ahoj vsichni,
mam na vas prosbu, kamaradka shani ovecky, mely by byt na maso, nenarocny apod. navrhla jsem suffolk, ale ona by chtela nejake české (kvůli dotacím) v českých ovcích se vůbec nevyznam (ani v jinych, jen se mi nektere libi) mohli byste mi prosim napsat, ktere plemeno by bylo vhodne?
dalsi podminka je, aby byly klidnejsi, asi za rok bude vybudovavat detsky koutek, tak aby nebyly "svine" genove:-)
dekuju
Dani
kovbojicek
napsal(a):
ahoj vsichni,
mam na vas prosbu, kamaradka shani ovecky, mely by byt na maso, nenarocny apod. navrhla jsem suffolk, ale ona by chtela nejake české (kvůli dotacím) v českých ovcích se vůbec nevyznam (ani v jinych, jen se mi nektere libi) mohli byste mi prosim napsat, ktere plemeno by bylo vhodne?
dalsi podminka je, aby byly klidnejsi, asi za rok bude vybudovavat detsky koutek, tak aby nebyly "svine" genove:-)
dekuju
Dani
Myslím že dotace na genovou rezervu na české ovce jsou jen na plemena Valaška a Šumavka .Ale nevím . Jsou to odolné ovce, ale s dotacemi vám neporadím. Na dotace musí zařazeny v kontrole užitkovosti , být rozhodně čistokrevné a taková plemenná ovce nestojí málo. Ale nevím nic bližšího . Třeba je to i jinak. Zkuste na Jihočeské univerzitě - zemědělské fakultě , katedra speciální zootechniky - Ing. Vejčík. Má jich hodně a velmi ochotně vám poradí . Helena
kovbojicek
napsal(a):
ahoj vsichni,
dekuju
Dani
Helena vám to s dotacemi napsala poměrně přesně a já vám hned zkazím radost, protože o co víc dostanete tady na ty plemena dotací, o to je menší užitkovost. Hlavně taková původní valaška - má sice uváděnou trojstrannou užitkovost - mléko, vlna, maso - ale ten "výkon" je až symbolický ve srovnání se šlechtěnými plemeny jen na maso nebo jen na mléko. Zato jsou to velmi skromné a otužilé ovečky, které vydrží skoro všechno. Jejich chovatel musí být pro "svoje" plemeno zarytý fanda, který se bude cítit odměňován svými ovečkami vším možným jiným, jen ne užitkovostí.
jirinajanickova
napsal(a):
Helena vám to s dotacemi napsala poměrně přesně a já vám hned zkazím radost, protože o co víc dostanete tady na ty plemena dotací, o to je menší užitkovost. Hlavně taková původní valaška - má sice uváděnou trojstrannou užitkovost - mléko, vlna, maso - ale ten "výkon" je až symbolický ve srovnání se šlechtěnými plemeny jen na maso nebo jen na mléko. Zato jsou to velmi skromné a otužilé ovečky, které vydrží skoro všechno. Jejich chovatel musí být pro "svoje" plemeno zarytý fanda, který se bude cítit odměňován svými ovečkami vším možným jiným, jen ne užitkovostí.
dekuju moc za rady, vsechno ji to reknu, s uzitkovosti to nemusi byt nejake extra... ony budu hlavne na vypaseni casti vybehu (co kone nezerou, ale ovce jo) a hlavne pro ty deti.
jeste jednou mockrat dekuju
kovbojicek
napsal(a):
dekuju moc za rady, vsechno ji to reknu, s uzitkovosti to nemusi byt nejake extra... ony budu hlavne na vypaseni casti vybehu (co kone nezerou, ale ovce jo) a hlavne pro ty deti.
jeste jednou mockrat dekuju
Já na ovečky beru dotace od pozemkového fondu (tím názvem si teď nejsem úplně jistá, musela bych se podívat do papírů). Nemám žádné čisté plemeno. Podmínka je, že musíte mít min. 1ha pozemku a 14 ovcí starších jednoho roku (beran se nepočítá). Za toto je zhruba 7000,-.
kovbojicek
napsal(a):
ahoj vsichni,
dekuju
Dani
Dobrý den,
byl tady uveden náš chov ovcí (Vejčík). Rád bych k tomu dal několik informací. Valašky jsou velmi nenáročné ovečky, které vydrží zimu i pod přístřeškem. Spásají i porosty, které masná plemena nechtějí. Jsou to velmi dobré mámy. My máme plodnost 170%, s minimálním úhynem. Vlna je hrubá a stříhá se 2x ročně. Loni jsme je zkusili dojit, a vypadá to na poměrně dobrou užitkovost. Ve 100 dnech věku měli beránci kolem 25 kg, bez přikrmování. Jsou méně zmasilé, ale dotace na zachování genofondu to vynahradí. Podmínka je mít ovečky v kontrole užitkovosti. Dotace se pohybuje kolem 1000Kč na dospělou ovci. kontakt najdete na schok.cz