malaceskafarma
napsal(a):
takové jsem měl v chovu 3 a jednou se povedl takový i kozel! bohužel všci jeho potomci byly hnědí nebo černí jen ne takoví
a je fakt že dojily skvěle a měly často 3 i 4 kůzlata. no ale zase jsem se moc nespletl ta hnědá tam je !
Jo, ale je jich už málo... Problém největší ale vidím v tom, že babičky jsou málo mobilní - a tak plemeníci se používají ne stejného rázu, ale ani bílí nebo hnědí kozlíci - ale často buráci, poslední dobou třeba i kamerunští. A tak se z posledních krušnohorek stává přeskunďas, navíc s nízkou užitkovostí...
igor
napsal(a):
Jo, ale je jich už málo... Problém největší ale vidím v tom, že babičky jsou málo mobilní - a tak plemeníci se používají ne stejného rázu, ale ani bílí nebo hnědí kozlíci - ale často buráci, poslední dobou třeba i kamerunští. A tak se z posledních krušnohorek stává přeskunďas, navíc s nízkou užitkovostí...
no prosím, tak nakonec můl kamzík bude krušnohorka, ani o tom nevím . ale je uhlovatě černá
jirinajanickova
napsal(a):
no prosím, tak nakonec můl kamzík bude krušnohorka, ani o tom nevím . ale je uhlovatě černá
Jiřinko vy hold jste už zase o krok napřed ! My teprve lamentujeme že jich je málo a možná se pustíme do záchrany druhu a vy už máte vyšlechtěnej novej barevnej ráz a kamzík je užasnej
malaceskafarma
napsal(a):
Jiřinko vy hold jste už zase o krok napřed ! My teprve lamentujeme že jich je málo a možná se pustíme do záchrany druhu a vy už máte vyšlechtěnej novej barevnej ráz a kamzík je užasnej
teď mě tak napadá že i kdyby si někdo řekl že toto plemeno vzkřísí a sežene si jedince které odpovídají tomuto krajovému plemeni tak nebude to tak trošku černota kdyby připouštěl krušnohorcem ? pochybuju že by nějákej z nich někde se objevil na aukci a dostal licenci. Jak to tedy v tomhle případě provést aby to bylo košer ? Po všech stránkách? Opravdu by mě to zajímalo !
malaceskafarma
napsal(a):
teď mě tak napadá že i kdyby si někdo řekl že toto plemeno vzkřísí a sežene si jedince které odpovídají tomuto krajovému plemeni tak nebude to tak trošku černota kdyby připouštěl krušnohorcem ? pochybuju že by nějákej z nich někde se objevil na aukci a dostal licenci. Jak to tedy v tomhle případě provést aby to bylo košer ? Po všech stránkách? Opravdu by mě to zajímalo !
No to teda nevím, ale kdo chce šlechtit něco nového nebo podobně třeba u psů, tak to většinou jde mimo oficiální klubové struktury, protože nikdo to neuznává do té chvíle, než je těch majitelů (a zvířat) dost na to, aby si uznání vymohli. Je k tomu třeba ale dobrých a poctivě vedených záznamů (Pp), i když je to neoficiální. Taky to plemeno musí být už jakž takž ustálené a chovatelé se musí být schopni dohodnout na jakéms takéms standardu. Musí být i dostatek zvířat.
Kdybych byla nadšencem, co chce zachránit vymírající krajové plemeno, s plemenářským zákonem si teda naprosto hlavu nelámu.
No a má teda někdo ty krušnohorské kozy?
A čím se liší (kromě exteriéru) od koz hnědých či bílých? Jaká bývá (bývala) užitkovost?
Lenka ze Dvora
lenkadvur
napsal(a):
No to teda nevím, ale kdo chce šlechtit něco nového nebo podobně třeba u psů, tak to většinou jde mimo oficiální klubové struktury, protože nikdo to neuznává do té chvíle, než je těch majitelů (a zvířat) dost na to, aby si uznání vymohli. Je k tomu třeba ale dobrých a poctivě vedených záznamů (Pp), i když je to neoficiální. Taky to plemeno musí být už jakž takž ustálené a chovatelé se musí být schopni dohodnout na jakéms takéms standardu. Musí být i dostatek zvířat.
Kdybych byla nadšencem, co chce zachránit vymírající krajové plemeno, s plemenářským zákonem si teda naprosto hlavu nelámu.
No a má teda někdo ty krušnohorské kozy?
A čím se liší (kromě exteriéru) od koz hnědých či bílých? Jaká bývá (bývala) užitkovost?
Lenka ze Dvora
Pár foteček Durynské kozy z německého webu (Thüringer wal ziege),jako by z oka vypadla té krušnohorské.
puffer
napsal(a):
Pár foteček Durynské kozy z německého webu (Thüringer wal ziege),jako by z oka vypadla té krušnohorské.
další
puffer
napsal(a):
další
Možná že ta naše má taky něco "krušnohorského" v sobě
Tak se třeba tohle vlákno rozjede :-) Prosím jsem sice fanda spíše plemene Toggenburského, které se také kdysi hodně u nás chovalo, a pravděpodobně mělo i vliv na šlechtění krušnohorek, přesto by mne zajímalo, jestli by se ozvali chovatelé, kteří ještě vlastní zvířata typově podobná i v Česku :-) klidně pište, já bych měl třeba zájem o oživení stavů těchto plemen u nás :-)
Vložil jsem tady do inzerce:
https://www.ifauna.cz/burzy-a-vystavy/inzerce/r/detail/3509410/koza-krusnohorska-a-toggenburska/
jirinajanickova
napsal(a):
něco z ní určitě má, řekl by že ty znaky jsou i do toggenburek a hlavně je překrásné :-) Foto toggenkůzlátka připojuji :-)
Tak co myslíte, dá se to považovat za pozůstatky genů krušnohorky ? Ta koza vzadu je po walisserském capovy ale matka byla údajně stejná jako ta koza v popředí...
To máte tak, s těmi novými to ani jinak nejde, jsem rád jsem jsem je vyložil z vozejku, skakali dva metry do vzduchu nejsou vůbec ochočené, na úvazu se nejlíp ochočí a je to i bezpečnější - kozel má ty rohy do stran a i když věřím že nechtěně by v poplašení mohl ublížit... jinak mám bohužel štěstí na velmi dominantní zvířata která se moc navzájem nemusí,zvlášt při rozdávání šrotu jsou mezi sebou dost ostré, takže je mám uvázané tak aby vedle sebe byli jen ty které se snesou,rohaté a bezrohé odděleně(mám jen 6 dojnic),je to lepší na čištění, močí a kálej jen do uličky za sebe kterou denně dvakrát vyškrábnu a pod sebou maj relativně dlouho čisto a sucho, ven chodí poslední dobou při slabším porostu i na volno do elektriky ale to není dobré, spíš courají a vymýšlejí kraviny než aby se domů vraceli nažrané, na vazné pastvě poctivě vykousají kolečko a posunou se, je to hospodárnější, tím že nemám všechny pozemky svoje a není tam možné dělat pevné oplůtky to ani moc jiných možností nenaskýtá a mít nějaký stálý výběh jako měsíční krajinu je o ničem.Dělalo se to tak léta, tím se jsou dobře živené,zdravé a dobře dojí vidím že to není nic hrozného, maximálně to vyžaduje častější úpravu paznechtů což je hračka... každá chalupa má svoje postupy, mám je radši co nejdýl na pastvě ale v chlívě to je takhle nejlepší.. Když jdou domů z pastvy předběhnou mě a než dojdu stojí každá na svém místě a čeká, večer či při dešti řvou že chtěj domů... Máte s tím problém ?
Narazila jsem v inzerci na odkaz, stará plemena mě zajímají,tak jsem se na krušnohorku chtěla podívat.
A já takovou kozu chci Narazila jsem tak před rokem na jednu podobnou na prodej, zamilovala se do ní, jenže byla 300 km daleko. Kdybych tehdy věděla, že je potomek tohohle plemene, nějak bych si tu cestu zařídila.
Kozy mám kříženky, ale ovce chovám čistokrevné, s plemenným beranem. Tak bych třeba mohla časem přejít i na (byť neoficiální) kozy konkrétního plemene.
Tak pokud to vypadá na nějakou koordinovanou chovatelskou práci, ráda se připojím.
Ještě prosím o radu zkušenější, co to máte víc v oku, najdou se nějaké kloudné znaky i tady? (Zase je to ale opačný konec Čech.)
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/inzerce/r/detail/3514780/koza/
Žabka carevna
třošku Vás zklamu v tom inzerátu, bohužel, i když je kozenka hezká, z krušnohorkou to fakt nemá nic společného. Nese pár znaků spýš po duryňské koze, ale to mohlo být před několika generacema.
pokud Vás toto plemeno, které již téměř neexistuje zajímá a jste na FB, přidejte se do skupiny :
https://www.facebook.com/groups/1101821240021485/
která právě dohledává u nás skoro vymizelé regio-plemena
Díky za rychlou odpověď. Popravdě já moc rozdílů mezi krušnohorkou a Durynskou kozou nevidím (poznám českou hnědou od bílé a burku od anglonubijky ).
Nicméně třeba se časem něco objeví, zatím mi stačí moje kozy, to spíš že by se mi do budoucna líbilo chovat něco smysluplného, než mít kozy "jen tak". Dřív jsem chovala fretky a kvůli ozdravění chovu jsem chovala i polotchoře a mláďata prodávala do zahraničních chovů, tak by mi přišlo fajn něco udělat i pro chov koz.