Jak v rodine vyvolat klusavku a slintavku ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2007 19:49

Zdravím tentokrát víc kuchaře . Jedna naše mladá ,má vzorné ,leč nepřípustné pastruky, skoro kravské vemeno, řekla bych a tak se doted radovala ze zivota na louce ale zítra půjde.... nafotím vám předpisově špatné pastruky a za to prosím o radu. Ráno jí vezu k řezníkovi a rodina si vyžádala odměnu v podobě mladého masa.. Radím tu drze jak s dojením a se žrádlem ale sama kozu sežrat neumím... Nevím, jestli maso dostanu hned odpoledne nebo az v uterý, ale poradte , jak udelám doma hody . Znáte to, láska prochází žaludkem ..neco chci dát do mrazáku, neco naložit na nedeli večer / nebude to dlouho ? / něco chtejí ochutnet hned... musí to být zaručené recepty, !! budu potřebovat dodelat chlívek a naházet do zimy ještě pár balíků sena na půdu.... Helena

26.8.2007 19:53

hehe napsal(a):
Zdravím tentokrát víc kuchaře . Jedna naše mladá ,má vzorné ,leč nepřípustné pastruky, skoro kravské vemeno, řekla bych a tak se doted radovala ze zivota na louce ale zítra půjde.... nafotím vám předpisově špatné pastruky a za to prosím o radu. Ráno jí vezu k řezníkovi a rodina si vyžádala odměnu v podobě mladého masa.. Radím tu drze jak s dojením a se žrádlem ale sama kozu sežrat neumím... Nevím, jestli maso dostanu hned odpoledne nebo az v uterý, ale poradte , jak udelám doma hody . Znáte to, láska prochází žaludkem ..neco chci dát do mrazáku, neco naložit na nedeli večer / nebude to dlouho ? / něco chtejí ochutnet hned... musí to být zaručené recepty, !! budu potřebovat dodelat chlívek a naházet do zimy ještě pár balíků sena na půdu.... Helena

To je pohled z pod břicha , začalo se ji polehounku zvětsovat vemínko. ješte pořed mesícem, mela vsechny čytry naprosto pravidelné. Je to pětiměsíční kuzle. Je to skoda, asi by to byla dobrá koza.. Helena

26.8.2007 21:39

hehe napsal(a):
To je pohled z pod břicha , začalo se ji polehounku zvětsovat vemínko. ješte pořed mesícem, mela vsechny čytry naprosto pravidelné. Je to pětiměsíční kuzle. Je to skoda, asi by to byla dobrá koza.. Helena

No hlavně to maso nechte v chladu aspoň 2-3 dny vyset - vyzrát jinak to bude tuhé jako podešev! Honza

27.8.2007 08:51

malaceskafarma napsal(a):
No hlavně to maso nechte v chladu aspoň 2-3 dny vyset - vyzrát jinak to bude tuhé jako podešev! Honza

Pokud kozenu nemáte v čistokrévném chovu a v KU, tak si myslím, že je škoda ji zabíjet. Ale pokud přeci jenom, tak Vám tu napíšu pár receptů:
1) Včera jsem dělala "eintopf" z kozlečího. Na cibulce jsem osmahla kousky masa (to co odpadlo ze zpracování a co se nedalo nakrájet na plátky), okořenila divokým kořením(dá se koupit mleté), k tomu jsem přidala zeleninu podle chuti a brambory a to celé jsem dusila do měkka. Buď to můžete zahustit moukou nebo nechat jen vdusit vodu tak akorát (je to dietnější). Také můžete přidat podle chuti česnek (ale nemusíte).
2) Plátky z kýty jsem naložila do steakového koření a oleje (nebo se dá použít hotová směs na grilované kuře - lahůdka) a buď se dají grilovat na ohni nebo to prostě hodíte na pánev. S bramborem a zeleninovou oblohou MŃAMKA
3) Čerstvá jatýrka - s kari kořením - na grilu nebo na pánvi
4) Jatýrka na cibulce a na špeku s rýží - na kousky játra osmahneme na cibulce a vyškvařeném špeku, opepříme , podusíme, poté teprve osolíme a zahustíme moukou. Můžeme přidat česnek (ale nemusíme)
5) z kostí se dá udělat vynikající vývar a použít třeba na boršč (dle kuchařky )
6) klasika - pečínka se špenátem a bramborovým knedlíkem

Doufám, že Vás budou v rodině milovat, když jim uvaříme tyhle dobrůtky.

Eva

27.8.2007 09:03

evaux napsal(a):
Pokud kozenu nemáte v čistokrévném chovu a v KU, tak si myslím, že je škoda ji zabíjet. Ale pokud přeci jenom, tak Vám tu napíšu pár receptů:
1) Včera jsem dělala "eintopf" z kozlečího. Na cibulce jsem osmahla kousky masa (to co odpadlo ze zpracování a co se nedalo nakrájet na plátky), okořenila divokým kořením(dá se koupit mleté), k tomu jsem přidala zeleninu podle chuti a brambory a to celé jsem dusila do měkka. Buď to můžete zahustit moukou nebo nechat jen vdusit vodu tak akorát (je to dietnější). Také můžete přidat podle chuti česnek (ale nemusíte).
2) Plátky z kýty jsem naložila do steakového koření a oleje (nebo se dá použít hotová směs na grilované kuře - lahůdka) a buď se dají grilovat na ohni nebo to prostě hodíte na pánev. S bramborem a zeleninovou oblohou MŃAMKA
3) Čerstvá jatýrka - s kari kořením - na grilu nebo na pánvi
4) Jatýrka na cibulce a na špeku s rýží - na kousky játra osmahneme na cibulce a vyškvařeném špeku, opepříme , podusíme, poté teprve osolíme a zahustíme moukou. Můžeme přidat česnek (ale nemusíme)
5) z kostí se dá udělat vynikající vývar a použít třeba na boršč (dle kuchařky )
6) klasika - pečínka se špenátem a bramborovým knedlíkem

Doufám, že Vás budou v rodině milovat, když jim uvaříme tyhle dobrůtky.

Eva

Helenko, to je mi líto .Kozička se vždy hůř zabíjí než kozel.Já vám mohu poradit ,co mému moc chutnalo . Kýtu ,přední nohu nebo kotletku - cokoli z kůzlete můžete upéct na šalvěji a tymiánu,osoli ,okmínovat,podlít,můžete přidat i česnek a oříšek másla. Já měla velkou pochvalu. Nebo z kýty dělají řízky v trojobalu ,ale doporučuji namarinovat např v gril koření. Nebo udělat špízy / z kýty/.Ke kozlečímu se musí přidat něco výraznějšího ,jelikož maso je jemné . Jinak se dá udělat i svíčková na smetaně, nebo maso upéct na kořenové zelenině s divokým kořením. Opravdu možností je mnoho. Je jisté ,že je to delikatesní maso a každý se k němu nedostane ,proto si ho vychutnejte a nesmíte si představovat roztomilé kůzle. Udělejte si náladu a s obědem si vyhrajte a uvidíte jak si šmáknou. Renata

27.8.2007 11:22

renata napsal(a):
Helenko, to je mi líto .Kozička se vždy hůř zabíjí než kozel.Já vám mohu poradit ,co mému moc chutnalo . Kýtu ,přední nohu nebo kotletku - cokoli z kůzlete můžete upéct na šalvěji a tymiánu,osoli ,okmínovat,podlít,můžete přidat i česnek a oříšek másla. Já měla velkou pochvalu. Nebo z kýty dělají řízky v trojobalu ,ale doporučuji namarinovat např v gril koření. Nebo udělat špízy / z kýty/.Ke kozlečímu se musí přidat něco výraznějšího ,jelikož maso je jemné . Jinak se dá udělat i svíčková na smetaně, nebo maso upéct na kořenové zelenině s divokým kořením. Opravdu možností je mnoho. Je jisté ,že je to delikatesní maso a každý se k němu nedostane ,proto si ho vychutnejte a nesmíte si představovat roztomilé kůzle. Udělejte si náladu a s obědem si vyhrajte a uvidíte jak si šmáknou. Renata

Kozí koule na zelí!
mleté maso / semelu odřezky a pokud je toho málo přidám vepřové!/
smícháme s vařenou /lehce nedovařenou/ rýží , 1 vejcem,2 lžícema rajského protlaku,solí,pepřem,majoránkou,kmínem,1 najemno nasekanou cibulkou a dle chuti česnek.Pokud je to řídké a nedrží tvar přidáme strouhanku.Vytvoříme koule /asi jako větší jablko/ na pekáčí spěníme 1 nasekanou cibuli s trochou slaniny na kostičky.Přidáme sladkou mletou papriku a balíček kys. zelí/asi 500-600g/ a smícháme .Zelí roztáhnem po celém pekáčku a navrh naskládáme připravené koule na které položíme plátek slaniny.Podlijeme trochou vody/Přikrijeme druhým pekáčem a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.když jsou koule upečené vyndáme je z pekáče a na zelí nalijeme 1 smetanu ke šlehání zamícháme vrátíme koule na pekáček se zelím a necháme ještě tak 5 minut nepřikrité pect. K tomu se hodí veka nebo chléb.A takové pivečku k tomu také neuškodí! Honza

28.8.2007 13:00

evaux napsal(a):
Pokud kozenu nemáte v čistokrévném chovu a v KU, tak si myslím, že je škoda ji zabíjet. Ale pokud přeci jenom, tak Vám tu napíšu pár receptů:
1) Včera jsem dělala "eintopf" z kozlečího. Na cibulce jsem osmahla kousky masa (to co odpadlo ze zpracování a co se nedalo nakrájet na plátky), okořenila divokým kořením(dá se koupit mleté), k tomu jsem přidala zeleninu podle chuti a brambory a to celé jsem dusila do měkka. Buď to můžete zahustit moukou nebo nechat jen vdusit vodu tak akorát (je to dietnější). Také můžete přidat podle chuti česnek (ale nemusíte).
2) Plátky z kýty jsem naložila do steakového koření a oleje (nebo se dá použít hotová směs na grilované kuře - lahůdka) a buď se dají grilovat na ohni nebo to prostě hodíte na pánev. S bramborem a zeleninovou oblohou MŃAMKA
3) Čerstvá jatýrka - s kari kořením - na grilu nebo na pánvi
4) Jatýrka na cibulce a na špeku s rýží - na kousky játra osmahneme na cibulce a vyškvařeném špeku, opepříme , podusíme, poté teprve osolíme a zahustíme moukou. Můžeme přidat česnek (ale nemusíme)
5) z kostí se dá udělat vynikající vývar a použít třeba na boršč (dle kuchařky )
6) klasika - pečínka se špenátem a bramborovým knedlíkem

Doufám, že Vás budou v rodině milovat, když jim uvaříme tyhle dobrůtky.

Eva

Helena udělala velmi nepříjemné, velmi statečné a velmi moudré chovatelské rozhodnutí. Ani skutečnost, že chov není čistokrevný a v KU, by neměla mít vliv na zařazení kozy s pastruky do chovu. Pastruky nejsou kosmetický problém, ale těžká exteriérová vada, stejně jako deformita čelistí, křivé nohy či hřbet nebo předkus. Taková koza nemá v chovu co dělat. Sama se letos musím se dvěma kozičkami ze stejného důvodu rozloučit. Murphyho zákony platí neomylně, jsou to nejkrásnější kozičky letošního ročníku, ale co naplat.
Recepty máte lepší než já. Kůzlečí používám všude tam, kde hovězí nebo telecí, nejmenší kůzlátka smažím v trojobalu. Kombinaci kůzlečí, špenát a bramborový knedlík nesnáším, radši si dám každou ingredienci z toho zvlášť, ale to je věc osobního názoru.

28.8.2007 15:42

jirinajanickova napsal(a):
Helena udělala velmi nepříjemné, velmi statečné a velmi moudré chovatelské rozhodnutí. Ani skutečnost, že chov není čistokrevný a v KU, by neměla mít vliv na zařazení kozy s pastruky do chovu. Pastruky nejsou kosmetický problém, ale těžká exteriérová vada, stejně jako deformita čelistí, křivé nohy či hřbet nebo předkus. Taková koza nemá v chovu co dělat. Sama se letos musím se dvěma kozičkami ze stejného důvodu rozloučit. Murphyho zákony platí neomylně, jsou to nejkrásnější kozičky letošního ročníku, ale co naplat.
Recepty máte lepší než já. Kůzlečí používám všude tam, kde hovězí nebo telecí, nejmenší kůzlátka smažím v trojobalu. Kombinaci kůzlečí, špenát a bramborový knedlík nesnáším, radši si dám každou ingredienci z toho zvlášť, ale to je věc osobního názoru.

Jemenský guláš
Toto mi prosím poradila 18 ti letá Sumaia, manželka jemenského lékaře, který zde studoval, dělal atestace a přivezl si ji z Jemenu. Pořád plakala, že chce domů. Vydržela tu dva roky, měla holčičku a nakonec ji manžel odvezl domů. Docela uměla anglicky, trochu česky a výborně vařila. Recept je na skopové maso, ale to je asi jedno.
Použijeme žebra. Nařežeme nebo nasekáme na kousky max. 8 x 8cm. Osmahneme na oleji s cibulkou, přidáme oloupaná rajčata, pak kořenovou zeleninu, česnek, jemenské koření (čubrica, tymián, oregano, šalvěj), pepř, sůl. Můžeme přidat mletou pariku, lilek, mladé cukety(ne silnější než prst). Příloha je dušená rýže (parboiled), osmahnuté brambory, osmahnutá zelenina (brokolice, lilek, cuketa, mrkev). Dále minimálně jeden druh salátu. Oni to zapíjí Fantou nebo coca-colou, což je hrůza. Nakonec sladký čaj a dost zvláštní pečivo.
Na svůj věk to byla opravdu vynikající kuchařka. Když jsme ji chválili, její manžel řekl: "je ještě mladá musí se učit se svojí a mou matkou se zatím nemůže rovnat."

19.9.2007 10:53

malaceskafarma napsal(a):
Kozí koule na zelí!
mleté maso / semelu odřezky a pokud je toho málo přidám vepřové!/
smícháme s vařenou /lehce nedovařenou/ rýží , 1 vejcem,2 lžícema rajského protlaku,solí,pepřem,majoránkou,kmínem,1 najemno nasekanou cibulkou a dle chuti česnek.Pokud je to řídké a nedrží tvar přidáme strouhanku.Vytvoříme koule /asi jako větší jablko/ na pekáčí spěníme 1 nasekanou cibuli s trochou slaniny na kostičky.Přidáme sladkou mletou papriku a balíček kys. zelí/asi 500-600g/ a smícháme .Zelí roztáhnem po celém pekáčku a navrh naskládáme připravené koule na které položíme plátek slaniny.Podlijeme trochou vody/Přikrijeme druhým pekáčem a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.když jsou koule upečené vyndáme je z pekáče a na zelí nalijeme 1 smetanu ke šlehání zamícháme vrátíme koule na pekáček se zelím a necháme ještě tak 5 minut nepřikrité pect. K tomu se hodí veka nebo chléb.A takové pivečku k tomu také neuškodí! Honza

HOnzo děkuji za recept. Rodina klusala a slintala. Hřbet byl pečený jen tak naložený den v oleji a jemném koření a trochy česneku a nestihla jsem k nemu udelat ani špenát ani bramborový knedlíky. Spapali by mi to rovnou z pekáče. Ořezky moc nembyly a tak jsme namlela kus přední nohy a vyrbila super koule. bylo to skutečně slintavé žrádlo . A včera přijela nečekaná návštěva k druhý půlce pečeného hřbetu a s takovou chutí okusovala kosti, že mě hřálo u srdíčka. Za rok uz postoupím do dalsí kategorie .. /
pro neznalé : první kategorie chovatele : nikdy ! ! Druhá : no tak dobře,neprodáme ho, ale já to nemůžu ani náhodou , zabíjačka = pohřeb . Třetí kategorie : tak já ochutnám . Čtvrtá :slintavka a klusavka v rodine silně rozšířená i na chovatele . Helena

bertil

28.5.2015 18:06
bertil

XXX.XXX.41.172

Tedy musím říci: obdivuji Vás. Já nejsem schopná nechat kůzle zaříznout. Dělá to můj přítel a já o tom nechci ani vědět. Taky tu máme kozu s pastrukem. Jedná se o kamerunku a věřte nebo ne to její vemeno je skoro větší než ona . Dává nám tak 4 až 4.5 lit mléka denně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.5.2015 11:46
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechci se hádat a je možné, že se tu do mě někdo zhurta pustí, ale napíšu teď svůj názor na pastruky. Nepochopila jsem, čemu vadí, pokud se koza dojí ručně. Pastruk nemá vliv na dojivost ani na zdraví kozy. U jedné mé kozy naopak byl pastruk výhodou, když měla 3 kůzlata. Ne vždy je ale umístěn tak, aby mohla pít tři kůzlata najednou. Pastruky při ručním dojení nevadí, ať už jsou na vemeni kdekoli. Nevím o tom, že by byla prokázána nějaká souvislost pastruků a jiných vad, které jsou zdraví ohrožující. Podle mého názoru je to tak, že kdysi někdo rozhodl, jaké kozy se mají vyšlechtit (stále víc mléka, které se nebude dojit ručně, protože to se přece v socialismu nehodí ) a toho se držíme. Pokud s touto cestou někdo souhlasí, ať klidně kvůli pastrukům kozy vyřazuje z chovu. Ale proč by to měli dělat i ostatní, to mi nejde do hlavy. Ráda se poučím, v čem mají kozy bez pastruků výhody a naopak. M.

Přidejte reakci

Přidat smajlík