsme byli na exkurzi v Žáru - chov české husy, Novohradské hory. A pán povídal, jak jsou velmi zvídavé. Že jim jednou neúmyslně nechali ve výběhu traktor, který byl poměrně rychle bez ventilků. I dalších důležitých součástek.

26.4.2023 19:07
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Jednou jsme byli na exkurzi v Žáru - chov české husy, Novohradské hory. A pán povídal, jak jsou velmi zvídavé. Že jim jednou neúmyslně nechali ve výběhu traktor, který byl poměrně rychle bez ventilků. I dalších důležitých součástek.

😂😂😂...husy "okoušou" všechno!..jsou hravé a zvídavé..první by šly ty rybizy 😀..i ty ventilky jsou pro ně velice zajímavé 😀

26.4.2023 19:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

komunikace s vodní drůbeží je snadná
https://www.facebook.com/watch?v=1477128246027693

26.4.2023 19:27

ančovička1 napsal(a):
😂😂😂...husy "okoušou" všechno!..jsou hravé a zvídavé..první by šly ty rybizy 😀..i ty ventilky jsou pro ně velice zajímavé 😀

A taky povídal, že by možná "okousaly" i člověka. Že to schválně zkusil, posadil se a dělal mrtvého. A začaly tahat a uždibovat a kdo ví, kam až by se dostaly.

Ale tak zase to nejsou supi, že jo.

26.4.2023 19:32
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Takové momentky s rozmazlenými husami😂😂😂

26.4.2023 21:05
zoreta

XXX.XXX.114.208

Jak tak čtu, asi opravdu nejlepší bude se skamarádit s kosou než si pořizovat zvířecího kamaráda. Ty husy mě sice lákají, měla bych jen dvě, přes zimu by zůstávaly u domu, s proutkem bych je přeháněla, ale zas tahat do toho kopce vodu a ohrazovat keře, když bych zrovna trefila na zvídavé jedince, no nevím. Jsem každopádně vděčná za cenné rady, skamarádím se buďto s kosou nebo budu zjišťovat možnosti nějakého lehkého křovinořezu pro ženu, se kterým bych zvládla ten kopec .

27.4.2023 07:31

Můžete to tam ještě nějakému sousedovi s ovcemi nabídnout na výpas. Že by vám tam nahnal třeba čtyři ovce na víkend párkrát za sezonu. Nebo s koňmi

Nebo pozemek můžete porýpat, vysadit květnatou louku, a nechat kytkám volnou ruku Vysekávat si akorát pochozí chodníčky.

27.4.2023 08:00
zoreta

XXX.XXX.114.208

Můžete to tam ještě nějakému sousedovi s ovcemi nabídnout na výpas. Že by vám tam nahnal třeba čtyři ovce na víkend párkrát za sezonu. Nebo s koňmi

Nebo pozemek můžete porýpat, vysadit květnatou louku, a nechat kytkám volnou ruku Vysekávat si akorát pochozí chodníčky.

No ono tam už vlastně květnatá louka je. Ale jednou ročně se to zkosit muselo, páč to už byly dřevnaté lodyhy velké jak já.A to se kosou kosí blbě, a strašně špatně to hnije.Mám tam poŕád velkou hromadu z předloňska. Proto mi přišlo vhodnější to udržovat nižší.Možná by mi tam někdo půjčil pár oveček než to vypasou, to se optám.Díky za radu.

27.4.2023 11:07

No, oni ti koně taky okusujou keříčky a stromy.

Ty ovce (párkrát za sezónu) mi připadají schůdnější.

27.4.2023 11:10

Ono všechno okusuje keříčky a stromy. Ale ne, když to přijde hladové a nenechá se to tam dlouho. Koně okusují, když se začnou nudit a nebo když nemají co jiného do huby :-)

28.4.2023 14:37
juhaj

XXX.XXX.164.121

No, na malý pozemek bych koně nedávala. Pamatuji si, když nám kdysi přátelé poskytli na měsíc pozemek pro koně, než jsme koupili statek. Měli jsme dva velké a huculku, oslíka a vietnamské prasátko. Byl tam veliký pozemek, ještě ve svahu, bodláky po ramena. Za týden se tam člověk mohl natáhnout na dece.
A s huculkou a oslíkem jsem kdysi jela na tři dny vozit děti ke známým. Přes den mohli být na zahradě, menší, že tam je jen pár kytiček a stromů, jinak tráva, že tam nic nemůžou zničit. Za 3 dny jsme odjížděli a známí si rvali vlasy nad zplundrovanou zahradou. A to nepršelo.

28.4.2023 16:49

juhaj napsal(a):
No, na malý pozemek bych koně nedávala. Pamatuji si, když nám kdysi přátelé poskytli na měsíc pozemek pro koně, než jsme koupili statek. Měli jsme dva velké a huculku, oslíka a vietnamské prasátko. Byl tam veliký pozemek, ještě ve svahu, bodláky po ramena. Za týden se tam člověk mohl natáhnout na dece.
A s huculkou a oslíkem jsem kdysi jela na tři dny vozit děti ke známým. Přes den mohli být na zahradě, menší, že tam je jen pár kytiček a stromů, jinak tráva, že tam nic nemůžou zničit. Za 3 dny jsme odjížděli a známí si rvali vlasy nad zplundrovanou zahradou. A to nepršelo.

Jo jo. Spousta lidí nemá představu, kolik toho býložravec sežere a zničí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík