Dobrý den,
naše koza je nějak moc aktivní, bohužel ji ale teď nemůžu dojit a lidé, u kterých je, také ne. Na podzim byla úspěšně zasušena, nebo jsem si to aspoň myslela, ale teď na jaře se jí na pastvě nalilo vemeno. Nechci jí přivodit zánět, bude lepší ji oddojit nebo to nepodporovat a nechat tak? Na seně ji nechat nemůžeme, mají pastevní ustájení.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Srna23
napsal(a):
Dobrý den,
naše koza je nějak moc aktivní, bohužel ji ale teď nemůžu dojit a lidé, u kterých je, také ne. Na podzim byla úspěšně zasušena, nebo jsem si to aspoň myslela, ale teď na jaře se jí na pastvě nalilo vemeno. Nechci jí přivodit zánět, bude lepší ji oddojit nebo to nepodporovat a nechat tak? Na seně ji nechat nemůžeme, mají pastevní ustájení.
Děkuji
Píšete, že ji stejně nemá kdo dojit... Když necháte tak, zánět hrozí.
napsal(a):
Píšete, že ji stejně nemá kdo dojit... Když necháte tak, zánět hrozí.
Z toho mám právě strach, ale také z toho, že kvůli oddojení bude mít mléka ještě víc.
Chodím za ní hodně nepravidelně, na normální dojení to zdaleka není, takže je to taková blbá situace.
Nestalo se to už také někomu?
Nedojit,tedy pokud není vemeno na prasknutí,kde není odběr nebude tvorba. I když na zelenem to asi bude problém. Zcela upřimně nechápu ,proč máte dojnou kozu ? Nebylo by lepší ji dát někomu,kdo mléko uvítá a pokud už musíte mít kozího kamaráda,tak si pořídit hermafrodita,nebo vykastrovaného kozla.

Srna23
napsal(a):
Z toho mám právě strach, ale také z toho, že kvůli oddojení bude mít mléka ještě víc.
Chodím za ní hodně nepravidelně, na normální dojení to zdaleka není, takže je to taková blbá situace.
Nestalo se to už také někomu?
Stalo.
První koza, ač nepřipuštěná, pravidelně laktovala. Dojila se, měla vynikající mléko. Které jsem chodila ochutnávat a pít. Byla utracená kvůli klusavce.
Druhá koza dtto. Mléko už ne tak dobré, ale šlo to. Byla utracená kvůli těžké mastitidě (protože neprobíhalo pravidelné dojení), kterou se nepodařilo vyléčit.
Vím, není to statistika.