Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2008 20:04

Mám rok a půl starou bílou bezrohou kozičku připuštěnou a do kozlení zustává asi měsíc
na fotce je ukázáno že má skutečně čtyři struky ale zřejmě se vyvynou na mléko jen dva nebo je možné aby dojila ze čzyř struků jsem s toho paf!!!! Napište prosím váš názor na věc děkuji všem!!!

4.3.2008 20:19

zbynda napsal(a):
Mám rok a půl starou bílou bezrohou kozičku připuštěnou a do kozlení zustává asi měsíc
na fotce je ukázáno že má skutečně čtyři struky ale zřejmě se vyvynou na mléko jen dva nebo je možné aby dojila ze čzyř struků jsem s toho paf!!!! Napište prosím váš názor na věc děkuji všem!!!

Ahoj Zbyndo, škoda, že jste si kozičku neprohlédli dřív, než jste ji zapustili. Bohužel koza s takovým vemenem vůbec neměla být připuštěná. Ty méně vyvinuté struky se jmenují pastruky a je to duvod pro vyřazení z chovu. Pastruky dělají neplechu pri kojení, jsou drážděny kůzlaty , koza se blbě dojí, furt se vám to tam motá , k určité tvorbě sekretu dochází a jsou z toho blbé záněty, - prostě samé problémy. Pokud se objeví hodně vysoko na vemeni / až u zadečku , a nemáte plemenné zvíře a pastruky jsou malé, a je to jediná koza v republice - tak mooožná, ale takhle to bude jen zlobit. . Bohužel vůbec nevím, jak s takovou kozou zacházet. U dojných krav se to dalo ošetřit snadno, jak ale přesvědčíte kůzlata, to nevím.. Helena

4.3.2008 22:10

hehe napsal(a):
Ahoj Zbyndo, škoda, že jste si kozičku neprohlédli dřív, než jste ji zapustili. Bohužel koza s takovým vemenem vůbec neměla být připuštěná. Ty méně vyvinuté struky se jmenují pastruky a je to duvod pro vyřazení z chovu. Pastruky dělají neplechu pri kojení, jsou drážděny kůzlaty , koza se blbě dojí, furt se vám to tam motá , k určité tvorbě sekretu dochází a jsou z toho blbé záněty, - prostě samé problémy. Pokud se objeví hodně vysoko na vemeni / až u zadečku , a nemáte plemenné zvíře a pastruky jsou malé, a je to jediná koza v republice - tak mooožná, ale takhle to bude jen zlobit. . Bohužel vůbec nevím, jak s takovou kozou zacházet. U dojných krav se to dalo ošetřit snadno, jak ale přesvědčíte kůzlata, to nevím.. Helena

Ahoj, take mam jednu kozu s pastruky,ale ne takto velkymi. Jsou uplne malicke asi jako kdyby mela nejaky pupinek a uplne nahore ze nebyly videt dokud nebyla vysokobrezi. Musim rict ze to problemy zatim nedela, zadne mleko se tam netvori kuzlata to ignoruji. Ale jak rikam jsou malinke a skoro neviditelne ne jako ty Vase. Ja bych kozu asi nechala porodit a pak ji vyradila ani bych ji nedojila.

4.3.2008 23:33

zbynda napsal(a):

Loňský rok byl na pastruky asi úrodný - že Helenko
Já si na pastruky velmi dávám pozor a tak můžu zodpovědně prohlásit, že za celou dobu jsem měla jedinou kozu s pastruky nakoupenou a bez pocty okamžitě vyřazenou a z toho poctivě bezpastrukového stáda se loni zničehonic narodily dvě kozičky s pastruky. Kdybych je nechala, měly by vemínka zhruba takové, jako je na obrázku. Když zabíjím kůzlata, brečím, ale to jsem brečela nejen lítostí, ale taky vzteky, protože samozřejmě zákon schválnosti působí neomylně - byly to nejkrásnější kozičky z celého ročníku - až na ty debilní pastruky

7.3.2008 13:59

zbynda napsal(a):

Ve škole se profesorka zmiňoval, že se to může nějak zaškrtit a pak to upadne-alespoň tak jsem to pochopil, ale nepouštěl bych se do toho bez bližších informací. Třeba o tom někde něco najdete nebo v krajním případě bych se mohl zeptat jak to myslela, ale my se moc v lásce nemáme..
Vojtěch

7.3.2008 14:23

zemedelec z vrazkova napsal(a):
Ve škole se profesorka zmiňoval, že se to může nějak zaškrtit a pak to upadne-alespoň tak jsem to pochopil, ale nepouštěl bych se do toho bez bližších informací. Třeba o tom někde něco najdete nebo v krajním případě bych se mohl zeptat jak to myslela, ale my se moc v lásce nemáme..
Vojtěch

Ano, pastruk se dá zaškrtit u malého kůzlete, podobně jako ocásky nebo pytlíky u jehňat. Ale co je vám to všechno platné, když genetická vloha k této ZÁVAŽNÉ - VYŘAZUJÍCÍ EXTERIÉROVÉ VADĚ se dál dědí !!!

7.3.2008 20:03

jirinajanickova napsal(a):
Ano, pastruk se dá zaškrtit u malého kůzlete, podobně jako ocásky nebo pytlíky u jehňat. Ale co je vám to všechno platné, když genetická vloha k této ZÁVAŽNÉ - VYŘAZUJÍCÍ EXTERIÉROVÉ VADĚ se dál dědí !!!

Tady v tom připadě je blbý, že koza má těsně před porodem, zaškrcení struku teda nepřipadá v úvahu a ted, jak zajistit , aby kůzlata nedráždila pastruky . Nevím, rozhodně bych si po této koze nenechávala kozičku a už vubec ne kozlíka. A nechala bych kozu do podzima , nezapouštěla a strčila ji do klobás.
Mám obě holky připuštěné stejným kozlem jako v loni Rozu / dcera měl a přesně stejné pastruky, jako tady na fotce / a jeden známý měl od stejného kozla u kozičky také pastruky , tak jsem zvědavá , co bude letos. Jestli to nepřenáší kozel.. uvidíme. Helena

12.3.2008 22:22

Ne všecka kůzlata musí jít na chov, nevím jaké má majitel s kozama záměry, ale myslím že pokud by měl kůzlata jen na maso tak je jedno jestli jsou dva struky nebo 6 struků..

13.3.2008 16:08

zemedelec z vrazkova napsal(a):
Ne všecka kůzlata musí jít na chov, nevím jaké má majitel s kozama záměry, ale myslím že pokud by měl kůzlata jen na maso tak je jedno jestli jsou dva struky nebo 6 struků..

Není to jedno. Funguje to do té doby, než se narodí krááásná kozička bez pastruků. Ráda bych viděla chovatele, který vyřadí bezpastrukovou po pastrukové matce jen kvůli tomu, že přenáší špatné geny. Když nevyřadil matku s pastrukama !
A kozička jde dál do chovu a nese špatné geny, které nikdo na první pohled nezjistí. A je to tam

13.3.2008 19:29

Není to jedno. Funguje to do té doby, než se narodí krááásná kozička bez pastruků. Ráda bych viděla chovatele, který vyřadí bezpastrukovou po pastrukové matce jen kvůli tomu, že přenáší špatné geny. Když nevyřadil matku s pastrukama !
A kozička jde dál do chovu a nese špatné geny, které nikdo na první pohled nezjistí. A je to tam

To už závisí na povaze chovatele. Zda ji někomu udá(bez toho aniž by řekl, že bude dál šířit tu ,,nemoc"), slituje se nad ní a nechá ji sobě nebo ji sní. Kdyby ta koza neměla tak blízko před porodem tak by to zaškrtit šlo. Pak by odchovala kůzlata a pak by šla do klobás. Alespoň na tu jednu laktaci by to ušetřilo chovateli práci..

24.2.2014 08:51
hanad

XXX.XXX.193.62

My jsme koupili kozu s pastruky a jako začátečníci jsme si toho samozřejmě nevšimli. Byla to Burská koza s pop ( u burských to prý nevadí ) ale přesto jsem se bála co na to kůzle.. Koza byla už březí .. První dny po porodu jsme museli oddojovat aby si kůzle zvyklo ( jak těch struků bylo víc a ze všech teklo mléko ! ) týden jsme to vydrželi a kůzle si zvyklo a vše bez problému.. Koza měla hooodně mléka a kozička byla jako křen. Samozřejmě u plemen dojných bych vyřadila.

Rozárka17

4.8.2020 21:12
Rozárka17

XXX.XXX.227.85

Vadí když má koza jen jeden cecek na vemenu ?? Je to malé kůzle a nevíme co stím jestli ji vyřadit z chovu nebo jí nechat tak . Budu ráda za odpověď

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.8.2020 07:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rozárka17 napsal(a):
Vadí když má koza jen jeden cecek na vemenu ?? Je to malé kůzle a nevíme co stím jestli ji vyřadit z chovu nebo jí nechat tak . Budu ráda za odpověď

Koza má mít 2 struky. Když je to jinak, je to špatně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík