hanka mkf

Dobrý den paní Evo,
Pokusím se napsat asi to, co je nejdostupnější. Bohužel žijeme v České republice a ne v Německu, tudíž tady neexistují žádné speciální obchody, které by tento sortiment nabízely. Jinde ve světě je tomu jinak.
Formy na sýry – jednoduchou improvizací seženeme v domácích potřebách. Jedná se o plastové košíčky a misky všech velikostí a tvarů. Jejich jediné minus je v tom, že v mnohém případě se nejedná o potravinářský plast (krom cedníků). Syrovátka je velmi agresivní, má kyselé pH a díky tomu se mohou z nepotravinářského plastu uvolňovat toxické látky.
Další možností je, nechat si u nerez zámečníka svařit plech nebo tenkostěnnou trubku v nerezu, které se po obvodu naděrují (dírky o průměru do 3 mm) a nařežou na potřebné díly – jednotlivá forma v průměru dle libosti, výšky zhruba 12-20 cm. I v domácích potřebách se dá různě improvizovat s různými nerez potřebami do kuchyně.
Nerez ocel má bezpochyby jasné výhody – především v jeho údržbě, zacházení a životnosti, samozřejmě i hygienické zdravotní nezávadnosti. Jeho záporem je však vyšší pořizovací cena – ale je fakt, že nerez nás přežije.
Další alternativou jsou naděrované plastové kelímky od potravin (jogurtů, margarínů,…), je sice fakt, že tyto formy vyjdou asi nejlaciněji, ale vzhledem ke své zhoršené údržbě bych je osobně nedoporučovala. Další možností jsou různé cedníky, ať už plastové nebo nerezové.
Tvarožníky – pro domácí výrobu postačí sešitá hustší plena v pytlík a tkanici na převázání, lze použít i hustší plátno nebo vyřazené prostěradlo (není vhodné barvené), samozřejmě je třeba počítat po každém použití pečlivě vyvařit. Nedoporučuji používat pracího prášku, pokud ano, tak opravdu málo. Nejlépe však přírodní mýdlo na praní nebo nejlépe prostředek EUTRA allseife, který je určený do potravinářství. (Prodávají firmy Profarm, Agrotrans, Kamír,…)
Speciálně pro výrobu tvarohu se vyráběly speciální tkaniny z umělých hmot, ze kterých se tvarožníky šily. Ustupující technologie tradičního vypouštění tvarohoviny z tvarohárenských van do tvarožníků nahrazuje nová odstředivková technologie, za pomocí speciální odstředivky se tvaroh oddělí od syrovátky. To je důsledkem toho, že firmy, které tvarožníky vyráběly, je již nedodávají. U nás je vyráběla firma v Lomnici nad Popelkou – Technolen, technický textil, bohužel, již tento sortiment nenabízejí. Osobně jsem si nechala šít z posledního tvarožníky a to už jsou 2 roky nazpět. Nezbývá nic jiného, než improvizovat nebo zajet (či si nechat zaslat) tkaninu od našich něměckých sousedů. V praxi se začalo využívat pro odkapávání tvarohu i mléčných filtrů o větším rozměru. Filtr se vloží do plastového perforovaného košíku, naplní se tvarohovinou a přesahující tkanina se přehne přes tvarohovinu. Nejvhodnější jsou alespoň dva tyto košíky, protože se navzájem zatěžují a tímto se i nepatrně lisují. Mléčné filtry o různých rozměrech naleznete na adrese: http://www.vyroubal.cz/
Nerez zámečník by měl na přání zhotovit veškeré nerez zařízení, které je potřeba k výrobě – odkapávací vanu, pracovní stůl, minipaster, police na nářadí, dřez na mytí nářadí,… To je samozřejmě alternativou pro větší množství zpracovávaného mléka.
Chtěla bych také připomenout, že se chystá brožurka Domácí zpracování mléka, která by Vám měla být pomocníkem, rádcem, ale i inspirací a příjemné počtení. Měla by vyjít začátkem února tohoto roku. Přesnější informace o prodeji a získání této publikace Vás včas upozorním na webu Fauny na této diskuzi.
Pro ilustraci přikládám pár obrázků.
No jak to tak vypadá, čeká ta prodejna s potřebami pro sýraře asi na nás, tak uvidíme, zda na to ještě sebereme síly…
Pro ilustraci, jak to chodí v Něměcku přikládám odkaz na webové stránky:
http://www.kaesereibedarf.de/
Hanka MKF
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Dobrý den paní Evo,
Pokusím se napsat asi to, co je nejdostupnější. Bohužel žijeme v České republice a ne v Německu, tudíž tady neexistují žádné speciální obchody, které by tento sortiment nabízely. Jinde ve světě je tomu jinak.
Formy na sýry – jednoduchou improvizací seženeme v domácích potřebách. Jedná se o plastové košíčky a misky všech velikostí a tvarů. Jejich jediné minus je v tom, že v mnohém případě se nejedná o potravinářský plast (krom cedníků). Syrovátka je velmi agresivní, má kyselé pH a díky tomu se mohou z nepotravinářského plastu uvolňovat toxické látky.
Další možností je, nechat si u nerez zámečníka svařit plech nebo tenkostěnnou trubku v nerezu, které se po obvodu naděrují (dírky o průměru do 3 mm) a nařežou na potřebné díly – jednotlivá forma v průměru dle libosti, výšky zhruba 12-20 cm. I v domácích potřebách se dá různě improvizovat s různými nerez potřebami do kuchyně.
Nerez ocel má bezpochyby jasné výhody – především v jeho údržbě, zacházení a životnosti, samozřejmě i hygienické zdravotní nezávadnosti. Jeho záporem je však vyšší pořizovací cena – ale je fakt, že nerez nás přežije.
Další alternativou jsou naděrované plastové kelímky od potravin (jogurtů, margarínů,…), je sice fakt, že tyto formy vyjdou asi nejlaciněji, ale vzhledem ke své zhoršené údržbě bych je osobně nedoporučovala. Další možností jsou různé cedníky, ať už plastové nebo nerezové.
Tvarožníky – pro domácí výrobu postačí sešitá hustší plena v pytlík a tkanici na převázání, lze použít i hustší plátno nebo vyřazené prostěradlo (není vhodné barvené), samozřejmě je třeba počítat po každém použití pečlivě vyvařit. Nedoporučuji používat pracího prášku, pokud ano, tak opravdu málo. Nejlépe však přírodní mýdlo na praní nebo nejlépe prostředek EUTRA allseife, který je určený do potravinářství. (Prodávají firmy Profarm, Agrotrans, Kamír,…)
Speciálně pro výrobu tvarohu se vyráběly speciální tkaniny z umělých hmot, ze kterých se tvarožníky šily. Ustupující technologie tradičního vypouštění tvarohoviny z tvarohárenských van do tvarožníků nahrazuje nová odstředivková technologie, za pomocí speciální odstředivky se tvaroh oddělí od syrovátky. To je důsledkem toho, že firmy, které tvarožníky vyráběly, je již nedodávají. U nás je vyráběla firma v Lomnici nad Popelkou – Technolen, technický textil, bohužel, již tento sortiment nenabízejí. Osobně jsem si nechala šít z posledního tvarožníky a to už jsou 2 roky nazpět. Nezbývá nic jiného, než improvizovat nebo zajet (či si nechat zaslat) tkaninu od našich něměckých sousedů. V praxi se začalo využívat pro odkapávání tvarohu i mléčných filtrů o větším rozměru. Filtr se vloží do plastového perforovaného košíku, naplní se tvarohovinou a přesahující tkanina se přehne přes tvarohovinu. Nejvhodnější jsou alespoň dva tyto košíky, protože se navzájem zatěžují a tímto se i nepatrně lisují. Mléčné filtry o různých rozměrech naleznete na adrese: http://www.vyroubal.cz/
Nerez zámečník by měl na přání zhotovit veškeré nerez zařízení, které je potřeba k výrobě – odkapávací vanu, pracovní stůl, minipaster, police na nářadí, dřez na mytí nářadí,… To je samozřejmě alternativou pro větší množství zpracovávaného mléka.
Chtěla bych také připomenout, že se chystá brožurka Domácí zpracování mléka, která by Vám měla být pomocníkem, rádcem, ale i inspirací a příjemné počtení. Měla by vyjít začátkem února tohoto roku. Přesnější informace o prodeji a získání této publikace Vás včas upozorním na webu Fauny na této diskuzi.
Pro ilustraci přikládám pár obrázků.
No jak to tak vypadá, čeká ta prodejna s potřebami pro sýraře asi na nás, tak uvidíme, zda na to ještě sebereme síly…
Pro ilustraci, jak to chodí v Něměcku přikládám odkaz na webové stránky:
http://www.kaesereibedarf.de/
Hanka MKF
Přikládám foto plastových forem na sýr.
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Dobrý den paní Evo,
Pokusím se napsat asi to, co je nejdostupnější. Bohužel žijeme v České republice a ne v Německu, tudíž tady neexistují žádné speciální obchody, které by tento sortiment nabízely. Jinde ve světě je tomu jinak.
Formy na sýry – jednoduchou improvizací seženeme v domácích potřebách. Jedná se o plastové košíčky a misky všech velikostí a tvarů. Jejich jediné minus je v tom, že v mnohém případě se nejedná o potravinářský plast (krom cedníků). Syrovátka je velmi agresivní, má kyselé pH a díky tomu se mohou z nepotravinářského plastu uvolňovat toxické látky.
Další možností je, nechat si u nerez zámečníka svařit plech nebo tenkostěnnou trubku v nerezu, které se po obvodu naděrují (dírky o průměru do 3 mm) a nařežou na potřebné díly – jednotlivá forma v průměru dle libosti, výšky zhruba 12-20 cm. I v domácích potřebách se dá různě improvizovat s různými nerez potřebami do kuchyně.
Nerez ocel má bezpochyby jasné výhody – především v jeho údržbě, zacházení a životnosti, samozřejmě i hygienické zdravotní nezávadnosti. Jeho záporem je však vyšší pořizovací cena – ale je fakt, že nerez nás přežije.
Další alternativou jsou naděrované plastové kelímky od potravin (jogurtů, margarínů,…), je sice fakt, že tyto formy vyjdou asi nejlaciněji, ale vzhledem ke své zhoršené údržbě bych je osobně nedoporučovala. Další možností jsou různé cedníky, ať už plastové nebo nerezové.
Tvarožníky – pro domácí výrobu postačí sešitá hustší plena v pytlík a tkanici na převázání, lze použít i hustší plátno nebo vyřazené prostěradlo (není vhodné barvené), samozřejmě je třeba počítat po každém použití pečlivě vyvařit. Nedoporučuji používat pracího prášku, pokud ano, tak opravdu málo. Nejlépe však přírodní mýdlo na praní nebo nejlépe prostředek EUTRA allseife, který je určený do potravinářství. (Prodávají firmy Profarm, Agrotrans, Kamír,…)
Speciálně pro výrobu tvarohu se vyráběly speciální tkaniny z umělých hmot, ze kterých se tvarožníky šily. Ustupující technologie tradičního vypouštění tvarohoviny z tvarohárenských van do tvarožníků nahrazuje nová odstředivková technologie, za pomocí speciální odstředivky se tvaroh oddělí od syrovátky. To je důsledkem toho, že firmy, které tvarožníky vyráběly, je již nedodávají. U nás je vyráběla firma v Lomnici nad Popelkou – Technolen, technický textil, bohužel, již tento sortiment nenabízejí. Osobně jsem si nechala šít z posledního tvarožníky a to už jsou 2 roky nazpět. Nezbývá nic jiného, než improvizovat nebo zajet (či si nechat zaslat) tkaninu od našich něměckých sousedů. V praxi se začalo využívat pro odkapávání tvarohu i mléčných filtrů o větším rozměru. Filtr se vloží do plastového perforovaného košíku, naplní se tvarohovinou a přesahující tkanina se přehne přes tvarohovinu. Nejvhodnější jsou alespoň dva tyto košíky, protože se navzájem zatěžují a tímto se i nepatrně lisují. Mléčné filtry o různých rozměrech naleznete na adrese: http://www.vyroubal.cz/
Nerez zámečník by měl na přání zhotovit veškeré nerez zařízení, které je potřeba k výrobě – odkapávací vanu, pracovní stůl, minipaster, police na nářadí, dřez na mytí nářadí,… To je samozřejmě alternativou pro větší množství zpracovávaného mléka.
Chtěla bych také připomenout, že se chystá brožurka Domácí zpracování mléka, která by Vám měla být pomocníkem, rádcem, ale i inspirací a příjemné počtení. Měla by vyjít začátkem února tohoto roku. Přesnější informace o prodeji a získání této publikace Vás včas upozorním na webu Fauny na této diskuzi.
Pro ilustraci přikládám pár obrázků.
No jak to tak vypadá, čeká ta prodejna s potřebami pro sýraře asi na nás, tak uvidíme, zda na to ještě sebereme síly…
Pro ilustraci, jak to chodí v Něměcku přikládám odkaz na webové stránky:
http://www.kaesereibedarf.de/
Hanka MKF
Ještě jiné provedení formy na sýr.
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Dobrý den paní Evo,
Pokusím se napsat asi to, co je nejdostupnější. Bohužel žijeme v České republice a ne v Německu, tudíž tady neexistují žádné speciální obchody, které by tento sortiment nabízely. Jinde ve světě je tomu jinak.
Formy na sýry – jednoduchou improvizací seženeme v domácích potřebách. Jedná se o plastové košíčky a misky všech velikostí a tvarů. Jejich jediné minus je v tom, že v mnohém případě se nejedná o potravinářský plast (krom cedníků). Syrovátka je velmi agresivní, má kyselé pH a díky tomu se mohou z nepotravinářského plastu uvolňovat toxické látky.
Další možností je, nechat si u nerez zámečníka svařit plech nebo tenkostěnnou trubku v nerezu, které se po obvodu naděrují (dírky o průměru do 3 mm) a nařežou na potřebné díly – jednotlivá forma v průměru dle libosti, výšky zhruba 12-20 cm. I v domácích potřebách se dá různě improvizovat s různými nerez potřebami do kuchyně.
Nerez ocel má bezpochyby jasné výhody – především v jeho údržbě, zacházení a životnosti, samozřejmě i hygienické zdravotní nezávadnosti. Jeho záporem je však vyšší pořizovací cena – ale je fakt, že nerez nás přežije.
Další alternativou jsou naděrované plastové kelímky od potravin (jogurtů, margarínů,…), je sice fakt, že tyto formy vyjdou asi nejlaciněji, ale vzhledem ke své zhoršené údržbě bych je osobně nedoporučovala. Další možností jsou různé cedníky, ať už plastové nebo nerezové.
Tvarožníky – pro domácí výrobu postačí sešitá hustší plena v pytlík a tkanici na převázání, lze použít i hustší plátno nebo vyřazené prostěradlo (není vhodné barvené), samozřejmě je třeba počítat po každém použití pečlivě vyvařit. Nedoporučuji používat pracího prášku, pokud ano, tak opravdu málo. Nejlépe však přírodní mýdlo na praní nebo nejlépe prostředek EUTRA allseife, který je určený do potravinářství. (Prodávají firmy Profarm, Agrotrans, Kamír,…)
Speciálně pro výrobu tvarohu se vyráběly speciální tkaniny z umělých hmot, ze kterých se tvarožníky šily. Ustupující technologie tradičního vypouštění tvarohoviny z tvarohárenských van do tvarožníků nahrazuje nová odstředivková technologie, za pomocí speciální odstředivky se tvaroh oddělí od syrovátky. To je důsledkem toho, že firmy, které tvarožníky vyráběly, je již nedodávají. U nás je vyráběla firma v Lomnici nad Popelkou – Technolen, technický textil, bohužel, již tento sortiment nenabízejí. Osobně jsem si nechala šít z posledního tvarožníky a to už jsou 2 roky nazpět. Nezbývá nic jiného, než improvizovat nebo zajet (či si nechat zaslat) tkaninu od našich něměckých sousedů. V praxi se začalo využívat pro odkapávání tvarohu i mléčných filtrů o větším rozměru. Filtr se vloží do plastového perforovaného košíku, naplní se tvarohovinou a přesahující tkanina se přehne přes tvarohovinu. Nejvhodnější jsou alespoň dva tyto košíky, protože se navzájem zatěžují a tímto se i nepatrně lisují. Mléčné filtry o různých rozměrech naleznete na adrese: http://www.vyroubal.cz/
Nerez zámečník by měl na přání zhotovit veškeré nerez zařízení, které je potřeba k výrobě – odkapávací vanu, pracovní stůl, minipaster, police na nářadí, dřez na mytí nářadí,… To je samozřejmě alternativou pro větší množství zpracovávaného mléka.
Chtěla bych také připomenout, že se chystá brožurka Domácí zpracování mléka, která by Vám měla být pomocníkem, rádcem, ale i inspirací a příjemné počtení. Měla by vyjít začátkem února tohoto roku. Přesnější informace o prodeji a získání této publikace Vás včas upozorním na webu Fauny na této diskuzi.
Pro ilustraci přikládám pár obrázků.
No jak to tak vypadá, čeká ta prodejna s potřebami pro sýraře asi na nás, tak uvidíme, zda na to ještě sebereme síly…
Pro ilustraci, jak to chodí v Něměcku přikládám odkaz na webové stránky:
http://www.kaesereibedarf.de/
Hanka MKF
Vybavení domácí minisýrárničky - odkapávací vana, formy na sýry, police na nářadí.
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Vybavení domácí minisýrárničky - odkapávací vana, formy na sýry, police na nářadí.
Nářadí potřebné pro domáí výrobu sýrů, tvarohů. Syřidlo a čisté mlékařské kultury.
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Nářadí potřebné pro domáí výrobu sýrů, tvarohů. Syřidlo a čisté mlékařské kultury.
Abych Vás alespoň naladila na připravovanou knížečku, pro ilustraci Vám zašlu alespoň obálku brožurky.
Brožurka je v tisku, podrobnější informace včas sdělím.
Hanka MKF
hanka mkf
napsal(a):
Abych Vás alespoň naladila na připravovanou knížečku, pro ilustraci Vám zašlu alespoň obálku brožurky.
Brožurka je v tisku, podrobnější informace včas sdělím.
Hanka MKF
Na podzim jsme se v Borovanech zučastnili kurzu ROSY na zpracování mléka. Byl tam jako školitel pracovník vysoké veteriny v Nitře, a domlouvali jsme se ,že na jaře , až znovu přijede do Čech , přiveze další formičky. Vyrábí se v Bulharsku . Zkuste napsat paní Rubášové,majitelce ovčí farmy z Borovan - také se zučastnila a myslím, že by bylo možné se domluvit, že formičky by byly objednávané hromadně u ní. Alespoň tak jsme se domlouvali na podzim.jediný problém vidím v tom, že jich bylo mnoho druhů od malých koleček , přes lisovací formy po velké formy na Nivu apod. Zdraví Helena
A ještě ta adresa : www.farmaweb.cz