Koza celoročně venku v 650 m.n.m?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2013 18:57
luthien.ka

XXX.XXX.8.82

Pěkný den všem, nejde se někdo, kdo by měl celoročně venku kozu (nebo kozu s ovcemi) ve vyšíí nadmořské výšce, kdy je většinou celou zimu sníh? Bydlíme v Krkonoších, měla by přístřešek, do kterého nefouká, přístup k vodě (jezírko, potůček)... Děkuji smajlík

28.5.2013 14:43
luthien.ka

XXX.XXX.8.82

Nikdo nemá zkušenost?

30.5.2013 16:07
davindus

XXX.XXX.207.148

ja mam kozu tetkom venku a bydlim kolem 400m.n.m mam přistřešek a koza v pohodě.ale nesmí byt dlouhodobě vystavena dešti. pokud ma přístřešek tak se sama schova.ja chovam kozu hnědou kratkosrstou a ta je odolnější na chladné počasí než bíla....

2.6.2013 21:52
papol

XXX.XXX.148.26

Dobrý den,
jsme asi v 500 mnm a kozy jsou venku, s možností vejítí do chlívku. Ten jsme po roce zateplili další vrstvou desek, ale není to vzduchotěsné. Často mě kozy překvapí, že i když si myslím, že je už zima a po ránu jinovatka spí venku. Dokonce naše první koza přežila tři dny v mraze -5 v noci v lese - když jsme jí přivezli utekla a tři dny se nedala chytit. Přes den se jí podařilo dojít do chléva se nažrat a zmizet až třetí den jsme jí utrefili . Kůzlata tak letos přežila mrazivé noci v březnu -15 v chlívku. Vadí jím když zmoknou a nemají se kam schovat a pak jim vadí vítr, to se taky radši schovají. Na chlad si zvyknou. Pavlína

3.6.2013 23:02
davindus

XXX.XXX.207.148

mužete poslat fotku vašeho přistřešku pokud možno i s kozou..díky ,dav

4.6.2013 08:22
rosnička

XXX.XXX.175.247

davindus napsal(a):
mužete poslat fotku vašeho přistřešku pokud možno i s kozou..díky ,dav

Moje kozy jsou celoročně venku jdou do maštale jen pár dní před porodem někdy ani to ne.Letos se nám všechna kůzlata narodila venku ale přenesla jsem je do maštale .

4.6.2013 08:28
rosnička

XXX.XXX.175.247

Také tato 16 letá koza co letos porodila krásnou černou kozičku , to ještě nafotím a přidám.Tato koza ve svých 8 letech chtěla umřít do té boby byla přes zimu v maštali .Od doby co je přes zimu venku je jako mladice , vodí stádo .

4.6.2013 08:35
rosnička

XXX.XXX.175.247

Moje zkušenost s ustájením koz přes zimu venku jen v přístřešku je možné.Všechny naše hladkosrsté kozy se na zimu připravují , naroste jim hustá podsada která kozám v maštali většinou nenaroste.

4.6.2013 09:35
davindus

XXX.XXX.207.148

díky moc za fotky vypadato u tebe velice pěkně, koza se aklimatizuje....a jak snašeli mrazy -20?

4.6.2013 21:25
rosnička

XXX.XXX.150.172

davindus napsal(a):
díky moc za fotky vypadato u tebe velice pěkně, koza se aklimatizuje....a jak snašeli mrazy -20?

Zima jim nevadí nesmí mít průvan jsem z Vysočiny a tady máme v zimě hodně často přes -20 a nikdy žádný problém nebyl , žádné nachlazení prostě perfektní kondice .A když to zvládne tato stařenka která žije tak dlouho myslím hlavně proto že jsou celoročně venku na vzduchu a v létě se pasou na 5 hektarech a žerou jen co potřebují ne to co jim člověk dá .Rosnička

4.6.2013 22:53
davindus

XXX.XXX.207.148

kašmirove kozy maji oproti hnědým větší a hunatější kožich.tak nevím jak by přežila hněda kozenka jen v přistřešku -20 bez ujmy na zdraví..

4.6.2013 23:37
rosnička

XXX.XXX.150.172

davindus napsal(a):
kašmirove kozy maji oproti hnědým větší a hunatější kožich.tak nevím jak by přežila hněda kozenka jen v přistřešku -20 bez ujmy na zdraví..

Mám kašmírky i kozy obyčejné a nikdy problém nebyl přístřešek je zateplený a celoročně otevřený.

5.6.2013 23:39
davindus

XXX.XXX.207.148

pani rosničko pěkné kozy, a kdy pak se vám kozlí?Jak jsou mrazy nebo čekate až na brezen duben...Znamí mněli bile i hnede v chlivku asi nebyl zateplenej a kuzlata nepřežily když byl mraz venku -20 předpokladam v chlivku tak -10-15.jake pak mate s tímto skušenosti...

6.6.2013 22:35
rosnička

XXX.XXX.189.94

davindus napsal(a):
pani rosničko pěkné kozy, a kdy pak se vám kozlí?Jak jsou mrazy nebo čekate až na brezen duben...Znamí mněli bile i hnede v chlivku asi nebyl zateplenej a kuzlata nepřežily když byl mraz venku -20 předpokladam v chlivku tak -10-15.jake pak mate s tímto skušenosti...

Zdravím , kašmírky rodily v lednu venku v tý boudě v mrazech , kůzlata živá suchá a i s kozou je hned dám do maštale kde neklesá teplota pod 0 .Hnědé kozy před porodem odvádím také do této maštale.Jinak jsou celou zimu venku . Při tomto odchovu ani jediný uhyn kůzlat.Samotná jedna koza by tam jistě nepřežila , ve stádě se zahřejou a vidíte na fotkách jakou mají srst , , žádné problémy s plísněmi nebo jinou kožní chorobou,zdravé nohy,plíce nic s čím se můžete setkat při chovech v některých stájích.Kdo viděl na vlastní oči a z blízka srnu v letní srsti a srnu v zimní srsti ten tento odchov pochopí a s kozou je to to samé včetně krmení a napájení .To je celé kouzlo tohoto odchovu.Chovám kozy 30 let tak vím o čem mluvím.Kozy očkuji proti tetanu a 2 x ročně odčervím jinak vše zařídí příroda.

6.6.2013 22:51
davindus

XXX.XXX.207.148

ještě sem se chtěl paní rosničko zeptat cose tyče krmení.Doroste kuzle do sve velikosti když ji budu davat šrot jen občas nebo potřebuje šrot neustale.A připouštíte v první říji v 10 mesicích nebo a až na další rok...Jistě mate za 30 let hodně zažitku a zkušeností rad bych slyšel vaše nazory.Ja chovam 1 kozu hnedou s 3 ovcemi a koza je upla jen na ovce a špatně se ochočuje do lidskych rokou furt je placha i když ji mám skoro už měsíc..s pozdravem Dav

8.6.2013 21:59
rosnička

XXX.XXX.137.30

davindus napsal(a):
ještě sem se chtěl paní rosničko zeptat cose tyče krmení.Doroste kuzle do sve velikosti když ji budu davat šrot jen občas nebo potřebuje šrot neustale.A připouštíte v první říji v 10 mesicích nebo a až na další rok...Jistě mate za 30 let hodně zažitku a zkušeností rad bych slyšel vaše nazory.Ja chovam 1 kozu hnedou s 3 ovcemi a koza je upla jen na ovce a špatně se ochočuje do lidskych rokou furt je placha i když ji mám skoro už měsíc..s pozdravem Dav

Na tuto otázku Vám odpoví každý něco jiného proto dávám možnost dalším at se vyjádří k otázce.

Lucie667

9.1.2016 13:36
Lucie667

XXX.XXX.111.237

Dobrý den, mám velkou prosbu. Máme roční kozičku i s ovcema celoročně venku, mají dřevěný přístřešek kam nefouká, ale ona stejně neustále leží venku. Dnes jsem si všimla, že krvácí z pochvy. Bojím se, že je asi nachlazená, ale nejde mi to nějak na rozum vzhledem k tomu jejímu dobrovolnému spaní "pod širákem" máte prosím někdo nějakou zkušenost s krvácením koziček? Je možné, že je to jen banalita, ale mám jisté obavy. Děkuju moc, Lucie.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2016 19:29

A neprskala se náhodou? není to outsider? Nevyháněj jí ostatní z přístřešku?

Denis123456

9.1.2016 21:07
Denis123456

XXX.XXX.230.6

rosnička napsal(a):
Zdravím , kašmírky rodily v lednu venku v tý boudě v mrazech , kůzlata živá suchá a i s kozou je hned dám do maštale kde neklesá teplota pod 0 .Hnědé kozy před porodem odvádím také do této maštale.Jinak jsou celou zimu venku . Při tomto odchovu ani jediný uhyn kůzlat.Samotná jedna koza by tam jistě nepřežila , ve stádě se zahřejou a vidíte na fotkách jakou mají srst , , žádné problémy s plísněmi nebo jinou kožní chorobou,zdravé nohy,plíce nic s čím se můžete setkat při chovech v některých stájích.Kdo viděl na vlastní oči a z blízka srnu v letní srsti a srnu v zimní srsti ten tento odchov pochopí a s kozou je to to samé včetně krmení a napájení .To je celé kouzlo tohoto odchovu.Chovám kozy 30 let tak vím o čem mluvím.Kozy očkuji proti tetanu a 2 x ročně odčervím jinak vše zařídí příroda.

Tomu říkám pašík, Je to svinka že ?zdali pak se mohu zeptat jak odchovává mlade a kolik kusu asi rodí?

10.1.2016 07:52
kosta

XXX.XXX.114.1

Myslím si, že se ta koza bojí jít dovnitř, protože ji tam někdo ubližuje.Proto je pořád venku.Kde
má krmení a pustí ji ke krmení ty ostatní zvířata?

10.1.2016 08:16
rapotacka11

XXX.XXX.32.201

Paní si myslí, že to může být banalita .

10.1.2016 08:47
Lucie667

XXX.XXX.111.237

Včera jsem je pozorovala, kozička nemá strach jít dovnitř ani ji z tama nevyhání. Prostě se tam jde podívat a zase vyleze ven kde ulehne pod krmítko se senem. Většinou ty rozbroje co vznikají vyprovokovává ona. Je dost drzá :) Ke korýtku i krmítku na seno ma přístup a žere naprosto obvykle. Močí taky standartně jako kdykoli jindy, takže to nakonec vypadá, že ji obskočil beran a potratila. Děkuji Vám za tipy, mám se o nich ještě hodně co učit.

rapotacka11:A jediné, co jsem uvedla že si myslím je, že je nachlazená, tak prosím nepřekrucujte moje slova.

10.1.2016 10:55
profesor1

XXX.XXX.192.98

rapotacka11 napsal(a):
Paní si myslí, že to může být banalita .

A vy si myslíte co?

31.10.2019 22:15
Roxy262

XXX.XXX.126.200

Ahoj dostal jsem v zari k narozeninám kozlika, obyč.hnedeho, ted mu je 5 mes. Mam pro nej takovou spise kostku z jedne str.otevrenou. Po te co tu ctu se radeji ptam, zdali mi zvladne prezit sam ci mu mam poridit kozicku, aby se zahrivali vzájemně jak zde pisete, nez mu poridim neco jako chlev. Dik za odpoved.

1.11.2019 14:19

Koza je stádové zvíře tudíž ze zákona musí být nejméně dvě.

1.11.2019 16:23
ladd

XXX.XXX.34.47

Tak chlév pořizovat nemusíte, stačí, když uzavřete i tu čtvrtou stěnu přístřešku a necháte jen otvor jako vchod (do něj můžete pověsit deku nebo celtu), viz příspěvky z roku 2013.
Další kozu mu pořídit musíte, viz příspěvek výše.

Přidejte reakci

Přidat smajlík