Kozí sýr uzený v týpí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.11.2006 22:38

Dneska jsem udělala pokus, který vyšel dosti dobře. Kozí sýr jsem udila v "indiánské udírně". Postup je na nemoderce, sem se jdu chlubit fotodokumentací. Radmila

5.11.2006 22:39

gretlik napsal(a):
Dneska jsem udělala pokus, který vyšel dosti dobře. Kozí sýr jsem udila v "indiánské udírně". Postup je na nemoderce, sem se jdu chlubit fotodokumentací. Radmila

týpí otevírám...

5.11.2006 22:42

gretlik napsal(a):
svlečený ze síťky

dobrou chuť

6.11.2006 07:23

gretlik napsal(a):
dobrou chuť

Teda bomba. Indiáni by záviděli.. Moc gratuluji , a jen se modlím, že ten muj to neuvidí...jinak zítra pobíhám okolo ohně a strouhám bukové piliny!!! Sýr vypadá krásně .Nonení to dobropdružství? Já si připadám vždycky při výrobě jako Robinson...helena

6.11.2006 08:35

hehe napsal(a):
Teda bomba. Indiáni by záviděli.. Moc gratuluji , a jen se modlím, že ten muj to neuvidí...jinak zítra pobíhám okolo ohně a strouhám bukové piliny!!! Sýr vypadá krásně .Nonení to dobropdružství? Já si připadám vždycky při výrobě jako Robinson...helena

Vypadá opravdu lákavě. Že bych postavila taky týpí,ale to už by doma měli jistotu ,že jsem se zbláznila definitivně. Ale klobouk dolů,to by mě nenapadlo. Napište jaká to byla mňamka. Renata

6.11.2006 09:25

hehe napsal(a):

Já mám na zahradě klasickou udírnu, jenže místo ústí kouřovodu tam mám hromádku krtka-úderníka , takže mi nic jiného než týpí nezbylo . Ale pokud se Vám nechce stavět týpí a máte doma starý velký zavařovací hrnec s padnoucí pokličkou ( ta mi chybí ) a otvorem na teploměr ( a korkovou zátku, která otvor uzavře, pokud v něm není teploměr), není nic jednoduššího: do hrnce na dno dáme vyšší vrstvu pilin, nad to dám v nerezovém napařováčku na knedlíky, kterému jsem prodloužila nožičky, sýr. Zavřu a strčím do ohniště na rozpálené uhlíky. Tady je ale problém - je třeba kontrolovat teplotu. Když vystoupá nad 40-45, sýr se začne tavit.
Jinak prý to zvládne i plynový vařič místo ohniště, ale to jsem nezkoušela.

6.11.2006 09:27

renata napsal(a):
Vypadá opravdu lákavě. Že bych postavila taky týpí,ale to už by doma měli jistotu ,že jsem se zbláznila definitivně. Ale klobouk dolů,to by mě nenapadlo. Napište jaká to byla mňamka. Renata

Pro Renatu: Sýr je vynikající, má v těstě malé otvůrky, nicméně i když je vyuzený do světlé barvy, voní dýmem i uvnitř. Zítra, jen co dosbírám dostatek mlíka, vařím další dávku a opět budeme udit. Radmila

9.11.2006 18:04

gretlik napsal(a):
dobrou chuť

Dobrý den!
tak teda to je skvělej nápad! Jen by mě moc zajímal postup výroby toho sýra před uzením....
Díky
Lucie

10.11.2006 21:26

luciarb napsal(a):
Dobrý den!
tak teda to je skvělej nápad! Jen by mě moc zajímal postup výroby toho sýra před uzením....
Díky
Lucie

Hezký večer. Recept na tento sýr je prajednoduchý:

na 1 l mléka potřebujeme 0,5 ml syřidla Laktochym 1:5000 a 2 dl vařící vody.

a postup:
Mléko zahřeju na 40 stupňů Celsia, vmíchám syřidlo rozmíchané v trošce studené vody. Nechám stát 2-3 hodiny, než se udělá sýřenina. Tu nakrájím na malé kostky, opatrně rozmíchám rukou. Pak vliju horkou vodu a ještě promíchám. Po dalších asi 10 minutách sýřeninu vyberu a dám do formičky- používám cedník vyložený plachetkou. Zatížím asi na 1/2 hodiny. Pak sýr naložím do solanky. Po okapání strčím do závěsu (uzlíčkovaný ze lněného provázku)....
Radmila

12.11.2006 21:32

gretlik napsal(a):

Dneska jsem dělala druhý pokus - tentokrát jsem sýr nechala okapat v silonových podkolenkách a pak dala do malých sítěk, uzlíčkova¨ných z bavlněného a lněného provázku. Taky super! A protože jsem zkoumač, založila jsem dnes třetí pokus - do sýrového těsta jsem vmíchala uzené masíčko... Už kape.... Až bude hotovo, zase nafotím a dám vědět... Radmila

12.11.2006 22:12

gretlik napsal(a):
Dneska jsem dělala druhý pokus - tentokrát jsem sýr nechala okapat v silonových podkolenkách a pak dala do malých sítěk, uzlíčkova¨ných z bavlněného a lněného provázku. Taky super! A protože jsem zkoumač, založila jsem dnes třetí pokus - do sýrového těsta jsem vmíchala uzené masíčko... Už kape.... Až bude hotovo, zase nafotím a dám vědět... Radmila

To uzené masíčko by mohlo snížit trvanlivost, takže doporučuji tu mňamku neschovávat do silvestra, když, tak jen kousek pro zkoušku a většinu zkonzumovat v rámci ochutnávky. Aby ses pak neproklínala slovy "že jsem to nesežrala hned"

Ivan

Přidejte reakci

Přidat smajlík