Dobrý den, nechala jsem se unést kozenkama v zápřahu na nemoderce a vytáhla
několik fotek z www.summitpackgoat.com
krizovatka
napsal(a):
Dobrý den, nechala jsem se unést kozenkama v zápřahu na nemoderce a vytáhla
několik fotek z www.summitpackgoat.com
.
krizovatka
napsal(a):
už poslední
Ještě jsem objevila na www.goatworld.com/articles/purpose/goatcart.shtml
návod na stavbu jednoduchý kárky a k tomu z jiných stránek zapřažený
kozenky
krizovatka
napsal(a):
Ještě jsem objevila na www.goatworld.com/articles/purpose/goatcart.shtml
návod na stavbu jednoduchý kárky a k tomu z jiných stránek zapřažený
kozenky
v postroji
vacicanda
napsal(a):
Páni,to vypadá vážně skvěle.Bohužel,nemám ani kozendu,ani možnosti to na ní praktikovat ,jelikož podobné výlety bohužel nepodnikám. Ale co není,jednou může být.
Kdyby mi zbyl čas, tak bych se s kozenkou courala pořád, navíc by lidi tak divně nekoukali, s batužkem by to Křižuli určitě moc slušelo Tak třeba až jednou ...
jak řikáte
krizovatka
napsal(a):
v postroji
Takže jak já to vidím, klasicky poprsní postroj. Kuže nebo silný popruh, všestranne nastavitelný / stačí pomocí dlouhých suchých zipu / mimo bočních vodicích prubezným popruhu/ , na prsou dávat pozor na podložení filcem , na hrudi dostatečně dimanzovat utažení přes hrudník a prednastavit tak třemi možnostmi hloubku hrudniku ,aby tahaci " opíraci poprsák neškrtil kozu na krku a aby přidrzení postranků za loktem to co má koza hned orvní na zádech / neodíralo přední nohy. Pokud to udeláte nastavitelné, vyvážíte to přímo na zvířeti.je to totožné s obranářským postrojem na psa, jen nevede jedna karabina horem na držení pro psovoda, ale dva podélné po bocách zvířete k postraňkům. Pokud udeláte pres záda další držák, aby to koze nesjíždelo k zadním nohám ,asi to taky pujde. Ovšem jak kozu domutíte jít dopředu a sedet ji za zadkem, to je mi tedy záhada.. Určitě bych volila dve oje a dostatečnou zásobu mrkve.Ale jak se znám, radeji bych naučila kozu jezdit vevnitř a tahala bych já. Helena
krizovatka
napsal(a):
v postroji
Poprsák netřeba představovat, možná by se velikost na nejmenšího poníka hodila na nějakého pořádného kozla. Spíš mě interesuje ta ohlávka: Hanka svou zapřaženou kozu nejspíš vedla na obojku, ale tady to zvíře vypadá, jako kdyby mělo udidlo! Víte tady někdo, jak to bylo dřív s zápřahem skotu? Kravský chomout i jařmo vím jak vypadá, ale jak se to spřežení řídilo? Měli voli a krávy v zápřahu udidla? A když ne, tak jak se s nima rejdovalo?
hehe
napsal(a):
Takže jak já to vidím, klasicky poprsní postroj. Kuže nebo silný popruh, všestranne nastavitelný / stačí pomocí dlouhých suchých zipu / mimo bočních vodicích prubezným popruhu/ , na prsou dávat pozor na podložení filcem , na hrudi dostatečně dimanzovat utažení přes hrudník a prednastavit tak třemi možnostmi hloubku hrudniku ,aby tahaci " opíraci poprsák neškrtil kozu na krku a aby přidrzení postranků za loktem to co má koza hned orvní na zádech / neodíralo přední nohy. Pokud to udeláte nastavitelné, vyvážíte to přímo na zvířeti.je to totožné s obranářským postrojem na psa, jen nevede jedna karabina horem na držení pro psovoda, ale dva podélné po bocách zvířete k postraňkům. Pokud udeláte pres záda další držák, aby to koze nesjíždelo k zadním nohám ,asi to taky pujde. Ovšem jak kozu domutíte jít dopředu a sedet ji za zadkem, to je mi tedy záhada.. Určitě bych volila dve oje a dostatečnou zásobu mrkve.Ale jak se znám, radeji bych naučila kozu jezdit vevnitř a tahala bych já. Helena
Dneska u nás byl pán, který šije postroje pro psy a podobnou havěť. Vzal holkám míru a snad koncem příštího týdne budeme míát postroje hotové. Budou opravdu všestranně nastavitelné, must si bral z tažného postroje pro psa. Uvidíme. hned jak bude hotovo dám fotky tady na moderku. radmila
klihostezka
napsal(a):
to je fakt úúžasný!!!!!
kde se to provozuje???????????
pro všechny kdo zvládne němčinu nebo angličtinu: http://www.working-goats.de
Někdo chce pro kozy "jen to nejlepší", takže je má zavřené v chlívku a dává jim speciální granule, aby se měly opravdu dobře. Jenže koza je zvídavý a zvědavý tvor, ráda se podívá do světa. Výlety mají kozy moc rády. Vlastně jsem nikdy neviděl šťastnější kozy.
Na amerických serverech se uvádí, že koza unese 30kg, tak když se jí dá 6kg, jistě to není týrání zvířat. Ten postroj má pod sebou měkkou vrstvu, všimla jste si? A váha nákladu se nepřenáší na kozu přes "trámy", ale zaoblené destičky, které jsou pod "trámy". Pod těmi destičkami je právě ještě měkká vrstva.
Tak jestli kočujete z místa na místo, bez střechy nad hlavou,bydlíte
mimo civilizaci,nevlastníte jiný dopravní prostředek, tak budiž. Já si to
nedovedu představit, že bych vyrazila do města, třeba do Lídlu na nákupy
se stádem kozonosičů. Ale možná dovedu. Ocitla bych se jistě v hlavním
zpravodajství TV Nova nebo Prima. Ale jako reklama pro zviditelnění
a ZADARMO by to mohlo být dobré.
Většina lidí třeba v USA, která provozuje goatpacking, bere kozy na výlety. A mnohadenní putování. Do měst se s kozama taky dá chodit, jsou způsobné a ničeho se nebojí. Chce to trochu myslet dopředu a vyhnout se třeba stánkům se zeleninou :-) A do tramvaje se většinou nehodí nastupovat s více než 2 kozama.
Já s tím nemám problém.
Jestli zvíře fyzicky nestrádá, nedokážu úplně posoudit, ale koza je zvíře inteligentní, zvídavé a zdatné; nevidím problém, proč by cca osminu své váhy nemohla unést, pokud je konstrukce kvalitní a náklad dobře rozvržen, aby nezvyšoval příliš koze těžiště. Když koně, osli a lamy nosí až pětinu vlastní hmotnosti. Ale těch třicet kilo bych na kozu teda rozhodně nedávala.
Koza jakožto přežvýkavec jistě zvládne hodinu nežrat. A na delší vycházky do města, kde se nemůže napást, ji snad neberou.
Asi bych tak nebrala dojnou kozu. Ale jinak? Zdravá, natrénovaná a uvyklá koza, co si nosí batůžek s vodou? Co na tom konkrétně vadí?
(Ten dotaz myslím vážně, já se nechám ráda poučit.)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Varaxi
napsal(a):
Já s tím nemám problém.
Jestli zvíře fyzicky nestrádá, nedokážu úplně posoudit, ale koza je zvíře inteligentní, zvídavé a zdatné; nevidím problém, proč by cca osminu své váhy nemohla unést, pokud je konstrukce kvalitní a náklad dobře rozvržen, aby nezvyšoval příliš koze těžiště. Když koně, osli a lamy nosí až pětinu vlastní hmotnosti. Ale těch třicet kilo bych na kozu teda rozhodně nedávala.
Koza jakožto přežvýkavec jistě zvládne hodinu nežrat. A na delší vycházky do města, kde se nemůže napást, ji snad neberou.
Asi bych tak nebrala dojnou kozu. Ale jinak? Zdravá, natrénovaná a uvyklá koza, co si nosí batůžek s vodou? Co na tom konkrétně vadí?
(Ten dotaz myslím vážně, já se nechám ráda poučit.)
Mám stejný názor.
PetrSvetr
napsal(a):
Většina lidí třeba v USA, která provozuje goatpacking, bere kozy na výlety. A mnohadenní putování. Do měst se s kozama taky dá chodit, jsou způsobné a ničeho se nebojí. Chce to trochu myslet dopředu a vyhnout se třeba stánkům se zeleninou :-) A do tramvaje se většinou nehodí nastupovat s více než 2 kozama.
Tak tak, s dvěma kozama do tramvaje už v dnešní době zvládne nastoupit skoro každá řádně emancipovaná moderní žena. Jestli se nemýlím...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vozík ne, ale ty batůžky mě inspirují. Na výlety ( spíš procházky ) jsem k kozama chodila, iritovalo to jen jednoho souseda " nestačí, že courá s čoklem, eště s kozama..." Jen batůžky neměly - ale je to super nápad, mohly mi nosit svačinu. A sobě větve z lesa, takhle ony si chodily "na lehko" a větve jsem tahala sama.