Vydělávání kožek - umíte to někdo ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.5.2007 08:41

Tak je to tady. Kozlici už šli pod kudlu. Odpoledne si jedu pro maso a potomci by chtěli kůži použít na bubnovou blánu. Neumíte někdo vydělat pro tyto účely kůži ? Helena

4.5.2007 08:48

hehe napsal(a):
Tak je to tady. Kozlici už šli pod kudlu. Odpoledne si jedu pro maso a potomci by chtěli kůži použít na bubnovou blánu. Neumíte někdo vydělat pro tyto účely kůži ? Helena

Heleno, zalistuj si v inzerátech, nedávno tady někdo poptával kozí kůži na buben, tak třeba ví, jak se to dělá a poradí.

4.5.2007 11:48

jirinajanickova napsal(a):
Heleno, zalistuj si v inzerátech, nedávno tady někdo poptával kozí kůži na buben, tak třeba ví, jak se to dělá a poradí.

Syn také rád dělá bubínky. Kozí kůži namáčí do vápenatého mléka a potom oškrábe. Zkusím zjistit podrobnosti. Sbíráme kozí rohy, nemáte doma? Jarmila - kozí farma Rozinka

9.5.2007 11:05

Jiřinko, děkuji za tip, ta slečna co jí sháněla, mi skutečně obratem odpověděla a byla velmi ochotná. Dovoílm si její postup sem napsat pro podobné nadšence:
Cituji :
Způsobů je několik, popíšu vám dva nejjednoduší.
> # Takže chemická cesta: Stažená, nijak neopracovaná kožešina se musí namočit na
> # dva dny do vody a potom se oškrábe podkožní blána. Nejlépe používat dřevěnou
> či
> # kostěnnou škrabku. Možno i nůž, ale opatrně, abyste si kůži neprořízla.
> # Lépe tedy ne úplně ostrý. Potom na týden až čtrnáct dní do vápenného mléka a
> # občas promíchat. Když už dobře pouští srst, vyjme
> # se a oškrábe se jak srst, tak i vniřní strana. Potom se kůže musí dobře
> # odmastit- vyprat ve
> # vlažné vodě a jaru. Další lázeň je na dva až tři dny a to v roztoku
> # soli, octa a vody. Obojího k vodě v poměru zhruba tak 1:9. Je nutno roztok
> # několikrát denně promíchat, aby se sůl neusadila. Ocet rozevírá póry a sůl
> kůži
> # konzervuje. Po vyjmutí se zlehka propláchne a putuje do další lázně,
> tentokrát
> # kamence (dá se koupit
> # v některých drogeriích). Roztok je v poměru podobném (tak 1:8-9 vody). V
> # tom je kůže po jeden den a po vyjmutí je připravená pro konečné procesy- v
> # případě bubínku tedy natažení za mokra a ponechání pozvolnému schnutí.
> #
> # Ryze přírodní cesta je o dost jednodušší, ale jen pro otrlé.
> # Neopracovaná kožešina se zahrabe na týden až čtrnáct dní do bahna. (Dost
> # hluboko na to,
> # aby ji nevyčmuchalo nějaké zvíře, tak 30cm.) Po vyhrabání se oškrábou obě
> # strany. Pak je třeba mozku a jater. (Přibližně takové množství, jaké
> # zvíře, jemuž kůže patřila, mělo.) To se rozetře, smíchá a trošku povaří.
> # Kaší se pak vnitřní strana kůže potře, složí a uloží na chladném místě, kde
> # nehrozí, že by uschla. Nejpozději za týden se
> # opláchne a je připravena k natažení na bubínek. Nebyla-li by dost vlhká,
> namočte
> # ji na půl dne, den, do vody.
> #
> # Přeju Vám úspěšné vyčinění. ;)

Báře tímto moc děkuji a myslím, že kůže budu od teď " indiánům " nechávat . Jsou to úžasní nadšenci a je škoda kvaliní kůže zahrabávat do hnoje, nebo nechat totéž udělat řezníka. Helena

9.5.2007 14:40

hehe napsal(a):
Jiřinko, děkuji za tip, ta slečna co jí sháněla, mi skutečně obratem odpověděla a byla velmi ochotná. Dovoílm si její postup sem napsat pro podobné nadšence:
Cituji :
Způsobů je několik, popíšu vám dva nejjednoduší.
> # Takže chemická cesta: Stažená, nijak neopracovaná kožešina se musí namočit na
> # dva dny do vody a potom se oškrábe podkožní blána. Nejlépe používat dřevěnou
> či
> # kostěnnou škrabku. Možno i nůž, ale opatrně, abyste si kůži neprořízla.
> # Lépe tedy ne úplně ostrý. Potom na týden až čtrnáct dní do vápenného mléka a
> # občas promíchat. Když už dobře pouští srst, vyjme
> # se a oškrábe se jak srst, tak i vniřní strana. Potom se kůže musí dobře
> # odmastit- vyprat ve
> # vlažné vodě a jaru. Další lázeň je na dva až tři dny a to v roztoku
> # soli, octa a vody. Obojího k vodě v poměru zhruba tak 1:9. Je nutno roztok
> # několikrát denně promíchat, aby se sůl neusadila. Ocet rozevírá póry a sůl
> kůži
> # konzervuje. Po vyjmutí se zlehka propláchne a putuje do další lázně,
> tentokrát
> # kamence (dá se koupit
> # v některých drogeriích). Roztok je v poměru podobném (tak 1:8-9 vody). V
> # tom je kůže po jeden den a po vyjmutí je připravená pro konečné procesy- v
> # případě bubínku tedy natažení za mokra a ponechání pozvolnému schnutí.
> #
> # Ryze přírodní cesta je o dost jednodušší, ale jen pro otrlé.
> # Neopracovaná kožešina se zahrabe na týden až čtrnáct dní do bahna. (Dost
> # hluboko na to,
> # aby ji nevyčmuchalo nějaké zvíře, tak 30cm.) Po vyhrabání se oškrábou obě
> # strany. Pak je třeba mozku a jater. (Přibližně takové množství, jaké
> # zvíře, jemuž kůže patřila, mělo.) To se rozetře, smíchá a trošku povaří.
> # Kaší se pak vnitřní strana kůže potře, složí a uloží na chladném místě, kde
> # nehrozí, že by uschla. Nejpozději za týden se
> # opláchne a je připravena k natažení na bubínek. Nebyla-li by dost vlhká,
> namočte
> # ji na půl dne, den, do vody.
> #
> # Přeju Vám úspěšné vyčinění. ;)

Báře tímto moc děkuji a myslím, že kůže budu od teď " indiánům " nechávat . Jsou to úžasní nadšenci a je škoda kvaliní kůže zahrabávat do hnoje, nebo nechat totéž udělat řezníka. Helena

K hloubce zahrabání kůže do bahna: kůži to asi stačí, s tím nehodlám polemizovat, ale z 30 cm to vytáhne každý lovecký pes - takže jedině hlídat, nebo jinak zabezpečit.
Ke kůžím samotným: k vám do vesnice nejezdí kůžkaři? Je pravda, že Karu Trutnov máme za rohem a k nám jezdí každý měsíc, ve městě - to je trošku paradox - vykupují každou sobotu ( není to v Trutnově ). Za kůzlečinu dostanu pajdu, koziny jsem ještě neprodávala, ale taky by je brali.
Ať žijou indiáni, bubnování se mi líbí!

9.5.2007 16:35

K hloubce zahrabání kůže do bahna: kůži to asi stačí, s tím nehodlám polemizovat, ale z 30 cm to vytáhne každý lovecký pes - takže jedině hlídat, nebo jinak zabezpečit.
Ke kůžím samotným: k vám do vesnice nejezdí kůžkaři? Je pravda, že Karu Trutnov máme za rohem a k nám jezdí každý měsíc, ve městě - to je trošku paradox - vykupují každou sobotu ( není to v Trutnově ). Za kůzlečinu dostanu pajdu, koziny jsem ještě neprodávala, ale taky by je brali.
Ať žijou indiáni, bubnování se mi líbí!

Já si také pomyslela že třicet cenťáků je zatraceně málo . Mám strašlivě zapáchající zkušenost se chcíplou slepicí . Tu u sousedů na otevřeném poli vyhrabal a použil náš gaučový fr. buldoček z mnohem větší hloubky a z hnojiště a to je nějak parfémováný materiál a buldoček má hodně špatný nos. Pes byl bez milosti vyvařen a polit vším možným, leč vlhký voněl po schnilé slepici v kombinaci s prasečím hnojem celý měsíc. Jestli šlo snadno oddělit peří ze slepice jsme nezkoumali ....Kužičkáře jsem zkoumala na netu a celé západní a jižní Čechy má na hrbu jeden člověk. Nevím, jestli jezdí i někdo jiný, potřebovala jsem ho jen jako poradce co s kůží , aby se mi nezkazila, než zjistím správný postup, takže jsem mu nevolala. Možná že by blízcí indiáni dali za kus surové kůže i víc. Jak jsem tak lezla po netu, píší si mezi sebou, že běžný český indián má kůží nedostatek na takové ty první kroky a pokusy. Koupit si hotový výrobek umí každý , ale užvýkat s i vlastní halenu je kumšt , ne ? Helena

10.5.2007 09:56

hehe napsal(a):
Já si také pomyslela že třicet cenťáků je zatraceně málo . Mám strašlivě zapáchající zkušenost se chcíplou slepicí . Tu u sousedů na otevřeném poli vyhrabal a použil náš gaučový fr. buldoček z mnohem větší hloubky a z hnojiště a to je nějak parfémováný materiál a buldoček má hodně špatný nos. Pes byl bez milosti vyvařen a polit vším možným, leč vlhký voněl po schnilé slepici v kombinaci s prasečím hnojem celý měsíc. Jestli šlo snadno oddělit peří ze slepice jsme nezkoumali ....Kužičkáře jsem zkoumala na netu a celé západní a jižní Čechy má na hrbu jeden člověk. Nevím, jestli jezdí i někdo jiný, potřebovala jsem ho jen jako poradce co s kůží , aby se mi nezkazila, než zjistím správný postup, takže jsem mu nevolala. Možná že by blízcí indiáni dali za kus surové kůže i víc. Jak jsem tak lezla po netu, píší si mezi sebou, že běžný český indián má kůží nedostatek na takové ty první kroky a pokusy. Koupit si hotový výrobek umí každý , ale užvýkat s i vlastní halenu je kumšt , ne ? Helena

Heleno, vy máte nějaký kontakt na vydělávání kožek pro západní Čechy? Já jsem z Tachovska a jehnětiny zasílám až do Snahy Brtnice. A to se ani neptejte, kolik dám za vyčinění . Ale bohužel jsem nic bližšího a levnějšího nesehnala a chceme si domů pořídi pěkné kožíšky z oveček. Je pravda, že ve Snaze je supr vydělají a dalo by se z nich i leccos ušít, ale ta cena. Posílám je po 1-2 a vyjdou mi na 700-800 jedna (vyčinění a poštovné tam i zpět). Děkuji i všem ostatním za typy na činění. Dana

10.5.2007 13:38

ovecka napsal(a):
Heleno, vy máte nějaký kontakt na vydělávání kožek pro západní Čechy? Já jsem z Tachovska a jehnětiny zasílám až do Snahy Brtnice. A to se ani neptejte, kolik dám za vyčinění . Ale bohužel jsem nic bližšího a levnějšího nesehnala a chceme si domů pořídi pěkné kožíšky z oveček. Je pravda, že ve Snaze je supr vydělají a dalo by se z nich i leccos ušít, ale ta cena. Posílám je po 1-2 a vyjdou mi na 700-800 jedna (vyčinění a poštovné tam i zpět). Děkuji i všem ostatním za typy na činění. Dana

Ne, nemám jen na netu pro Karu trutnov funguje nákupčí a je jediný pro jihozápad. Je tam mobil. Je to tuším v sekci speciál, nebo zvláštní, nebo tak nějak se to jmenuje. Na vyčinění kůží a kožešin mám telefon pána v Budějovicích, ale cenu neznám. Zkuste myslivce, ti by mohli mít nějaký bližší profíky . Helena

10.5.2007 14:32

hehe napsal(a):

Prosím,prosím až si budete žvýkat halenu,zdokumentujte to do detailů.Hlavně prosím o výraz v obličeji při žvýkání

10.5.2007 15:41

hehe napsal(a):
Ne, nemám jen na netu pro Karu trutnov funguje nákupčí a je jediný pro jihozápad. Je tam mobil. Je to tuším v sekci speciál, nebo zvláštní, nebo tak nějak se to jmenuje. Na vyčinění kůží a kožešin mám telefon pána v Budějovicích, ale cenu neznám. Zkuste myslivce, ti by mohli mít nějaký bližší profíky . Helena

Myslivcům jsem činění hledala já, ale bohužel dělají jen krátký chlup (koza, srnčí apod.).Je možno sdělit tem telefon do Českých Budějovic, já bych se poptala. Děkuji předem Dana

10.5.2007 18:08

sara napsal(a):
Prosím,prosím až si budete žvýkat halenu,zdokumentujte to do detailů.Hlavně prosím o výraz v obličeji při žvýkání

to vidím úplně před sebou - huba od ucha k uchu

14.5.2007 13:47

ovecka napsal(a):
Myslivcům jsem činění hledala já, ale bohužel dělají jen krátký chlup (koza, srnčí apod.).Je možno sdělit tem telefon do Českých Budějovic, já bych se poptala. Děkuji předem Dana

Dano vydržte , já jsem na to nezapomněla, jen mi jeden německý pán furt to číslo někam skovává...A když ho na té ledničce objevím, zaboha si nevzpomenu, že ho musím vzít sebou k počítači...Helena

Přidejte reakci

Přidat smajlík