Ako spravne zapojit elektricky ohradnik?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2012 22:01
kukuland

XXX.XXX.153.232

Asi pred 2 rokmi som si kupil elektricky ohradnik polskej vyroby. Je tu sice navod, ale nie som si poriadne isty ako ho nainstalovat. Okrem zdroja som si kupil plastove stlpiky, 400 metrov pasky, premostenie a 2 pruziny na branu. Dnes som si skusil najst na nete nejaky navod na zapojenie. V mieste prechodu pruzinovej brany som videl ze v zemi je zakopany drot, ktory prechadza s pravej strany oplotenia po pod branu a spaja sa s lavou stranou oplotenia. Ja som si myslel, ze okruh spaja ta struna brany a nie nejaky drot ktory prechadza po pod branu. Okrem toho som tam videl ze ten ohradnik je uzemneny, ked ho neuzemnim nebude fungovat? Aky drot akeho prierezu je potrebny na jeho uzemnenie? A este ma zaujimalo ze ohradnik hranici s mastalou do ktorej som chcel aby zvierata mohli lubovolne vchadzat a vychadzat z nej, ale pritom vstupna brana je len jedna, ale nachadza sa na inom mieste, je preto potrebne prepojit nejako aj miesto vstupu do mastale? Co sa tyka pruzin brany, stacia len 2 alebo musim mat 3. Ohradnik by mal sluzit pre ovce a kozy. Aka je spravna vyska medzi el drotmi, tak aby nim koza nepresla? dakujem za info.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2012 09:34

Podivej se sem tady najdes par uzitecnejch informaci.
Ma to asi 12Mb

http://www.agrotrans.cz/Upload/Customers/Agrotrans_cz/CustomUpload/Katalog/potreby_pro_oploceni.pdf

9.6.2014 13:02
ivo_s

XXX.XXX.202.169

Dobrý deň, mám problém ktorý sa týka asi tejto témy. Mám el. sieť 112cm x 50m (v nej dve kozy) v záhrade. Zdroj impulzov som si ale umiestnil do maštale (ku elektrike). Záhrada je dlhá tak som si zakúpil 100m vysokonapäťového káblu. Problém je v tom, že teraz tam mám slabé impulzy (lanko udržím v ruke). Zdroj impulzov mám slabší - AKO Duo-Power X1000 (max výstupná energia 0,7J). Problém vidím v zemnení, ktoré je momentálne určite nedostatočné (hliníková tyčka 30cm). Myslíte ale, že by mohlo byť zemnenie vzdialené cca 100m od ohradníka (momentálne je to asi 25m). Veľmi pekne ďakujem za rady. Pekný deň prajem

9.6.2014 15:11
xdingo

XXX.XXX.127.2

Pro kukuland:
Pružiny na bráně neslouží ke spojení elektrického obvodu. Protože naopak při procházení by docházelo k rozpojení obvodu - a například na druhém konci ohrady by si toho mohla zvířata všimnout a utéci. Proto se dělá propojení izolovaným kabelem pod zemí. Aby ohradník byl stále pod proudem bez ohledu na to, jestli zrovna někdo otevřel bránu nebo ne.
Ideální výška neexistuje. Nepíšete plemeno ovcí/koz, stáří a podobně. Takže buď si najděte vhodnou tabulku pro svá zvířata, nebo vyzkoušejte. Já osobně volím většinou 3 dráty. Rozdíl v pracnosti a ceně je minimální a mám větší jistotu, že nic nezdrhne.

Pro ivo_s: Uzemnění se doporučuje většinou tyčí zakopanou alespoň 1m do země. 0,7J je opravdu celkem málo, ale záleží, na jaké je to zvíře. Problém může být v nějakém odfláknutém spoji, který klade velký odpor nebo nevhodném (levném) kabelu, který má opět vysoký odpor. Takto nadálku bych problém viděl pravděpodobně v nedostatečném zemnění, ale jak jsem psal, může být i jinde.

10.6.2014 00:44
b.o.y

XXX.XXX.207.40

Zapojení ohradníku není žádná velká věda. Pokud se alespoň trochu vyznáte v elektrice. smajlík

Samotný zdroj impulsů má kromě vstupu napájení (ať už z baterky nebo z adaptéru) dva výstupní dráty:
1.uzemnění
2. konektor, na němž jsou vysokonapěťové impulsy

Uzemnění musí být připojeno k zemnící tyčce. Je na to samozřejmě norma s více tyčkami, ale já mám vyzkoušeno, že bohatě stačí jedna. Ideální je pozinkovaná trubka tak metr dlouhá, kterou zatlučete skoro celou do země. Nejlépe někde do stínu, čím vlhčí místo tím lépe. Když ji čas od času trochu zalejete, nic nepokazíte. Drát k ní natažený nemusí být nijak zvlášť silný (neteče tam žádný velký proud), ani speciálně izolovaný. Co je ale důležité, aby byl k tyčce dobře připojen bez přechodových odporů způsbených rzí a podobně. Dá se použít třeba i něco takovéhoto, ale je to zbytečně drahé: http://www.hromosvody-material.eu/berovice/eshop/7-1-Uzemneni/0/5/97-ZT-1-5-K-zemnici-tyc

Vysokonapěťové impulsy mívají napětí 5-10 tisíc voltů. Čím je napětí větší, tím vzniká delší jiskra, což je důležité zejména u ovcí, které mají vlnu a krátká jiskra by jí neproskočila. Dlouhá jiskra ale zároveň znamená nutnost dobré izolace. Přívodní drát k ohradníku by proto měl být realizován buďto vysokonapěťovým kabelem, který má velmi silnou izolaci a neprobije, anebo lze použít obyčejnější vodič (i bez izolace) a natáhnout ho po izolátorech. Druhá varianta vychází myslím levněji, ale je třeba si uvědomit, že se drát nesmí po cestě ničeho dotýkat. Pokud se přiblíží na půl centimetru např. ke kmeni stromu, bude probíjet, obzvlášt za vlhčího počasí a na ohradníku budete mít slabší impulsy. Důlěžité je ohlídat si i vzdálenost drátu zemnění a impulsů i u samotného zdroje - i tady to může probíjet, táhnete-li je vedle sebe.

K vysokonapěťovým impulsům by měly být připojeny všechny části ohradníku přímo, tj. nikoli např. přes odepínací pružinu brány. Propojení mezi jednotlivými částmi ohrady lze udělat buďto vzduchem, máte-li kudy, anebo pod zemí. V ale dejte kabel do chráničky, protože jinak vám např. ostrý kamínek snadno poškodí izolaci, bude to probíjet, v ohradníku nebude žádná energie a dost blbě se pak hledá, kde je problém.

Pokud jde o dráty, ovcím většinou taháme čtyři pozinkované dráty o průměru minimálně 2 mm, raději o nějakou desetinku více. Není to úplně o tom, aby tím zvířata neprolezla (když budou chtít tak prolezou i mezi šesti dráty), ale spíše o tom, aby k ohradníku měla "úctu" a držela si odstup. Pokud je nedržíte na vydupaném plácku, zatímco za ohradou je krásná pastva, většinou to funguje. Celou čtveřici drátů je dobré na několika místech propojit tak, aby vedení bylo paralelní a nikoli sériové, paralelní má menší odpor, což znamená menší ztráty.

Pokud máte ovce ve výběhu i v zimě, tak přívod k ohradníku nepřipojujte k nejnižšímu drátu. Ten je naopak dobré si uzpůsobit tak, aby šel od ostatních odpojit pro případ zapadení sněhem např. odšroubováním jedné svorky.

10.6.2014 07:24
ivo_s

XXX.XXX.202.169

Ďakujem pekne za rady, pomohlo to a už to aj funguje. Na doplnenie - vysokonapäťoví drôt je kvalitný, práve preto som sa obával, že som ho kúpil zbytočne. V ohradníku mám dve kozy - hnedé - bezrohé, pričom jedna z nich je ešte len 2 mesiace stara (50% anglonubijska). Cez oplotok prešla len ak tam nebol prúd, takže myslím že na túto moju kombináciu stačí aj tento slabší zdroj. Riešenie bolo nakoniec predsa len v zemnení. Ja som na to použil starý kus hromozvodu, žijem však na Orave, takže mi tam samozrejme aj na 5 pokus zavadzal stále nejaký kameň, tak som to nabil asi len 50 cm hlboko, dal som ale dve tyčky. Vec sa teda vyriešila a ja Vám ešte raz veľmi pekne ďakujem.

11.6.2014 01:21
awery

XXX.XXX.224.25

Mohu se zeptat také okolo ohradníků, co pro mne který údaj uvedený na ohradníku znamená? Vím, že mám sledovat především J, které by pro ovce měly být +/- 5J a prý také V, které by měly být kolem 5000 ale co mi který údaj říká?
Díky ZČ

12.6.2014 09:25
xdingo

XXX.XXX.127.2

Napětí (ve V): Je důležité spíše s pohledem na velikost (délku) ohrady a její typ (odpor drátů, atd...). Čím je ohrada delší, k tím větší ztrátě napětí dochází.

Energie (v J): Určuje, jak velkou "ránu" zvíře dostane, když se ohradníku dotkne. Zde je nutné volit striktně podle druhu zvířete v ohradě!! Ovce chtějí vysoké (3-5 J), zatímco například koně a psi mají mít velmi nízké (cca 0,2-1J). Není problém si to vždy pro jednotlivá zvířata dohledat, navíc to bývá i v návodu k ohradníku nebo vám prodejce poradí.

2.8.2014 21:33
b.o.y

XXX.XXX.25.36

Energie (jouly) říkají, jak velkou dostane zvíře ránu, když se ohradníku dotkne.
Napětí (volty) jsou důležité kvůli délce jiskry, kterou je ohradník schopen udělat. Čím větší napětí, tím delší jiskra, 10.000 voltů dává jiskru delší než 1 cm. Pro ovce je vhodných právě těch 10.000 V, protože jiskra musí často proskočit vlnou (i když často dostanou do čumáku, kde té vlny je méně). Vyšší napětí je vhodné také v případě delších ohrad, protože s délkou ohrady narůstá její odpor, což snižuje výsledné napětí.

5.8.2014 06:58
vasa_prokop

XXX.XXX.175.99

Zdravím.
Jak jste tu psali, že Ovce potřebuje větší ránu, než pes, tak mě napadlo, když se náhodou dotkne ohradníku pes a je v něm 6J, nemůže mu to ublížit? máme Malou Kniračku a Rotvíka a chystáme se pořídit ovce.

vůbec si nedělám iluze, že by se sem tam k drátu nepřipletli, tak se raději ptám. nerad bych jim neznalostí ublížil.

7.8.2014 12:54
opily.leguanek

XXX.XXX.5.220

Mám jezevčíky, ti když dostali ránu, pelášili z pastviny domů, cesta necesta, přivolat se nedali. Pak už se nikdy na 100 m k ohradníku nepřiblížili, nechtějí jít ani k té pastvině, tak si to pamatují. Ale nijak jim to neublížilo. Mám ohradník silnější pro ovce a kozy, myslím 4J.

7.8.2014 19:30
b.o.y

XXX.XXX.91.36

Náš pes ránu 5J dostal několikrát a nic se mu nestalo. Ale když ji dostal pelášil tak dvěstě metrů a skučel u toho. Vždycky si dá nějakou dobu pohov a pak se dotkne zas. Asi nebude dvakrát inteligentní. smajlík

milan mimi

12.5.2015 21:31
milan mimi

XXX.XXX.77.1

Dobry den,
chcel by som sa spytat, že akym sposobom mam skušat či funguje ogradnik.mam nejake skušačky doma le bojim sa že to neprežiju a stale skušat dotykom tiež ma nebavi, lebo občas to dost kopne

25.5.2015 14:18
dhufnagel

XXX.XXX.88.145

Dobrý den,
tak na zkoušení ohradníků jsou zkoušečky určené pro 10.000 V a nebo ja to zkouším přez kousek trávy :) I když ruka trochu zabrní není to tak hrozné :).

3.7.2016 17:05
Jazvec

XXX.XXX.61.164

Dobrý deň,
My máme skôr opačný problém. Ohradnik je príliš silný. Konkrétne 8-10 tis. V,3J (výstupná energia). Toho keď sa koza dotkne tak skočí ďalej do ohradníka a schytá ďalšiu ranu. Mladšiu kozičku odhodilo a ostala chvíľku na chrbte, nohy vo vzduchu... hneď sme to vypli. Pomohlo by zrušenie jednej zemniacej tyče? Predpísané sú ale dve. Nepoškodí to zdroj?
Vďaka,
J.
-.

3.7.2016 19:23

Nejsem elektrikář, ale nedostatek zemění snížuje na ohradník přenášenou energii, takže by to mohlo pomoci..

3.7.2016 20:30
Ughuehue

XXX.XXX.66.189

Tohle mi nepřijde normální, přijde mi to spíš na nějakou poruchu. Ohradník by neměl v žádném případě zvíře paralyzovat nebo omráčit a to ani ten nejsilnější.
Koza je navíc jedno z nejodolnějších zvířat a 3J není mnoho.

4.7.2016 05:10
Jazvec

XXX.XXX.234.156

Nezdá sa mi to ako porucha. Napätie 8000 V bolo odmerané na to určeným pristrojom, impulzy dáva zdroj pravidelne, jeho vstupná energia ja je 5 J, vystupná 3 J, podla štítku. Ohrada je dlhá asi 200m. Dá sa odmerať aj niečo iné ako napätie? Sused mal takto ohradený včelín a ako povedal, keď sa ohradniku náhodou dotkol, tak letel 10m. Aj keď možno je to všetko prehnané. Navyše keď sme ohradu zapojili, mala iba 4000V, potom sa to "vylepšilo", asi dážď.

markusius

8.7.2017 01:13
markusius

XXX.XXX.234.216

Mozem pouzit uzemnenie o hromozvod?

Petřík Jan

8.7.2017 08:10
Petřík Jan

XXX.XXX.50.9

Ne v žádném případě.

9.3.2019 15:38
Unas

XXX.XXX.134.130

Zdravím příznivce el.ohradniku ,chtěl bych poprosit o radu mám zdroj 4/8 J.
Ovce mi utíkají stylem ,že ohradnik projdou plnou chůzi, našel jsem takzv.velitelku stáda a přiložil sem ji k ohradniku čumákem a trvalo dost velkou chvíli než ji to koplo, při měření napětí ok.draty .mám převázane dva zemnici kůly....akorát nemám uzavřený okruh z jedné strany ohrady připojené napětí druhý konec připojen k budově....
Prosím o radu
Dekuji

10.3.2019 14:10
dad

XXX.XXX.64.31

na tuhle sílu ohradníku bych přidal další zemnící tyč, zálivka uzemnění je ku prospěchu věci, uzavřený okruh být nemusí, jakou máte frekvenci pulzů a z čeho a v jaké délce je ohradník ?

10.3.2019 23:46
Unas

XXX.XXX.209.114

Zemnicí tyče mám dvě asi 70cm zabite v zemi ,frekvenci nevím kde najít jakou mám podle toho jak to cvaká je to asi 1 sekunda impulsu.Mám zdroj od Forst Agro s40HTE,ohradu mám dlouhou asi 500 metru.Je mi zajímavé že jak sem ohradu postavil asi před 3 roky tak to bylo agresivnější v účinku .Nedávno jsem opravoval drát na izolátoru který je ve zdravém kmenu stromu a tam to zajímavé pleskalo o kmen vzdálený asi 2cm pravidelně jistě,že jsem tento výboj odstranil ,ale jak sem líčil dřív, ovci když jsem přitlačil na dráty tak k výboji došlo dobře až tak za 3 sekundy a to je hodně,mladé běhají pod dráty uplně svobodně neboť je to nekopne,i když drát se jim sveze po zádech..Vyzkouším zkontrolovat uzemění jestli není zaoxidovaný drát jinak opravdu už nevím....jistě,že měl jsem půjčený velký zdroj vyráběný cz firmou výsledek byl úplně stejný takže ve zdroji by to asi neviděl ......elektrický vodič mám složen z 2xcu a4xnerez.....Beru, že mají nyní ovce vlnu,ale přece je vlhká a na čumáku to taky nic moc nezabírá....Děkuji za možnou pomoc....

PetrCib

28.3.2019 09:08
PetrCib

XXX.XXX.246.29

Zdravím, také bych potřeboval poradit, mám el.ohradník natažený podel pletiva cca 30cm od pletiva. Zdroj pripevneny na mastali VN kábel pod zemí (vložil jsem ho do PPR trubek) k ohradníku cca 10m. Kam mužu dát zemníci tyče. Mám dvě nebude to dělat problem při pletivu? dopojeni k zemnícím tyčím mužu vést vzduchem? Pŕipadně přichycený k pletivu? A jak daleko od zdroje musí být? Díky za odpovědi

1.4.2019 08:37
dad

XXX.XXX.64.31

Unas - ovce není zkoušečka, ta stojí dvě stovky a ukáže vám kolik Voltů tam běhá
zemnící tyče nebo páska patří zatlouct nebo zakopat metr do země (když to jde), jestli tam máte sucho tak se obsype ještě bentonitem a zalévá se
u zdroje nad 4 J jsou doporučované tyče tři, tři metry od sebe, propojení je libovolné, vzdálenost od zdroje není určená
záruka na zdroj je dva roky, jestli dává pulzy po třech vteřinách, tak je na výměnu

11.10.2019 19:45
Stefanopro42

XXX.XXX.177.131

Dobrý den.

Návod jak sestavit ohradu a měření na ohradě...

https://www.youtube.com/watch?v=Udrsd3BdE1k

Kdyby něco, mám tam i telefon...

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík