hanka mkf

Dobrý večer všem, dnes vyšlo nové číslo zpravodaje SCHOK, vím, že bych to kopírovat něměla, ale i přes to si to s prominutím dovolím, jelikož si myslím, že by toto mělo číst a hlavně ViĎĚT mnoho z Vás.
Vše to navazuje na to, co se Vám tu snažím vysvětlit a místo toho se od některých dovím spíše pohrdání.
Takže příjemné počtení. Svaz mi jistě promine.
Hanka MKF
EXKURZE: PRODUKCE
A ZPRACOVÁNÍ POTRAVIN V MALÝCH
PROVOZECH
Dolní Rakousko 15. 11. 2006
Návštěvu připravila Rosa – společnost pro ekologické
informace, o.p.s. ve spolupráci s Impulsním přeshraničním
centrem Sdružení Růže. Exkurze byla zaměřená na zpracování
místní produkce v podmínkách malých farem. K účasti
jsem pozval kolegu chovatele z frýdlantska Štefana Podhorského,
především proto, že pan Podhorský dlouho působil
jako vedoucí jatek a masného provozu ve Frýdlantu. Vyrazili
jsme den předem a přespali v Českých Budějovicích. Ubytování
nám zajistil
Tonda Vejčík.
Plný autobus
vyrazil z parkovišti
u Výstaviště
v Českých
Budějovicích
přesně v 8.00.
Byl krásný
slunečný den
a mne cestou
po překročení
hranice zaujala
změna zemědělské krajiny. Česká krajina je charakteristická
především většími půdními bloky od desítek hektarů
výše. Rakouská zemědělská krajina byla jiná. Řada malých
políček a luk oddělených úzkými mezemi, často ve svazích
terasovitě rozložených svědčí o častém dělení pozemků.
Krajina však působila různoroději a mnohem pestřeji
a i s postupujícím podzimem barevněji.
Jako první jsme navštívili rodinnou farmu manželů
Marksteinových v Bernschlagu. Rodina hospodaří v systému
ekologického zemědělství na 17 ha. Hlavní činnosti
představuje produkce vajec (100 nosnic), mléka, jogurtů,
sýrů (12 dojnic), pečiva a chleba, prodej vlastní produkce
ze dvora ve vlastní prodejně, zásilkový prodej a domácí
trhy. Na farmě je
vybudována jednoduchá
porážka.
Prostor porážky
současně slouží ke
zpracování mléka!
Rozlišení je pouze
v chladicích boxech.
Jeden je na maso,
druhý na mléčné
výrobky. Předsíň
této porážky slouží
jako sklad vajec!
Obaly na vejce bylo možno nalézt i v prostoru porážky. Je
potřeba doplnit, že exkurze se zúčastnilo pět pracovníků
státní veterinární správy a od prvních krůčků prohlídky přestali
mluvit. Měl jsem takový pocit, že již v duchu sepisují
návrh na trestní stíhání chudáka farmáře. Naštěstí jsme
byli v Dolním Rakousku. Farmář odpověděl na spoustu
dotazů. Celý provoz projde průměrně jednou za rok kontrolou
potravinářské inspekce a tato kontrola je předem
oznámena a jatka jsou pod dohledem veterinární správy
jako domácí porážka.
Oběd byl zajištěn v restauraci Waldland GmbH, Oberwaltenreith.
Společnost sdružuje zemědělce a působí jako
odbytové družstvo místních výrobců a zpracovatelů,s velmi
širokou působností. Ve velkém areálu jsou kachní a husí
jatka, sušárna léčivých bylin, výroba pazdeřových desek
pro zateplování budov
z technického konopí
a další zpracování
místní produkce a vlastní
obchod s místními produkty.
Představit fungování
tohoto podniku by
vydalo na samostatné
číslo zpravodaje. Podpora
vytváření odbytových
družstev je jednou
z priorit Programu
obnovy venkovy,
Po prohlídce provozu
družstva Waldland
jsme vyjeli na návštěvu
rodinné farmy pana
Johanna Aignera, Langschlag. Rodina chová skot, provozuje
malá jatka, včetně výroby masných výrobků a zpracování
masa pro přímý prodej. Malá jatka zajišťují ročně porážku
přibližně 60 ks hovězího dobytka a to z vlastního chovu a na
objednávku pro místní zemědělce. Mimo to se poráží ovce,
kozy, prasata. Název malá jatka je ale velmi nadsazený. Jednalo
se stejně jako v prvním případě o porážkovou místnost
na kterou navazoval chladicí box, místnost pro masnou
výrobu vybavenou stařičkým kutrem a přilehlou udírnu. Při
našem příjezdu stál na chodbě stojan s uzenými rybami.
Měli jsme možnost
sledovat
porážku jatečných
jehňat plemene
Bergsaft.
Technologicky
se jednalo o klasickou
domácí
porážku. Odpad
z porážky byl
odkládán do
klasické černé
plastové popelnice
bez jakéhokoliv rozlišení původu. Jatečné trupy
byly umístěny do chladícího boxu. Měli jsme možnost
ochutnat uzeniny domácí výroby. Chutnaly nám.
Cestou domů
jsme probírali, co je
špatně nastaveno
u nás doma. Bez
nadsázky lze říct,
že oba provozy by
nikdo v naší republice
nepovolil otevřít. Proč?
Máme přece stejnou
legislativu EU. Bohužel
naše legislativa v oblasti
potravinářství, hygieny
a veterinárního dohledu
nemá v Evropě obdoby.
V dolním Rakousku jsme
nikde neviděli bezdoty-
Ze světa
26
www.schok.cz
Zpravodaj SCHOK 4/2006
kové baterie, kulaté spojnice podlah a stěn, omyvatelné
obklady až po strop, nebo všechno zařízení v nerez provedení.
Viděl jsem ale například nože s dřevěnou střenkou,
plastové a dřevěné řeznické špalky, hygienické potřeby
v provozní místnosti atd. Hlavně jsem ale viděl a pochopil,
že zemědělec je váženým partnerem celé společnosti. Té
laické i odborné.
V této souvislosti
je třeba připomenout
referát
dr.Chloupka na
Seči. Vlastně
konstatoval, že
domácí porážka
není možná.
Dr. Chloupek
nemá pravdu.
Ing. Hrbek si dal
práci a prošel
související legislativu a lehce názor dr. Chloupka vyvrací.
Domácí porážka je legitimní činnost zemědělce za stanovených
podmínek. Domácí porážka je definována prováděcím
předpisem jímž je vyhláška č. 375/2003 Sb. která v § 62
pod nadpisem „Domácí porážky“ stanoví (cituji).
Maso a orgány jatečních prasat, ovcí a koz, jakož i malých
jatečních zvířat, určených ke spotřebě v domácnosti
chovatele, podléhají veterinárnímu vyšetření
a) požádá-li o jejich vyšetření chovatel, nebo
b) stanoví-li tak krajská veterinární správa se zřetelem
k nákazové situaci.
K problematice prodeje ze dvora se Dr. Chloupek odvolával
na vyhlášku 295/2003 Sb., která řeší pojem „specifický
rizikový materiál“ a vychází z předpis EU 999/2001 a 1774/
2002. Tyto předpisy s tímto zjevně nesouvisí. Druhý jmenovaný
předpis se týká použití živočišných materiálů pro
krmné účely a první, teda 999/2001 se vztahuje výhradně
k „uvádění na trh“ což dokladuji citacemi z uvedeného:
1. Toto nařízení stanoví pravidla prevence, tlumení a eradikace
přenosné spongiformní encefalopatie (TSE)
u zvířat. Vztahuje se na produkci a uvádění živých
zvířat a produktů živočišného původu na trh a v některých
zvláštních případech na jejich vývoz.
Pro účely tohoto nařízení se rozumí:
b) „uvedením na trh“ činnost, jejímž účelem je poslat
živá zvířata nebo produkty živočišného původu, na
které se vztahuje toto nařízení, třetí straně ve Společenství,
nebo jiné formy dodávek za úplatu nebo
bezplatně takové třetí straně nebo skladování za
účelem dodávek takové třetí straně;
Toto nepopisuje legislativně prodej ze dvora. Kde je tedy
prodej ze dvora definován?
Jasný výklad uvádí Nařízení komise ES 853/2004:
Článek 1
Oblast působnosti
1. Toto nařízení stanoví zvláštní pravidla pro hygienu
potravin živočišného původu vztahující se na provozovatele
potravinářských podniků…….
3. Toto nařízení se nevztahuje na:
a) prvovýrobu pro soukromé domácí použití;
b) domácí přípravu potravin, na manipulaci s nimi nebo
na jejich skladování pro soukromou domácí spotřebu;
c) případy, kdy výrobce přímo dodává malá množství
výrobků z prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo
místnímu maloobchodu, který je přímo dodává
konečnému spotřebiteli;
Lze tedy odvodit, že prodej ze dvora je legitimní
a lze ho navíc aplikovat na dodávky malého množství
výrobků do maloobchodní sítě k prodeji přímému spotřebiteli.
Závěrem chci touto cestou poděkovat organizátorům
exkurze. Téma uplatnění produkce zemědělců bude vždy
aktuální. Jak jsem již v článku zmínil, zemědělec má bát
partnerem společnosti. Je na čase vyzvat odbornou část
společnosti, veterináře, hygieniky a potravináře k partnerství
a spolupráci. Nelze na zemědělce pohlížet jenom jako na
kontrolovaný subjekt.
Cestou ke změně může být například pracovní setkání na
úrovni SCHOK, veterinární správa atd.
Výstupem pak musí být jasná stanoviska a závazná
metodika výkladu dotčených témat.
Pavel Mach
Ing. Hrbek
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Dobrý večer všem, dnes vyšlo nové číslo zpravodaje SCHOK, vím, že bych to kopírovat něměla, ale i přes to si to s prominutím dovolím, jelikož si myslím, že by toto mělo číst a hlavně ViĎĚT mnoho z Vás.
Vše to navazuje na to, co se Vám tu snažím vysvětlit a místo toho se od některých dovím spíše pohrdání.
Takže příjemné počtení. Svaz mi jistě promine.
Hanka MKF
EXKURZE: PRODUKCE
A ZPRACOVÁNÍ POTRAVIN V MALÝCH
PROVOZECH
Dolní Rakousko 15. 11. 2006
Návštěvu připravila Rosa – společnost pro ekologické
informace, o.p.s. ve spolupráci s Impulsním přeshraničním
centrem Sdružení Růže. Exkurze byla zaměřená na zpracování
místní produkce v podmínkách malých farem. K účasti
jsem pozval kolegu chovatele z frýdlantska Štefana Podhorského,
především proto, že pan Podhorský dlouho působil
jako vedoucí jatek a masného provozu ve Frýdlantu. Vyrazili
jsme den předem a přespali v Českých Budějovicích. Ubytování
nám zajistil
Tonda Vejčík.
Plný autobus
vyrazil z parkovišti
u Výstaviště
v Českých
Budějovicích
přesně v 8.00.
Byl krásný
slunečný den
a mne cestou
po překročení
hranice zaujala
změna zemědělské krajiny. Česká krajina je charakteristická
především většími půdními bloky od desítek hektarů
výše. Rakouská zemědělská krajina byla jiná. Řada malých
políček a luk oddělených úzkými mezemi, často ve svazích
terasovitě rozložených svědčí o častém dělení pozemků.
Krajina však působila různoroději a mnohem pestřeji
a i s postupujícím podzimem barevněji.
Jako první jsme navštívili rodinnou farmu manželů
Marksteinových v Bernschlagu. Rodina hospodaří v systému
ekologického zemědělství na 17 ha. Hlavní činnosti
představuje produkce vajec (100 nosnic), mléka, jogurtů,
sýrů (12 dojnic), pečiva a chleba, prodej vlastní produkce
ze dvora ve vlastní prodejně, zásilkový prodej a domácí
trhy. Na farmě je
vybudována jednoduchá
porážka.
Prostor porážky
současně slouží ke
zpracování mléka!
Rozlišení je pouze
v chladicích boxech.
Jeden je na maso,
druhý na mléčné
výrobky. Předsíň
této porážky slouží
jako sklad vajec!
Obaly na vejce bylo možno nalézt i v prostoru porážky. Je
potřeba doplnit, že exkurze se zúčastnilo pět pracovníků
státní veterinární správy a od prvních krůčků prohlídky přestali
mluvit. Měl jsem takový pocit, že již v duchu sepisují
návrh na trestní stíhání chudáka farmáře. Naštěstí jsme
byli v Dolním Rakousku. Farmář odpověděl na spoustu
dotazů. Celý provoz projde průměrně jednou za rok kontrolou
potravinářské inspekce a tato kontrola je předem
oznámena a jatka jsou pod dohledem veterinární správy
jako domácí porážka.
Oběd byl zajištěn v restauraci Waldland GmbH, Oberwaltenreith.
Společnost sdružuje zemědělce a působí jako
odbytové družstvo místních výrobců a zpracovatelů,s velmi
širokou působností. Ve velkém areálu jsou kachní a husí
jatka, sušárna léčivých bylin, výroba pazdeřových desek
pro zateplování budov
z technického konopí
a další zpracování
místní produkce a vlastní
obchod s místními produkty.
Představit fungování
tohoto podniku by
vydalo na samostatné
číslo zpravodaje. Podpora
vytváření odbytových
družstev je jednou
z priorit Programu
obnovy venkovy,
Po prohlídce provozu
družstva Waldland
jsme vyjeli na návštěvu
rodinné farmy pana
Johanna Aignera, Langschlag. Rodina chová skot, provozuje
malá jatka, včetně výroby masných výrobků a zpracování
masa pro přímý prodej. Malá jatka zajišťují ročně porážku
přibližně 60 ks hovězího dobytka a to z vlastního chovu a na
objednávku pro místní zemědělce. Mimo to se poráží ovce,
kozy, prasata. Název malá jatka je ale velmi nadsazený. Jednalo
se stejně jako v prvním případě o porážkovou místnost
na kterou navazoval chladicí box, místnost pro masnou
výrobu vybavenou stařičkým kutrem a přilehlou udírnu. Při
našem příjezdu stál na chodbě stojan s uzenými rybami.
Měli jsme možnost
sledovat
porážku jatečných
jehňat plemene
Bergsaft.
Technologicky
se jednalo o klasickou
domácí
porážku. Odpad
z porážky byl
odkládán do
klasické černé
plastové popelnice
bez jakéhokoliv rozlišení původu. Jatečné trupy
byly umístěny do chladícího boxu. Měli jsme možnost
ochutnat uzeniny domácí výroby. Chutnaly nám.
Cestou domů
jsme probírali, co je
špatně nastaveno
u nás doma. Bez
nadsázky lze říct,
že oba provozy by
nikdo v naší republice
nepovolil otevřít. Proč?
Máme přece stejnou
legislativu EU. Bohužel
naše legislativa v oblasti
potravinářství, hygieny
a veterinárního dohledu
nemá v Evropě obdoby.
V dolním Rakousku jsme
nikde neviděli bezdoty-
Ze světa
26
www.schok.cz
Zpravodaj SCHOK 4/2006
kové baterie, kulaté spojnice podlah a stěn, omyvatelné
obklady až po strop, nebo všechno zařízení v nerez provedení.
Viděl jsem ale například nože s dřevěnou střenkou,
plastové a dřevěné řeznické špalky, hygienické potřeby
v provozní místnosti atd. Hlavně jsem ale viděl a pochopil,
že zemědělec je váženým partnerem celé společnosti. Té
laické i odborné.
V této souvislosti
je třeba připomenout
referát
dr.Chloupka na
Seči. Vlastně
konstatoval, že
domácí porážka
není možná.
Dr. Chloupek
nemá pravdu.
Ing. Hrbek si dal
práci a prošel
související legislativu a lehce názor dr. Chloupka vyvrací.
Domácí porážka je legitimní činnost zemědělce za stanovených
podmínek. Domácí porážka je definována prováděcím
předpisem jímž je vyhláška č. 375/2003 Sb. která v § 62
pod nadpisem „Domácí porážky“ stanoví (cituji).
Maso a orgány jatečních prasat, ovcí a koz, jakož i malých
jatečních zvířat, určených ke spotřebě v domácnosti
chovatele, podléhají veterinárnímu vyšetření
a) požádá-li o jejich vyšetření chovatel, nebo
b) stanoví-li tak krajská veterinární správa se zřetelem
k nákazové situaci.
K problematice prodeje ze dvora se Dr. Chloupek odvolával
na vyhlášku 295/2003 Sb., která řeší pojem „specifický
rizikový materiál“ a vychází z předpis EU 999/2001 a 1774/
2002. Tyto předpisy s tímto zjevně nesouvisí. Druhý jmenovaný
předpis se týká použití živočišných materiálů pro
krmné účely a první, teda 999/2001 se vztahuje výhradně
k „uvádění na trh“ což dokladuji citacemi z uvedeného:
1. Toto nařízení stanoví pravidla prevence, tlumení a eradikace
přenosné spongiformní encefalopatie (TSE)
u zvířat. Vztahuje se na produkci a uvádění živých
zvířat a produktů živočišného původu na trh a v některých
zvláštních případech na jejich vývoz.
Pro účely tohoto nařízení se rozumí:
b) „uvedením na trh“ činnost, jejímž účelem je poslat
živá zvířata nebo produkty živočišného původu, na
které se vztahuje toto nařízení, třetí straně ve Společenství,
nebo jiné formy dodávek za úplatu nebo
bezplatně takové třetí straně nebo skladování za
účelem dodávek takové třetí straně;
Toto nepopisuje legislativně prodej ze dvora. Kde je tedy
prodej ze dvora definován?
Jasný výklad uvádí Nařízení komise ES 853/2004:
Článek 1
Oblast působnosti
1. Toto nařízení stanoví zvláštní pravidla pro hygienu
potravin živočišného původu vztahující se na provozovatele
potravinářských podniků…….
3. Toto nařízení se nevztahuje na:
a) prvovýrobu pro soukromé domácí použití;
b) domácí přípravu potravin, na manipulaci s nimi nebo
na jejich skladování pro soukromou domácí spotřebu;
c) případy, kdy výrobce přímo dodává malá množství
výrobků z prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo
místnímu maloobchodu, který je přímo dodává
konečnému spotřebiteli;
Lze tedy odvodit, že prodej ze dvora je legitimní
a lze ho navíc aplikovat na dodávky malého množství
výrobků do maloobchodní sítě k prodeji přímému spotřebiteli.
Závěrem chci touto cestou poděkovat organizátorům
exkurze. Téma uplatnění produkce zemědělců bude vždy
aktuální. Jak jsem již v článku zmínil, zemědělec má bát
partnerem společnosti. Je na čase vyzvat odbornou část
společnosti, veterináře, hygieniky a potravináře k partnerství
a spolupráci. Nelze na zemědělce pohlížet jenom jako na
kontrolovaný subjekt.
Cestou ke změně může být například pracovní setkání na
úrovni SCHOK, veterinární správa atd.
Výstupem pak musí být jasná stanoviska a závazná
metodika výkladu dotčených témat.
Pavel Mach
Ing. Hrbek
A toto je malinká sýrárnička na naší farmě, naprosto nevyhovující veterinárním normám. Zpracování mléka od tří koz. Od tří koz je opravdu sýrů "tuny", že bychom ohrožovali kde jaký megapol. Hygieny a kontrol bych se zase nezříkala, je to od věci. Jde přece o naše zdraví..., ale takto?
Je mi z toho článku hodně dopláče a na druhou stranu mám ještě větší vztek.
Díky autorům tohoto článku a organizaci Rosa o.p.s., která tento zájezd uspořádala.
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
A toto je malinká sýrárnička na naší farmě, naprosto nevyhovující veterinárním normám. Zpracování mléka od tří koz. Od tří koz je opravdu sýrů "tuny", že bychom ohrožovali kde jaký megapol. Hygieny a kontrol bych se zase nezříkala, je to od věci. Jde přece o naše zdraví..., ale takto?
Je mi z toho článku hodně dopláče a na druhou stranu mám ještě větší vztek.
Díky autorům tohoto článku a organizaci Rosa o.p.s., která tento zájezd uspořádala.
*
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
*
Naše kamarádka Bára u nás byla minulý rok na prázdninách. Je také kozí nadšenec a už leccos viděla, studuje ČZU. I na naší farmě se ctí nejen hygiena provozu, ale i osobní hygiena => základ úspěchu.
hanka mkf
napsal(a):
Dobrý večer všem, dnes vyšlo nové číslo zpravodaje SCHOK, vím, že bych to kopírovat něměla, ale i přes to si to s prominutím dovolím, jelikož si myslím, že by toto mělo číst a hlavně ViĎĚT mnoho z Vás.
Vše to navazuje na to, co se Vám tu snažím vysvětlit a místo toho se od některých dovím spíše pohrdání.
Takže příjemné počtení. Svaz mi jistě promine.
Hanka MKF
EXKURZE: PRODUKCE
A ZPRACOVÁNÍ POTRAVIN V MALÝCH
PROVOZECH
Dolní Rakousko 15. 11. 2006
Návštěvu připravila Rosa – společnost pro ekologické
informace, o.p.s. ve spolupráci s Impulsním přeshraničním
centrem Sdružení Růže. Exkurze byla zaměřená na zpracování
místní produkce v podmínkách malých farem. K účasti
jsem pozval kolegu chovatele z frýdlantska Štefana Podhorského,
především proto, že pan Podhorský dlouho působil
jako vedoucí jatek a masného provozu ve Frýdlantu. Vyrazili
jsme den předem a přespali v Českých Budějovicích. Ubytování
nám zajistil
Tonda Vejčík.
Plný autobus
vyrazil z parkovišti
u Výstaviště
v Českých
Budějovicích
přesně v 8.00.
Byl krásný
slunečný den
a mne cestou
po překročení
hranice zaujala
změna zemědělské krajiny. Česká krajina je charakteristická
především většími půdními bloky od desítek hektarů
výše. Rakouská zemědělská krajina byla jiná. Řada malých
políček a luk oddělených úzkými mezemi, často ve svazích
terasovitě rozložených svědčí o častém dělení pozemků.
Krajina však působila různoroději a mnohem pestřeji
a i s postupujícím podzimem barevněji.
Jako první jsme navštívili rodinnou farmu manželů
Marksteinových v Bernschlagu. Rodina hospodaří v systému
ekologického zemědělství na 17 ha. Hlavní činnosti
představuje produkce vajec (100 nosnic), mléka, jogurtů,
sýrů (12 dojnic), pečiva a chleba, prodej vlastní produkce
ze dvora ve vlastní prodejně, zásilkový prodej a domácí
trhy. Na farmě je
vybudována jednoduchá
porážka.
Prostor porážky
současně slouží ke
zpracování mléka!
Rozlišení je pouze
v chladicích boxech.
Jeden je na maso,
druhý na mléčné
výrobky. Předsíň
této porážky slouží
jako sklad vajec!
Obaly na vejce bylo možno nalézt i v prostoru porážky. Je
potřeba doplnit, že exkurze se zúčastnilo pět pracovníků
státní veterinární správy a od prvních krůčků prohlídky přestali
mluvit. Měl jsem takový pocit, že již v duchu sepisují
návrh na trestní stíhání chudáka farmáře. Naštěstí jsme
byli v Dolním Rakousku. Farmář odpověděl na spoustu
dotazů. Celý provoz projde průměrně jednou za rok kontrolou
potravinářské inspekce a tato kontrola je předem
oznámena a jatka jsou pod dohledem veterinární správy
jako domácí porážka.
Oběd byl zajištěn v restauraci Waldland GmbH, Oberwaltenreith.
Společnost sdružuje zemědělce a působí jako
odbytové družstvo místních výrobců a zpracovatelů,s velmi
širokou působností. Ve velkém areálu jsou kachní a husí
jatka, sušárna léčivých bylin, výroba pazdeřových desek
pro zateplování budov
z technického konopí
a další zpracování
místní produkce a vlastní
obchod s místními produkty.
Představit fungování
tohoto podniku by
vydalo na samostatné
číslo zpravodaje. Podpora
vytváření odbytových
družstev je jednou
z priorit Programu
obnovy venkovy,
Po prohlídce provozu
družstva Waldland
jsme vyjeli na návštěvu
rodinné farmy pana
Johanna Aignera, Langschlag. Rodina chová skot, provozuje
malá jatka, včetně výroby masných výrobků a zpracování
masa pro přímý prodej. Malá jatka zajišťují ročně porážku
přibližně 60 ks hovězího dobytka a to z vlastního chovu a na
objednávku pro místní zemědělce. Mimo to se poráží ovce,
kozy, prasata. Název malá jatka je ale velmi nadsazený. Jednalo
se stejně jako v prvním případě o porážkovou místnost
na kterou navazoval chladicí box, místnost pro masnou
výrobu vybavenou stařičkým kutrem a přilehlou udírnu. Při
našem příjezdu stál na chodbě stojan s uzenými rybami.
Měli jsme možnost
sledovat
porážku jatečných
jehňat plemene
Bergsaft.
Technologicky
se jednalo o klasickou
domácí
porážku. Odpad
z porážky byl
odkládán do
klasické černé
plastové popelnice
bez jakéhokoliv rozlišení původu. Jatečné trupy
byly umístěny do chladícího boxu. Měli jsme možnost
ochutnat uzeniny domácí výroby. Chutnaly nám.
Cestou domů
jsme probírali, co je
špatně nastaveno
u nás doma. Bez
nadsázky lze říct,
že oba provozy by
nikdo v naší republice
nepovolil otevřít. Proč?
Máme přece stejnou
legislativu EU. Bohužel
naše legislativa v oblasti
potravinářství, hygieny
a veterinárního dohledu
nemá v Evropě obdoby.
V dolním Rakousku jsme
nikde neviděli bezdoty-
Ze světa
26
www.schok.cz
Zpravodaj SCHOK 4/2006
kové baterie, kulaté spojnice podlah a stěn, omyvatelné
obklady až po strop, nebo všechno zařízení v nerez provedení.
Viděl jsem ale například nože s dřevěnou střenkou,
plastové a dřevěné řeznické špalky, hygienické potřeby
v provozní místnosti atd. Hlavně jsem ale viděl a pochopil,
že zemědělec je váženým partnerem celé společnosti. Té
laické i odborné.
V této souvislosti
je třeba připomenout
referát
dr.Chloupka na
Seči. Vlastně
konstatoval, že
domácí porážka
není možná.
Dr. Chloupek
nemá pravdu.
Ing. Hrbek si dal
práci a prošel
související legislativu a lehce názor dr. Chloupka vyvrací.
Domácí porážka je legitimní činnost zemědělce za stanovených
podmínek. Domácí porážka je definována prováděcím
předpisem jímž je vyhláška č. 375/2003 Sb. která v § 62
pod nadpisem „Domácí porážky“ stanoví (cituji).
Maso a orgány jatečních prasat, ovcí a koz, jakož i malých
jatečních zvířat, určených ke spotřebě v domácnosti
chovatele, podléhají veterinárnímu vyšetření
a) požádá-li o jejich vyšetření chovatel, nebo
b) stanoví-li tak krajská veterinární správa se zřetelem
k nákazové situaci.
K problematice prodeje ze dvora se Dr. Chloupek odvolával
na vyhlášku 295/2003 Sb., která řeší pojem „specifický
rizikový materiál“ a vychází z předpis EU 999/2001 a 1774/
2002. Tyto předpisy s tímto zjevně nesouvisí. Druhý jmenovaný
předpis se týká použití živočišných materiálů pro
krmné účely a první, teda 999/2001 se vztahuje výhradně
k „uvádění na trh“ což dokladuji citacemi z uvedeného:
1. Toto nařízení stanoví pravidla prevence, tlumení a eradikace
přenosné spongiformní encefalopatie (TSE)
u zvířat. Vztahuje se na produkci a uvádění živých
zvířat a produktů živočišného původu na trh a v některých
zvláštních případech na jejich vývoz.
Pro účely tohoto nařízení se rozumí:
b) „uvedením na trh“ činnost, jejímž účelem je poslat
živá zvířata nebo produkty živočišného původu, na
které se vztahuje toto nařízení, třetí straně ve Společenství,
nebo jiné formy dodávek za úplatu nebo
bezplatně takové třetí straně nebo skladování za
účelem dodávek takové třetí straně;
Toto nepopisuje legislativně prodej ze dvora. Kde je tedy
prodej ze dvora definován?
Jasný výklad uvádí Nařízení komise ES 853/2004:
Článek 1
Oblast působnosti
1. Toto nařízení stanoví zvláštní pravidla pro hygienu
potravin živočišného původu vztahující se na provozovatele
potravinářských podniků…….
3. Toto nařízení se nevztahuje na:
a) prvovýrobu pro soukromé domácí použití;
b) domácí přípravu potravin, na manipulaci s nimi nebo
na jejich skladování pro soukromou domácí spotřebu;
c) případy, kdy výrobce přímo dodává malá množství
výrobků z prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo
místnímu maloobchodu, který je přímo dodává
konečnému spotřebiteli;
Lze tedy odvodit, že prodej ze dvora je legitimní
a lze ho navíc aplikovat na dodávky malého množství
výrobků do maloobchodní sítě k prodeji přímému spotřebiteli.
Závěrem chci touto cestou poděkovat organizátorům
exkurze. Téma uplatnění produkce zemědělců bude vždy
aktuální. Jak jsem již v článku zmínil, zemědělec má bát
partnerem společnosti. Je na čase vyzvat odbornou část
společnosti, veterináře, hygieniky a potravináře k partnerství
a spolupráci. Nelze na zemědělce pohlížet jenom jako na
kontrolovaný subjekt.
Cestou ke změně může být například pracovní setkání na
úrovni SCHOK, veterinární správa atd.
Výstupem pak musí být jasná stanoviska a závazná
metodika výkladu dotčených témat.
Pavel Mach
Ing. Hrbek
Když jsem si pročítala citované Nařízení, při odstavci 3 jsem taky zajásala. Stačí si ovšem přečíst hned následující čtvrtý odstavec a zjistíme, že jsme zase na začátku. Cituji: Členské státy stanoví v rámci vnitrostátních právních předpisů pravidla pro činnosti uvedené v odst. 2 písm. c. ( tj. produkce pro domácí spotřebu a pro malé dodávky do místních obchodů). Který zákon je tímto pravidlem, to už jsem neměla chuť ani sílu pátrat. Ještě před několika málo lety jsme naivně optimisticky vstoupili do několika organizací ( AK, Pro-bio), o nichž jsme se domnívali, že budou zemědělce zastřešovat a příslušným směrem působit, ale aspoň prozatím to byla opravdu naivní představa. V případě Agrární komory se tomu příliš nedivím, záběr jejich působnosti je příliš široký a orientovaný fakt na velké podniky, ale Pro-bio organizuje především malé podniky a ticho po pěšině.
hanka mkf

jirinajanickova
napsal(a):
Když jsem si pročítala citované Nařízení, při odstavci 3 jsem taky zajásala. Stačí si ovšem přečíst hned následující čtvrtý odstavec a zjistíme, že jsme zase na začátku. Cituji: Členské státy stanoví v rámci vnitrostátních právních předpisů pravidla pro činnosti uvedené v odst. 2 písm. c. ( tj. produkce pro domácí spotřebu a pro malé dodávky do místních obchodů). Který zákon je tímto pravidlem, to už jsem neměla chuť ani sílu pátrat. Ještě před několika málo lety jsme naivně optimisticky vstoupili do několika organizací ( AK, Pro-bio), o nichž jsme se domnívali, že budou zemědělce zastřešovat a příslušným směrem působit, ale aspoň prozatím to byla opravdu naivní představa. V případě Agrární komory se tomu příliš nedivím, záběr jejich působnosti je příliš široký a orientovaný fakt na velké podniky, ale Pro-bio organizuje především malé podniky a ticho po pěšině.
Jiřino, nemusíte mi nic říkat....jedním slovem nah....
A to si představte, že studuju a nic nás ještě neživí, nezávisí na příjmu z farmy rodina, ...
Já si myslím, že ten, kdo ztratil nervy, se po dnešních létech na to vybodnul no a kdo zůstal a doposud snášel, snáší ale už nechce snášet, těm by měli už KONEČNĚ DÁT POKOJ a umožnit jim tak podnikání. Většina těchto lidí je z hospodářského gruntu, nikdy toto v megapolu dělat nebudou a budou se spíše těšit z toho, jak malé stádo prosperuje, jak si lidé jezdí pro ty speciality, které nemají ve zdravé výživě na každém rohu atd.
Veterinární opatření - ANO, ale ve ZDRAVÉ MÍŘE A SELSKÝM ROZUMEM!!!
Ono se lehce říká "tak zní zákon", ale chtěla bych vidět všechny veterináře, kteří sedí na SVS nebo KVS, kteří by byli toto schopni a ochotni snášet a zda - li by toto všechno co musíme my svedli - dost o tom pochybuji.
Nejvíce mě dostává, že oni si věčně něco vymýšlejí a kdyžbvraři v koncích a domáhají se poradenství, tak ve většině případů neví, jak toto řešit a neschválené nahradit schváleným, ....
Prostě kocourkov hadr.
Mě o tu budoucnost jde, jelikož nechci sféru zemědělství a chov koz opustit, ale také chci, abychom nežili jako dobytci v jeskyni!!!
Hanka MKF
Neregistrovaný uživatel

hanka mkf
napsal(a):
Jiřino, nemusíte mi nic říkat....jedním slovem nah....
A to si představte, že studuju a nic nás ještě neživí, nezávisí na příjmu z farmy rodina, ...
Já si myslím, že ten, kdo ztratil nervy, se po dnešních létech na to vybodnul no a kdo zůstal a doposud snášel, snáší ale už nechce snášet, těm by měli už KONEČNĚ DÁT POKOJ a umožnit jim tak podnikání. Většina těchto lidí je z hospodářského gruntu, nikdy toto v megapolu dělat nebudou a budou se spíše těšit z toho, jak malé stádo prosperuje, jak si lidé jezdí pro ty speciality, které nemají ve zdravé výživě na každém rohu atd.
Veterinární opatření - ANO, ale ve ZDRAVÉ MÍŘE A SELSKÝM ROZUMEM!!!
Ono se lehce říká "tak zní zákon", ale chtěla bych vidět všechny veterináře, kteří sedí na SVS nebo KVS, kteří by byli toto schopni a ochotni snášet a zda - li by toto všechno co musíme my svedli - dost o tom pochybuji.
Nejvíce mě dostává, že oni si věčně něco vymýšlejí a kdyžbvraři v koncích a domáhají se poradenství, tak ve většině případů neví, jak toto řešit a neschválené nahradit schváleným, ....
Prostě kocourkov hadr.
Mě o tu budoucnost jde, jelikož nechci sféru zemědělství a chov koz opustit, ale také chci, abychom nežili jako dobytci v jeskyni!!!
Hanka MKF
Hanko, na vašem místě bych to viděla optimisticky. Úspěšně dostudujete, zařídíte si vysněnou farmu se stokrát zaťatými zuby, s neméně zaťatými zuby budete snášet neustálé kontroly, ale se 30-40 kozami POJEDETE. Dělá to tak řada farem, půjde to i u vás. Minifarmičky s ministády a miniprovozy budou mít ještě aspoň fůru let smůlu. Nechci být špatný prorok a vůbec se mi to nelíbí, ale vidím to černě. Je to asi historicky daná povaha malého českého člověka, teď momentálně tím ovšem myslím naše zákonodárce, který radši před sebe navrství nepřekonatelný kopec nesmyslných zákonů a pravidel, aby si snad pomocí těch paragrafů mohl zdůvodnit, že to nejde a že nemůže být úspěšný. Je dobře, že naši veterináři jezdí na popsané exkurze, ale jestli to jsou ti "řadoví", tak je to stejně nanic. Ty "ropuchy na prameni" to nevidí a nijak to s nimi nehne. Jo, kdyby tak začali v daném odvětví podnikat...! Ale proč by to dělali? Zemědělství je setsafraportsky tvrdý chlebíček, a jim jdou těžký prachy velmi lehce za házení klacků pod naše nohy! Přesně je to tam někde vyjádřeno, dokud nebude zemědělec váženým spoluobčanem (váženým samozřejmě podle úspěchů z vynaložené práce), dotud to nebude fungovat. No a zkuste se v naší české společnosti prezentovat jako sedlák! Ihned pocítíte změnu atmosféry ( vidlák, hnojař, vesnický buran, případně ještě taky kulak, vydřiduch, lakomec, nenažranec, titul selka okamžitě vyvolá jedinou představu nechutně tlustého zadku ). Jak rychle se tohle může změnit?
K těm samotným hygienickým předpisům: proti kachličkám odshora až dolů, kulatým rohům a nerezu bych nic neměla, kromě estetického vzhledu to má nespornou výhodu snadné hygieny. Bezdotykové baterie jsou podle mě zbytečný přepych, vždyť donedávna stačily pákové dokonce i na operačních sálech. Totálně největší blbákov jsou ale ty dvoje šatny a hajzlíky, taky zjistíte, že sice na farmě bydlíte dva, ale kvůli sýrárně musíte mít dvoje sociální zařízení - co to je??? Proč se má vůbec někdo starat a nařizovat, jak mám mít provozovnu vybavenou? Ať dělá svou práci, v tomto případě hygienické kontroly, ať bere vzorky nejen suroviny a výrobků, ale také stěry z nádobí, ze stolů, z přepravek, ze zdí a já nevím z čeho, tak jak jsme to svého času dělali jako zaměstnanci Vet.-hyg. střediska na drůbežích jatkách. Jestliže je někdo tak dobrý a zachová hygienický standard i v horších podmínkách, proč ne? A taky může někdo jiný na to dlabat a vypěstuje třeba kila bakterií i v nerezu a kachličkách. Někde jsem slyšela, že v Británii pokud neprojde hospoda hyg. kontrolou, je označena někde na vstupních dveřích příslušným oznámením a tím to hasne. Zákazníku, máš na výběr, hospodskej, ty se starej. Tohle u nás v životě nebude, radši takhle prudit a poručníkovat. Zatím to vypadá, že zemědělství můžete dělat jen za hranicemi, ať už v Polsku, Rakousku, Německu nebo Slovensku, akorát v Čechách jsme zemědělci za panské tajtrlíky...
hanka mkf

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hanko, na vašem místě bych to viděla optimisticky. Úspěšně dostudujete, zařídíte si vysněnou farmu se stokrát zaťatými zuby, s neméně zaťatými zuby budete snášet neustálé kontroly, ale se 30-40 kozami POJEDETE. Dělá to tak řada farem, půjde to i u vás. Minifarmičky s ministády a miniprovozy budou mít ještě aspoň fůru let smůlu. Nechci být špatný prorok a vůbec se mi to nelíbí, ale vidím to černě. Je to asi historicky daná povaha malého českého člověka, teď momentálně tím ovšem myslím naše zákonodárce, který radši před sebe navrství nepřekonatelný kopec nesmyslných zákonů a pravidel, aby si snad pomocí těch paragrafů mohl zdůvodnit, že to nejde a že nemůže být úspěšný. Je dobře, že naši veterináři jezdí na popsané exkurze, ale jestli to jsou ti "řadoví", tak je to stejně nanic. Ty "ropuchy na prameni" to nevidí a nijak to s nimi nehne. Jo, kdyby tak začali v daném odvětví podnikat...! Ale proč by to dělali? Zemědělství je setsafraportsky tvrdý chlebíček, a jim jdou těžký prachy velmi lehce za házení klacků pod naše nohy! Přesně je to tam někde vyjádřeno, dokud nebude zemědělec váženým spoluobčanem (váženým samozřejmě podle úspěchů z vynaložené práce), dotud to nebude fungovat. No a zkuste se v naší české společnosti prezentovat jako sedlák! Ihned pocítíte změnu atmosféry ( vidlák, hnojař, vesnický buran, případně ještě taky kulak, vydřiduch, lakomec, nenažranec, titul selka okamžitě vyvolá jedinou představu nechutně tlustého zadku ). Jak rychle se tohle může změnit?
K těm samotným hygienickým předpisům: proti kachličkám odshora až dolů, kulatým rohům a nerezu bych nic neměla, kromě estetického vzhledu to má nespornou výhodu snadné hygieny. Bezdotykové baterie jsou podle mě zbytečný přepych, vždyť donedávna stačily pákové dokonce i na operačních sálech. Totálně největší blbákov jsou ale ty dvoje šatny a hajzlíky, taky zjistíte, že sice na farmě bydlíte dva, ale kvůli sýrárně musíte mít dvoje sociální zařízení - co to je??? Proč se má vůbec někdo starat a nařizovat, jak mám mít provozovnu vybavenou? Ať dělá svou práci, v tomto případě hygienické kontroly, ať bere vzorky nejen suroviny a výrobků, ale také stěry z nádobí, ze stolů, z přepravek, ze zdí a já nevím z čeho, tak jak jsme to svého času dělali jako zaměstnanci Vet.-hyg. střediska na drůbežích jatkách. Jestliže je někdo tak dobrý a zachová hygienický standard i v horších podmínkách, proč ne? A taky může někdo jiný na to dlabat a vypěstuje třeba kila bakterií i v nerezu a kachličkách. Někde jsem slyšela, že v Británii pokud neprojde hospoda hyg. kontrolou, je označena někde na vstupních dveřích příslušným oznámením a tím to hasne. Zákazníku, máš na výběr, hospodskej, ty se starej. Tohle u nás v životě nebude, radši takhle prudit a poručníkovat. Zatím to vypadá, že zemědělství můžete dělat jen za hranicemi, ať už v Polsku, Rakousku, Německu nebo Slovensku, akorát v Čechách jsme zemědělci za panské tajtrlíky...
Odpovídám až teď.
Ano, pravdu máte a do dnes toto platí, bohužel. A Vám se to podle Vašich slov líbí?
Já bych řekla, že je na čase, začínat ukazovat to, že zemědělec není jen ten, který smrdí na dálku a čouhá mu z holínek sláma. Ono totiž co popisujete je takový předsudek, takový strašák, ale na mnohých farmách menších či větších to už zdaleka není tak pravda. Dokáže i dnes být farma čistá, stroje pod střechou, zvířata v čistém zameteném chlévě, obyvatelé v době pracovní sice můžou být oblečeni jak přivandrovalci, ale jsou schopni se mimo pracovní rutinu slušně obléknout a vyjít mezi lidi. I to se učím a mnoho už se naučila. Naopak, mezi lidmi, mladými (tedy jen sortou lidí), kteří mě neodsuzují za to, že chovám kozy, že taky občas kydám hnůj...
Někteří Vám řeknou, že to je o penězích, že to sem nepatří, když jsme chudí jak kostelní myš. Jenže ono to jde i bez velkých financí - STAČÍ JEN CHTÍT a pustit se do toho - a to právě dělám.
Myslíte si, že je dobré, aby nám srali zprominutím na hlavu? Když se nezačneme bránit, nebude to stejné jako před tím, ale bude to čím dál více HORŠÍ. Budou na nás totiž zkoušet, co sneseme. A právě ti zbabělci budou utíkat a krčit rameny, jako že se jich to netýká.
Je to běh na dlouhou trať, čím dříve začneme, tím lépe.
To je můj názor.
P.S. prosím pošlete mi autore/autorko svůj e-mail, mile ráda VVám něco pošlu k přečtení, ale nechci to sem dávat zatím veřejně. Náš e-mail:
malakozifarma@seznam.cz
Hanka MKF
Neregistrovaný uživatel

hanka mkf
napsal(a):
Odpovídám až teď.
Ano, pravdu máte a do dnes toto platí, bohužel. A Vám se to podle Vašich slov líbí?
Já bych řekla, že je na čase, začínat ukazovat to, že zemědělec není jen ten, který smrdí na dálku a čouhá mu z holínek sláma. Ono totiž co popisujete je takový předsudek, takový strašák, ale na mnohých farmách menších či větších to už zdaleka není tak pravda. Dokáže i dnes být farma čistá, stroje pod střechou, zvířata v čistém zameteném chlévě, obyvatelé v době pracovní sice můžou být oblečeni jak přivandrovalci, ale jsou schopni se mimo pracovní rutinu slušně obléknout a vyjít mezi lidi. I to se učím a mnoho už se naučila. Naopak, mezi lidmi, mladými (tedy jen sortou lidí), kteří mě neodsuzují za to, že chovám kozy, že taky občas kydám hnůj...
Někteří Vám řeknou, že to je o penězích, že to sem nepatří, když jsme chudí jak kostelní myš. Jenže ono to jde i bez velkých financí - STAČÍ JEN CHTÍT a pustit se do toho - a to právě dělám.
Myslíte si, že je dobré, aby nám srali zprominutím na hlavu? Když se nezačneme bránit, nebude to stejné jako před tím, ale bude to čím dál více HORŠÍ. Budou na nás totiž zkoušet, co sneseme. A právě ti zbabělci budou utíkat a krčit rameny, jako že se jich to netýká.
Je to běh na dlouhou trať, čím dříve začneme, tím lépe.
To je můj názor.
P.S. prosím pošlete mi autore/autorko svůj e-mail, mile ráda VVám něco pošlu k přečtení, ale nechci to sem dávat zatím veřejně. Náš e-mail:
malakozifarma@seznam.cz
Hanka MKF
Teď jsem poněkud na rozpacích, jakým způsobem můj příspěvek vyzněl. Tak to znovu shrnu: že malé farmičky s malými stády jsou prakticky vyloučeny z oficiální produkce se mi NELÍBÍ ( viz čtvrtá věta odshora). NELÍBÍ se mi, že na zemědělce společnost hledí spatra a NELÍBÍ se mi, že se pravděpodobně nedožiju žádné změny. NELÍBÍ se mi žádné sraní na hlavu, ať už je ta hlava moje nebo číkoliv, a už teprve se mi NELÍBÍ, že na sedláky sere vlastní ministerstvo, které je tady přece k ochraně jejich zájmů, a ne k jejich potlačování!
Takže sumasumárum, jediné, co by se mi doopravdy líbilo, je ta vykachlíkovaná a nerezová mlíkárnička, kterou ještě nemám....
Omlouvám se, že pod minulým příspěvkem chyběl můj podpis, na nemoderce se podepsat nezapomínám, na moderce spoléhám, že se mi to podepíše samo a ejhle chybička se vloudila. Jestli mi Hanko chcete poslat ten Ivanův článek, tak ten mi autor již vlastnoručně poslal, jestli se jedná ještě o něco jiného, těším se na váš mejlík.
S pozdravem stará známá
jirinajanickova@seznam.cz
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Odpovídám až teď.
Ano, pravdu máte a do dnes toto platí, bohužel. A Vám se to podle Vašich slov líbí?
Já bych řekla, že je na čase, začínat ukazovat to, že zemědělec není jen ten, který smrdí na dálku a čouhá mu z holínek sláma. Ono totiž co popisujete je takový předsudek, takový strašák, ale na mnohých farmách menších či větších to už zdaleka není tak pravda. Dokáže i dnes být farma čistá, stroje pod střechou, zvířata v čistém zameteném chlévě, obyvatelé v době pracovní sice můžou být oblečeni jak přivandrovalci, ale jsou schopni se mimo pracovní rutinu slušně obléknout a vyjít mezi lidi. I to se učím a mnoho už se naučila. Naopak, mezi lidmi, mladými (tedy jen sortou lidí), kteří mě neodsuzují za to, že chovám kozy, že taky občas kydám hnůj...
Někteří Vám řeknou, že to je o penězích, že to sem nepatří, když jsme chudí jak kostelní myš. Jenže ono to jde i bez velkých financí - STAČÍ JEN CHTÍT a pustit se do toho - a to právě dělám.
Myslíte si, že je dobré, aby nám srali zprominutím na hlavu? Když se nezačneme bránit, nebude to stejné jako před tím, ale bude to čím dál více HORŠÍ. Budou na nás totiž zkoušet, co sneseme. A právě ti zbabělci budou utíkat a krčit rameny, jako že se jich to netýká.
Je to běh na dlouhou trať, čím dříve začneme, tím lépe.
To je můj názor.
P.S. prosím pošlete mi autore/autorko svůj e-mail, mile ráda VVám něco pošlu k přečtení, ale nechci to sem dávat zatím veřejně. Náš e-mail:
malakozifarma@seznam.cz
Hanka MKF
.
hanka mkf

hanka mkf

hanka mkf

hanka mkf

hanka mkf

hanka mkf

hanka mkf

hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Odpovídám až teď.
Ano, pravdu máte a do dnes toto platí, bohužel. A Vám se to podle Vašich slov líbí?
Já bych řekla, že je na čase, začínat ukazovat to, že zemědělec není jen ten, který smrdí na dálku a čouhá mu z holínek sláma. Ono totiž co popisujete je takový předsudek, takový strašák, ale na mnohých farmách menších či větších to už zdaleka není tak pravda. Dokáže i dnes být farma čistá, stroje pod střechou, zvířata v čistém zameteném chlévě, obyvatelé v době pracovní sice můžou být oblečeni jak přivandrovalci, ale jsou schopni se mimo pracovní rutinu slušně obléknout a vyjít mezi lidi. I to se učím a mnoho už se naučila. Naopak, mezi lidmi, mladými (tedy jen sortou lidí), kteří mě neodsuzují za to, že chovám kozy, že taky občas kydám hnůj...
Někteří Vám řeknou, že to je o penězích, že to sem nepatří, když jsme chudí jak kostelní myš. Jenže ono to jde i bez velkých financí - STAČÍ JEN CHTÍT a pustit se do toho - a to právě dělám.
Myslíte si, že je dobré, aby nám srali zprominutím na hlavu? Když se nezačneme bránit, nebude to stejné jako před tím, ale bude to čím dál více HORŠÍ. Budou na nás totiž zkoušet, co sneseme. A právě ti zbabělci budou utíkat a krčit rameny, jako že se jich to netýká.
Je to běh na dlouhou trať, čím dříve začneme, tím lépe.
To je můj názor.
P.S. prosím pošlete mi autore/autorko svůj e-mail, mile ráda VVám něco pošlu k přečtení, ale nechci to sem dávat zatím veřejně. Náš e-mail:
malakozifarma@seznam.cz
Hanka MKF
Hanko máte můj obdiv,
vydržte ;-)
studium a zkoušky, to je sice nápor, ale vydržte bránit české malo-zemědělce!!! Sama se v tom kloudně nevyznám, mám jen asi dvoje známé, co se pokoušejí (jedni už to vzdali) "dělat" kozí farmu.....
Nenechte si s....t na hlavu!!
(Je to podobné, jako např. boj za možnost přirozeného porodu v Čechách;) - jednou se to snad prosadí, ale nedožijem se toho, pokud budem jen stát a koukat...)
ahoj
irena se smečkou /+koza Teréza z chlívka/